Jak vymýšlet kytarová sóla ?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Demilich

Re: Jak vymýšlet kytarová sóla ?

Příspěvek od Demilich »

Scorstin píše: 26.08.2020 14:13 1. Nauc sa zaklad teorie o tonoch. Myslim tym to, ze mame nejakych 7 zakladnych tonov (to je snad jasne kazdemu) a medzi vacsinou z nich aj poltony, je dolezite vediet kde tie poltony su a kde nie. Tu najlepsie pomoze vizualizacia na klaviature. Biele klavesy su cele tony, cierne poltony.
Být nováček, přečíst si tohle a pak na to takhle jít, tak do týdne zanesu kytaru do frcu a jdu to raději prochlastat :lol: Úplně vidím jak tenhle přístup baví někoho v 16 aby uměl lépe sólovat na GnR. Ani omylem.

Poradím ti jinak. Nedělej si to složité. Nauč se lehká sóla jiných písní, které se ti líbí. Uvažuj nad tím. Zkus je změnit. Poslouchej výsledek. Nauč se cítit to a trénuj ucho. Nauč se jiné další stupnice. Hlavně tě to ale musí bavit ;-)

A ne laborovat nad černýma a bílýma klapkama a číst teorii. :lol:
Asi jsem už jako pard ciwe... :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Demilich píše: 28.08.2020 14:22 Být nováček, přečíst si tohle a pak na to takhle jít, tak do týdne zanesu kytaru do frcu a jdu to raději prochlastat :lol: Úplně vidím jak tenhle přístup baví někoho v 16 aby uměl lépe sólovat na GnR. Ani omylem.

Poradím ti jinak. Nedělej si to složité. Nauč se lehká sóla jiných písní, které se ti líbí. Uvažuj nad tím. Zkus je změnit. Poslouchej výsledek. Nauč se cítit to a trénuj ucho. Nauč se jiné další stupnice. Hlavně tě to ale musí bavit ;-)

A ne laborovat nad černýma a bílýma klapkama a číst teorii. :lol:
Asi jsem už jako pard ciwe... :)
Tak, pozri si zadanie, vychadzal som z toho co tam napisal...ze hra uz 7 let,novacek uplny nebude, nejake sola uz umi zahrat (AC/DC), zjavne sa snazi kopirovat svoje oblubene kapely. To je samozrejme zaklad, kopirujes co ta bavi a ucis sa na tom.

Dotaz ale bol o tom naucit sa hrat/vymyslat vlastne sola, chalan sa chce niekam posunut a IMHO bez toho aby obetoval tych par hodin nauceniu sa uplnych zakladov, sa moc neposunie, to moze do konca zivota len kopirovat Slasha a Angusa dokolecka...niektore veci neodrbes.

Ja som bol na zaciatku v podobnej situacii ako on, stracal som sa. Akurat mi to nikto nevysvetlil takze som na to prisiel postupne sam a trvalo mi to dlhy cas a vela slepych uliciek :)

Ale to je samozrejme len moj nazor a skusenost, poznam ludi co hraju 15 rokov a viac a nevedia ani pomenovat powerchord co drzia. Hrat ich ale bavi tiez takze whatever :D
torst

Příspěvek od torst »

Souhlasím se Scortsinem. Aspoň já na to šel podobně. Pochopit durovou stupnici, tedy primárně C dur, tedy bílé klapky, a to, že mezi 3. a 4. a mezi 7. a 8. stupněm je jen 1 půltón. Přenést to na kytaru, naučit se aspoň jeden "box" (u mě to byla VII-X poloha - Na Scortsinově tabulatuře jsou to ty poslední 4 polohy napravo . na E strunách s tóny H, C, D) no a pak transponovat, tedy to, že tentýž tvar stačí posunout a máš D dur nebo A dur a td. Jestli na to jde někdo čistě intuitivně, trefuje se na pražce konkrétního sóla podle poslechu, proč ne, ale bojím se, že to nikdy "nezobecní", a nepokročí k nějakému samostatnému hraní.
Kouk jsem na tu Scortsinovu nalejvárnu a myslím, že to je perfektní start. Asi by to šlo i ještě zjednodušit (více méně na co, co píšu výše), ale v těch pár odstavcích je fakt to gro. Kdo nemá energii se zabývat ani takovouhle zkratkou, ten by měl spíš kytáru odnest do bazaru ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cid

Příspěvek od cid »

Jak vymýšlet kytarová sóla? To je stejná otázka, jako jak namalovat obraz? Talent a dřina. Jednu radu dám a není z mojí hlavy. Kdysi jsem četl od Petra Jandy zkušenost, kterou si člověk neuvědomí, i když ji podvědomě používá, to sólo se musí nejprve vytvořit v hlavě, prsty jsou na druhém místě. Vřele doporučuji na YT seriál Petra Henycha "Kytara ladem a skladem", hlavně stupnice. Člověk se musí smířit s tím, že na některé věci nemá od přírody vybavení a uleví se mu, jako mně :D
Snad jsem to nepřehnal, na zahrádce osvěžovny bylo krásně, jinak bych to nekomentoval :mrgreen:
Naposledy upravil(a) cid dne 30.08.2020 3:56, celkem upraveno 1 x.
himself

Příspěvek od himself »

Výborný příklad s tím obrazem. Když jsem viděl název vlákna, tak jsem jen nevěřícně kroutil hlavou.
torst

Příspěvek od torst »

cid: Možná jsme četli stejný rozhovor. P. Janda v něm říká, že když kytarista nad sólem nepřemýšlí, většinou generuje jen chuchvalce tónů beze smyslu (nebo tak nějak). Na to si často vzpomenu při poslechu některých kytaristů a bohužel nezřídka i sebe.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Samozřejmě sólo v Jasné zprávě nelze srovnávat např. se sóly Ritchie Blackmora. Příkladem budiž různě zahrané sólo skladby Smoke on the Water. Na každém koncertě trochu jinak provedené, ale kostra většinou podobná. Tím chci říct, že vždy stejně zahrané sólo do tónu přesně, může být nudné. Hlavně pro hudebníka, který to hraje. 🙂
Lucasterick

Příspěvek od Lucasterick »

Nečetl jsem to celé. Ale když hrajeme, většinou bluegrass a country, tak některá sóla na kytaru umím (hraju stejně, jak se má, nebo je mám naučené trochu jinak). Některá sóla čistě improvizuju, vím jak zní která struna kde... A některá si doma v poklidu vymýšlím a pak je zahraju (i když se spletu -> s trochou improvizace). Ale je potřeba vědět, jak struna zní, když se stiskne tady a tady. Což za těch 25 let už člověk trochu ví předem.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Já bych doporučil si ta sóla nejdříve zkoušet pískat nebo zpívat, protože tam člověk nemá tu bariéru v podobě omezené orientace či technické dovednosti. Prostě si to sólo vymysli takhle a teprve potom se ho nauč na kytaru. Bude to mít navíc tu výhodu, že to nebude klasické kytarové pidlikání, ale melodicky a hudebně logická a soudržná věc. Zpěv je klíčem k hudbě jako takové.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“