Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
innerself

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od innerself »

Hendrek píše: 23.01.2021 8:47 Dle manuálu tomu tak není. V mono režimu je Input a Thru vstup plně rovnocenný a zaměnitelný (paralelní zapojení obou stran), viz. mnou postnutý manuál. To, že ti výrobce doporučuje zapojit to do Input a z Thru případně pokračovat na další box je jen návod pro laiky, kteří nerozumí elektru a aby věděli přesně co a kam zapojit. Ale je to jedno, elektřina se nápisem na zdířce neřídí, řídí se fyzikálními zákony.
obrázek_2021-01-23_085115.png
Jo tak to beru zpátky. Já na manuál nekoukal, ale řídil se nápisu. Měl jsem za to, že se to pak při přepnutí na mono i nějak přepne jenom na výstup :D :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
frytol

Příspěvek od frytol »

Může mi někdo poradit, kolik bude výsledných wattů pokud bude jeden V30 60W 8 ohmů a jeden Greenback 25W 8 ohmů zapojeni sériově? Díky
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Max 50W. Vykon se rozdeli 1:1, takze to bude omezene tim Greenbackem. To je teorie. Nevim kolik vydrzi GB v praxi, mozna bude 50W zesik vpohode (ostatne treba moje "50" kombo 2xEL34 dava veskutecnosti max 40W).
Hraju výhradně na šrot.
frytol

Příspěvek od frytol »

Oukej, díky za rychlou reakci. :)
torst

Příspěvek od torst »

Tak mi potom vysvětli, jak je možné, že do 100W comba Engl Sovereign dávají 1xV30 !
Můj názor : v uvedeném případě by to mělo zvládnout těch součtových 85W. Výkon není impedance, tam mi přijde, že se to takhle striktně nedělí. Ale nejsem odborník, spíš pocit. Trevor nebo Tubeguru by ti poradili líp.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jak píše abu, musis se drzet toho nejslabsiho v retezci.
Takze max 50w pro vystup 16 Ohmů
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

torst píše: 28.01.2021 9:20 Trevor nebo Tubeguru by ti poradili líp.
Urazka prijata! Tohle je opravdu fyzika ze stredni skoly. Jak se pocita Chebyshevuv filtr ctvrteho radu jsem uz davno zapomnel, ale tohle fakt ne. :evil:
Hraju výhradně na šrot.
torst

Příspěvek od torst »

Abu: Naprostej respekt, sorráč. Jen ten Sovereign mi nejde do hlavy.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Omluva prijata :)
On ten max prikon do repraku se udava (u slusnych vyrobcu) jako trvaly RMS, to znamena - pustis tam z generatoru sinusovku xyW a musi to vydrzet desitky hodin vkuse. Kytarovy zvuk vypada jinak, ikdyz ty hodne zkreslene se tomu RMS dost blizi. Treba ten Engl vi, ze zesik nedava tech trvalych 100W (ikdyz to na nem musi byt napsane, proze METAL) a maji vyzkouseno ze ta V30 to zvladne (v tomto rezimu provozu). Jinak by je asi zavalila vlna reklamaci.... Nebo treba maji naladeny vystupni trafo tak, ze to plny vykon da az po pripojeni druheho boxu ??
Hraju výhradně na šrot.
torst

Příspěvek od torst »

Sovereign - Rozumný člověk 2. box samozřejmě připojí, ale myslím, že jsem o té "děličce výkonu" nic nečet ani neslyšel. Známá věc, že reprák odpálíš hlavně klávesama, které nemají attack, ale perou tam ten akord trvale na plný koule.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

frytol píše: 28.01.2021 8:33 Může mi někdo poradit, kolik bude výsledných wattů pokud bude jeden V30 60W 8 ohmů a jeden Greenback 25W 8 ohmů zapojeni sériově? Díky
Pokud je zapojíš do série a připojíš k zesáku, který dá do 16 ohmů 100 W a budeš to hulit, počítej že ti ten 25 W Greenback časem odejde. Jinak platí - viz. Abu a Trevor. :)
frytol

