Výměna ladících mechanik

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
starypard

Re: Výměna ladících mechanik

Příspěvek od starypard »

Nu, nic na světě nechodí plynule. Kdyby věci neměly vakl, nemohly by se vůbec hýbat. I mnohatunová, drahá, obráběcí mašina, pracující na setinu mulimetru, se nastavuje tak, že přejedeš tu správnou polohu o kus dál a pak se vrátíš. Dle toho jak to je konstruované, jak jsou rozložené síly, hmotnosti, a tak.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To teda nesouhlasím. U Squier Standard Strata se mi to se stock mechanikama nestalo snad nikdy a ladění drží jak hebrejská víra.
starypard

Příspěvek od starypard »

hendreku, máme stejný nástroj a souhlas, mechaniky jsou velmi dobré a tremolo (hodně ho používám) také. Kytara ladí skoro furt.
Zas jsou jako jiné kytary, třeba i o dost dražší, kde prostě musím uplatnit zmíněné triky. On se hodně projevuje i nulťák, průchod strun těmi drážkami. Musí být prostě perfektní. A nemluvím o usazení strun v kobyle. Nikdo nikomu nevidí do duše a pod ruce, jak vlastně ty struny natáhl. Málokdo to dělá pořádně. I proto jsem třeba používal roky u strata "bullet end strings". I taková pitomina, jako zakončení struny a její pořádné zakotvení, hraje roli. Lidi na to obecně s***u. Namrdaj struny kytaru co nejrychlejš a pak se divěj. U nylonu a španěly je to důležité taky. Kolik lidí si tady stěžuje na dreadnoughty, na vyskakující kolíčky, na poskakování v nuláku a v mechanikách ....
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Do drážek v nuláku dej nastrouhanou tuhu z obyčejné tužky nebo třeba grafitovou vazelínu, aby se struna volně pohybovala v nuláku a nesekala se a nedělala ono "pink" ;-)
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tuhu zkusím a Parda ujišťuji, že mám struny namotány pěkně pečlivě, závit po závitu. Žádné halabala, to bych nesnesl.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Já to "pink" fakt neznám. :)
Ale možná jen proto, že při výměně strun do drážek v nuláku dávám tohle (i na nylonce): https://kytary.cz/big-bends-lil-luber-u ... /HN112335/
starypard

Příspěvek od starypard »

To vše zmíněné se jeví pouze mechanistickým přístupem ku věci. Je potřebí se zanořiti do problému hlouběji. Vžijme se do pocitů struny, která jest prostrčena otvorem v kolíku, pečlivě navinuta .... a když se již, již, těší na první vibrace, první rozezpívání se, první okamžiky, kdy dá světu o sobě vědět, objeví se štípací kleště a ufiknou jí 20-25 cm "přečnívající" nádhery. Přátelé, ruku na srdce, co kdyby toto učinili vám? Již při této představě se mnozí z nás podvědomě choulí, stahují, uhýbají. A přesně toto struna činí!!! Snaží se prostě opustit místo, kde zažila tak traumatizující zážitek.
My, psychologové, tedy struny zásadně nešmikáme, naopak plandající konce hrdě vystavujeme světu, takříkajíc cizím očím (někdy i svým), struna je hezky spokojená a odvděčí se nám nejen dobrým laděním, ale i zvonkohrou z vlajících konců. Jde vlastně o obdobu sitáru. Takto ozbrojeni též lépe odoláváme náporům fanynek, které se neodváží přiblížit blíže než na metr. Respekt si vydobudeme i od spoluhráčů, takže máme na podiu vždy dost místa kolem sebe a tím lépe vynikneme (o což nám především jde).
Naposledy upravil(a) starypard dne 27.09.2018 5:44, celkem upraveno 1 x.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

... dobrej matroš, ale takhle brzo po ránu, pane kolego! :mrgreen:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Big Bends neznám, díky za tip.
Parde, ty už to nehul :).
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Díky za tipy. Šlo mi hlavně o to, jestli má někdo odzkoušené konkrétní "Ali" mechaniky. Asi se role testery chopim sám. Kytara je fakt relativně levná a po výměně půjde do světa.

Ad. Pard: Tohle je top příspěvek :D Jak už mě tvoje posty všude dost otravují, tak dnes jsem se výborně pobavil. Díky :)
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

U Ali se drž recenzí, pokud jsou vyloženě špatné tk to neber, jinak zamykačky už jsou náročnější na zpracování a materiál, klasické die cast budo na levné kytaře sloužit slušně.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Pard: příjemně "saturninovské", pobavilo :) :) :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Trochu odbočím od tématu, ale možná to bude zajímat i ostatní. Jak postupujete při aplikaci tuhy na drážky nulťáku? Nastrouháte a pak nasypete nebo něčím nanesete, nebo strouháte přímo nad tím, nebo jak? A jakou tvrdost tuhy? Je to jedno, nebo ty měkčí budou víc klouzat nebo naopak?
José

Příspěvek od José »

Já míchal nastrouhanou tuhu s trošičkou čisté vazelíny a nanášel uštíplým starým tenkým éčkem
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Já dřív tuhu do drážek strouhal. Dnes už jen styčné plochy včetně kobylky tužkou "pokreslím".
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Ja jsem ty drazky nulaku taky "pokresloval", pouzival jsem mikrotuzku, aby se vesla tuha.
Ale nut sauce mi pripada lepsi. Aby ne, za ty prachy. :roll: :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Hendrek píše: 27.09.2018 11:02 Jak postupujete při aplikaci tuhy na drážky nulťáku?
Nijak ;) Presneji receno - https://kytary.cz/big-bends-lil-luber-u ... /HN112335/
Tuha je typický priklad reliktu z dob, kdy nebylo nic jineho (neco jako torstova smradlava Diava)
Jasne funguje to, ale proč si špinit kytaru tuhou? Pouzivat divoke DIY postupy jmenovane výše?

FYI - Tu jednu 0,5 ml "strikacku" mám už víc než pět let a na sve desitky kytar ji pouzivam vzdy pri vymene strun.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak já to ve čtvrtek zasvinil tou tuhou a doma mi to zatím funguje pěkně. Uvidím, jestli to pomůže i při přenášení, změně teploty a jiných srandách, kdy se to vždy rozjede.
starypard

Příspěvek od starypard »

A teď upřímně. Zhruba před deseti lety jsme doma začali v podstatě na všechno používat wédéčko. Na věci, které se mají povolit a rozebrat, na věci, které mají nějaké otřepky a do sebe nejdou, na věci, které mají klouzat a nekloužou, na věci, které se mají točit a netočí se. Nevidím podstatný rozdíl mezi čímkoliv mechanickým a pohyblivým na kytaře a částmi strojů a přípravků v dílně. Je to strojařina, oboje. Kytary mám prostříknuté do morku kostí. Laku a kovu to neškodí, účel plní. A docela hezky to, nám hochům od řemesla, voní.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak hlásím, že grafit v drážkách nulťáku se nejspíše minul účinkem. Po přinesení kytary domů z hraní a aklimatizování v gigbagu (nechal jsem ji zavřenou několik hodin, než jsem se k ní dostal), byly dvě struny úplně mimo ladění. Teď vyvstává otázka, čím jiným, než ladicími mechanikami by to mohlo být způsobeno.
Abych neměnil něco, co za to třeba ani nemůže. Kytara HB-35, kobylka tune-o-matic. Nemohla by to mýt na svědomí třeba i ta kobylka? Že je v gigbagu třeba vystavena nějakému tlaku (multiefekt a kabely ve vnější kapse) nebo co já vím?
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“