Ty struny neznám, ale 15-20 hodin hraní je často limit strun, kdy přestanou dobře znít a často i ladit. Černání je hodně o materiálu a potu, a nemusí mít přímý vliv na zvuk. Některé struhy hrají i černé dobře, některé se déle rozehrávají, a některé prostě nehrají od začátku a nikdy. Už jsem vyhodil spoustu strun třeba po hodině. Většinou když jsem nějaké zkoušel.bromden píše: 7.03.2021 23:47 Poraďte - natáhl jsem na zkoušku Dean Markley Blue (akustické), zdály se v pohodě, ale po cca 15-20 hodinách, i když na strunách není ani flíček, mi začalo znít - nemůžu říct v čem, ale prostě divně. Jednotlivé struny jsou ještě jakoby ok, ale jakmile začnu něco hrát, zní to divně, ploše, bez barvy a snad jakoby kolísala výše tónů (to je asi blbost ale fakt se mi to zdá). Je možný, že by šly struny do kopru tak brzo a bez vnějšího poškození (hraju jen prstama)? Bronz mi vždycky začne flekatět dřív než jdou struny do kopru. Je to možný nebo se mi porouchalo ucho?
Jaké používáte struny?
Pravidla fóra
Re: Jaké používáte struny?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Dik. Tak se prostě spolehnu na ucho, vyřeším to výměnou a nebudu si tím lámat hlavu. Prostě zůstanu u 11 nickel bronz na parlora a elixir 12 na zbytek světa. Ty experimenty s něčím jiným (snad krom Fender Dura 12) maj dost podobnej průběh, krátkej wow efekt a relativně rychlé zklamání ze ztráty vlastností. Ty elixir asi rozhodně nejsou struny s nejlepším zvukem, ale každopádně nejstabilnějșím... Hm.Čavli píše: 10.03.2021 21:30Ty struny neznám, ale 15-20 hodin hraní je často limit strun, kdy přestanou dobře znít a často i ladit. Černání je hodně o materiálu a potu, a nemusí mít přímý vliv na zvuk. Některé struhy hrají i černé dobře, některé se déle rozehrávají, a některé prostě nehrají od začátku a nikdy. Už jsem vyhodil spoustu strun třeba po hodině. Většinou když jsem nějaké zkoušel.bromden píše: 7.03.2021 23:47 Poraďte - natáhl jsem na zkoušku Dean Markley Blue (akustické), zdály se v pohodě, ale po cca 15-20 hodinách, i když na strunách není ani flíček, mi začalo znít - nemůžu říct v čem, ale prostě divně. Jednotlivé struny jsou ještě jakoby ok, ale jakmile začnu něco hrát, zní to divně, ploše, bez barvy a snad jakoby kolísala výše tónů (to je asi blbost ale fakt se mi to zdá). Je možný, že by šly struny do kopru tak brzo a bez vnějšího poškození (hraju jen prstama)? Bronz mi vždycky začne flekatět dřív než jdou struny do kopru. Je to možný nebo se mi porouchalo ucho?
Ohledně životnosti můžeš ještě zkusit potažené Martin, a nebo potom John Peasrs. Dobrý zvuk, a solidni životnost. Používám je léta.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hodně dobrý jsou struny Cleartone. https://kytary.cz/cleartone-phosphor-br ... /HN100075/ Za mě zvukově tak o třídu lepší než Elixíry. Kdybych používal potahované struny tak pro mě jasná volba.
Jinak nejčastěji natahuju Martin 12 Bronz 80/20. Za mě nejlepší poměr cena výkon. Občas zkusím něco jiného, ale vždycky se k nim pokorně vrátím. Prvních cca. 10 hodin hraní skvělý zvuk, pak to trochu uvadne, ale je to v pohodě klidně dalších 100 hodin.
