Lupání při nahrávání

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Trevor
Odborník

Re: Lupání při nahrávání

Příspěvek od Trevor »

Fazulo odkud jsi?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Balanced out MUSÍ fungovat, i když je zapojené thru, jinak by to byl DI box na prd. Standardně zapojíš do vstupu nástroj nebo spíše preamp, thru pokračuje do koncáku, zatímco z balanced out posíláš signál zvukaři. Tvůj aparát ti funguje pak jako odposlech a zvukař si nakládá podle potřeb se signálem z preampu (nebo nástroje).
V tomto konkrétním případě je to DI box (dle impedance), který se hodí spíše pro ten preamp. DI box pro přímé připojení nástroje by měl mít, jak píšeš výše, impedanci v řádu M.

Omlouvám se za OT, nějak jsme se oddálili od lupanců k funkci DI boxu.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

bezva, věděl jsem že něco není dobře, takže ať ten di box klidně hned vrátí a koupí si nějaký vhodnější pro nástroj, nebo sesmolí attenuator a box nebude potřebovat...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, nemyslím si, že lupání je problémem nevhodného typu DI boxu. To může mít akorát vliv na tón - výšky, gumovitost (byť se domnívám, že i to bude nepatrné a pro účely demo nahrávky nepodstatné).
Vzpomeň na Neutrik trafo NT1, které jsem ti půjčil na testy. Pro mne zapojení "nástroj - TB box (trafo v loopu) - aparát" vs. "nástroj - TB box (trafo bypassnuté) - aparát" poslechově totožné výsledky. Pro tebe na základě měření pro nástroj nepoužitelné :).

PS: nemůže to lupání být jen špatně nastavený buffer - latence? Co třeba o jeden stupeň zvětšit buffer?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Uznávám že jsem trošku "citlivější povaha" : )
https://soundcloud.com/user-895637922/1m-vs-50k
tu jsem to narychlo testnul, pro představu, zátěž 1M a pak 50k
ať si uživatel sám rozhodne, kde to ještě toleruje

a už nebudu odbočovat ...
Přílohy
screen.jpg
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak to by mi už taky vadilo :). Asi závisí i na použití trafa, zda to máš jen jako galv. oddělení, nebo jako symetrizační člen. Protože při použití pouze jako galv. oddělení jsem s tím NT1 rozdíl nepoznal.
Sry OT, ale znáte to, když je o čem plkat... jdu si dát ban.
Fazula

Příspěvek od Fazula »

Trevor píše: 27.05.2020 8:39 "ta co je na druhé cestě je tomu signálu úplně jedno, protože tudy neprochází."

s tímhle bych právě nesouhlasil,pokud se při thru trafo neodpojí, protože jednoduše řečeno, pokud je to zapojeno jak myslím, jedná se o paraelní impedanci ke snímači kytary a tam už se to projeví, úbytek výšek, síly signálu atp.
parael out je v serii ( zjednodušme, že jakoby kabel kytary pokračuje) ale trafo je k tomu paraelně i s attenuatorem
pro správnou funkci thru, musí mít vstup nekonečný odpor a zatíží se až podle toho co se píchne do výstupu thru
což by mělo zajistit odpojení paraelní zátěže, tedy trafa s att. po připojení výstupu thru
pokud se to neodpojuje, není to čisté thru,ale je paraelně zatíženo připojenou impedancí a tedy zátěží co ovlivní zvuk
pokusil jsem se to srozumitelněji nakreslit
čísla jsou jen tak od boku

co bych se chtěl dozvědět je, jestli funguje výstup xlr i když do thru výstupu zasuneš nějaký jack
to by pak byla odpověď jestli je thru čisté , nebo ne ?
Ano, výstup XLR funguje i když do thru výstupu připojím kabel.
Fazula

Příspěvek od Fazula »

Trevor píše: 27.05.2020 8:51 Fazulo odkud jsi?
z Olomouce
Fazula

Příspěvek od Fazula »

Trevor píše: 27.05.2020 10:07 Uznávám že jsem trošku "citlivější povaha" : )
https://soundcloud.com/user-895637922/1m-vs-50k
tu jsem to narychlo testnul, pro představu, zátěž 1M a pak 50k
ať si uživatel sám rozhodne, kde to ještě toleruje

a už nebudu odbočovat ...
Děkuji za srovnání
Fazula

Příspěvek od Fazula »

