Zvukovka pro reamp - jen nahrávání

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
uhlix
last.fm: http://www.last.fm/user/uhlix
Bandzone: http://bandzone.cz/llyr

Re: Zvukovka pro reamp - jen nahrávání

Příspěvek od uhlix »

Takže nakonec po přímém testu reampingu a porovnání zvukových karet.

Levné zvukovky do 10k, vůbec nedávají na kytarový Higain (reamp) zvuk smysl. Ve výsledném zvuku levné zvukovky vs. profi zvukovky (upozorňuji, že levná zvukovka byla v řetězci reampingu jen na náběru čistých kytar) je naprosto propastný rozdíl, který se projevil zejména při nahrání více stop.

Zajímavé zjištění, že problém karty použité při náběru, kdy se vše jeví OK, se projeví až ve fázi mixu. Vše co prošlo při náběru přes Focusrite Scarlett mělo oproti profi UNIVERSAL AUDIO Apollo podělanou dynamiku a celkově se v mixu mazalo...

Zkrátka, opět se projevuje, že vše souvisí se vším.... :-D

Tímto Vás tedy prosím o tipy na zvukovou kartu pro kytaristy = instrument input, USB rozhraní, win 8, cena 10 - 15k

Případně odkaz na příslušnou diskuzi ve fóru :-)
Děkuji
torst

Příspěvek od torst »

Přiznávám se, že se mi těžko věří, že u kytar je možné zaznamenat slyšitelný rozdíl mezi Direct nahrávkou do Focusrite a Apollo. Myslím, že problém je jinde. Docela rád bych viděl (ano, spíš viděl než slyšel) příklad tveho nepovedeneho tracku.
Určitě si počti tady vliv-komponent-na-zvuk-46853 případně další pavlíího statě v téže sekci.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Loni v létě jsem hledal nějakou malou zvukovku pro kytaru. Samozřejmě co nejlevněji. :wink: Nakonec jsem se rozhodoval mezi 2. A to Audient Sono a IK meltimedia AXEI/O. Nakonec jsem si vybral AXE I/O. Bohužel nemám s ním ještě dostatek zkušeností páč mi do toho hodil vidle covid. Co se mi na ni líbí je možnost ovládat vstupní impedanci. Má to opravdu velký vliv na zvuk kytary. A zápory : vše se ovládá přes SW i zapínání a vypínání phantom pro mikrofony. Přijde mi to nepraktické než čudlik na zvukovce. Pak mi tam vadil slabý výstup signálu do zesilovače pro reamp. Musel jsem ho ohulit v DAW, ale poslední ovladače už by to měly mít opravené, bohužel jsem neměl kdy vyzkoušet.
Odkazy zde:
https://www.frontman.cz/audient-sono-la ... -kytaristy
https://www.audiozone.cz/recenze/ik-mul ... 26935.html
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm....no těžko říct. Když se na to jeden kouká takhle, tak bych vyzkoušel třeba Audient - chlubí se tím, že mají ve všech zvukovkách stejné preampy, které jsou i v jejich konzolích (tj. není z HW hlediska rozdíl mezi jánevím ID14 a čímkoli od Audient o řád/dva dražším). Jenže to není všechno.

Další - a dost podstatní věc - je A/D převodník a, světe div se, jeho hodiny. Ty jsou pomalu důležitější, než integráč samotného A/D ;-) jeden čas se tohle řešilo u nás na eZone. Suprčupr externí hodiny zvedly A/D převod laciné zvukovky o několik tříd. Takže možná by stačilo do Focusrite přivést po ADAT/WC lepší hodiny a výsledek by mohl být úplně jinde...kdo ví.

Tím chci jen naznačit, že mi nepřijde fér hodit do jednoho pytle "nesplňuje požadavky" cokoli s cenovkou <15k. Ale nejspíš se takové věci jiným než praktickým odzkoušením nezjistí (ostatně to platí skoro o všem ve zvuku).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Jestli to dobře chápu. Že při "nekvalitních" hodinách nemusí být tok dat až tak konstantní a může docházet k chybám?
https://en.wikipedia.org/wiki/Word_clock
Word clock is used entirely to keep a perfectly timed and constant bitrate to avoid timing errors that can cause data transmission errors. Timecode is metadata about the media data being transmitted.
Takže dražší či drahé zvukovky nemusí mít jen lepší preampy a převodníky, ale i vnitřní hodiny? Nu což, člověk se pořád učí. :idea:
Moc jsem o WC nezajímal, protože jsem to bral hlavně jako potřebnou věc k digitálnímu propojení více zvukovek mezi sebou. Což se mě zatím netýkalo/netýká.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak, vznikají chyby a nepřesnosti, které se projeví ve snížené kvalitě výsledného samplovaného signálu.

Když to vezmu kolem a kolem, tak preamp je věc zapojení, použitých součástek a nějakého návrhu. To mu dává buď neutralitu nebo prostě nějaký charakter, který může, ale nemusí být vyhledávaný (záleží na vkusu). Ale hodiny pro převodníky, to je jako benzín do auta. Upravený motor na 100okt+ ti bude taky špatně běžet, když mu dáš 96 Natural :-)

Proto je hodně důležitý třeba "Jitter" hodin, přesnost a stabilita. Zkusím zašťárat v análech eZone, jestli to téma najdu - bylo to hodně zajímavé.

P.