Jinak nejčastěji natahuju Martin 12 Bronz 80/20. Za mě nejlepší poměr cena výkon. Občas zkusím něco jiného, ale vždycky se k nim pokorně vrátím. Prvních cca. 10 hodin hraní skvělý zvuk, pak to trochu uvadne, ale je to v pohodě klidně dalších 100 hodin.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Ja takisto najradšej používam Martinky na Déčku od Sigmy. Na Furchovi naopak Elixir. Takamine GN takisto Elixir alebo D'addario EXP. Cleartone som skúsil len raz a išli do koša veľmi rýchlo. Takže každému sadne asi niečo iné. Každopádne, ak Ti sadol zvuk Martiniek a chceš väčšiu výdrž, tak skús Martin Lifespan.
Cleartone mam ted natahle na jedne kytare a jsem z nich trochu rozpacity zvukově, uvidime jak se to bude vyvijet dal.
A asi dostanu na test uplnou novinku Daddario XS
A asi dostanu na test uplnou novinku Daddario XS
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
jj, presne ten istý pocit som mal, proste Cleartone mi zvukovo nesadli vôbec. Takisto aj keď mám najradšej struny od Martina, na déčku od Furcha sa mi nepáčili, úplne zmenili zvukovú charakteristiku gitary, takže som znova natiahol Elixir. Na Sigme, čo je kópia Martina naopak Elixir struny nesadli vôbec a gitara znela "čudne". Takže to chce vyskúšať čo komu a na akej gitare najlepšie sadne...
BTW čo sa týka výdrže a stability, Elixir IMHO nemá konkuranciu...
BTW čo sa týka výdrže a stability, Elixir IMHO nemá konkuranciu...
Dlouho jsem váhal jestli to mám na sebe prásknout, ale budiž. Struny E1 a H měním jen maximálně při každé druhé výměně. Přizná se k tomu i někdo další, nebo jsem sám bílá vrána mezi černými ovcemi..?
Já teda ne. Nevěděl bych, co s těma zbylejma strunama. hroamdily by se mi plonkovní jak Cimrmanovi horníci v dole.Šimkojc píše: 11.03.2021 15:43 Dlouho jsem váhal jestli to mám na sebe prásknout, ale budiž. Struny E1 a H měním jen maximálně při každé druhé výměně. Přizná se k tomu i někdo další, nebo jsem sám bílá vrána mezi černými ovcemi..?
A e1 je e2, nebo e4?
Máš nějaký rozumný důvod?Šimkojc píše: 11.03.2021 15:43 Dlouho jsem váhal jestli to mám na sebe prásknout, ale budiž. Struny E1 a H měním jen maximálně při každé druhé výměně. Přizná se k tomu i někdo další, nebo jsem sám bílá vrána mezi černými ovcemi..?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Důvodů mám několik a jestli jsou rozumné, to je na zvážení každého soudruha.
1) ubude 33% práce, kterou nesnáším
2) degraduje především zvuk opředených strun, které se postupně zanášejí bordelem, hladké E1+H mají IMHO několikanásobnou životnost proti zbytku strun
3) vzniká potřebná zásoba tenkých "éček" na výměnu...
2) degraduje především zvuk opředených strun, které se postupně zanášejí bordelem, hladké E1+H mají IMHO několikanásobnou životnost proti zbytku strun
Z jiného soudku. Natáhl jsem na Martina struny Dean Markley Blue Steel Acoustic Bronze a zírám, jak výborně hrají. Nikdy jsem je neměl, používám standardně struny Martin Phosphor Bronze, ale tohle mi fakt vyrazilo dech. Navíc sada 012 v Kytary.cz jen za 175 Kč. Při manipulaci se mi zdály v ruce trochu tvrdší a protože moje indiánské jméno zní "Ten, který píchá hnidy", vzal jsem mikrometr a zjistil, že Markley opravdu používá trochu tlustější dráty na jádro opředených strun než Martin a to v rozsahu 0,02 - 0,06 mm.
Obecně lze říct, že tenhle poměr určitě zásadním způsobem ovlivňuje vlastnosti strun, tenčí jádro a tlustější omotávka, nebo naopak silnější jádro a tenčí omotávka, vše samozřejmě při stejném vnějším průměru.
