SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Příspěvek od kmensik »

torst: je lepší mít různě dlouhá pravítka, na celou menzuru, na délku krku a pak nějaká kratší jako fret rocker na odhalení jednotlivých anomálií. Struna stačí na běžné seřízení.

José: nesouhlasím s rezonancí. Mám takový kovový hrací strojek. Když ho silně přitlačím hranou na dřevěnou desku, hraje celkem slabě. Když ho nechám volně ležet plochu na plochu, hraje výrazně plněji a hlasitěji. To stejné se děje u vrutů mezi krkrm a tělem, u kobylky. Nic tragického se neděje ani u tremola uloženého na špičkách stavěcích šroubků, důležité frekvence to přenese, basy trochu potlačí.
A ten zmiňovaný gibsoní spoj je děsná prasárna. I boční plochy mají děravé a oslabené. Přitom je to komplet CNC, mohlo by to být na setiny přesně, není žádný důvod nastavovat sklon krku při lepení. Kytarář by to takhle nikdy neudělal, to by byla ostuda.
torst

Příspěvek od torst »

ten příměr s hracím strojkem myslím nesedí. To by nejlepší zvuk měly Galaxisky, které mají kobylku podlepenou filcem a opřenou na plastovém pickguardu ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

To ne, filc a plast nee. Velkou plochu a velkou sílu. Energie se dá přenést i špičkou jehly nebo břitem tremola, prakticky to vždy zvuku něco ubere. Jako stratovské tremolo plovoucí vs. opřené o tělo, to snad slyší každý. U toho hracího strojku to byl rozdíl evidentní, právě mi to připomělo tremolo na břitech ve srovnání se základnou tremola plošně připláclou na tělo.
torst

Příspěvek od torst »

" Jako stratovské tremolo plovoucí vs. opřené o tělo, to snad slyší každý. " Já to neslyšel. Svýho času jsem to řešil, tak jsem si u svého Stratocastera udělal oboje nastavení, nahrál ukázky. Ani při hře ani při poslechu nahrávky nebyl chlup rozdílu. Ten hrací strojek poskakující po desce stolu bych asi jako argument nebral.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
José

Příspěvek od José »

Ad hrací strojek: co nam muze brat energii predanou strunam - deformace. Je to plasticka deformace vzduchu + samotna tepelna ztrata elasticka deformace dreva, orechu, kamenu, stavecich sroubku, zakladny kobylky, laku pod kobylkou, pruzin vibrata (ja pritahnuti slysel uz nasucho dost zretelne), prazcu a vibrace jednotlivych spoju. U toho strojku, jsi uplne, IMHO, zmenil tok energie a pri stoji nahrane jsi umoznil jeji uplatneni vpodobe vibraci a trochu tedy elastickych deformaci sten, zatimco kdyz ho polozis, zvysis celkovou tuhost soustavy strojku a vznikle energii nezbyde, nez se castene prenest i do desky stolu, ktera rozhybe daleko vetsi masu vzduchu.

Ad torst: vzdyt jsem psal, ze navrch vsechno spolu souvisi a plynule prechazi jedno v druhe, ale kdyz si predstavis mechaniku ohybu krku vuci polohovani struny, tak zhruba to je - proste s vysokym orechem nizky dohmat v prvnich polohach nikdy nedosahnes...
torst

Příspěvek od torst »

S vysokým ořechem nízký dohmat v prvních polohách nedosáhneš. S tím nelze polemizovat (a pokud torst o něčem odmítá polemizovat, to už něco znamená ... !) . Tahle diskuse už tu proběhla. Někteří (vč. Tomáše Valáška) tvrdí, že nad 1. pražcem má být stejná výška, jako nad kterýmkoli dalším po stisku struny o pražec níž. Rozumíme si, že?
(vlastně totéž udělá kapodastr.).
Osobně nesouhlasím. Na všech kytarách mám tu "nultou" polohu o něco výš a proto struny nedrnčí. Nevím, jak tuto vyjímku zdůvodnit, ale prostě praxe mi to potvrzuje. Snad proto, že prázdná struna vždy líp vibruje než jakýkoli stisk. Tudíž potřebuje větší rozkmit=výšku.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Dík za rady, nakonec jsem to uspokojivě pošteloval, průhyb při zmáčknutém 1. a 15. pražci 0,6 mm, dohmat přijatelný po celé délce hmatníku. Asi by to šlo ještě krapet dolů, ale to už nedám bez zbroušení hmatníku, na to už si sám netroufám. Takže až bude cesta za schopným kytarářem (na okrese máme jenom takového babráka brouka Pytlíka), vemu to s sebou.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Co je to za okres? Kdybys byl z okolí Brno-Vyškov, koukl bych na pražce.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Tak jsem udělal to nejlepší co jsem mohl a odvezl to k odborníkovi. Bylo potřeba přelíznout pražce, mezi 12. a 15. pražcem byl hrb, proto to nešlo do pohodlná bez drnčení. Nic hroznýho, Číňan má asi jen trochu mírnější měřítka na výstupní kvalitu.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

