lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
Re: lampy, flašky, elektronky
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
To jsou čtyři různé lampy. Dokonce má každá jiné rozměry!
Zkus něco jiného.
Zkus něco jiného.
Ber to prostě tak, že dřív za každou fabrikou na elektronky byly obrovské hromady o velikosti rodinných domů, na které se házely "šmejdy" nebo prostě lampy, které se nevešly do specifikace. Bylo to jako kdyby dřív vyráběli sýr o hmotnosti 100g, který má obsahovat třeba 40% tuku. Když mělo kolečko sýra 91g a 36% tuku, tak bylo ještě ok, když už bylo na hodnotách o jednotku menší, tak se dal sežrat prasatům. Nyní má kolečko sýra 70 gramů a tuku 20% a vesele ti to prodaj, prasátko (hromada lampiček za fabrikou) ostrouhá...
Před lety jsem se celkem bavil kupováním elektronek z šedesátých a sedmdesátých let. Když jsem bral třeba staré RCA, Tungsramy, GE, Sylvanie atd., tak mě překvapilo, že ty elektronky měly ty naměřené hodnoty vždy velmi podobné (hlavně 12ax7 a EL84). Jednou jsem na to téma mluvil s Horkým z HOT - a ten tak nějak potvrdil, že dnešní elektronky moc neřeší to, aby se byť nějakými 20% "vešly" na hodnoty z datasheetu. Dnes je to prostě šumák. U těch firem, které se tou hromadou "proberou", máš prostě tak nějak jistotu, že dostaneš něco, co má fungovat tak jak je to zamýšleno. U něčeho levného ta šance na úspěch klesá, neznamená to ale, že tam není.
Toť můj laický pohled...
Před lety jsem se celkem bavil kupováním elektronek z šedesátých a sedmdesátých let. Když jsem bral třeba staré RCA, Tungsramy, GE, Sylvanie atd., tak mě překvapilo, že ty elektronky měly ty naměřené hodnoty vždy velmi podobné (hlavně 12ax7 a EL84). Jednou jsem na to téma mluvil s Horkým z HOT - a ten tak nějak potvrdil, že dnešní elektronky moc neřeší to, aby se byť nějakými 20% "vešly" na hodnoty z datasheetu. Dnes je to prostě šumák. U těch firem, které se tou hromadou "proberou", máš prostě tak nějak jistotu, že dostaneš něco, co má fungovat tak jak je to zamýšleno. U něčeho levného ta šance na úspěch klesá, neznamená to ale, že tam není.
Toť můj laický pohled...
Psal jsem o tom i s odkazama tady. Tak se prosimtě jukni: lampy-flasky-elektronky-3678-1580#p764803
Neni každá jiná. První dvě jsou stejný a pak jsou stejný 3. a 4. Odlišný rozměry má každá lampa i když vezmeš dva kusy vedle sebe co vyjedou z linky hned za sebou. A ty milimetříky ani nerozpoznáš. Jinak to jaký byly dřív a teď moc neřešim protože mi zesilovač už přišel s těma víc ošizenejma a hraje to. Spíš řešim, že když budu přelampovávat, tak nechci už kupovat ruby, co tam byly v základu, ale koupim rovnou ty čínský z prvovýroby. Bůh ví jestli jsou ty Ruby TAD a Mesy na tom líp, než normální Shuguang, který stojí o pár stovek míň.
Neni každá jiná. První dvě jsou stejný a pak jsou stejný 3. a 4. Odlišný rozměry má každá lampa i když vezmeš dva kusy vedle sebe co vyjedou z linky hned za sebou. A ty milimetříky ani nerozpoznáš. Jinak to jaký byly dřív a teď moc neřešim protože mi zesilovač už přišel s těma víc ošizenejma a hraje to. Spíš řešim, že když budu přelampovávat, tak nechci už kupovat ruby, co tam byly v základu, ale koupim rovnou ty čínský z prvovýroby. Bůh ví jestli jsou ty Ruby TAD a Mesy na tom líp, než normální Shuguang, který stojí o pár stovek míň.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Kolik koncertů na toho svého píveje vůbec ročně odehraješ? Kolik asi zkoušek? Kolikrát v životě jsi v něm ty žárovky měnil?