Hendrek píše: 27.05.2020 9:01 No, nemyslím si, že lupání je problémem nevhodného typu DI boxu. To může mít akorát vliv na tón - výšky, gumovitost (byť se domnívám, že i to bude nepatrné a pro účely demo nahrávky nepodstatné).
Vzpomeň na Neutrik trafo NT1, které jsem ti půjčil na testy. Pro mne zapojení "nástroj - TB box (trafo v loopu) - aparát" vs. "nástroj - TB box (trafo bypassnuté) - aparát" poslechově totožné výsledky. Pro tebe na základě měření pro nástroj nepoužitelné :).

PS: nemůže to lupání být jen špatně nastavený buffer - latence? Co třeba o jeden stupeň zvětšit buffer?
Tu latenci jsem zkoušel a nepomohlo to.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Navíc, když to blbne jen s kabelem naprázdno, tak v tom fakt nehraje roli ani D.I. box, ani jakékoli nastaveni na straně SW.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 27.05.2020 19:57, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pepajesenik
Nový uživatel

Příspěvek od pepajesenik »

měl jsem podobný problém a zvetšil jsem velikost vyrovnávací paměti na zvukovce... tzv. buffering, měl jsem 128 a zvětšil jsem na 512 a byl klid, žádné lupání a praskání už nebylo :-) hledej v nastavení zvukové karty!
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Fazula píše: 27.05.2020 13:39
Hendrek píše: 27.05.2020 9:01 No, nemyslím si, že lupání je problémem nevhodného typu DI boxu. To může mít akorát vliv na tón - výšky, gumovitost (byť se domnívám, že i to bude nepatrné a pro účely demo nahrávky nepodstatné).

Tu latenci jsem zkoušel a nepomohlo to.
Pepajesenik: jak vidíš bylo již vyzkoušeno. No a nahrávat na buffer 512? No to zpoždění ( latenci ) bych teda nechtěl :?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Pokud nepotřebuješ direct monitoring, tak latence ničemu nevadí.
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Tak jasně přímý monitoring je řešení třeba i s pomocí nějaké DSP jednotky, pokud ji zvukovka obsahuje. Ale bral jsem se to ze svého sobeckého pohledu - zkreslená kytara.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

Rozbíhám Cubase LE1 na starším NB (Celeron 1.8 GHz, paměť 2 GB). FW zvukovka Presonus Inspire. Při nahrávání se objevují v nahraném materiálu lupance. Buffer mám na maximu 256 kB. Chci se zeptat, co znamená vedlejší parametr Number of Disk Buffers ? Defaultně na 4, dá se upravovat. Předesílám, nepotřebuji monitoring, latence může být vysoká. Dík za nápady i projevy účasti.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak to netuším, tohle je z ovladače nebo z Cubase? 256 samplů (kB bude překlep asi ;-) ) snad není maximum, nebo? Mám pocit, že jsem obvykle vídal až 2048 jako tu nejvyšší hodnotu.....

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

Možná míchám hrušky s jabkama. Jsem lempl, už bych to za ty roky měl mít v paži, ale buffering mě nějak minul. Níže ukázky.
buffer.jpg
V Cubase max. 256 kB. A v ovladači zvukárny není nic.
buffer2.jpg
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Ty jo ta Cubase to je pravěk. To nedávám. 😃 Ten ovladač od zvukovky. Pravý horní roh Control panel proč sample rate 96kHz a latency 1ms? Teda pokud to je tvůj print screen.
torst

Příspěvek od torst »

Ne, ten screen ovladače je z webu, já mívám 44,1 Khz, 8 nebo 10 ms.
C LE1 mám rád. Jednoduchá instalace, jednoduchá obsluha. Jako hlavní soft mám ale SE3. Což je vyšší verze téhož.
Ale šlo mi o to lupání v kombinaci s tímhle konkrétním noťasem.
Doplnění:
Ono to bude tim procákem. Teď jsem to prověřoval. Můj velkej comp, kde to běhá dobře, má 2,8 GHz. (noťas jen 1,8 GHz). V manuálu zvukovky je minimum 800 kHz, ale doporučeno 2 Ghz. To bude důvod.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“