Dobrý den! Chtěl bych položit trochu netradiční dotaz ohledně nahrávací kuchyně. Nutno dodat, že jsem velmi limitován prostorem a i možné úpravy jsou limitovány.
Zprvu bych chtěl podotknout, že se nejedná o odhlučnění místnosti. Jde o byt v cihlovém domě o čtyřech patrech. A já dělám bicí na počítači, na kytaru a basu hraji skrze kabel, v bytě nezpívám (chtěl jsem zpívat na chalupě, ale když jsem se slyšel, tak asi raději zůstanu u instrumentálních nahrávek). Takže by mne neměl slyšet ani nikdo ze sousedů. Přes současné bedny jsem přestal hrát, protože nedokážou vše podat autenticky (používám sluchátka), budou monitory. A i když jsem nahrával přes bedny, i když budu nahrávat skrze monitory, nebylo to a nikdy nebude tak ohuleno, aby to někoho rušilo. Doufám. Nikdo nic neříkal. A to je dobře.
Jde mi o to, jak tuto místnost akusticky upravit. Abych v ní slyšel z nastávajících monitorů co nejlépe a mohl tudíž věrohodně mixovat. A v tom momentě se započíná tragédie.
Je to obdélník. A stůl s počítačem je na jeho delší straně. Prů$er. Protože na kratší straně je z jedné strany linka a z druhé okno. To by až tak nevadilo, ale pod oknem je topení. A to je dost zásadní část bytu, kterou nemůžu zakrýt. Musím tedy nahrávat na delší straně místnosti.
Nejsou dovoleny žádné trvalé úpravy (majitel to nedovolí; navíc je to místnost, která není pouze nahrávací, dělají se tam i jiné věci), tudíž bych to, co můžu udělat, rozdělil do několika skupin (ano, jsem velice limitován):
1) Existují nějaké "přirozené" a trvalé věci, které mohou zlepšit akustiku místnosti? Jako například přeskládání nábytku? Co vložit do rohu? Přirozená basová past? Trojhránky tam prostě vkládat nemůžu. Něco, co tam může být natrvalo a aspoň nějak pomůže, i když v těchto podmínkách to nebude nikdy ideální? Stůl? Sedací pytel? Záclona?
2) A co například nějaké "odnímatelné" věci? Něco, co bych kamsi umístil před nahráváním a po nahrávání zase sundal? Nějaká deka, závěs? Ale zase to nemůže trvat tři hodiny to nandat a tři hodiny sundat. To bych měl při nahrávání zhruba 39650 hodin zpoždění oproti pracovnímu a rodinnému životu. Za jeden den...
3) A jak může v tomto pomoci korekce monitorů? Lze například tu korekci nastavit tak, abych v té zlé místnosti slyšel o něco lépe, abych mohl míchat?
4) Máte nějaké další tipy pro člověka, co nahrává doma v naprosto ujeté místnosti? Rozpočet mu až tolik nešlape na krk, radši si počká pár měsíců a pořídí něco dobrého, ale CO, když v tom malém kamrlíku nemůže skoro nic předělat?
Děkuji!