Telecaster - jaké se vám líbí?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Tonda

Re: Telecaster - jaké se vám líbí?

Příspěvek od Tonda »

grock píše: 25.10.2018 11:30 S LP se člověk netrápí :-)
LP hraje sám .. :wink:

S tím trápením je to naopak.. si vždycky vzpomenu na interview s J.Pagem z roku 1977:
https://classicrockreview.wordpress.com ... ulps-1977/

(a že hrál na obojí docela obstojně všichni víme :mrgreen: ):

"Do you think when you went from the Telecaster to the Les Paul that your playing changed?"
.."Yes, I think so. It's more of a fight with a Telecaster, but there are rewards."

A nejlepší snímače na Tele - to je pro mě pořád sada Nocaster od CS, ale je nad tím limitem 2,5
I´m wheels... movin´wheels
Regular John

Příspěvek od Regular John »

cid píše: 24.10.2018 21:22 20181024_220917.jpgBerte to jako nepotvrzenou zajímavost. Teď nevím, zda jsem tuto informaci přečetl někde na zahraničním chatu, nebo v komentáři na You Tube, nemusí to být pravda. Jeden z lidí měl poznámku ohledně rozdílu kytar Fender USA a MEX. Tvrdil, že pracoval v Mexiku v Ensanadě a teď dělá v USA. Psal, že na práci, kterou dělal v Ensanadě, měl na určitý úkon 2 hod a na stejný v USA skoro celý den. Dále psal, že snímače pro mexické modely, se nedělají z čisté mědi. To by znamenalo pro "fajnšmekra", koupit si asi sadu Fender noiseless, za cca 5000...
Teď ještě zjistit, jaká reálná doba by na ten úkon měla být - buď je v Mexiku moc honí nebo v USA pracují neefektivně :-) Ony se tradují různé historky od "zaměstnanců", já si zase vybavuju vyprávění o tom, jak si obě fabriky mezi sebou vyměňují díly, když v jedné z nich něco chybí - ať už dřevo, tak mechaniky.
Tonda píše: 25.10.2018 16:39
"Do you think when you went from the Telecaster to the Les Paul that your playing changed?"
.."Yes, I think so. It's more of a fight with a Telecaster, but there are rewards."
A myslíš, že narážel na zvuk nebo na pohodlí při hraní? Přecijen je tam docela zásadní rozdíl mezura 628 vs 648mm.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Regular John píše: 4.11.2018 9:13
A myslíš, že narážel na zvuk nebo na pohodlí při hraní? Přecijen je tam docela zásadní rozdíl mezura 628 vs 648mm.
Spíš to pohodlí - ty vintage Fendery s radiusem 7.25 musí mít (proti LP) o něco vyšší akci aby se to při bendování nedusilo.. ta menzura vadí míň,
leda když jsou krátký prsty, a ten rozdíl v napětí strun mi přijde zanedbatelný.
Ale zase 2 telecastery a jeden strat co mám s těma vintage specifikacema (malý pražce a radius 7.25) jsou tak dobře seřízený z výroby,
že se na ně hraje stejně pohodlně jako na LP.. se stejnýma strunama 10-46 .. jen při bendu o víc než 2 půltony trochu drhne e struna.. takže nevím :mrgreen:
cid

Příspěvek od cid »

Chci se optat, koukal jsem se ze zvědavosti na stránkách Thomanna, na US telecastery řady elite. Z ekologických důvodů přestal Fender používat hmatníky z palisandru, což je mně jedno, javorový mně sedí. Začali používat hmatníky z ebenu. Měl jsem kytaru, která měla ebenový hmatník a ten byl černý jako uhel a vypadal jako z umělé hmoty. Koukněte se na tenhle obrázek, co to je za "divný eben"?

https://www.thomann.de/cz/fender_am_eli ... b_3tsb.htm

Druhá věc, u řady elite používají změnu průřezu krku z "C do D", to bych pochopil. Čemu nerozumím, je průběžná změna rádiusu hmatníku. Nejsou s tím spojené nějaké problémy? Jak je to třeba s výškou strun nad hmatníkem, jak se na to hraje? Děkuji za případné informace a Vaše zkušenosti.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Je to normální eben, akorát už používají ze stromu i dřevo, které je zbarvené jinak, než jen černě.
Černý je jen prostředek ebenového stromu:
Obrázek
Mi se takové "melírované" provedení hmatníku líbí.
vintager

Příspěvek od vintager »

