Reproduktor pro PEAVEY Valveking II Combo 20
Pravidla fóra
Re: Reproduktor pro PEAVEY Valveking II Combo 20
Nejakou tu predstavu ohledne rozdilu mezi Blue a Greenback ziskas na youtube. Ted tam zrovna pred par dny pribylo video od Andertons, ktere je docela reprezentativni, tak hledej. Za me je rozdil tento: Blue je hodnejsi, kremovejsi, vysky a vyssi stredy jsou patrnejsi, ale stale velmi prijemne, basy jsou mensi, hodne"kulate". Greenback ma vysky plechovejsi, stredy posazene o neco niz, basy ma lehce zahuhlane, oproti Blue je o g12m neco tissi. Mel jsem moznost ta repra asi tak 30x porovnavat ve stejnych boxecb/kombech. Blue je vic Vox, Greenback je vic Marshall.
Ac15c1 nebo ac15c1x nejsou urcite spatne aparaty, kdyby se ti ale podarilo sehnat ac15h1tv nebo ac15hw1/ac15hw1x, tak to bude zase jeste trochu "jinde". Treba ta ac15h1tv byla pred par mesici na bazaru za 14t., neuveritelna cena...
Ac15c1 nebo ac15c1x nejsou urcite spatne aparaty, kdyby se ti ale podarilo sehnat ac15h1tv nebo ac15hw1/ac15hw1x, tak to bude zase jeste trochu "jinde". Treba ta ac15h1tv byla pred par mesici na bazaru za 14t., neuveritelna cena...
Děkuju ti moc za info. Dohledám a budu si to muset pořádně promyslet. Určitě by se za blue vyplatilo připlatit,qwer píše:Nejakou tu predstavu ohledne rozdilu mezi Blue a Greenback ziskas na youtube. Ted tam zrovna pred par dny pribylo video od Andertons, ktere je docela reprezentativni, tak hledej. Za me je rozdil tento: Blue je hodnejsi, kremovejsi, vysky a vyssi stredy jsou patrnejsi, ale stale velmi prijemne, basy jsou mensi, hodne"kulate". Greenback ma vysky plechovejsi, stredy posazene o neco niz, basy ma lehce zahuhlane, oproti Blue je o g12m neco tissi. Mel jsem moznost ta repra asi tak 30x porovnavat ve stejnych boxecb/kombech. Blue je vic Vox, Greenback je vic Marshall.
když už si budu něco takového pořizovat. Díky.
Přijde mi že ty verze X jsou oproti základu cenově dost napálené. Já jsem to se svým voxem udělal tak, že původní reprák jsem střelil a na bazaru koupil golda (což je 50w obdoba AlNiCo blue). Ve výsledku mě pak výměna repráku stála 800,-
IMHO ani ten greenback není špatnej. Já jsem ve Voxovi měl původně Century Vintage, a ten mě moc nebavil...
IMHO ani ten greenback není špatnej. Já jsem ve Voxovi měl původně Century Vintage, a ten mě moc nebavil...
Nové album Dusty road:
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
Ten gold je tak cca o 1000,- levnější, ale 50W, který bych asi nenakrmil 20W kombem. Ten blue je 15W.ajdam píše:Přijde mi že ty verze X jsou oproti základu cenově dost napálené. Já jsem to se svým voxem udělal tak, že původní reprák jsem střelil a na bazaru koupil golda (což je 50w obdoba AlNiCo blue). Ve výsledku mě pak výměna repráku stála 800,-
Zdar, to, že je na reproduktoru údaj 50W udává jen příkon který by měl reproduktor snést bez újmy trvale.
O tom kolik z přivedeného elektrického příkonu se přemění na akustický výkon nic nevypovídá. Jak už tu bylo mnohokrát napsáno je důležitější údaj citlivost reproduktoru. Čili nejedná se o nějaké "nedokrmení" když připojíš 50W repro na 20W zesilovač. Pro usnadnění rozhodování tady dám nějaké katalogové listy v úvahu připadajících Celestionů: Existují i jiné značky reproduktorů např. Fane, Electrovoice, Jensen..., záleží na Tobě
.