EDIT: úplně jsem nebyl úspěšný, ale něco se najít dá. Hledej na eZone příspěvky uživatele "nunu" (2012 a starší), případně termín "nunu DAC". Srovnávali to kluci třeba s Forsell a tak podobně.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

No já si to přirovnal jako když audio CD vypálím rychlostí 2x nebo 52x. Že při rychlosti 52x bud mít téměř 100% jistotu, že tam budou chyby. :D
Jestli to najdeš to by bylo super. Zajímalo by mě jestli se dají nějak ty WC nějak změřit ta přesnost nebo tak podobně.
Ok kouknu tam.
Edit: asi jsem to našel https://www.audiozone.cz/ostatni-hardwa ... 91-30.html
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo třeba - těch témat/příspěvků je tam ohledně tohohle víc.

P.

torst

Příspěvek od torst »

O WC se tu už psalo, určitě ty levné zvukárny "kulhají" víc než drahé. Bez diskuse, ale je otázka, jaký to má vliv na reálný poslech, viz příklad s rychlostí pálení CD. Jistě, že se objeví chyby, nějaký dropout, lupanec (znám z praxe) a pod., ale může to znamenat "propastný rozdíl v kvalitě zvuku" jak popisuje uhlix ??
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

uhlix píše: 8.02.2021 13:48 podělanou dynamiku a celkově se v mixu mazalo...
Tady uz chybi jen okridlene rceni ze to bylo "takove zahuhlane".... :roll:

Ono podle me zalezi jak byla byla ta kytara ke zvukovce pripojena a jak to bylo cele nastavene (impedance, buffery, urovne). Signal z el.kytary je dynamicky i frekvencne dost nenarocny (70Hz - 6kHz, dynamika tak 30 - 40dB). Je mi divne, ze by na tom moderni amaterske zvukovky byly tak spatne, ze tohle slysitelne nezvladnou.
Hraju výhradně na šrot.
Placka

Příspěvek od Placka »

taky se mi to zdá divný, že byl rozdíl "propastný". Ale tak víme, jak propastný rozdíl může udělat výměna síťového kabelu za stříbrný, že má zvuk větší hloubku, je plastický, dostal úplně nový prostor a v nahrávce slyšíme nástroje, které jsme předtím neslyšeli (a nejspíš ani nebyly nahrané:-))
torst

Příspěvek od torst »

Placka : 1+ :-E
Trochu zpět na zem. Taky si myslím, že závada je mezi židlí a klávesnicí. Fakt nic proti uhlixovi !!!! Všichni jsme nějak začínali. Naopak, uhlixova cesta reampu kytar a nahrávky zpěvů ve studiu je chvalitebná ! ! !
Teď ještě přendat ten kabel z Headphone out do Instrument in ....
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

No já bych v tom nějakou vědu nehledal. Uhlix vyzkoušel UA Apollo vs Foc. Scarlett a zjistil, že je Apllo lepší. A zjistil, že ty penize za něco jsou. Když vemu cenový rozdíl těch karel tak by to bylo i smutný kdyby tam rozdíl nebyl. To by se mohly vyrábět jen levné karty. Vždyť by to přeci stačilo.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Kdyby slo o nahravku soloveho zpevu nebo nejakeho akustickeho nastroje kvalitnim velkym kondem, tak bych to bral. Ale suchej signal z el.kytary.... To asi ten pozlaceny napajeci kabel vykovany elfy za uplnku....
Hraju výhradně na šrot.
torst

Příspěvek od torst »

Abu: naprostej souhlas, tatáž zkušenost.
A pokud má uhlix pochybnosti ve stylu "higain", je to spíš naopak. V metalu opravdu většinou stačí bedna sejmutá 1x SM57 close micking, žádná věda. Tedy kytara linkou + dobrej impuls a vystaráno. Můžu se pochlubit svým peřím, ale jsou zde jiní machři (hyena), který ti udějaji UDG metodou naprostej mazec ! A pochybuju, že tam byla superluxus zvukovka.
Svého času jsem tady baštil Ghostface - kytary linkou, plugin TSE X30+Impuls. Úžasnej zvuk !! Slint !
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Nedalo mi a podíval jsem se do návodu k té Apollo, co má psáno u Hi-Z vstupu. Str. 235. A maj tam psáno: Input Impedance (variable via Unison plug-ins)
-1M Ohms. Jestli to dobře chápu tak se dá pomocí plug-inu ta vstupní impedance měnit. To by mohl klidně být ten důvod proč to hraje jinak. U mé AXE I/O se to jmenuje Z-Tone akorát, že je to řešené hw cestou. A můžu potvrdit, že to vliv na zvuk má. Další důvod co mě napadá proč to může hrát jinak je, že u každé zvukovky mohl být i jinak nastaven vstupní gain.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Presne tohle jsem mel na mysli.
Hraju výhradně na šrot.
José

Příspěvek od José »

No, jestli u té levné je trochu nepřesný oscilátor aka WC, tak si dokážu představit, že se signál těma ADDA převodama může trochu změnit/zmatlat. A když se následně analogově zkresluje může to trošku povylézt. Teoreticky. A zkoušel jsi víc vzorkovacích frekvencí? Resp. nebyl tam někde nějakej nehezkej přepočet (ze 44.1 na nějaké pěkné násobky 48 kHz)?
A byl rozdíl i u varianty Hi-Z vstup vůči DI boxu?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Počkat počkat - jaký "aka WC"? :-D WC je snad celosvětový studiový synchronizační standard..... :-D tak jakápak nepřesnost? 8-)

P.

torst

Příspěvek od torst »

mám doma vlastně 3, vlastně 4 zvukovky. 2x PreSonus Inspire (FW), 1x ZOOM G2nu, 1x POD XT (USB). Mám zkusit na jednu něco nahrát a pak udělat reamp a pak 2. reamp téhož po připojení jiné ?
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“