Lupání při nahrávání

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Trevor
Odborník

Re: Lupání při nahrávání

Příspěvek od Trevor »

Fazulo odkud jsi?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Balanced out MUSÍ fungovat, i když je zapojené thru, jinak by to byl DI box na prd. Standardně zapojíš do vstupu nástroj nebo spíše preamp, thru pokračuje do koncáku, zatímco z balanced out posíláš signál zvukaři. Tvůj aparát ti funguje pak jako odposlech a zvukař si nakládá podle potřeb se signálem z preampu (nebo nástroje).
V tomto konkrétním případě je to DI box (dle impedance), který se hodí spíše pro ten preamp. DI box pro přímé připojení nástroje by měl mít, jak píšeš výše, impedanci v řádu M.

Omlouvám se za OT, nějak jsme se oddálili od lupanců k funkci DI boxu.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

bezva, věděl jsem že něco není dobře, takže ať ten di box klidně hned vrátí a koupí si nějaký vhodnější pro nástroj, nebo sesmolí attenuator a box nebude potřebovat...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, nemyslím si, že lupání je problémem nevhodného typu DI boxu. To může mít akorát vliv na tón - výšky, gumovitost (byť se domnívám, že i to bude nepatrné a pro účely demo nahrávky nepodstatné).
Vzpomeň na Neutrik trafo NT1, které jsem ti půjčil na testy. Pro mne zapojení "nástroj - TB box (trafo v loopu) - aparát" vs. "nástroj - TB box (trafo bypassnuté) - aparát" poslechově totožné výsledky. Pro tebe na základě měření pro nástroj nepoužitelné :).

PS: nemůže to lupání být jen špatně nastavený buffer - latence? Co třeba o jeden stupeň zvětšit buffer?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Uznávám že jsem trošku "citlivější povaha" : )
https://soundcloud.com/user-895637922/1m-vs-50k
tu jsem to narychlo testnul, pro představu, zátěž 1M a pak 50k
ať si uživatel sám rozhodne, kde to ještě toleruje

a už nebudu odbočovat ...
Přílohy
screen.jpg
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak to by mi už taky vadilo :). Asi závisí i na použití trafa, zda to máš jen jako galv. oddělení, nebo jako symetrizační člen. Protože při použití pouze jako galv. oddělení jsem s tím NT1 rozdíl nepoznal.
Sry OT, ale znáte to, když je o čem plkat... jdu si dát ban.
Fazula

Příspěvek od Fazula »

Trevor píše: 27.05.2020 8:39 "ta co je na druhé cestě je tomu signálu úplně jedno, protože tudy neprochází."

s tímhle bych právě nesouhlasil,pokud se při thru trafo neodpojí, protože jednoduše řečeno, pokud je to zapojeno jak myslím, jedná se o paraelní impedanci ke snímači kytary a tam už se to projeví, úbytek výšek, síly signálu atp.
parael out je v serii ( zjednodušme, že jakoby kabel kytary pokračuje) ale trafo je k tomu paraelně i s attenuatorem
pro správnou funkci thru, musí mít vstup nekonečný odpor a zatíží se až podle toho co se píchne do výstupu thru
což by mělo zajistit odpojení paraelní zátěže, tedy trafa s att. po připojení výstupu thru
pokud se to neodpojuje, není to čisté thru,ale je paraelně zatíženo připojenou impedancí a tedy zátěží co ovlivní zvuk
pokusil jsem se to srozumitelněji nakreslit
čísla jsou jen tak od boku

co bych se chtěl dozvědět je, jestli funguje výstup xlr i když do thru výstupu zasuneš nějaký jack
to by pak byla odpověď jestli je thru čisté , nebo ne ?
Ano, výstup XLR funguje i když do thru výstupu připojím kabel.
Fazula

Příspěvek od Fazula »

Trevor píše: 27.05.2020 8:51 Fazulo odkud jsi?
z Olomouce
Fazula

Příspěvek od Fazula »

Trevor píše: 27.05.2020 10:07 Uznávám že jsem trošku "citlivější povaha" : )
https://soundcloud.com/user-895637922/1m-vs-50k
tu jsem to narychlo testnul, pro představu, zátěž 1M a pak 50k
ať si uživatel sám rozhodne, kde to ještě toleruje

a už nebudu odbočovat ...
Děkuji za srovnání
Fazula

Příspěvek od Fazula »

Hendrek píše: 27.05.2020 9:01 No, nemyslím si, že lupání je problémem nevhodného typu DI boxu. To může mít akorát vliv na tón - výšky, gumovitost (byť se domnívám, že i to bude nepatrné a pro účely demo nahrávky nepodstatné).
Vzpomeň na Neutrik trafo NT1, které jsem ti půjčil na testy. Pro mne zapojení "nástroj - TB box (trafo v loopu) - aparát" vs. "nástroj - TB box (trafo bypassnuté) - aparát" poslechově totožné výsledky. Pro tebe na základě měření pro nástroj nepoužitelné :).

