Praskání struny

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Praskání struny

Příspěvek od Bummer »

Heleď, mám taky agresivní pot. Jako že fakt agresivní. Začít používat Elixíry bylo určitě jedno z nejlepších rozhodnutí, který jsem za svojí kytarovou existenci udělal. Paradox je, jak moc koupí takhle drahých strun člověk v mojí pozici ušetří. Nepraskají, nereznou, kloužou. Určitě stojí za to vyzkoušet.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Poslední dobou mi hrozně prskají struny v kobylce. Mám telecaster s vintage popelníkem Gotoh. Struny Daddario NYXL 10-46. Struny vytlačily do kamenů svůj otisk - tzn na kameni je vidět otisk vinutí struny. Mohlo by to být tím?

Co s tím? Je to kobylkou? Nebo jen smůla na struny? Za poslední měsíc už jsem tam dal 3 balení.

Myslíte že by bylo možno do kobylky vyvrtat 6 děr a místo 3 mosazných kamenů tam dát 6 ocelových?
torst

Příspěvek od torst »

ony ty kameny 3x2 se blbě prohazujou, že? To by asi pomohlo, že by struna ležela v jiném zářezu než doteď. Ta výměna kobyly (kamenů) by nejspíš pomohla.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

D'addaria jsou docela šunky, nedivil bych se, kdyby příčina praskání byla hlavně v jejich nízké kvalitě. Drážka na kameni by snad neměla vytvářet žádnou ostrou hranu, kvůli které by to víc praskalo.
Jinak, když už bych měnil kameny, tak asi nejlépe 3 kompenzované, nemusíš pak tolik řešit těch 6, a spíš mosazné. Ocelové budou na praskání ještě větší mrchy, IMHO.
torst

Příspěvek od torst »

Addarka 10-46 jsou klasika, ne? Používám roky, i kamarádi a spokojenost. Každá struna občas praskne. Tip na lepší?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Já používám momentálně nejlevnější Pyramidy od Thomanna, niklové 10-46. D'addarka mi vždy praskala víc než jiné, i levnější struny, jako Fendery nebo Darco. Zásadně kupuju co nejlevnější, ale ještě "značkové" struny. Jednou jsem koupil nějaký noname, a ty fakt nehrály hned po natažení.
torst

Příspěvek od torst »

cobainbiafra

Příspěvek od cobainbiafra »

Me pomohlo dat tam grafitove kameny,praskani se snizilo tak o 50%.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Jo, to jso ony.
volfi

Příspěvek od volfi »

Jen k těm strunám, než jsem objevil nereznoucí elixíry, tak jsem používal obyčejný erniebally. Koupil jsem lespaula a na něm byli právě NYXL + další 2 sady. Strašně dobře se mi vytahovali a o něco míň korodovaly, ale vždycky jsem je do dvou měsíců přerval. Erniebally jsou 2x levnější a vydrželi mi déle. Vždy jsem je řádně čistil. Elixíry u mě vydrží klidně i půl roku.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

torst píše: 28.03.2019 10:58 Addarka 10-46 jsou klasika...
Používám https://www.ernieball.com/guitar-string ... ing#P02222 )
maj tam 10_46. Používal jsem adárka, ale nějakej 6.let pouze tyhle. Páku používám neustále, hraju kamennými trsátky, a možná jsem prase, ale měním je po roce !!!!!!!! Nikdy co je používám mi žádná nepraskla.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Tak už jsem na to asi kápnul. Tyhle struny mi z nějakého důvodu v dotyku s mosaznou kobylkou hrozně korodují. V místě kontaktu se na nich tvoří rezavá vrstva koroze. Řešení bude struny v kobylce pořádně čistit. Elixíry by asi taky mohly pomoct. Koupil jsem si zatím 3 sady strun Ernie Ball Paradigm které o sobě tvrdí že jsou "unbreakable", tak uvidíme :-D
Přílohy
DSC_7595-2.jpg
DSC_7595.jpg
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Jasně, různé kovy a pot jako elektrolyt - vytváří se tam vlastně galvanický článek, což šíleně urychluje korozi v místě styku struny a kamene. Ta načervenalá barva je vyloučená měď z mosazi, naopak nikl a železo se ze struny rozpouštějí. Zkusil bych jiné struny. Čištění nepomůže úplně, pod strunu se nedostaneš. Nebo ocelové kameny.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Tak jsem včera na zkoušce přerval dvě "nezničitelné" struny Ernie Ball Paradigm (byly natáhnuté od minulé zkoušky před týdenm). Takže tudy cesta asi nevede...

