Brnkal píše: 4.03.2019 13:00
Takže když budu snižovat dohmat o 2mm, na kobylkový plátek si od spodu vyznačím rysku ve výšce 1,9mm nebo 2,1mm? Jenom reaguju na to: a nějakou tu desetinku přidej. Já bych spíš desetinku ubral, ale raději se zeptám ...
Ahoj, už se mi válí na stole rozebraná kytara a čerpal jsem ze spousty zdrojů na webu, takže jsem odborník - teoretik

. Bohužel ještě nejsem hotov, tak pokud pár dní počkáš, tak se podělím se svými zkušenostmi. Nicméně teď mi jako nejlepší postup přijde ten, co na první stránce napsal tušim Jurator.
Předpokládám, že nulťák máš v cajku a prohnutí krku máš vyladěné a řešíš "pouze" výšku dohmatu (viz. Jurator postup). Jednak podle mě není potřeba výšku dohmatu řešit pouze kvůli tomu, že někdo říká, že to má být 2mm nad 12pr. a ty máš 5mm. Co je asi potřeba řešit je to, že pokud máš vyšší dohmat, tak ti asi neladí oktávy na 12pr. Pokud ti to nevadí, tak to neřeš, pokud jo, tak pokud máš na 12pr. struny nadladěné, tak bys měl snížit dohmat, pokud ho máš vyšší jak referenční hodnoty, ale zároveň by ti neměli drnčit pražce.
Ke snižování dohmatu ubrušováním kobylkového plátku jsem se ještě nedostal - teď leštim pražce. Ale plán je v mém případě následující (mám 5mm nad 12pr):
Jelikož mi neladí oktávy, tak až natáhnu nové struny, zjistím zda mám správně prohnutý krk, a pak zda jsou rozladěny na 12pr. na každé struně stejně. Pokud to bude stejné, tak si nakreslím na spodní straně plátku linku 1mm a to následně ubrousím. A nebudu se s tím mazat, normálně to zbrousim na pilníku, buď v ruce, nebo to dám do svěráku (přiložil jsem, jak křivý je můj nezbroušený plátek - já to v ruce dokážu rozhodně lépe - chce to, aby to bylo vodorovně zbroušeno). Potom vyzkoušim o kolik se mi hnulo ladění a na základě toho zvolim další krok - o kolik uberu v dalším kole. Tak prostě počítej s tím, že to nezbrousíš najednou, ale na několikrát. A neřešil bych výšku nad hmatníkem, ale to zda ti ladí oktávy a nedrnční pražce - nebo najít nějaký kompromis.
Pokud budu mít struny rozladěné jinak, tak budu brousit i vršek plátku, nebo sklon plátku.
Doporučuju koupit kobylkové plátky za 30kč do zásoby, ja kvůli tomu musím bohužel do Prahy.
Mám dotaz na ladící mechaniky. Nevíte tak jak je nenásilně rozebrat? Mám je vůbec rozebírat? Chtěl jsem je promazat - prý se to dělá vazelínou, ale tu tam bez rozebrání nedostanu, olej bych tam snad dostal...ale nedoporučuje se to prý.