Krušné začatky - Něco už "umím"..jak dál..prosím
Pravidla fóra
Re: Krušné začatky - Něco už "umím"..jak dál..prosím
"Správně"? No já nevím, to asi záleží na písničce ne? Co se týče prohazování akordů, tak můj oblíbený trik je v mezičase zahrát prázdné struny 
Frostys: zeptám se jinak. Ve vlákně 'Zhodnoťte naše nahrávky' se třeba píše: ...Frázování hlavně ze začátku je takový prapodivný...
Co tedy obecně v jakékoliv písničce, ke které budu hrát doprovod musím udělat, abych správně frázoval?
Co tedy obecně v jakékoliv písničce, ke které budu hrát doprovod musím udělat, abych správně frázoval?
Mrknul jsem na tu nahrávku, na kterou odkazuješ a jednoznačně tím je myšlen prostě rytmus jednotlivých úderů, tónů... vždyť jestli znáš Theme z Godfathera (nebo porovnej s druhým videem, co tam je níže), tak to musíš slyšet, že to zní nějak "divně" a jinak než originál.
Nehledej v tom pořád vědu. Hrej tak, jak ti to nejlépe zní. Ideálně si ještě nahrej záznam a poslechni si jak ti to zní z nahrávky.
A já ti ještě odpovím na tu tvoji otázku.. "frázuj" tak, aby to sedělo rytmicky
Nehledej v tom pořád vědu. Hrej tak, jak ti to nejlépe zní. Ideálně si ještě nahrej záznam a poslechni si jak ti to zní z nahrávky.
A já ti ještě odpovím na tu tvoji otázku.. "frázuj" tak, aby to sedělo rytmicky
Zrovna tohle solo je divný příklad. V nahrávce na LP (a na LP (sic)) mi docela sedí a je jednoduché, logické, srozumitelné, ale na koncertech, na živých předváděčkách The Wall, z té doby, se v tom Gilmout¨r pěkně matlal. Se solem nebyl spokojený, hledal, většinou šlo jenom onějakou výplň, sola neměla ani hlavu ani patu, natož frázování.Fořt píše: 9.06.2020 10:10 PF, resp. Gilmourova sóla, je určitě dobrý příklad na frázování. V hudebnín teorií se frází rozumí nějaký ucelený úsek (ve zpěvu třeba zazpívaný na jeden nádech), v kytaře to jsou jednotlivé licky. Gilmour je v tom geniální, to prostě nespočítáš, to musíš cítit. Já bych jako názorný příklad uvedl třeba sólo v Another Brick in the Wall part II ...
Parde, promin, ale to jseš někde jinde ... Gilmoura nezbozšťuji, ale jeho sóla jsou skvělý, studiový i živý. Another Brick jsem slyšel v mnoha provedeních a přál jsem si to někdy taky takhle matlat. A to nemluvím o Comfortably numb, který vyhrává všechny ankety. Právem.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Ať už se bavíme o frázování nebo rytmu, čert vem správnou terminologii, docela funguje, aby pravačka byla stále v akci, jela nějaký ten rytmus, groove, a pokud nechci, aby každý tón či akord zazněl, tak ji buď oddálím (neudeřím do strun), nebo struny přitlumím (v tomto případě spíš levačkou, i když dá se částečně využít tlumení pravačkou - dlaní nebo malíčkem). Ty zatlumené perkusivní údery můžou podpořit "groove", aby celou dobu šlapal a nevypadnul z rytmu.
V začátcích učení na kytaru jsem v TV nebo na koncertech sledoval Petra Jandu z Olympicu, jak mu pravačka stále jede jak nějakýmu trampovi u táboráku, a přitom hrál nějaký rockový rytmus, ve kterém ten pohyb pravačky nebylo slyšet.
V začátcích učení na kytaru jsem v TV nebo na koncertech sledoval Petra Jandu z Olympicu, jak mu pravačka stále jede jak nějakýmu trampovi u táboráku, a přitom hrál nějaký rockový rytmus, ve kterém ten pohyb pravačky nebylo slyšet.
Jj, tak teď už jsem to po Fořtově vysvětlení konečně pochopil. Šlo mi hlavně o to praktické provedení.
Děkuji všem za odpovědi.
Děkuji všem za odpovědi.
Zkusil bych bejt tebou naučit se nějakou rychlejší bluesovou věc, protože v blues je to frázování patrný asi nejvíc. Ono to není jen o délce not, ale i časování. Pak mě ještě napadá nějaký reggae, který je taky - ač se nezdá - pěkně náročný na frázování, aby to jako to reggae vůbec znělobullin píše: 9.06.2020 17:53 Jak píše nzp, jde mi o frázování ve smyslu rytmu, týkajícího se kytarového doprovodu.
Prvně jsem na frázování narazil ve vlákně 'Učení začátečníka', kde John M. William o svém žákovi píše: ...Akordy krom Gčka zvládně všechny, ale nedokáže je prohodit... ...krom toho nemá vůbec cit pro frázování a podobně...
Jde mi hlavně o to, jak jako začínající kytarista frázováním nepolíbený přistoupit k tomu citu pro frázování při doprovodu. Jak správně frázovat. Je to jak se píše ve Fořtově odkazu, oddělovat fráze (zde akordy) pauzou?