Homemade kytara
Re: Homemade kytara
No furt je to lepší než to slepit v létě a teď by to popraskalo, řešení nemám, jsem amatér. Nevím jak to bylo drahé, ale asi bych si nechal poradit od někoho zkušeného, kde vzít pořádné suché dřevo a zkusil bych to znovu. Osobně bych se bál, že ikdyž to nějak zbastlím, tak se to za další půl rok zmenší o další 0,1mm.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Mám za to že kdyby se to slepilo hned, lepidlo by ty dva kusy na sebe navázalo
a nic by to neudělalo. Snad třeba někdo poradí co s tím.
a nic by to neudělalo. Snad třeba někdo poradí co s tím.
Seriosní postup práce se dřevem je ten, že to, co chci vyrobit, vyrobím v nepřetržité řadě obrábění, formátování, tvarování, lepení. Je úplně fuk, zda je materiál, dle tvého názoru (víry) tvarově, rozměrově, fysikálně a chemicky, stálý. Není. Pokud si něco v pátek naformátuješ a v pondělí do toho jdeš dál, jsi amatér a fatalista. My ve firmě jsme profíci a víme, že některé operace prostě před víkendem dělat nesmíme (pokud se sled operací nedokončí), protože v pondělí by na to nešlo navázat. Jakýkoliv kus dřeva se během pár dnů může změnit nejen o desetiny mm, ale i mm celé. Z rovného je vrtule, z celistvého dva kusy, z mokrého suché (a naopak). Rozumně, chlapci. Vyhovět materiálu, ne chtít opak.
Krásný příklad jsou nábytkové spojovací kolíčky (týble) a díry pro ně. Z předem vyvrtaných děr jsou šíšy, z kolíčků hrušky, rozmezí se pohybuje až o půl mm, na rozměru 8 mm. Na kulatinu 6 a 8 mm, v mé dílně, mám sadu vrtáků 5,9 - 6,4 mm, 8 - 8,3. Tak se s tím pracuje.
Věc, která byla minulý týden naformátována, není hotový výrobek, jde o polotovar, tvarově a rozměrově neurčitý. Pokud s tím chci dál dělat,musím to celé obrobit znovu, napřesno.
Platí to i pro kovy.
Krásný příklad jsou nábytkové spojovací kolíčky (týble) a díry pro ně. Z předem vyvrtaných děr jsou šíšy, z kolíčků hrušky, rozmezí se pohybuje až o půl mm, na rozměru 8 mm. Na kulatinu 6 a 8 mm, v mé dílně, mám sadu vrtáků 5,9 - 6,4 mm, 8 - 8,3. Tak se s tím pracuje.
Věc, která byla minulý týden naformátována, není hotový výrobek, jde o polotovar, tvarově a rozměrově neurčitý. Pokud s tím chci dál dělat,musím to celé obrobit znovu, napřesno.
Platí to i pro kovy.
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem napsanej delší rádobyradivej příspěvek a pak mi někdo vlezl do kanclu a bylo po něm
.
Bohužel má pard, přes mě fest nepříjemnou chytráckou dikci, pravdu...teď už s tím nic nenaděláš...taky to tak mám, jakožto amatér a fatalista...Bejt tebou to neřešim a taky to řešit nebudu...v tý kapse bys, pokud by tam byl přesah, stejně skoro všechno lepidlo setřel, takže bych to slepil, tak jak to je. Dřevo trochu vody z lepidla veme, malinko to naroste a podle mě to bude v pohodě... v létě schválně nechávám můjprvníschválněnedotaženej výtvor na slunku a viditelně to seschne, sušený starý dřevo, a pak se to vrátí...je to vlastnost, nenaděláš nic
.