PS: nemůže to lupání být jen špatně nastavený buffer - latence? Co třeba o jeden stupeň zvětšit buffer?
Tu latenci jsem zkoušel a nepomohlo to.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Navíc, když to blbne jen s kabelem naprázdno, tak v tom fakt nehraje roli ani D.I. box, ani jakékoli nastaveni na straně SW.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 27.05.2020 19:57, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pepajesenik
Nový uživatel

Příspěvek od pepajesenik »

měl jsem podobný problém a zvetšil jsem velikost vyrovnávací paměti na zvukovce... tzv. buffering, měl jsem 128 a zvětšil jsem na 512 a byl klid, žádné lupání a praskání už nebylo :-) hledej v nastavení zvukové karty!
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Fazula píše: 27.05.2020 13:39
Hendrek píše: 27.05.2020 9:01 No, nemyslím si, že lupání je problémem nevhodného typu DI boxu. To může mít akorát vliv na tón - výšky, gumovitost (byť se domnívám, že i to bude nepatrné a pro účely demo nahrávky nepodstatné).

Tu latenci jsem zkoušel a nepomohlo to.
Pepajesenik: jak vidíš bylo již vyzkoušeno. No a nahrávat na buffer 512? No to zpoždění ( latenci ) bych teda nechtěl :?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Pokud nepotřebuješ direct monitoring, tak latence ničemu nevadí.
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Tak jasně přímý monitoring je řešení třeba i s pomocí nějaké DSP jednotky, pokud ji zvukovka obsahuje. Ale bral jsem se to ze svého sobeckého pohledu - zkreslená kytara.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

Rozbíhám Cubase LE1 na starším NB (Celeron 1.8 GHz, paměť 2 GB). FW zvukovka Presonus Inspire. Při nahrávání se objevují v nahraném materiálu lupance. Buffer mám na maximu 256 kB. Chci se zeptat, co znamená vedlejší parametr Number of Disk Buffers ? Defaultně na 4, dá se upravovat. Předesílám, nepotřebuji monitoring, latence může být vysoká. Dík za nápady i projevy účasti.
Říkají, že se mýlím. Kéž by měli pravdu. To, co je před námi, je strašné. Já to nezpůsobil. Jen jsem před tím nezavíral oči. Boha se nedovolávejte. (torst, 2026)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak to netuším, tohle je z ovladače nebo z Cubase? 256 samplů (kB bude překlep asi ;-) ) snad není maximum, nebo? Mám pocit, že jsem obvykle vídal až 2048 jako tu nejvyšší hodnotu.....

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

Možná míchám hrušky s jabkama. Jsem lempl, už bych to za ty roky měl mít v paži, ale buffering mě nějak minul. Níže ukázky.
buffer.jpg
V Cubase max. 256 kB. A v ovladači zvukárny není nic.
buffer2.jpg
Říkají, že se mýlím. Kéž by měli pravdu. To, co je před námi, je strašné. Já to nezpůsobil. Jen jsem před tím nezavíral oči. Boha se nedovolávejte. (torst, 2026)
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Ty jo ta Cubase to je pravěk. To nedávám. 😃 Ten ovladač od zvukovky. Pravý horní roh Control panel proč sample rate 96kHz a latency 1ms? Teda pokud to je tvůj print screen.
torst

Příspěvek od torst »

Ne, ten screen ovladače je z webu, já mívám 44,1 Khz, 8 nebo 10 ms.
C LE1 mám rád. Jednoduchá instalace, jednoduchá obsluha. Jako hlavní soft mám ale SE3. Což je vyšší verze téhož.
Ale šlo mi o to lupání v kombinaci s tímhle konkrétním noťasem.
Doplnění:
Ono to bude tim procákem. Teď jsem to prověřoval. Můj velkej comp, kde to běhá dobře, má 2,8 GHz. (noťas jen 1,8 GHz). V manuálu zvukovky je minimum 800 kHz, ale doporučeno 2 Ghz. To bude důvod.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“