Nejlepší thrashový pasivy do 3000? Poraďte, bazar i nový :)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
cherreda
Rádce

Re: Nejlepší thrashový pasivy do 3000? Poraďte, bazar i nový :)

Příspěvek od cherreda »

innerself píše: 22.11.2018 15:10 Tsko dělá sice co chci, ale při přepnutí na čistej kanál musim dvakrát šlapat aby to bylo čistý a ne uprděný což mi vadí tam skákat jak koza.
Toto by ti vyřešila modifikace zesiku, smyčka pouze pro zkreslenej kanál.
innerself

Příspěvek od innerself »

Radši budu modifikovat tsko, který můžu třeba v budoucnu dát i na jinej zesilovač a hlavně má ta krabička hodnotu pěti kil. Ne, jak aparát co má hodnotu několika tisíců.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Trošku mi to přijde zmatené
tak to sesumíruju jesli jsem to pochopil

Tedy bud si udeláš ts preamp do kytary a při přepnutí nohou bys musel rukou přepnout na kytaře,aby ti z ní šel normální signál

nebo necháš ts na zemi a k němu si necháš udělat přepínač, který ho při přepnutí na čistý kanál vyřadí z cesty a obejde, což obnáší další krabičku, kabel a úpravu (drobnou) nožního přepínače

nebo si necháš udělat uplně nový nožní přepínač na zakázku a řekneš si co všechno s ním chceš kdy přepnout- tedy přepneš kanál na zesíku a vyřadíš nebo zapneš cokoliv jiného, asi dvakabely a krabička navíc
(do toho bych byl asi ochoten i jít protože mne baví neobvyklá řešení)

víc už to asi dráždit nebudu, už tak jsem řekl moc... : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Klidně bych si to nechal udělat do kytary. Jde mi ale o to aby to dělalo jenom ten charskteristickej mid boost co má tsko a hlavně aby to nezkreslovalo vůbec zvuk. Tsko ho zkresluje i když je drive na nule, což je právě to co mi vadí. Klidně by to mohlo bejt i ve formě tý krabičky ale aby se to chovalo třeba jako ekvalizér. Zkrátka aby tam zůstal ten charskteristickej mid boost co by se nezměnil a nekreslilo to. Jestli je to tou úpravou vůbec možný dosáhnout :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

úpravou zapojení toho lze dosáhnout aby to nekreslilo a ta korekce mid boost jak píšeš je v podstatě to stejné jako jsem ti vysvětloval funkci presence ve zpětné vazbě, jen je to ve zpětné vazbě OZ
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

4 cvaknuti klestickama a TS uz nebude zkreslovat. Nebo o neco mene prasacky ty diody vyletovat. Prace na par minut.

Ono teda pri vysokem nastaveni gainu uz zacne kreslit ten samotnej operak, ale bude to o hodne pozdeji nez kdyz tam byly ty diody. A taky si myslim, ze na cistej zvuk bude tech stredu moc a ostatniho malo, takze to bude znit divne (asi jako nylonovy struny proti kovovejm).
Hraju výhradně na šrot.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo jestli je to tak easy tak to zkusim nějak pořešit. A to že to bude mít na čistej moc středů nevadí. Mám samostatnej ekvalizér pro čistej kanál takže je na tom aparátu můžu stáhnout popřípadě ještě vytáhnout basy a vejšky.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Myslím (tak od oka) že stačí malou impedancí ty diody a potenciometr překlenout,protože prosté vyjmuttí diod by způsobylo větší napětí na výstupu a mohlo by přebuzovat nasledující stupeň, tedy jako "zkratovat", propoj si neinvertujíci vstup s výstupem třeba přes potenciometr 10-50k a zkus s ním různě otáčet, není problét to i uplně zkratovat, nic se nestane, jen klesne napětí na výstupu tak že se diody neotevřou.
Nebo překlenout rezistor co je v serii s potenciometrem zisku, to je asi jestě jednodušší a potenciometr na zkratovaní tam už vlastně máš, tak bych to zkusil nejdřív než začneš štípat a odstraňovat : )