...jo a pro kovy, aspoň teda železný, to platí v tolikrát menším měřítku, že bych to vůbec nezmiňoval
Bohužel má pard, přes mě fest nepříjemnou chytráckou dikci, pravdu...teď už s tím nic nenaděláš...taky to tak mám, jakožto amatér a fatalista...Bejt tebou to neřešim a taky to řešit nebudu...v tý kapse bys, pokud by tam byl přesah, stejně skoro všechno lepidlo setřel, takže bych to slepil, tak jak to je. Dřevo trochu vody z lepidla veme, malinko to naroste a podle mě to bude v pohodě... v létě schválně nechávám můjprvníschválněnedotaženej výtvor na slunku a viditelně to seschne, sušený starý dřevo, a pak se to vrátí...je to vlastnost, nenaděláš nic
...jo a pro kovy, aspoň teda železný, to platí v tolikrát menším měřítku, že bych to vůbec nezmiňoval
Mám na to podobný názor. Ta vůle 0.2 je akorát pro vrstvu lepidla. Já používám na hudební nástroje klasický kostní klíh, ale jsou i modernější materiály.Michnov píše: 18.02.2021 18:31 v tý kapse bys, pokud by tam byl přesah, stejně skoro všechno lepidlo setřel, takže bych to slepil, tak jak to je. Dřevo trochu vody z lepidla vezme,...
P.S. Starýho Parda neber tak doslova. Upřímně řečeno, čekal jsem, jaká moudra z něj vypadnou
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Díky moc za odpovědi. Cením si všech. Ze všeho plyne ponaučení do další
práce. Až to bude hotový dám foto.
práce. Až to bude hotový dám foto.
Postupně se blížím k cíli a bude mě čekat lakování měl bych pár otázek.
Tělo: chtěl bych ho namořit a zalakovat čirým lakem. Jaké mořidlo použít? Chtěl bych jen tmavší tón dřeva. Chytá čirý lak na mořidlo dobře? Jakou hrubostí zbrousit povrch před mořením?
Krk: u něj si nejsem jistej jestli ho chci lakovat, už na něm mám pražce. Hmatník je javorovej a předpokládám, že je potřeba ho něčím uzavřít. Mám oblepit pražce a nalakovat ho, nebo se dá na hmatník použít třeba vosk/olej?
Tělo: chtěl bych ho namořit a zalakovat čirým lakem. Jaké mořidlo použít? Chtěl bych jen tmavší tón dřeva. Chytá čirý lak na mořidlo dobře? Jakou hrubostí zbrousit povrch před mořením?
Krk: u něj si nejsem jistej jestli ho chci lakovat, už na něm mám pražce. Hmatník je javorovej a předpokládám, že je potřeba ho něčím uzavřít. Mám oblepit pražce a nalakovat ho, nebo se dá na hmatník použít třeba vosk/olej?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Ahoj, mohl by mi prosim nekdo zmerit sirku telecastera? Mam pripravene drevo, ale je asi moc siroke - ma 4,6cm. Mam doma squiera, ten ma 4cm, ale podle fotek mi originaly prijdou sirsi...Dik moc!
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tady máš všechny rozměry. To čemu říkáš "šířku telecastera" je t l o u š t k a (thickness) : 43 mmPavel.T píše: 4.04.2021 7:56 Ahoj, mohl by mi prosim nekdo zmerit sirku telecastera? Mam pripravene drevo, ale je asi moc siroke - ma 4,6cm. Mam doma squiera, ten ma 4cm, ale podle fotek mi originaly prijdou sirsi...Dik moc!
https://www.gitarren-navigator.info/cs/tutorialy
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Mam tlustsi rad, 46 je uplne cajk, dle meho nazoru.
Zrovna delam na 50 mm verzi, ale bude duta (pozor na delku sroubu drzicich krk).
Zrovna delam na 50 mm verzi, ale bude duta (pozor na delku sroubu drzicich krk).
Supr, dik moc za odpovedi! Tak hura do toho 
-
michalfabik
Co se starým bukovým(?) tělem?
Ahoj,
jako svůj první serióznější stavitelský pokus jsem se rozhodl trochu zrestaurovat starou kytaru, která se mi dlouho válela ve skříni. Koupil jsem ji kdysi v bazaru, home-made, krk tipuju na Jolanu Tornado, tělo mi nic neříká, přijde mi to jako nějaký pokus o hybrid SG, Strata a PRS. Hardware byl rezavý, všelijak vyviklaný a vůbec hnusný, tak jsem si řekl, že než všechno měnit a seřizovat po jedné součástce, vezmu to radši z gruntu a udělám tělo celé nové. Motivací bylo i to, že původní tělo bylo hrozně těžké a přišlo mi, že bůhvíjak nehraje/nerezonuje.