Prostě až Ti narostou fousy na prsa a ta současná Čína odejde a Ty to budeš chtít vermomocí řešit sám, tak kup nějaký ruský od TAD a pokud nebudeš mít opravdu smůlu, tak Ti to bude sloužit dlouhá léta.
Nejzběsilejší stav, co jsem zažil, byl aparát v tvrdém áčku, kde jsem osadil ruské 6P3S s UA 380V a Ik 75mA.
Hrálo to skvěle, tehdy se 6P3S válely na každém kroku. Kluk s tím hraje co víkend tancovačky, v létě i nedělní pouťový, v týdnu na to vyučuje žáky. Měnil jsem mu je jednou za rok, vždy napodzim. Potom 6P3S došly, dal jsem mu tam Sovtek 5881, Ik stáhnul na 60 mA, zvuk je pořád dobrý a jede to už v této frekvenci třetí rok.
Pochybuji, že by Tvůj metalovej drak se "studeným" koncem odehrál za rok tak desetinu takovéhoto výkonu a že ty lampy musíš měnit častěji než jednou za pět let. To už se vyplatí tady úsměvným způsobem špekulovat o hovně kvůli pár stovkám. Jen aby Tě zlí kapitalisti neokradli!
Prostě až Ti narostou fousy na prsa a ta současná Čína odejde a Ty to budeš chtít vermomocí řešit sám, tak kup nějaký ruský od TAD a pokud nebudeš mít opravdu smůlu, tak Ti to bude sloužit dlouhá léta.
Nejzběsilejší stav, co jsem zažil, byl aparát v tvrdém áčku, kde jsem osadil ruské 6P3S s UA 380V a Ik 75mA.
Hrálo to skvěle, tehdy se 6P3S válely na každém kroku. Kluk s tím hraje co víkend tancovačky, v létě i nedělní pouťový, v týdnu na to vyučuje žáky. Měnil jsem mu je jednou za rok, vždy napodzim. Potom 6P3S došly, dal jsem mu tam Sovtek 5881, Ik stáhnul na 60 mA, zvuk je pořád dobrý a jede to už v této frekvenci třetí rok.
Pochybuji, že by Tvůj metalovej drak se "studeným" koncem odehrál za rok tak desetinu takovéhoto výkonu a že ty lampy musíš měnit častěji než jednou za pět let. To už se vyplatí tady úsměvným způsobem špekulovat o hovně kvůli pár stovkám. Jen aby Tě zlí kapitalisti neokradli!
Hele 6505 je stará přes 6 let. Lampy jsou původní Ruby 6L6GCMSTR a hraje se třikrát do tejdne cca 1,5 hodiny. Dle mě to bude otázka času a jedna z lamp má už hnedě opálenou část baňky. Možná by už výměna na zvuku byla znát. V JSX mám asi dva nebo tři roky starý Shuguang 6L6GCM z Ali, což by mělo bejt právě stejnej druh lampy jako Ruby. A pro srovnání jak lampy vypadaj, jsem udělal i dokumentaci vedle sebe.

plus ještě ta očouzená

plus ještě ta očouzená

-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pokud opravdu usoudíš, že chceš do toho dát slušné lampy a tak úplně nebudeš počítat na Koruny, ozvi se mi přes SZ, nebo klidně zavolej, něco Ti poradím, ať máš opravdu klid v duši. Ovšem upozorňuji, že nejlepší řešení téměř nikdy není to nejlevnější.
