Aky box pre Mesa B. Mark V (Metallica style sound)

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
MetallicaFAN

Aky box pre Mesa B. Mark V (Metallica style sound)

Příspěvek od MetallicaFAN »

Zdravim
robim si total upgrade aparatury stylovo to bude “Metallica sound”. Zacal som od gitary (ESP LTD KH-602) s active EMG BB set Kirk Hammett, dalej bude nasledovat Mesa Boogie Mark V , dalej Fractal (asi AX8 alebo FX II XL+) a dalej box vertical 2x12”s V30. Trocha mam dilemu k tomu boxu... nakolko rozpocet je samozrejme obmedzeny.
Musi to byt vertical 2x12 pretoze je s nim lahsia manipulacia (nevazi metrak 😄).
Je mi jasne ze MESA k tomu hra najlepsie ale ta cena... naviac sa velmi nevyskytuje v bazaroch lebo kto ju ma tak ju iba tak nepredava.
Cize po zhliadnuti desiatok videi na YT rozmyslam o ENGL 212VB, lenze na niektorych ukazkach to hra podobne ako Mesa a na druhych ma dost vyrazne stredy a zvuk je trocha ostry. Z videa je to porovnanie nie celkom korektne z pohladu posluchaca. Teda za predpokladu ze zvuk je aj ostry a ze ho teoreticky viem skorigovat na EQ zosika resp pouzit IR nastavenia boxu z Fractalu.
Otazka teda v zasade je,
1. ci volba boxu za tychto predpokladov je uplne jedno alebo
2. Ci ani zosik plus Fractal mi neovplyvnia zvuk z boxu ?
Nemam realnu moznost postavit niekde tuto zostavu s roznymi boxami a porovnat na mieste a preto sa obraciam na tych co to vedia realne porovnat z vlastnych skusenosti.
Mal som 6505+ , predal som ho vsak, nehralo to zle ale Metallica z toho nesla dostat. Vsak malo to nadherne cleany.
A nechcem ani zasa nejakych “lacnych jozkov” ani NO NAME znacky.

Chcel by som teda poprosit o realne skusenosti so spomenutou aparaturou a aky typ boxu by ste doporucili.
Zatial diky
https://www.youtube.com/channel/UCGh_Fu ... a43LD4VVVQ

ESP LTD KH602
Fractal Audio AX8
Blackstar Series One 104 - 6L6
Blackstar Series One 412B V30
innerself

Re: Aky box pre Mesa B. Mark V (Metallica style sound)

Příspěvek od innerself »

Protože ti nikdo jinej ještě neodpověděl, zkusim to nějak já, z nějakejch mejch zkušeností. Začnu rovnou bednou. 4x12 prostě ojebat nejde. Ty boxy ať chceš nebo ne zní prostě nejlíp a 2x12 je prostě komrpomis s tou váhou. To znamená, že se s tim nemusíš tahat, ale na zvuku se to podepíše. Nebude to žádná tragédie, ale jde to určitě směrem dolu. Nějak pořád nechápu na co chceš mít lampu mark a k tomu ještě fractal. Fractal je digitál, co má simulovat ty zesilovače. Nevim ještě jakej zvuk metallicy máš zrovna na mysli, protože se dost lišil v průběhu let. Každopádně si myslim, žes klidně moh zůstat i u tý 6505+, případně dát do smyčky nějakej levnej ekvalizér kdybys potřeboval takový to jejich metallica Včko. Nebo co ti přesně na tom nevyhovovalo?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Pár postřehů z reálného života.
Vertikální 2x12 je z mojí zkušenosti vždycky těžší než horizontální 2x12 a vert. hraje líp.
Modernější Mesa zesilovače, viz MKV, hrají nejlíp do Mesa boxu, kvůli Celestionům, dělaným přímo pro Mesu.
Engl 2x12 bude vždycky ostřejší než Mesa (frontloaded, mříž, jiné V30).
Když už bych měl Fractala FXII, zkusil bych ho prvně s Mesa koncem (5/50, 2:90, 295) a boxem, protože simulace Marka jsou výborné a ušetřil si 50.000,- za MKV.
Navíc na ten MOP zvuk Metallicy se mi vždycky víc líbil MKIII SimulClass než MKV/IV.
6505 vs Mark ? Jablka a hrušky, ten specifický Mark zvuk z 6505 nedostaneš ani s 10ti ekvalizérama.
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak markem můžeš formovat charakter zkreslení, kterej do zvuku taky má co kecat, což 6505+ má pevně daný a musíš to ladit jedině přidanejma krabičkama. To je pro mě ten zásadní rozdíl. Další je, že 6505+ hraje středově i když jsou středy na 0, takže tam Včko neuděláš nějak snadno. S markem jo, díky GEQ. Nicméně nechci popírat, že to jsou stejný zvuky, ale že i z 6505+ jde dostat metallica sound. Jenom se tomu musí možná víc pomoc a nestojí tolik. Jenom je potřeba vědět jak. Ale co je teda zvuk Metallicy? Black Album, Ride The Lightning, nebo St. Anger?
MetallicaFAN

