Narazil jsem na YT na porovnání HB 70 vs Fender Baja.
https://www.youtube.com/watch?v=IJCn5cY_L6g
Hned první příspěvek v diskuzi je od nicku 2GoldensTosa. Rozklikněte si diskuzi pod tímto příspěvkem, velice zajímavé názory na kytary HB. Nebral bych je jako něco stoprocentně pravdivého, každý si chválí to svoje, ale jsou zajímavé, třeba i názor uživatele na HB-kopie LP, to už bych řekl, že kecá. S jedním příspěvkem se i shodnu, mám ji ve stojanu v pokoji a když jdu okolo a vezmu ji do ruky, tak se směju.
K věci, uživatelé mění na HB TE-52 nut za Graph tech PT-5010 TUSQ (cca 250Kč). O nutech od HB, které jsou v nabídce od Thomanna, mají levné "originály" velice špatné hodnocení. Jsem mimo domov a domníval jsem se, že by tam měl být model od Gt 5042, ale nemám teď možnost změřit rozteče na továrním "ořechu", tak to jenom, aby mně někdo nenadával, tabulky Graph techu jsou na internetu. Firma Graph tech píše, že jsou předimenzované a lehce se dají upravit na smirkovém papíru, ale rozteče strun pochopitelně ne.

. Máte někdo zkušenosti s nuty od jiných výrobců?
Kytaru mám jako Lego a určitě mě to nedá a vyzkouším mosazné kameny v kobylce, mají je i samostatně v nabídce Aliexpresu za komické ceny, ale nespěchám, jak jsem psal, postupně. Co se chci ale optat, "popelník" i s mosaznými kameny od originál Klusona stojí cca 600Kč, ale ty kameny nemají drážku a já se ptám, neklouže to, má někdo zkušenost s hladkými kameny?! V předchozím příspěvku jsem dal odkaz na YT TE-52, kde na ni hraje grify od ACDC a dotyčný má odkaz na svoje stránky kde píše, že výměnu za Klusony ke své spokojenosti provedl, ale hlava mně nebere, že jsou hladké.