Víš o co mi jde? Že nechci dávat za stejný lampy, akorát s jinou nálepkou přirážku třeba osmi stovek. Stejně tak málokdo kupuje do engla lampy s nálepkou engl, protože si znalejší zjistí, že engl nevyrábí lampy. Logicky teda šáhne po lampách přímo od výrobců, protože u nich neplatí žádnou další cenu navíc za ten stejnej kus zboží. Kdyby to samozřejmě s tim hrálo úplně jinak, tak nějakej peníz do toho investuju. Na co ale platit za gambáče 40 korun u vietnamce ve večerce, když v sámošce ho koupim za 25 a cesta mě vyjde u obojího na 10 minut tam a zpět.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ach jo. 6L6 s potiskem Engl třeba sem do Kytar CZ dodávali TAD. Pár přišel na 1400,- Kč, byly velmi dobře párované a bezproblémové. Osadil jsem tři páry a pak je stáhli z nabídky. Škoda. Ještě více mě mrzí, že zrušily
GZ34 z TAD, které se tu daly koupit ještě levněji, než přímo od TAD, nebo Thomanna. A opět, žádný problém s nimy nebyl. Pořád se myšlenkově míjíme. Nejvíc mě mrzí, že si pořád meleš svou ve věci, které vůbec nerozumíš. Kolik elektronek mi prošlo rukama, Tys v životě neviděl ani na svém PC, natož v reálu. Tedy opakuji, jedná-li se Ti o jednu sadu, poradím Ti, jak na to.
GZ34 z TAD, které se tu daly koupit ještě levněji, než přímo od TAD, nebo Thomanna. A opět, žádný problém s nimy nebyl. Pořád se myšlenkově míjíme. Nejvíc mě mrzí, že si pořád meleš svou ve věci, které vůbec nerozumíš. Kolik elektronek mi prošlo rukama, Tys v životě neviděl ani na svém PC, natož v reálu. Tedy opakuji, jedná-li se Ti o jednu sadu, poradím Ti, jak na to.
To je úplně stejná pointa jako u jiných nikam nevedoucích internetových odvěkých soubojů typu "Proč za hry platit, když se dají stáhnout z uložto", nebo "proč mít konzoli a platit za hry hodně, když můžu mít PC a platit méně". Dokud si to člověk nevyzkouší a nezjistí kde v tom konkrétně pro něj tkví ta přidaná hodnota daného řešení, tak jen dělá vlny ve sklenici vody.
Ale oceňuji alespoň doposavaď vcelku slušené vyjadřování se
Ale oceňuji alespoň doposavaď vcelku slušené vyjadřování se
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
A kde je dokázaný, že ta přebraná lampa od TAD je něco víc, než originál Shuguang? Když dokonce i Shuguang prodává lampy spárovaný stejně jako TAD? Na tohle se celou dobu ptám. Jestli jsou lepší, tak teda čim?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Čéče, mně na základní škole v zeměpise učili, že tam kdesi za vodou je nějaký ostrov Amerika. Taková blbost, koukal jsem onehdy z okna a nic jsem neviděl. Komouši kurvy nám lhaly.
Jo tak teď tu maj hned všichni jasno. Děkuju za konkrétní příklad v čem je ta lampa jiná. Jiný než TAD, Fender (Groove Tubes), Ruby, Mesa, Electro-Harmonix, Valve Art, Peavey, Engl, Bugera a Marshall lampy už nikdo nikdy nekoupí.
EDIT: Ptám se na to pořád dokola, protože čekám, že někdo napíše jak to je. Nikdo ale s těma lampama do styku nepřišel, jak tak koukám, takže neumíte říct jak je možný, že lampa s nápisem Shuguang nedá maximální hodnoty, jako ta samá s nápisem TAD. Tak nevim, proč se tu začalo řešit úplně něco jinýho, než na to co jsem se ptal. Ne zajímá mě tohle, kdy jsem několikrát musel dokazovat, že ta lampa vyšla ze stejný fabriky a má dokonce i stejnou konstrukci (což se tu někdo snažil i popírat že obrázek nic nedokazuje), přesto kažedej o ní tvrdí něco jinýho.