po par skusenostiach s “low cost” simulaciami, krab, a kombami som sa rozhodol ze nie som bohaty na lacne veci (skratene) 🙂.
Preco Mesa Mark V - urcite jedno z top veci od MB a univerzalnost a popici zvuk.
Fractal - ano Metallica ma gear za stovky tis USD a ako povedal typek v jednom videu, zvuk Metallicy nedosiahnes NIKDY !!! 😄 - a s tym suhlasim. Tu story poznate kazdy co sa zaujimate o to. Fractal preto lebo jednotlive albumy a pesnicky su lehce odlisne ci v ampe, efektami, ladeni a teda farbe zvuku atd... Fractal mi ten zvuk “dofarbi” ak to bude treba. A je to vsetko v jednom v top kvalite.
KaA, RIde zneju trocha “plechovo” cize ten popici zvuk zacina u AJFA, BLACK, a konci u HWRD, kde su zakladom MesaB. Toto je k mojej volbe ampu aFractalu.
No ostava iba ten box... aku alternativu teda namiesto MESA, co znie podobne a nestoji tolko. Eventuelne co vsetko sa da skorigovat Markom a Fractalom aby to znelo ako MB. Viem ze kazda bedna ma svoj typicky zvuk, len nemam realne skusenosti (teda malo).
Diky

ESP LTD KH602
Fractal Audio AX8
MetallicaFAN

Trochu odbocim, neviem ako to funguje ale pred 2 hod som napisal prispevok a nic... to je normalne ???

ESP LTD KH602
Fractal Audio AX8
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ano, to je normálne. Příspěvky všech nováčků podléhají schválení moderátorů (ochrana proti spambotům). A vzhledem k tomu, že je státní svátek a venku je pěkně, má admin na práci lepší věci, než sedět u PC a čekat, co kdo postne. Třeba vytáhnout rodinu na hory.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

MetallicaFAN píše: 8.05.2020 9:42 po par skusenostiach s “low cost” simulaciami, krab, a kombami som sa rozhodol ze nie som bohaty na lacne veci (skratene) 🙂.
Preco Mesa Mark V - urcite jedno z top veci od MB a univerzalnost a popici zvuk.
Fractal - ano Metallica ma gear za stovky tis USD a ako povedal typek v jednom videu, zvuk Metallicy nedosiahnes NIKDY !!! 😄 - a s tym suhlasim. Tu story poznate kazdy co sa zaujimate o to. Fractal preto lebo jednotlive albumy a pesnicky su lehce odlisne ci v ampe, efektami, ladeni a teda farbe zvuku atd... Fractal mi ten zvuk “dofarbi” ak to bude treba. A je to vsetko v jednom v top kvalite.
KaA, RIde zneju trocha “plechovo” cize ten popici zvuk zacina u AJFA, BLACK, a konci u HWRD, kde su zakladom MesaB. Toto je k mojej volbe ampu aFractalu.
No ostava iba ten box... aku alternativu teda namiesto MESA, co znie podobne a nestoji tolko. Eventuelne co vsetko sa da skorigovat Markom a Fractalom aby to znelo ako MB. Viem ze kazda bedna ma svoj typicky zvuk, len nemam realne skusenosti (teda malo).
Diky
ad Fractal - ak to povedal jeden typek na YT, tak to musí být pravda :lol: Až na to, že Metallica hraje poslední 2-3 výhradně na Fractaly. Osobně se mi live zvuk loni ve Vídni nelíbil skoro vůbec.
První 2 alba zní plechově, protože je to Marshall.
Mesa boxy jsou právě o tom repru (Celestion T4335 a T4316) a ne o tom, jak dobře jsou zbouchané dohromady, ikdyž v tom jsou taky na dobré úrovni.
Prostě si budeš muset naložit svého vysněného Marka a Fractala a jet si nějaké boxy ozkoušet. A šetřit na boxu je cesta do pekla.
MetallicaFAN

Live zvuk vo Wien 2019 bol o nicom bol som tam. Ale bol som aj v Norimbergu 2014 a tam bol live zvuk SUPER.
Live maju Fractaly a pouzivaju ich uz hodne hodne dlho 😄 No myslet si ze iba s Fractalom dosiahnes ten zvuk je naivne 😄. Kto to sleduje a ma nastudovane vie ze tie zvuky z albumu su hotova alchymia a bezny smrtelnik nema sancu to nakrutit na akukolvek svoju aparaturu.
O to tu a mne vobec nejde, a je to individualne. Takze o tom je zbytocne polemizovat. Ja na spominanej zostave aparatov sa chcem co najviac priblizit zvuk tot vsjo.