Příspěvek od frytol »

Trevor píše: 28.01.2021 9:24 Jak píše abu, musis se drzet toho nejslabsiho v retezci.
Takze max 50w pro vystup 16 Ohmů
Okej, to chápu. Pokud ty repráky jsou zapojeny ale oba dohromady, že výsledný odpor jsou 4 ohmy, mění se těch 50 W?
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Co myslis tim "zapojeny na 4ohm" ? Ze je das paralelne? To se nic nezmeni. Zmenilo by se, kdyby jeden reprak mel impedanci 8ohm a druhej 4. Pak by se prikon rozdelil v obracenem pomeru impedanci, 4ohm by "bral" vic.
Hraju výhradně na šrot.
frytol

Příspěvek od frytol »

Abu píše: 28.01.2021 11:19 Co myslis tim "zapojeny na 4ohm" ? Ze je das paralelne? To se nic nezmeni. Zmenilo by se, kdyby jeden reprak mel impedanci 8ohm a druhej 4. Pak by se prikon rozdelil v obracenem pomeru impedanci, 4ohm by "bral" vic.
Ok, to já se radši zeptám. Takže pokud to bude zapojený na 4 ohmy, pak do toho můžu pustit těch 50W normálně taky?
Jde mi o to, že se mi hodně líbí kombinace V30 8ohmů + greenback 8 ohmů v jedný bedně. Samozřejmě ale vím, že ten greenback je slabší a tak mě zajímá, kolik do toho můžu pustit.
torst

Příspěvek od torst »

logicky se nabízí obava, že ten V30 bude hrát 2x hlasitěji než GB. nemluvě o tom, že V30 je agresivnější, ostřejší. To by se dalo kompenzovat tou nestejnou ohmáží. Jen nápad.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Greenback bude hrat o trosku min, ale ne proto ze ma mensi wataz, to s tim nesouvisi, ale proto ze ma mensi citlivost (98dB proti 100dB V30). Nicmene pokud to ma Frytol vyzkouseny a zvukove se mu to libi, tak proc ne. 50W zesik by to pri rozumnym pouzivani (ne vsechno doprava + HM-2) melo prezit.
Hraju výhradně na šrot.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar a sílu kytarový národe. Ve svých úvahách počítáte stále s maximálním dovoleným příkonem reproduktorů. Ten výrobci měří (spíš měřili) sinusovým signálem z nf generátoru destruktivním testem, zvyšovali příkon tak dlouho, dokud reprák neshořel. Z toho s dostatečnou bezpečností určili štítkový příkon uváděný v datasheetu. V reálném provozu k tomu však nedochází. Nejvíce se tomu blíží silně zkreslený (téměř pravoúhlý obdélníkový) signále ze zesilovače, který ovšem nikdo s maximálním výkonem nepoužívá, likvidoval by totiž uši všech v okolí. Prakticky z toho vyplývá, že reproduktor do kterého leze kytarový signál ze zesilovače v bezporuchovém stavu je prakticky nezničitelný. Vaše obavy jsou tudíž zcela zbytečné. :) Nebojte se, přežijí i tvrdé podmínky. Střední příkon do reproboxu je i u velmi hlasité muziky pod 10W. Naopak špičky např. při úderu do strun mohou být až 150W, ty však naštěstí trvají jen několik milisekund. Kdo nevěří, nechť si změří...
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
frytol

Příspěvek od frytol »

Takže pokud to dobře chápu, když zapojim správně ohmy, tak vlastně reprák vydrží všechno? :D Nakonec jsem stejně trochu upustil od těch greenbacků, po tom co jsem zkoušel creamback. Ten má víc wattů a přišel mi o kousek lepší na ucho. :)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jasně že nevydrží všechno, civka se musí stihnout uchladit třeba
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“