PS ted jsem kouknul na ts co jsem kdysi stavěl a mám tam tuhle úpravu aby to nekreslilo, řešenou přepínačem kterej zkratuje tu zpětnou vazbu, v mém případě je hodnota "zkratujícího rezistoru 4,7k ohmu, hodnota je vybraná tak aby efekt právě už nekreslil,ale výstupní hlasitost byla cca stejná jako nástroje...

podobně se dá upravit výstup aby byl silnější, jde udělat prostě cokoli...
Dotazy prosím do SZ
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Já bych doporučil nějakou programovatelnou lištu, ale to stojí peníze a správný čech přece nevyhodí peníze, když to může nějak o*ebat, ne ? Pokud si to TSko upravíš, tak už nebude fungovat jako TSko. Já mám v pedalboardu J. Rockett rockaway, overdrive s 6-ti pásmovým ekvalizerém a ten funguje na podobném principu. Když nechceš nekreslí, jde upravit ekvalizace (mid boost), ale nehraje jako TS.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Celá tato diskuze o TSkoidním preampu je ve vlákně o thrashových pasivech OT. Takže innerself, jakožte původce dotazu, najde vhodné téma, kam to mám přesunout nebo zvolí vhodný název pro nové téma, kam to splitnu.
innerself

Příspěvek od innerself »

Původně jsem se ptal na snímač takovej co má ekvalizaci jako tsko. To že se to hned zavrhlo jako blbost a posunulo se to jinam je věc další. Ale moje otázka i tak pořád dál trvá jestli neni na trhu snímač, co by to moh splňovat.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

innerself píše: 21.11.2018 15:01 Jenom takovou rychlou otázku. Nesetkal se někdo z vás s nějakym snímačem, kterej by měl v sobě jakoby napevno zabudovanej tube screamer a nekreslil diodama jako tsko což je ta nevýhoda? Myslim tim že by měl podobnej ten mid boost co má TS. Nejblíž k tomu ze zkoušenejch SDček (sh4, sh5, sh6) a EMG (81 a 85) je SD AHB-2, ale stejně k tomu používám TS nebo EQ (podle aparátu) aby to bylo uplně ono.
No, pokud se ptáš na snímač se zabudovaným TS nebo boostem, tak pak už to není pasiv, resp. to chápu jako dotaz na aktivní elektroniku. Jiná věc je, když to má díky vinutí a kontrukci silné středy a utlumené basy. To je pak pasivní řešení. Možná přímo konzultovat s výrobcem snímačů, jestli ti můžou nabídnout nějaké custom řešení.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Vzhledem k pozadavkum bych zakazkovy pasiv povazoval za zbytecne trapeni obou stran,do kytary bych soupnul predzesilovac s korekci co je v ts a je po starostech,vyjde to na par korun,kdykoli se to da zvukove upravit nebo obejit.

S tim OT souhlas, je tu par informaci co by se hodily do krabicek nebo predzesiku ci podobneho tematu o uprave ts,je to na vas,zda jinde rozvinout a tady to vycistit ; )
Naposledy upravil(a) Trevor dne 23.11.2018 16:04, celkem upraveno 1 x.
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To souhlas, ale takové řešení by se mělo diskutovat v jiném vlákně. Tady je to OT :).
innerself

Příspěvek od innerself »

Já původně chtěl právě jenom snímač, kterej by měl tolik středů jako když zkombinuju třeba invader (kterej je podobnej ekvalizací podle sd tabulky jako ahb-2 a je to pasiv) a Tsko. Z toho důvodu abych nemusel mít k tomu krabičku která bez zásahu do obvodu ještě kreslí a nemusel do kytary ani cpát jinej další předzesilovač co by tam zabíral místo.
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. Ať zbytečně nezasírám ostatní témata, tak mi přišlo jako nejvhodnější téma to hodit sem. Je to spíš taková recenze, tak aby i zbylý co se mnou diskutovali věděli, jak to dopadlo. Ale teď k věci.
Před víc než měsícem jsem vyzkoušel kytaristovo Gibson Les Paul Studio (rok 2010), osazenej u kobylky jejich 498T snímačem a dost mi sednul. Rozhdonul jsem se teda, že dám šanci pasivum. Dřív jsem měl jako osvědčenou klasiku SH-4, ale lákal mě i SH-8 Invader, protože podle EQ od SD měl mít podobnou ekvalizaci, jako muj oblíbenej aktiv AHB-2. Vyoperoval jsem z jedný kytary teda aktivy a kytaru osadil jenom jednim poťákem volume 500k a pořídil odsvědčenou SH-4. Když přišla, zvuk se mi už nelíbil, atak šla zase pryč. Zkusil jsem ten invader a ten mi sednul ještě míň. Rozhodnul jsem se teda pořídit rovnou Gibson 498T, ale protože ho tady neměli a nebyl ani na bazaru, musel jsem ho objednat z thomanna. Abych měl ještě volný poštovný, zkusil jsem objednat i Dimarzio D activator, kterej podle thomannovskejch ukázek byl gibsonovi dost blízko. Prostě že ho vyzkoušim a kdyžtak pošlu zpátky. Tak to taky dopadlo a nechal jsem si jenom 498T. Ten jsem mezitim teda nacpal do mojí první kytary, kde hrál určitě líp jako stock snímače, ale pořád to nehrálo tak, jako ten gibson.