No myslím, že ten Číňan s tím spíš tak nějak počítá, že si finální přebroušení pražců uděláš sám. Mám 4 krky podobného původu (strat, tele, jazz bass, šroubované LP), v různých cenových relacích a každý z nich to potřeboval.
Moon

Příspěvek od Moon »

torst píše: 24.09.2020 20:11 prázdná struna vždy líp vibruje než jakýkoli stisk. Tudíž potřebuje větší rozkmit=výšku.
Přesně tak. Já seřizuji nuláky tak, že stisknu strunu na třetím pražci a mezi strunou a prvním pražcem nechám tak asi 0.2 mm. Výhoda tohoto postupu je, že můžeš postupně snižovat a průběžně kontrolovat.
Ale to vše se dělá až nakonec, když už je perfektně seřízený průhyb krku a dohmat ve vyšších polohách !!!
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
torst

Příspěvek od torst »

Jé, mám tam přepis ! Mělo být "víc vibruje". Ale jinak si myslím rozumíme.
himself

Příspěvek od himself »

Dnes me pri natahovani novych strun prekvapil stav prazcu na dva roky stare kytare.
Predpokladam, ze je to na prebrouseni.
Přílohy
20210321_200817.jpg
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Záleží pokud jsi to zjistil až pohledově při té výměně strun, nebo se to projevuje už i při hraní např. nějakým drnčením. Vypadá, že je to nejhorší na těch viditelných pražcích a dál už by to mohlo být lepší, tam by to při sólování (bending) asi vadilo. Nechal bych to být dokud se to nebude projevovat.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Běžná věc, přebroušením se to v pohodě srovná.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

himself píše: 21.03.2021 22:07 Dnes me pri natahovani novych strun prekvapil stav prazcu na dva roky stare kytare.
Predpokladam, ze je to na prebrouseni.
Na tomhle je vždycky pěkně vidět, kde člověk nejvíc mačká. :)
Já myslím, že zbytečně moc hraješ, na kytaru musíš být opatrnější, pořádně se pokaždé rozmyslet a zeptat se sám sebe "stojí mi to za to?", než na ni skutečně sáhneš těma nenechavýma pazourama a opotřebuješ ji... 8) :wink:

PS: Jinak ty první 2 (zaostřené) mi připadají skoro na výměnu. On je trošku miniproblém po přebroušení, že zrovna na těch prvních polohách si zvětšíš mezeru mezi strunami a pražci a může se změnit intonace (drážky v ořechu bych určitě neprohluboval).
Naposledy upravil(a) cherreda dne 22.03.2021 12:24, celkem upraveno 1 x.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Kdo cvičí nástroj ničí.
himself

Příspěvek od himself »

Mno, takže poslední měsíce je pozornost více upřena už na jiné kytary, takže částečně plním to "rozmyšlení před hraním" :)
Ale k věci: že to při bendu cítím, mi zase tak nevadí, ale tenké e kupodivu kolem 12.-14. polohy začalo nepatrně drnčet, někde si asi něco trochu sedlo. Sám to dělat nebudu, je to drahá kytara a mazlík. Takže teď tam jsou nové Elixíry, které vydrží fakt dlouho, takže to vidím v létě přesun ke kytaráří.
Jen mě tedy překvapilo, že se to odporoučelo takhle rychle. Asi si objednám keramické pražce :)
jastud

Příspěvek od jastud »

To je ten Maton? Pokud jo, tak je dost ostuda, dát na kytaru za dlouhý peníze takový bláto.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
himself

Příspěvek od himself »

Je to Maton. Těžko říct, co je bláto. Hrál jsem na ni hodně, porovnání moc nemám. Ale souhlas, překvapilo mě to.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“