EDIT: Ptám se na to pořád dokola, protože čekám, že někdo napíše jak to je. Nikdo ale s těma lampama do styku nepřišel, jak tak koukám, takže neumíte říct jak je možný, že lampa s nápisem Shuguang nedá maximální hodnoty, jako ta samá s nápisem TAD. Tak nevim, proč se tu začalo řešit úplně něco jinýho, než na to co jsem se ptal. Ne zajímá mě tohle, kdy jsem několikrát musel dokazovat, že ta lampa vyšla ze stejný fabriky a má dokonce i stejnou konstrukci (což se tu někdo snažil i popírat že obrázek nic nedokazuje), přesto kažedej o ní tvrdí něco jinýho.
Ale vždyť je to úplně triviáoní a píše Ti to tady více lidí... Prostě to vyrobí nějaké čínská fabrika, TAD, Ruby apod. si z toho vyberou to, co splňuje nějaké jejich podmínky pro dobře fungující elektronku (spárování, test na vibrace, zahoření atd.) a za to si připlatíš. Když bereš napřímo, tak prostě můžeš dostat šmejd, který nikdo nekontroloval, proto nižší cena - nikdo se tím nezabýval. Ta elektronka může být stejně tak dobrá jak od TAD, taky ale nemusí. To "nemusí" je tady s větší pravděpodobností. Kdybys chodil někde na gyros, kde by v jednom krámě makal každý lichý den v týdnu nějaký rozumbrada, který by přenášel nějakou bakterii způsobující sračku, tak bys asi taky radši chodil na podobný gyros někam o dvě ulice dál a připlatil si desetikorunu, protože by tam žádný hnačkoborec nemakal jak je týden dlouhej - prostě je to jenom o tomhle. Když někdo hraje kšefty, kdy mu platí 40 litrů na kapelu za koncert, tak si radši prostě koupí čtveřici od Tad a má to o litr dražší a může 5 let spát ve větším klidu, že pro tu "spolehlivost" něco udělal... Pokud někdo hraje někde za zkušebně jen tak z legrace, tak mu je asi jedno, jestli mu aparát pojede nebo nepojede, když jej zapne a těch pár ušetřených stovek pro něj bude fajn - koupí si třeba za těch 5 let dvoje struny navíc = win.
Výborný příměr s kebabem. Já myslím, že teď už dojde k pochopení 
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
A zeby meli cinani datasheety nastaveny tak, aby to splnovala vetsina jejich produkce, zatimco selektori si diky svym merenim lajsnou tvrdit ze ty vyberovky vydrzi vic? Nedivil bych se.
No, o tom uz sem psal driv.... Proste čajna vse oznaci jako 23w specifikace s napetim do 400V aby byla kryta, sberaci funkcich kusu to oznaci jako 6L6GT s 30W a 500V. Ale tohle je fakt jen takova konspiracni uvaha...
Já tomu všemu rozumim. Ale ZASE se ptám, jestli se to dá teda nějak dokázat, že právě za ty TAD má cenu si připlatit, že budou lepší? Bez nějakýho prokázání může bejt konspirační teorií všechno. Jestli když si koupim shuguang a TAD, jestli se dá naměřit nějak ten rozdíl kterej by tam měl bejt. Nebo je k tomu potřeba neskutečně drahej přístroj, kterej doma mít nikdo moc nebude a vyplatí se ho mít jenom pro tyhle třídiče lamp. Příklad s gyrosem: Jako bych gyros co způsobí sračku moh dát na rozbor do laborky.
všechno se dá změřit : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Tak to jsem chtěl vědět a jsem zvědavej, co se ukáže ve srovnání shuguang vs. ruby. Jinak teda ještě jsem kouknul na EL34 a tam je to naopak. TAD o svý el34b-str tvrdí anodovou ztrátu 25w a shuguang el34-b uvádí zase 30w.
Bez změření důkazu můžeme ale zase vymejšlet teorie. Takže jsem zvědavej co přinese test za výsledky