Gibson Les Paul standard - jaký ročník

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Swiz

Re: Gibson Les Paul standard - jaký ročník

Příspěvek od Swiz »

A nebo Custom Shop Reissue. To je taky sériová produkce jen z jiné fabriky.
torst

Příspěvek od torst »

Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
HoSl

Příspěvek od HoSl »

torst píše: 9.04.2021 13:52 https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID371599/
takže tenhle je bez dutin?
Pokud to je tento model, je to tak.
https://www.gibson.com/Guitar/USA1R6524 ... 0s/Unburst
grock

Příspěvek od grock »

Pokud to v r.2019 dělali jako v r. 2021, což si nejsem jistý, protože od r.83 bylo běžné jen 9 děr, což platilo i po r. 2000, uniklo mi, že s tím přestali a kdy, pro mě novinka, určitě to není dlouho.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
torst

Příspěvek od torst »

a levné kusy jako Studio, Tribute, LPJ, ty jsou vydlabané?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
noc33

Příspěvek od noc33 »

Tribute 2018 nebyl vydlabaný (ten jsem měl), 2017 byl a 2019 taky, pak už jsem to nesledoval, vrátil jsem se k SG.
himself

Příspěvek od himself »

Trochu to ve mne budi dojem, ze v kuloarech jsou dutiny tabu, zatimco mne je to sympaticke :)
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

himself píše: 10.04.2021 19:14 Trochu to ve mne budi dojem, ze v kuloarech jsou dutiny tabu, zatimco mne je to sympaticke :)
Presne tak. Ja mám Gibson Les Paul Standard 2019 s dutinami a vôbec mi to nevadí. Je to skvelý nástroj.
volfi

Příspěvek od volfi »

torst píše: 10.04.2021 16:22 a levné kusy jako Studio, Tribute, LPJ, ty jsou vydlabané?
Právě, že i drahé kusy jsou vydlabané. https://www.gibson.com/Guitar/CUSZJG839 ... loss/Ebony
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
dream7000

Příspěvek od dream7000 »

tribute 2018 gold top mám doma a je telo plné
torst

Příspěvek od torst »

dream7000 píše: 11.04.2021 12:52 tribute 2018 gold top mám doma a je telo plné
Asi blbá otázka, ale podle čeho to poznáš?
dream7000

Příspěvek od dream7000 »

poklepom, nepocujem dutiny, aj vaha, a da sa to dohladat aj na nete ale ci je to vyhoda alebo nevyhoda to veru neviem, https://www.youtube.com/watch?v=e2ygpu5S2S4 alebo tu https://www.frontman.cz/gibson-lp-tribu ... -na-urovni
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

-
volfi píše: 11.04.2021 11:56
torst píše: 10.04.2021 16:22 a levné kusy jako Studio, Tribute, LPJ, ty jsou vydlabané?
Právě, že i drahé kusy jsou vydlabané. https://www.gibson.com/Guitar/CUSZJG839 ... loss/Ebony
pletete tady pojmy a dojmy. 9-hole relief není vydlabaná kytara a nepoznáš ji od solid body. Je to odlehčení používané od 80.let. Jako vydlabaná kytara se dá označit ultra weight relief a chambered. Poklepem je to nerozeznatelné (z horní strany je pořád klepeš na půl palce plného javoru), ale rozdíl je hlavně váha a jak hraje akusticky.
Supreme modely jsou příkladem drahé a vydlabané kytary.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

No, není to sice Standard, ale Les Paul to je. Studio rok 1993, krk slim taper (odhaduju, do ruky jde stejně, jako Explorer) hmatník eben, snímače 490R a 498T, zlaté pokovení už trochu slezlo, ale na svůj věk vypadá moc dobře. Ve srovnání s Traditionalem je o trochu lehčí, tón není tak plný, ale na druhou stranu je agresivnější a víc sedí do silnějšího zkreslení. Hraje to jak prase.
LP Studio.jpg
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Pojem "pravý Les Paul" je zavádějící. Pro mě produkce late 80s a 90s jsou velmi "pravé" Les Pauly a přitom mají weight relief. Pokud budeme chápat "pravý Les Paul" jako rok 59 tak ho určitě nedocílíš tím, že si koupíš solid body LP. Je tady mnoho dalších faktorů, které ti chybět budou - top carve, uložení krku, dost podstatný materiál hmatníku atd. A hlavně 62 let stáří.