Potom jsem si uvědomil, že gibon má vlastně 300k volume poťáky a podle ukázek na youtube má trochu na zvuk vliv i kryt snímače a tónová clona. Mezitim jsem teda z bazaru koupil použitej 498T se stejně barevnym krytem, jako měl gibson, kdyby náhodou i barva krytu hrála a ještě jsem nelenil a změřil hodnoty potenciometrů, který jsou v tom gibsonovi, kterej mi sedí. Volume jsem naměřil 237k a tone 410k. Proto jsem se v týhle části rozhod s tim trochu experimentovat a dokumentovat to. Kytaru jsem teda osadil poťákem na volume 281k a clonu 488k. Zvuk pořád jinde. Zkusil jsem clonu osadit 405k a zvuk se trochu zakulatil, ale pořád tam bylo dost vejšek. Nakonec jsem teda volume poťák vyměnil za 240k a clona zůstala 405k. Asi nejbližší kombinace poťáků, kterou jsem měl k dispozici. Zvukem to bylo konečně tam, kde gibson. Samozřejmě to jsou jiný kytary, s jinejma strunama, kobylkama a dokonce i menzurou, ale když se použijou podobný hodnoty poťáků, je to za mě zvukem blíž, než stejná kytara s vyšší hodnotou potenciometru.

Podle vybírání potenciometrů, který budou nejblíž tomu gibsonu jsem zjistil, že jsou docela dost velký rozdíly u poťáků, co jsou stejně značený a za mě to vliv na zvuk určitě má. Teď jsou na řadě teda ukázky, aby to bylo nějak podložený.
g lp.mp3
Gibson LP (237k volume a 410k tone)
(538.75 KiB) Staženo 166 x
300k + tone.mp3
Rich NJ Deluxe (281k volume a 488 tone)
(540.78 KiB) Staženo 166 x
300 + tone 400.mp3
Rich NJ Deluxe (281k volume a 405k tone)
(538.74 KiB) Staženo 164 x
240k + 405k rich.mp3
Rich NJ Deluxe (240k volume a 405k tone)
(538.77 KiB) Staženo 170 x
volfi

Příspěvek od volfi »

Rozdíly tam slyšet jsou, předpokládám, že potenciometry byly otevřeny na plno. Ale vlastně si říkám, že nevím proč tomu tak je? Pokud si představím jednoduché zapojení: jeden snímač + jedna hlasitost a budu mít potenciometr otevřen naplno (max. hlasitost), tak by podle mě mělo být jedno jaká hodnota potenciometru je zvolená, když v tu chvíli tam je 0 ohmů. Mohl by mi to prosím někdo vysvětlit, ať jsem zase o kus chytřejší? :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Mezi zemí a signalem je draha toho potu paraelne se snimacem, a ta dráha, jako impedance, funguje jako frekvencne závislý filtr
Dotazy prosím do SZ
volfi

Příspěvek od volfi »

Áha děkuji za vysvětlení, takže proto se vyrábí "no load" potenciometry? A jen pro info na svém Gibsonu jsem původně měl 500K petenciometry s orange drops kondíkama.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

možná, pro někoho kdo s potem na kytaře pracuje, kdo to má pořád na max, má jiné dvě možnosti ..
jde o to co a jak chceš a na co hraješ no
jj orange jsou "in" : D
není zač : )
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“