S výsledkem jsem spokojený, i když to ještě chce vychytat pár much.
Zbylo mi původní tělo. Co s ním? Chtěl bych k němu vyrobit stejný krk, ať mám kytary do páru. Tělo váží 2,1 při tloušťce 36 mm. Dřevo tipuju na buk, když to srovnám s odřezky bukové spárovky. (Tělo ale spárovka není, je lepené ze dvou kusů, přičemž podélný "střed" je cca na úrovní spodní/pravé strany krku).
Zatím je plán takový, že z horní strany těla shobluju pár mm, vyfrézuju/vyvrtám nějaké dutiny pro odlehčení, přelepím nějakou silnější dýhou a vyrobím krk z pokud možno lehčího dřeva. Jako materiál na hmatník mám na výběr švestku, hrušku a hutněný buk.
Jaké dřevo byste doporučili použít na krk, hmatník a přeplátování těla, aby se to hodilo k buku? Případně uvítám jakákoliv dalši doporučení.
(Kdyby čirou náhodou někdo původní kytaru poznal a věděl něco o její historii, byl bych taky strašně vděčný.)
jako svůj první serióznější stavitelský pokus jsem se rozhodl trochu zrestaurovat starou kytaru, která se mi dlouho válela ve skříni. Koupil jsem ji kdysi v bazaru, home-made, krk tipuju na Jolanu Tornado, tělo mi nic neříká, přijde mi to jako nějaký pokus o hybrid SG, Strata a PRS. Hardware byl rezavý, všelijak vyviklaný a vůbec hnusný, tak jsem si řekl, že než všechno měnit a seřizovat po jedné součástce, vezmu to radši z gruntu a udělám tělo celé nové. Motivací bylo i to, že původní tělo bylo hrozně těžké a přišlo mi, že bůhvíjak nehraje/nerezonuje.
S výsledkem jsem spokojený, i když to ještě chce vychytat pár much.
Zbylo mi původní tělo. Co s ním? Chtěl bych k němu vyrobit stejný krk, ať mám kytary do páru. Tělo váží 2,1 při tloušťce 36 mm. Dřevo tipuju na buk, když to srovnám s odřezky bukové spárovky. (Tělo ale spárovka není, je lepené ze dvou kusů, přičemž podélný "střed" je cca na úrovní spodní/pravé strany krku).
Zatím je plán takový, že z horní strany těla shobluju pár mm, vyfrézuju/vyvrtám nějaké dutiny pro odlehčení, přelepím nějakou silnější dýhou a vyrobím krk z pokud možno lehčího dřeva. Jako materiál na hmatník mám na výběr švestku, hrušku a hutněný buk.
Jaké dřevo byste doporučili použít na krk, hmatník a přeplátování těla, aby se to hodilo k buku? Případně uvítám jakákoliv dalši doporučení.
(Kdyby čirou náhodou někdo původní kytaru poznal a věděl něco o její historii, byl bych taky strašně vděčný.)
Bůh s tebou, synu ......
Ahoj, tak to mám tak nějak hotovo. Mrzí mě že nemám víc času protože mě to baví,ale občas to zkombinovat s mojí prací a všemi dalšími aktivitami není jednoduchý. Všem děkuju za jejich rady.
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Na tyhle nezaoblený tvary mě neužije, ale i tak posílám pochvalu...Dobrá práce 
S časem to mám stejně
S časem to mám stejně
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Také se přidávám s pochvalou, vypadá moc hezky. Pěkný čistý desing bez zbytečností. Mě se explorery líbí, ale jen takto bez picguardu.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Já teď makám na semi hollow ve stylu PRS. Celkem netradiční kombinace dřev. Tělo modřín, top EU jasan, krk padouk, hmatník palisandr. Krk je na požadavek extra široký.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Ahoj taky paráda. Kolik mm má extra široký krk? Taky mám rád spíš širší. Díky za odpověď.
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Kytaru už mám dokončenou. Šířka nultáku je 52mm (v podstatě velikost španělkového krku)
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Klobouček!