Chcem sa iba poradit s tymi co to realne poculi na vlastne usi zhodnotit pouzitelnost inych boxov ako Mesa v Metallica sounde. Ok beriem ak vseobecny nazor bude Mesa tak bude Mesa. Toto nebudem spochybnovat. Skor mi slo o to ci existuje nejaka porovnatelna nahrada/alternativa. Diky ze vase nazory

ESP LTD KH602
Fractal Audio AX8
innerself

Příspěvek od innerself »

No jestli jsi měl předtim 6505+ v kombo verzi, tak je pravda, že to neni úplně ten top. Ještě jestli jsi jel přes ten interní reprák a ne přes externí box. To je rozdíl fatální a když jsem hrál i s hlavou na 1x12, tak ani tam mi nezněla dobře. To se určitě nedá srovnávat s hlavou a boxem 4x12. Potom menší trafo oproti hlavě a už jsi zase jinde. No každopádně i kdyby ti neseděla hlava a chceš mark v, tak tomu rozumim. Mark je top co mesa nabízí, tak to neni bezdůvodu, ale spíš pořád nerozumim proč k marku ještě ten fractal. Fakt k tomu pořád nerozumim. To jako máš fractal jenom abys k tomu dodával efekty? To je docela drahá sranda na efekty.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

MetallicaFAN píše: 8.05.2020 18:53 Live zvuk vo Wien 2019 bol o nicom bol som tam. Ale bol som aj v Norimbergu 2014 a tam bol live zvuk SUPER.
Live maju Fractaly a pouzivaju ich uz hodne hodne dlho 😄 No myslet si ze iba s Fractalom dosiahnes ten zvuk je naivne 😄. Kto to sleduje a ma nastudovane vie ze tie zvuky z albumu su hotova alchymia a bezny smrtelnik nema sancu to nakrutit na akukolvek svoju aparaturu.
O to tu a mne vobec nejde, a je to individualne. Takze o tom je zbytocne polemizovat. Ja na spominanej zostave aparatov sa chcem co najviac priblizit zvuk tot vsjo.

Chcem sa iba poradit s tymi co to realne poculi na vlastne usi zhodnotit pouzitelnost inych boxov ako Mesa v Metallica sounde. Ok beriem ak vseobecny nazor bude Mesa tak bude Mesa. Toto nebudem spochybnovat. Skor mi slo o to ci existuje nejaka porovnatelna nahrada/alternativa. Diky ze vase nazory
Zvuk z alba, kde je několik navrstvených kytar a hromada postprodukce, jednou kytarou prostě nejde.
Fractalem+Mesa koncákem se k tomu přiblížíš stejně jako s Mark V. Mark III je tomu jejich zvuku ještě blíž než MKV. Bezpochyby nejblíž tomu klasickému zvuku je MKIIC++, ale na ten si už člověk musí vzít hypotéku.
S tím Mesa boxem už se mi nechce opakovat.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

takhle jsem se priblizil kdysi ja, ale bez impulsu primo z MOP to neslo (box, box, box)
https://soundcloud.com/salvation-audio/ ... ule#t=0:00
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
MetallicaFAN

hyenik píše: 8.05.2020 22:01 takhle jsem se priblizil kdysi ja, ale bez impulsu primo z MOP to neslo (box, box, box)
https://soundcloud.com/salvation-audio/ ... ule#t=0:00
Znie to velmi dobre 👍 mozno iba do tej clean casti bysom dal malinko viac delay ale to je subjektivne. Celkovo je to v pohode.

ESP LTD KH602
Fractal Audio AX8
MetallicaFAN

bubucci píše: 8.05.2020 20:11
MetallicaFAN píše: 8.05.2020 18:53 Live zvuk vo Wien 2019 bol o nicom bol som tam. Ale bol som aj v Norimbergu 2014 a tam bol live zvuk SUPER.

Zvuk z alba, kde je několik navrstvených kytar a hromada postprodukce, jednou kytarou prostě nejde.
Fractalem+Mesa koncákem se k tomu přiblížíš stejně jako s Mark V. Mark III je tomu jejich zvuku ještě blíž než MKV. Bezpochyby nejblíž tomu klasickému zvuku je MKIIC++, ale na ten si už člověk musí vzít hypotéku.
S tím Mesa boxem už se mi nechce opakovat.
Zjednodusene povedane ano Fractal chcem pouzivat hlavne na efekty a s naviac moznostami co to v sebe obsahuje. Da sa kupit radovo okoľo 1200 Eur tak s tym ratam a to sa da vydrzat. Naviac urobis setupy a stlacenim tlacitka mas hotovy zvuk to je dalsia vyhoda. Takze riesim uz iba ten box, mozno teda dolozim a bude Mesa...
V lete budem pobliz Kolina (DE) a zajdem do Music-store, je to mega obchod a maju vsetko vystavene v skusobnych kabinach. Uz som tam bol len vtedy som riesil iba gitaru. Nechcem kupit teraz naslepo box a po par mesiacoch ho predavat

ESP LTD KH602
Fractal Audio AX8
innerself

Příspěvek od innerself »

Všechno je nejlepší si nějakym způsobem zkusit. Já sice svuj box koupil naslepo, ale nijak mi to nevadí a hraje tak, jak potřebuju. Myslim si, že s mesou chybu určitě neuděláš, ale jestli ti bude víc sedět engl, orange, nebo harley benton, tak to je otázka, na kterou ti tu nikdo neumí odpovědět.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“