Absolutně se podceňuje 9 hole weight relief. Obecně odlehčování má špatnou pověst, tady v ČR se prosazuje myšlenka "víc dřeva lépe hraje". Vydlabané LP bych nazýval chambered LP, které se opravdu moc nepovedly a na trhu mají proto nižší cenu, ale i tam najdeš fajn kusy.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Swiz píše: 13.04.2021 20:00 Pokud budeme chápat "pravý Les Paul" jako rok 59 tak ho určitě nedocílíš tím, že si koupíš solid body LP. Je tady mnoho dalších faktorů, které ti chybět budou - top carve, uložení krku, dost podstatný materiál hmatníku atd. A hlavně 62 let stáří.
I to mi přijde trochu podivný argument. Už jsem to tu psal, ale kolik bylo těm legendárním 59 LP, když se na ně hrály a nahrávaly legendy, jako J. Page, P. Kossoff, B. Marsden, aj.? Byly to 10, 15, max. 20 let staré kytary. Takže vlastně relativně nové kousky, v současnosti by to byly maximálně kusy z přelomu milénia. Takhle "mladé" vytvářely zvuk, pro který je dnes obdivujeme. Nebylo v tom žádné vyzrávání dřeva, jeho dýchání přes prodyšný nitrolak, slábnutí mgt. pole snímačů ...
Já myslím, že to jejich urychlené zrání k dokonalosti, pokud už nebyly dokonalé z výroby, je dáno hlavně tím, jak se na ně hrálo. Asi hodně, místo kecání na fórech. A taky se s nimi nikdo nemazlil a neleštil z nich kažý otisk palce. Na dobových fotkách a videích je vidět, jak vypadaly po pár letech provozu.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Já reagoval na hodnocení LP podle těla. Ten zvuk, který slyšíš na nahrávkách tebou citovaných kytaristů nedělá ale jen ta kytara. Je to koktejl různých faktorů, které pak udělají tenhle výsledek. Zesilovač, styl nahrávání, i styl hudby který hráli. Dnes je vše uhlazené, moc dokonalé a vlastně pak na konci neojedinělé.

Edit: nenapsal jsem ani slovo o stárnutí dřeva nebo snímačů. Ano kytary na které se hraje mají tendenci znít lépe než kytary ležící ve futrálu. Sám to vidím na svých LP jak se rozezní, když na ně hraju frekventovaněji. Takže kytara na kterou se 62 let hrálo ať je to LP nebo ne, bude asi vyhranější než 2021 produkce.
Naposledy upravil(a) Swiz dne 13.04.2021 21:39, celkem upraveno 1 x.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Swiz píše: 13.04.2021 21:26 Já reagoval na hodnocení LP podle těla. Ten zvuk, který slyšíš na nahrávkách tebou citovaných kytaristů nedělá ale jen ta kytara. Je to koktejl různých faktorů, které pak udělají tenhle výsledek. Zesilovač, styl nahrávání, i styl hudby který hráli. Dnes je vše uhlazené, moc dokonalé a vlastně pak na konci neojedinělé.
Jo, tak nějak jsem to taky myslel. Kdo by v té době měřil, jakou kapacitanci má kabel?
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Swiz píše: 13.04.2021 21:26 Ano kytary na které se hraje mají tendenci znít lépe než kytary ležící ve futrálu. Sám to vidím na svých LP jak se rozezní, když na ně hraju frekventovaněji. Takže kytara na kterou se 62 let hrálo ať je to LP nebo ne, bude asi vyhranější než 2021 produkce.
me by zajimalo, jestli tohle "vyhravani" masivnich elektrickych kytar jde nejak zmerit, nebo jde pouze o dojmologii a zvyk. Vsadil bych se, ze to bude spis psychologicka vec :) aneb kdyz po mesici vezmu masivni elektrickou kytaru z kufru, bude hrat furt stejne jako nez jsem ji tam ulozil. 62 let aktivne hrana kytara za sebou bude mit uz nekolikatou sadu prazcu nebo treba i potaku a to vliv uz ma.

EDIT: kytary vyhrane v soutezi, to uz je jina a ty jednoznacne hrajou nejlip :)
jastud

Příspěvek od jastud »

Jsem přesvědčený, že vyhrávání el. kytar je naprostý nesmysl. U akustických kytar je to jen o malinko menší nesmysl (ale pořád nesmysl). Nástroj buď hraje, nebo ne. Pocit, že se nástroj zlepšuje je IMHo tím, že si na něj muzikant zvyká. V rozšlápnutých botách se taky chodí líp než ve funglovkách.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“