Vliv zvukové karty na kvalitu nahrávky v DAW

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Placka

Re: Vliv zvukové karty na kvalitu nahrávky v DAW

Příspěvek od Placka »

Řekl bych, že problém bude jinde než ve zvukovce. Možná v driverech, ale pochybuju že v hardwaru - prevodnicich atd.
torst

Příspěvek od torst »

Pokud projekt přenášíš mezi dvěma compy, zvuková karta se na zpracování zvuku nijak nepodílí. Klidně, kdybys žádnou zvukovku neměl a nastavoval jen "očima" (já vím, blbost), bude to hrát stejně. Zvukovka vstupuje do hry jen při nahrávání audia z vnějšího prostředí (AD převod) a pak při práci na projektu když máš zpětnej poslech v monitorech (DA převod). Tady bude asi ten zakopanej pes. V té dílně máš lepší poslech a proto uděláš lepší mix. Ale představa, že ti tytéž pluginy a tentýž Studio One udělá jinej zvuk v levném noťasu a jinej v nabušeném compu je mylná.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jojo, zvukovkou to nemůže být. Ale něco je jinak a docela by mě zajímalo, co.
Nechybí v nějakém z těch PC třeba nějaký plugin?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Viz můj článek zde v sekci Články. Jen musím zřejmě podotknout, že třeba Win10 do "toho" umí docela promluvit, ale to není chtěná vlastost ;-) podotkl jsem to v daném případě proto, že použitý OS na těch dvou počítačích tady nebyl zmíněn. Tak jen, aby mě nikdo netahal za slovo; OS na zvuk též nemá vliv (ale když v něm není vše úplně správně řešeno, tak mít vliv může, ovšem dost nevypočitatelným způsobem...).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No dobře, ale to spíš bude něco praskat nebo tak, ne?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Právě že ne - přesně popsaný příklad by mohl být ono. Praskání/výpadky spíš ukazují na problém výkonu vzhledem k nastavení audio bufferu, ale samozřejmě do toho mohou taky spadnout, jen s jinou "prioritou".

P.

torst

Příspěvek od torst »

Bavil jsem se s jedním audiofilem o vlivu kvality karty na zvuk, nahrávku. Z jeho pohledu mají levné karty nekvalitní zvuk kvůli nepřesnému timingu samplování. To je ten Worldclock, že? Že kvalitní zvukovky "taktují" podle nějakého externího připojeného timingu. Sorry za nesprávné termity, znám to jen obecně. Je opravdu ta časová nepřesnost při těch 41,1 kHz tak důležitá pro kvalitu záznamu (i reprodukce)?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
xklok

Příspěvek od xklok »

nekvalita levných zvukovek spočívá v nekvalitních AD/DA převodnících
xklok

Příspěvek od xklok »

Worldclock potřebuješ při spojení dalších zařízení (další zvukovka-resp preamp, nebo třeba Kemper - když jedeš přez spdif nebo adat atp.) aby to jelo synchronně
torst

Příspěvek od torst »

"nekvalita levných zvukovek spočívá v nekvalitních AD/DA převodnících" Zeptám se provokativně : V čem převádí levný převodník audio na digitál hůř než drahý? Vynechává samply? Ořezává frekvence? Rozumím rozdílům v integrovaných preampech, hlavně těch mikrofonních, tam jsou ty rozdíly propastné. Ale to je věc audio analog. obvodů před rozhraním. Ale ten vlastní přechod A/D, D/A ?
Dík za to objasnění Worldclocku. Resp. jsem to tak věděl, jen jsem potřeboval připomenout . :-) Když víc strojů nemá společnej takt, tak vznikají takové ty mikroposuvy, falešný "chorus", víme.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak uvedu to poněkud na pravou míru 8-)

Na hodinách opravdu záleží, protože ty dělají tu přesnost v časové ose. A/D/A převodníky ve své podstatě určují kvalitu nejen tím, jak dobře jsou řízeny hodinovým kmitočtem, ale i jak dobře umějí odečítat analogové hodnoty, které převádějí do digitální domény (zjednodušeně řečeno). Koneckonců viz i můj článek tady.

Pokud jsou dobré interní hodiny, není třeba používat externí. Nicméně je-li k dispozici vysoce kvalitní zdroj hodin, lze ho použít (a ano, pak se pracuje s WordClock porty). Ty nejsou třeba při digitálním zřetězení více zařízení, tam lze synchronizovat pomocí použitých portů (tj. S/PDIF nebo ADAT). Použít i tak WC ovšem lze ;-)

Takže ano - i low-end zvukovku lze kvalitativně "povýšit" lepším hodinovým signálem. Zvukovka ovšem musí disponovat alespoň jedním digitálním portem, jinak se externě synchronizivat nedá.

P.

EDIT: 2torst - pokud nejsou zařízení v synchronu, nejsou zde až tak mikroposuvy, jako spíš výpadky a praskání. "Bordelu" vzniká víc.

torst

Příspěvek od torst »

Jojo, s chutí jsem se na tvuj článek znovu podíval. Bod 4. - tam to je.
xklok

Příspěvek od xklok »

byl by link na ten článek, ať to nemusim hledat - pěkne prosím :-)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
xklok

Příspěvek od xklok »

dík- za odkaz
a pavliimu dík za super ucelený info
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Díky - co bych pro vás chlapci neudělal 😁😁

P.