O tom kolik z přivedeného elektrického příkonu se přemění na akustický výkon nic nevypovídá. Jak už tu bylo mnohokrát napsáno je důležitější údaj citlivost reproduktoru. Čili nejedná se o nějaké "nedokrmení" když připojíš 50W repro na 20W zesilovač. Pro usnadnění rozhodování tady dám nějaké katalogové listy v úvahu připadajících Celestionů: Existují i jiné značky reproduktorů např. Fane, Electrovoice, Jensen..., záleží na Tobě
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Ještě, že Vás tady máme
Rači hraju, technický věci jdou mimo mě.
Děkuju ti. Ještě jestli tě můžu poprosit obráceně. 20W zesilovač a 15W repro?
Děkuju ti. Ještě jestli tě můžu poprosit obráceně. 20W zesilovač a 15W repro?
Toto ti už Tube Guru odpověděl hned v první větě svého předchozího příspěvku: "to, že je na reproduktoru údaj 50W udává jen příkon který by měl reproduktor snést bez újmy trvale." Takže pokud bys ten 20W zesák ohulil, tak bys dal zahulit 15W repráku, který by si tím mohl odhulit.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
Rozumím. Dík.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nerozumíš, páč tu zatím nikdo nic rozumného k tomuto tématu nenapsal.maj7 píše:Rozumím. Dík.
Udávaný maximální příkon v katalogových listech výrobce toho kterého reproduktoru uvádí maximální zatížení, které výrobce uvádí na základě určitých testů, které se ovšem provádí tzv. růžovým šumem filtrovaným do patřičném frekvenčním rozsahu dle daného typu reproduktoru. Avšak ten je vždy v podobě signálu s velmi dynamickou amplitudou ( přesný rozsah v dB z hlavy nevím ), kdežto při hře na el. kytaru se běžně využívá různé úrovně zkreslení signálu, což je signál, který je podobný obdélníkům a má dynamiku minimální. V praxi to znamená asi toto. Při testech růžovým šumem při určitém úrovni signálu ( řekněme 50W ), kmitačka reproduktoru kmitá v maximálním rozsahu, tím se cívka velmi dobře chladí a reproduktor plní svou funkci v potřebných parametrech. Při zvýšení výkonu ovšem může dojít ke zničení cívky, případně k nežádoucímu zkreslení signálu. Takže tu máme reproduktor, který výrobce doporučuje používat s max. příkonem 50W. Ovšem ouha, tohle platí ve všech oblastech audio, krom kytarových reproduktorů, přestože se takto v praxi testují i ony. Proč? Protože při zkresleném zvuku se do kmitačky reproduktoru hrnou komprimované obdélníky, které nedokáží dostat kmitačku do potřebného rozkmitu a tak se běžně stává, že kytarový reproduktor na 50W uživatel zničí i polovičním příkonem. Buď se přehřátá cívka vychýlí a začne drhnout, nebo se přímo spálí. Proto se u kytarových aparátů běžně např. k 50W zesilovači připojuje box s povoleným příkonem třeba 200W. Což je zase v ostatním audio světě nevídané. Např. u PA se standartně používají koncové zesilovače s rezervou, tedy výkonnější, než jsou boxy, právě ze stejného důvodu. Reproduktory prostě snesou většinou mírné přetížení dynamickým signálem mnohem snáze, než když do nich slabší zesilovač hrne zkreslený signál. Pak prostě hoří.
Pánové, pokud bych se vrátil k původnímu dotazu na začátku - jaký reproduktor k tomuto kombu, pokud chci zachovat určení komba pro rockové/metalové hraní ... Má smyl měnit původní VK např. za Celestion Vintage 30, popř. za nějaký jiný ? Polepším si tím nebo vše záleží jen na parametrech zesilovače a výměnou repra jen "vyhodím" peníze ? Předem díky za odpovědi.