Problém bude asi fakt v kamenech kobylky, nebo už nevim... Zkusím tam dát nějaké jiné, třeba se to zlepší
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Tak problém s praskáním strun na Telecasteru snad vyřešen. Sedla Gotoh jsem vyměnil za Fender Compensated Saddle a od té doby struny drží. Jako bonus to navíc i líp ladí.

Takže poučení je: Kompenzovanou kobylku Gotoh nebrat 👎👎👎
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Struny mi praskají dál, na minulém koncertě se mi podařilo prasknout strunu na Telecasteru i záložním stratu. Skoro to vypadá, že do toho prostě moc řežu, ačkoliv s akustikou takové potíže nemám. Používám struny elixíry, takže v korozi by problém snad být neměl.

Nemáte někdo zkušenost s kameny Graptech string saver? Případně nemůže být moderní telecí kobylka odolnější proti praskání strun?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

ajdam píše: 14.09.2020 11:34 Nemáte někdo zkušenost s kameny Graptech string saver?
Tu nejlepší - s grafitovými kameny se praskání strun na kobyle radikálně zlepšilo na každé kytaře, na které mi struny na původních kamenech praskaly. T.j. na 4 kytarách. Myslím, že kromě jakéhosi mikroklouzání na tom grafitu, struny mnohem méně korodujou v místě ohybu.
Samozřejmě plus čištění po hraní.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Graptech string saver určitě zlepší četnost praskání strun, ale daní bude změna zvuku. A konkrétně u telecasteru by ten posun k temnějšímu zvuku nemusel být ku prospěchu.
Měl jsem je na LP a tam to nebylo tak výrazné, protože masa dřeva, ebenový hmatník a javorový top ještě udržely nějaké ty výšky. Ale třeba tenší a o hodně lehčí ESP Eclipse to uplně zabilo, jak když natáneš 10 roků staré rezavé struny.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jop, správná připomínka, určitě to nějaký vliv má.
Na dvou kytarách pro mě ty "kovové výšky" byly spíš nepříjemné a snažil jsem se jich trochu zbavit :), takže jsem Graphtech efekt přivítal. Ovšem nestalo se mi ani na druhých dvou, že by to mělo tak výrazný vliv, až bych nabyl dojmu, že to kytaru "zabilo" - ale tak v tomhle jsem třeba benevolentnější nebo hluchej žejo. :)

Každopádně když s kytarou hraju naživo, jednoznačně si radši zvyknu na drobnou změnu zvuku, než aby mi praskaly struny, to je pro mě zcela bez debaty. Fakt bych musel slyšet tu ESP tragédii :) na vlastní uši, abych kvůli tomu radši opakovaně snášel nervy z častého praskání strun. :)

Ovšem na druhou stranu na JP7 a Parkerovi mi na orig. tremolech struny nepraskají a mají kovové kameny. Netuším, zda je náhoda, že jsou to obě drahé kytary a nebo že mají obě vložené piezo segmenty. Ale kobylky jsou dost odlišné.

Na tremolu Ibanez Lo Pro to byl opruz, struny mi na něm vždycky praskaly spíš víc, obzvlášť omotaným se vždycky úplně utavilo jádro klasicky hned v prvním ohybu, i když celý život kytary čistím. Řešil jsem to prasecky - namotával jsem dlouhé chuchvalce strun a před každým koncertem struny popotáhnul i za cenu toho, že byly v prvních polohách omačkané ze zámků. Příjemné to není, ale lepší než pokaždé natahovat nové, vyšlo to tak sada na 3x popotažení. Teď už s touhle kytarou nekoncertuju a doma při nahrávání mi na ní tolik struny nepraskají, koneckonců doma je čisto a nepotím se jako prase.
affordano

Příspěvek od affordano »

kobyla 1.jpg
kobyla 2.jpg
Mám dotaz k praskání strun, asi především na lespaulisty. Používám celkem 3 LP, na dvou je zalomení strun za kobylkou poměrně příkré, na LP Vintage bylo ale celkem minimální. Myslím si, že i v důsledku toho byl zvuk chudý na výšky a struny působily na dohmat příliš měkce, blátivě, úplně jinak než na originál Gibsonu. Někomu to třeba vyhovuje, i Bonamassa používá topwrap pro temnější zvuk a snadnější bending. Já jsem potřeboval přesný opak, tak jsem zkusil bottomwrap, viz foto. Funguje to prima, přibylo výšek a feeling je jak má být. Jenom by mě zajímalo, pokud tuhle vychytávku někdo používáte, jak je to s praskáním strun - to zalomení za struníkem je docela brutální... Můžu s tím vylézt na podium? Google o tom mlčí. Díky za vaše zkušenosti.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“