Tonda píše: 6.11.2018 0:20
Regular John píše: 4.11.2018 9:13
Spíš to pohodlí - ty vintage Fendery s radiusem 7.25 musí mít (proti LP) o něco vyšší akci aby se to při bendování nedusilo.. ta menzura vadí míň,
leda když jsou krátký prsty, a ten rozdíl v napětí strun mi přijde zanedbatelný.
Ale zase 2 telecastery a jeden strat co mám s těma vintage specifikacema (malý pražce a radius 7.25) jsou tak dobře seřízený z výroby,
že se na ně hraje stejně pohodlně jako na LP.. se stejnýma strunama 10-46 .. jen při bendu o víc než 2 půltony trochu drhne e struna.. takže nevím :mrgreen:
Myslim si, ze Page to skor myslel tak, ze single coil snimace menej odpustaju nepresnu hru. Humbuckre vedia cast nedostatkov zakryt. Inac, stare LPcka hraju omnoho jasnejsie a citatelnejsie ako dnesne nove kusy. Tie snimace mali hlavne nepravidelne vinutie a tym mali ciastocnu brilanciu singlcoiloveho charakteru. Ale inac ano, tie Les Pauly vedia mat charakter tele na urcitych zosikov a setupoch, napr.: https://www.youtube.com/watch?v=UfEdmn7VT1M
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
Tonda

Příspěvek od Tonda »

vintager píše: 6.11.2018 9:33 Myslim si, ze Page to skor myslel tak, ze single coil snimace menej odpustaju nepresnu hru. Humbuckre vedia cast nedostatkov zakryt. Inac, stare LPcka hraju omnoho jasnejsie a citatelnejsie ako dnesne nove kusy.
To je taky pravda, ale při větším zkreslení nebo s fuzzem jako byl Tonebender na Zep I to už není moc rozdíl..
A ano - orig. PAFy jsou hodně "bright" snímače (až se lidi diví, když je seženou :D ), a dobrý repliky taky..

EDIT - nemůžu s v týhle souvislosti odpustit, jak teprve před pár lety z JP vypadlo, že právě Zep I není celá jen Telecaster - You Shook Me je nahraná s půjčeným Flying V :mrgreen: ..

https://www.guitarworld.com/magazine/le ... s-and-more - a pak poznat, s čím se něco nahrávalo :twisted:

... a tohle je přesně ta kytara, skončila u Richardse:

Obrázek
Regular John

Příspěvek od Regular John »

cid píše: 6.11.2018 2:56 Čemu nerozumím, je průběžná změna rádiusu hmatníku. Nejsou s tím spojené nějaké problémy? Jak je to třeba s výškou strun nad hmatníkem, jak se na to hraje? Děkuji za případné informace a Vaše zkušenosti.
Smíšený radius je vychytávka, která zvyšuje pohodlí při hraní, u těla máš rovnější hmatník = líp se sóluje a u hlavy je zase kulatější = líp se hrají akordy. Osobní zkušenost s tím nemám, ale vůbec bych se toho nebál, slyšel jsem na to jen chválu.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Regular John píše: 17.11.2018 11:35
cid píše: 6.11.2018 2:56 Čemu nerozumím, je průběžná změna rádiusu hmatníku. Nejsou s tím spojené nějaké problémy? Jak je to třeba s výškou strun nad hmatníkem, jak se na to hraje? Děkuji za případné informace a Vaše zkušenosti.
Smíšený radius je vychytávka, která zvyšuje pohodlí při hraní, u těla máš rovnější hmatník = líp se sóluje a u hlavy je zase kulatější = líp se hrají akordy. Osobní zkušenost s tím nemám, ale vůbec bych se toho nebál, slyšel jsem na to jen chválu.
e a h struny se při bendování nad 12. polohou nedusí o pražce ve vyšších polohách, takže to umožňuje nastavit nižší dohmat.. to je celý
mám to jen na jedný fender base - kde je to pro mý potřeby o ničem :mrgreen: a i tak je to protivný protože ta změna zakřivení je zbytečně nízko, už od cca 7. polohy

na kytaře bych to nechtěl, vždycky radši u fenderů 7.25 až nahoru i za cenu vyššího dohmatu, asi že nejsem shredder :twisted: a když je dobrej úhel krk-tělo tak se to dá nastavit překvapivě hratelně i s vintage pražcema
(mám to tak na Esquiru a 60s Tele a jsou to max. pohodlný kytary i ve vyšších polohách)

btw dneska se třeba skoro nedá sehnat novej Fender custom shop Tele nebo Strat aby neměl velký pražce, 6105 nebo rovnou jumbo 6100 a mají vždycky 9.5 radius.. škoda - protože přesně tohle mi vadí na CS co mám ..
ale zase ty co maj ty vintage specifikace jim dlouho leží neprodaný.. takže bývaj časem za míň :wink:
Jirka80

Příspěvek od Jirka80 »

