Přirozený zvuk

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Johanes

Přirozený zvuk

Příspěvek od Johanes »

Zdravím borci,

prosím vás, buduju si studio na domácí žvýkání a mám takový problém se zvukem. Můj požadavek je to co slyším a tak jak to slyším dostat do PC. Zvuk beru z Marshallu přes Shure sm58, do zvukové karty a ze zvukovky do PC. Charakter zvuku je fajn, čistý pěkně, tak jak to má vypadat, úrovně signálu taky v pohodě, nicméně když si ho poslechnu nahraný a pak si to znovu zahraju a poslouchám to před kombem, tak to prostě není ono, pozná to i moje přítelkyně, že to zní trochu jinak. Ono jako zvuk je pěkný, kde kdo by řekl nech to tak, ale já prostě chci to co slyším z komba, slyšet i z monitoru. Ovladače mám ASIO, zvukovka zlatá střední cesta. Jediné co mě ještě napadá je ten mikrofon, vyměnit ho za 57, či změnit software. Mám mixcraft pro 8.1 a chci nahodit Cubase.

Už mě toho moc nenapadá, zkoušel jsem polohy mikrofonu, parádičky v softwaru, kombo ztišit, zesílit, úroveň vstupu mikrofonu ztišit, zesílit ale pořád stejný výsledek.. přičemž borec na YouTube se stejným vybavením jak já zvuk parádní.

Budu rád za každé typy a rady. V kapele jsem hrál, ve studiu byl, ale to už je nějaký ten rok, takže teď spíše jen tak doma pro radost sám, teprve se učím zvukařině, tak na mě buďte hodní lidi.. předem díky všem :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Přirozený zvuk

Příspěvek od pavlii »

SW rozhodně neměň, teda ne kvůli zvuku (nemá na to primárně vliv). Je tu hodně faktorů - typ mikrofonu, pozice, akustika místnosti a hlavně jiné repro.

Osobně bych měnil jako první mikrofon, protože SM58 není zvukově "neutrální", když to tak zjednodušeně napíšu.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Johanes

Příspěvek od Johanes »

Díky za radu.
Ono je to celkem oříšek, co se týče mikrofonu, vím o tom, že na to nemám nejvhodnější mikrofon, nicméně mi vrtá hlavou že borci na YouTube s tím mikrákem kouzlí neuvěřitelně... Ale 57 je 57 o tom žádná, to je další krok.
Co se týče polohy mikrofonu a akustiky, tu bych řekl že jsem zvládl vyřešit rozumně, teda já osobně s tím jsem spokojený, tak to chci.
Kdybych měl upřesnit problem, jsem prostě klasik, chci krásný Marshall crunch dostat do počítače. Taky jsem zpozoroval, že ačkoliv mám na aparátu poťák gainu třeba jen na čtvrtce, a chci nějaký rocknrollovy brnkačky, zní to pěkně v reálu, ale v počítači když to přehraju, tak mi to přijde jako by ten gain byl více vybuzený. S tím souvisí to, že ten zvuk je prostě jiný v reálu a jiný v PC. Teď otázkou jestli je problém pouze v tom mikrofonu.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Zvuk kytarového boxu snímaný dynamickým mikrofonem je jiný, než ten, co slyšíš při živém hraní. Dynamické mikrofony á la SM57 (ta SM58 zase tak odlišná není) se osvědčily pro blízké snímání kytarového boxu hlavně při živém hraní právě pro svůj omezený a ne zcela neutrální frekvenční rozsah, pokračují vlastně v tom, co započal už reproduktor (omezení nepříjemných výšek a vyzdvihnutí středů). Hodně záleží i na pozici mikrofonu (vzdálenost od membrány, od středu reproduktoru, úhel náklonu) - zkus s ní experimentovat. Při nahrávání se často používá i druhý mikrofon, většinou nějaký kvalitnější studiový kondenzátorový, kterým se snímá ambientní zvuk v prostoru dál od reproduktoru, někdy se bere (u otevřeného boxu) i zadní strana boxu. Je třeba pohlídat fázi obou mikrofonů (a třeba s ní i experimentovat měněním pozice-vzdálenosti mikrofonu, většinou toho ambientního). Taky se dá míchat signál z mikrofonu se signálem prohnaným nějakou speaker simulací. Dnes s kvalitními IR impulsy se taky dá jimi snímání mikrofonem zcela obejít (ale nedělal bych to, radši bych si s tím chvíli pohrál). Pokud máš k dispozici víc mikrofonů, taky bych zkusil jiný než osvědčenou SM57/58, můžeš najít ten pravý, třeba i nějaký levný "šunt".
Je taky důležité, jak to, co nahraješ, sedne do celkového mixu, předpokládám, že nahrávka nemá být je sólo kytara. Často zvuk moc neladící uchu sólově líp sedne do mixu celé kapely a proleze jím, naopak uchu lahodící a kulatý se utopí.
torst

Příspěvek od torst »