Struny se silnější jádrem mají menší rozkmit, nikde nedrnči a dovolují nízký dohmat. Zvuk je silný a brilantní, přesně tak, jak se uvádí v reklamním popisu. Životnost zatím nedokážu posoudit, ale údajně by měla být vyšší, než u běžných strum. Tož tak....
Obecně lze říct, že tenhle poměr určitě zásadním způsobem ovlivňuje vlastnosti strun, tenčí jádro a tlustější omotávka, nebo naopak silnější jádro a tenčí omotávka, vše samozřejmě při stejném vnějším průměru.
Struny se silnější jádrem mají menší rozkmit, nikde nedrnči a dovolují nízký dohmat. Zvuk je silný a brilantní, přesně tak, jak se uvádí v reklamním popisu. Životnost zatím nedokážu posoudit, ale údajně by měla být vyšší, než u běžných strum. Tož tak....
1) Bavíme se o "práci" v jednotkách minut, kterou navíc děláme "při jednom", a většinou rádi. Koho to nebaví tak budiž.Šimkojc píše: 12.03.2021 11:08 Důvodů mám několik a jestli jsou rozumné, to je na zvážení každého soudruha.
2) To je pravda, ale degradují také, korodují, omačkávají se o pražce, a hlavně, zvyšuje se riziko prasknutí v neméně vhodnou chvíli.
3) Co potom děláš s těma éčkama, musíš jich mít min.10 ročně z každé kytary, k čemu je potřebná taková "potřebná zásoba"?
P.S. Asi 10 let mi žádná struna nepraskla, a nikdy mi nepraskla struna krom Elixirů, které nepoužívám.
Možná kdybys měnil, nepotřeboval bys "potřebnou zásobu".
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Díky za tipy. Mimochodem, přivedlo mne to k myšlence, že pokusy, které "nesednou" na větší kytary 650/643mm, nemusí letět do koše. Mohou ještě dostat šanci na 610mm...
(u který jsem zatím vlastně nevyhodil nic a vše dojel do smrti, páč u překližkovyho parlora za 4k má člověk tak nějak menší očekávání než od Furcha, že). Vlastně si říkám že jsem blb že mne to nenapadlo dřív.
Jinak, ty Dean markley blue měly opravdu skvělý zvuk, mnohem "čistší", jasnější než elixíry. Jenomže za nějakých 14 dní, odhadem 15-20 hodin hraní byly K.O.
Jinak, ty Dean markley blue měly opravdu skvělý zvuk, mnohem "čistší", jasnější než elixíry. Jenomže za nějakých 14 dní, odhadem 15-20 hodin hraní byly K.O.
Naposledy upravil(a) bromden dne 12.03.2021 19:39, celkem upraveno 1 x.
Jj, brnkám na ně dva dny a ten úbytek jasu je nepřehlédnutelný. Prostě zázraky se nedějí...
Je nejaky rozdil krom zivotnosti i ve zvuku mezi temahle strunama? Predpokladam ze nepoznam
https://kytary.cz/martin-the-original/HN209111/
https://kytary.cz/martin-authentic-life ... e=HomePage
https://kytary.cz/martin-the-original/HN209111/
https://kytary.cz/martin-authentic-life ... e=HomePage
Obojí jsem hrál, ale už si to moc nepamatuju, snad jen že mě 3x dražší Lifespan nijak moc neoslnily svojí životností. Nezbývá než vyzkoušet a udělat si vlastní názor....
Ve zvuku si na rozdíl nevzpomínám, životnost je u těch potahovaných o něco vyšší, ale IMHO se to nevyplatí.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
tak oproti bežným Martinom, Lifespany vydržia dlhšie, ale samozrejme s Elixírmi sa to porovnať nedá. Vhodné asi len pre niekoho, kto túži po Martinovskom zvuku a nechce sa mu po 1-2 týždňoch meniť struny...