Nějak jsme si nesedli s Vintage SG6 a proto ji mám v plánu pustit a zkusit tele.
Jaký je rozdíl mezi řadou Squier Affinity a Squier Standard? Četl jsem tu i chválu na telata od Harley Benton z Thomann kam jsem se koukal a z těch modelů taky nejsem moc chytrej. Chtěl bych tele se singlama nejlépe v ceně do 6000 CZK. Nechci bazar.
Děkuji
Fender Squier Vintage Modified 70s Strat
Boss Katana 50
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Ahoj, pořídil jsem si Squier Tele Affinity a zvažuji nějaký ten tuning, chci protáhnout struny zskrz tělo, ty čudly stojej pár $ a vliv na tón by to mělo mít výrazný. Má smysl kupovat kobylku se 3 kameny nebo můžu nechat tu stávající se 6? Předpokládám že když si pohlídám kótování, abych tu stávající kobylku odvrtal na správném místě, můžu celou kobylu vyměnit případně později. Nebo mám koupit kobylku s dírama skrz rovnou?
Na tomhle snad nic zkazit nejde, odpovídající vercajk mám:
https://www.youtube.com/watch?v=3_pL7lXIHrg
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
José

Příspěvek od José »

Jestli poloha vrutů současné kobylky odpovídá originálu, tak bych se na nákup zatím vykašlal a tuhletu k obrazu originálu se šesti kameny navrtal. Za originál (jestli to má u tohohle cenu) to pak můžeš vyměnit vždycky (když ti budou sedět díry v těle). Jinak ty průchodky jsem kupoval v aleximu a myslím, že jsem se nedostal ani na ten dolar. A až tě budou svrbět ruce dál, můžeš si k ní udělat mosazný válečky jako kameny podle tohle vzoru https://reverb.com/uk/item/5022621-tele ... ss-saddles.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

No originál... Na nástroj z Indonésie klidně prsknu kobylku z číny. Je mi jasný že za 4,5 litru nemůžu čekat bůhvíjakou kvalitu, ale zdá se dobře seřízená, rovnej krk, zabroušený pražce, povrchová úprava mě neuráží a snímače můžu vyměnit za přijatelný peníz vždycky, pořád to bude třetina proti . Proti těm maketám hudebních nástrojů v supermarektech je Squire Affinity řada jednoznačně jinde. Zkoušel jsem toho víc, tahle byla první kde jsem za ty peníze nenašel (zatím) žádné ale.
Když nepočítám různé zapůjčené bastly tak je to moje první vlastní elektrická kytara a zatím mě kombinace tohohle telátka a komba Fender Mustang GT100 docela překvapuje. Vyznám se v akustických nástrojích (ponivač kotlíkář), ale v tomhle jsem absolutní elév. A vzhledem k tomu, že mě kytára stála asi tak stejně jako kapodastr a železo na dobro, čili cca patnáctinu toho dobra, jsemť spokojen. Možná časem zatoužím po něčem lepším, ale momentálně to mám spíš jako prostředek na udržení levačky v kondici.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
José

Příspěvek od José »

Já to plně chápu, ale originál je rozměrový etalon a tak to bylo i myšleno.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

No, bude to ještě hodně googlení se s rozměrama trefit. Dá se vůbec ten prodloužený sustain a plnější zvuk poznat? Mám doma dělanou lap steelku a tam jsem si struny skrz tělo natáhnul, jeslti to má nějaký efekt nevím, nemám to s čím porovnat.
José

Příspěvek od José »

Zašpalkování tremola na stratu, dle mých zkušeností, znatelné je (hrana desky kobylky vůči full kontaktu základny vibráta a dřeva). V táboře basáků, kde obojetná kobylka je běžným jevem, jsem jednoznačný názor nezpozoroval. Já osobně si myslím, že spíš než to kotvení na druhé straně těla má na kmitání strun vliv ono velmi ostré zalomení strun hned za kamenem (které u těch basových kobylek není). Za pokus mimo chvíle práce/zábavy prakticky nic nedáš (72Kč?), tak nám pak můžeš sdělit svůj názor.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Tak to vypadá že musím zůstat u původní kobylky, jen si pohlídat abych jí odvrtal na správném místě a samozřejmě tělo taky, ale to až s kobylkou jako šablonou. Moderní je proti vintage o něco kratší, na přiloženém videu jsou vidět díry po původní, což rozhodně nechci. Zalomení strun udělá určitě hodně, na dobru se dávají v poslední době co nejvyšší kobylky jen aby se struna tak tak protáhla dírou v poklici, u banja je na většině struníků přítlačný šroubek a banjisti se v tom furt vrtaj. Někdo ho hned zahodí, někdo to zas rve až těsně nad blánu.

https://www.guitarfetish.com/assets/ima ... /C30_b.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=Q8WiZQl_15s
torst

Příspěvek od torst »

TC nejsou můj šálek, ale tuhle bych možná do kamen nepřiložil :
https://hudebnibazar.cz/prodam-washburn ... /ID206769/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torst

Příspěvek od torst »

frytol: Vidim, že nic nevidim.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“