Představa,že dostaneš do PC zvuk tak jak slyšíš box, je dost lichá. Osobně bych to ani nechtěl. Mikrofon, hlavně z blízké pozice, ti vyřízne jen určité spektrum, barvu toho boxu. Někdo (metalisti) přesně tohle chtějí, jiní (old scholl) a asi to je i tvuj případ, spíš ne. Pak je možné box snímat několika mikrofony, dynamickými i kondenzátorovými, z mnoha poloh a vzdáleností zároveň. pak je zvuk přirozenější, komplexnější. Ale to už je věc pro odborníka, bývá problém s fázema mikrofonů, to bych ani sám nezvlád. S jednou Shurkou před ozvučnou textilií neuděláš chybu. SM58 jsem taky zkoušel, ale SM57 mi potom zněla jinak, líp. Argumentuješ Youtube. Fajn, ale máš pocit, že jejich zvuk odpovídá tomu, co slyšíš z boxu doma ty? Opravdu, o tohle bych se nesnažil. Jinak na to jdeš celkem správně. Jestli se nebráníš simulačním pluginám, ten Crunch na nich uděláš taky slušně, návodů je mnoho.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen lehká vsuvka - nedělám si iluze torste, zvládnul bys to :-) fáze přece není žádný problém, strašák se z toho jen někdy "dělá" 8)

P.

torst

Příspěvek od torst »

dík za důvěru- ale já nikdy nepochopil, co to ta fáze je, zkoušel jsem nějaké to ´otáčení´ale bez zapamatovatelného efektu. Jen moje diagnóza, nedělejme z toho zbytečně nové téma.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jasan. Jinak informací tu už zaznělo ažaž, tazatel si může v klidu vybrat :-)

P.

Johanes

Příspěvek od Johanes »

Paráda borci, díky moc :) zkusím a když tak poreferuju :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Dneska, kdy se záznam zpracovává v DAW programech není problém se na něj podívat a zjistit, jak to s tou fází je, když už to neslyšíš. Otočení dokážou i nejblbší programy jako Audacity, lepší zvládají i přesný posun, nebo existují pro ten účel plug-iny.
Johanes

Příspěvek od Johanes »

Tak borci, po dnešku nové poznatky.
Dneska mě napadlo zkusit (teda ačkoliv mi to přijde nestandardní vzdálenost pro Shure sm58 od síťky repra) dát mikrofon asi 70cm od repro, sundal jsem pop filter a zvuk byl lepší, už jsem více spokojenější a je to něco kam směřuju.
Nicméně ještě jednu věc jsem provedl, že jsem na kombu stáhl bass jen asi do čtvrtiny, na poslech živě to bylo strašně surové, nicméně v PC se to dalo poslouchat. A teď mám otázku, je lepší si zvuk nachystat na kombu takhle jak jsem to udělal já, nebo radši to nahrát, tak jak mám vždy kombo standardně nastavené a upravovat to až pak přes EQ?
torst

Příspěvek od torst »

Johanes: nastav si combo jak ti to vyhovuje na hraní. Je nepsané pravidlo, že v PC musíš kytaře oříznout nejnižší spodky, protože zvuku nepomůžou a jen překážeji base a kopáku.
Shurka dále od repra - to neznám, ale vše je dovoleno.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen připomínám, že takhle se už bude projevovat i charakter místnosti, ale to je vlastně asi to, co chceš (=jak to slyšíš z komba).

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Johanes: slyšet z repráku stejný zvuk jako z komba není cílem a ani reálné. Možná prožíváš to, co jsem si zažil já, když jsem přišel poprvé do nahrávacího studia. Náš bubeník už měl nahrané bicí a já jsem byl strašně zklamaný, jak to ze studiových beden zní - ve srovnání s tím, jak jsem to znal ze zkušebny.

Časem se naučíš, jak má znít nabraná kytara, aby to pak dobře fungovalo se zbytkem kapely. Nahrávej a míchej. Zjistíš například, že mikrofon dál od repra dává přirozenější zvuk (protože nemáš v reálu ucho nalepené na kombu), ale pak se s tím hůř pracuje.
torst

Příspěvek od torst »

U mě to bylo naopak. Znal jsem to namaštěné dždž z profi nahrávek a když jsem si pak koupil lampovou hlavu + 1960A V30 a zahrál si na to za zkušebnou, byl to zas jen takovej solidní rock n roll, žádná metla. Samozřejmě, časem jsem zjistil co a jak, naučil se snímat mikrákem do DAW, impulsy ... To je právě ta chiméra noviců - oni chtěji ten CD sound z aparátu. ... ale prý je to dnes i možné a funkční - KPA+FRFR a pod.
jurator

Příspěvek od jurator »

Johanes: Pro inspiraci, pokud jsi ještě nenarazil, tak mrkni na youtube kanál Johana Segeborna.
https://www.youtube.com/watch?v=1mtCjWPh-Sk
Johanes

Příspěvek od Johanes »

Ještě bych rád názor na to, co kdybych ze sklepa vytáhl mix co jsme měli s kapelou. Jedná se o Yamaha EMX512SC.
Zvuk bych znal z mikrofonu do mixu, tam si to upravil, pak zvuková karta a nakonec do PC.
Každopádně nevím jestli tohle má smysl, když ten mix není určený na tohle. Zda bych spíše ten zvuk "neničil", když by šel ještě přes tento mix, či je to pro můj účel zbytečný prvek.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No řekl bych to asi takhle: myšlenka OK, ale jakékoli zásahy do zvuku PŘED zaznamenáváním si může dovolit dělat jen ten, kdo ví, co chce a má dost zkušeností. Takže se zaříď podle toho, ale myslím, že tak jako tak budeš umět upravit ex-post v počítači lépe.

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Naprosto zbytečné. Neřeš software ani hardware. Je to o pochopení a citu.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

vasekh píše: 20.07.2019 15:11 Naprosto zbytečné. Neřeš software ani hardware. Je to o pochopení a citu.
Obrázek
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“