Neúspěšné přepražcování
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Neúspěšné přepražcování
Souhlasím s Moonem...dělám drážky 0,6 stopkovou frézou a kdovíjak lehko to tam stejně nejde...dělat to užší nutně povede k tomu, co píše Moon...
Mas nejaky kolebaci pripravek?
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Drazka se da jeste rozsirit nozem, co se s nim cisti drazky pri prepraczovani. Kdyz je ostry, jde to celkem pekne.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Mám nekolébací cnc frézku 
Tak jsem nakonec koupil z odkazu i první pilku a zdá se, že můj drát do ní konečně pasuje. Sice stále dost natěsno, ale řekl bych, že použitelně. To je teda martýrium za dost peněz, ale co už. Chybama se člověk tento.
Ahoj, blíží se zima a s ní čas strávený v dílně 
Chci se zeptat, jestli používáte na instalaci pražců (kromě varianty kladívko) nějaké lisy. Mám jeden robustnější stojan na vrtačku, tak mě napadlo ho použít a koupit jen nějakou sadu nástavců tohoto typu
https://tinyurl.com/ymk8esjb
a samozřejmě si vyrobit nějaké lůžko pro dobré podložení krku.
Díky za názory.
Chci se zeptat, jestli používáte na instalaci pražců (kromě varianty kladívko) nějaké lisy. Mám jeden robustnější stojan na vrtačku, tak mě napadlo ho použít a koupit jen nějakou sadu nástavců tohoto typu
https://tinyurl.com/ymk8esjb
a samozřejmě si vyrobit nějaké lůžko pro dobré podložení krku.
Díky za názory.
Onyčejný stojan Narex na ruční vrtačku jsem při pražcování zlámal.
Pak jsem používal velkou sloupovou vrtačku, ta to zvládá.
https://www.uni-max.cz/produkty/drevoob ... ka-rdp-16t
Teď mám náhodou nalezený lis. Je to sice typ, který nemá konstatní převod páky na tlak - na konci tlačí mnohem víc - ale i tak je to použitelné. Patka je z akátu a závitové tyče. Akát - čelní dřevo - je hezky tvrdý. Udělal jsem si už několik rádiusů, vžde hned podle potřeby, nechci čekat až to přijde poštou..
Pak jsem používal velkou sloupovou vrtačku, ta to zvládá.
https://www.uni-max.cz/produkty/drevoob ... ka-rdp-16t
Teď mám náhodou nalezený lis. Je to sice typ, který nemá konstatní převod páky na tlak - na konci tlačí mnohem víc - ale i tak je to použitelné. Patka je z akátu a závitové tyče. Akát - čelní dřevo - je hezky tvrdý. Udělal jsem si už několik rádiusů, vžde hned podle potřeby, nechci čekat až to přijde poštou..
Naposledy upravil(a) kmensik dne 4.11.2022 13:53, celkem upraveno 1 x.
Ano, to zní dobře, až na ten nalezený lis, to je nereplikovatelný scénář
Díky
Díky
Ahoj, moc jsem toho nenapražcoval ale když jsem to dělal tak jsem je tloukl
přes špalík z tvrdého dřeva.
přes špalík z tvrdého dřeva.
Oživím starší vlákno...
Při prohlížení YouTube ohledně přepražcování jsem v několika případech viděl, že v určité fázi práce zakápnou uložené pražce lepidlem (rychleschnoucím ?). Je to standardní postup, nebo prasárna? Jak se potom takové pražce mění? Lepidlo se musí vsáknout do dřeva a pokus o vyjmutí pražce sebou musí brát i kusy hmatníku. Je to tak, nebo se pletu?
Při prohlížení YouTube ohledně přepražcování jsem v několika případech viděl, že v určité fázi práce zakápnou uložené pražce lepidlem (rychleschnoucím ?). Je to standardní postup, nebo prasárna? Jak se potom takové pražce mění? Lepidlo se musí vsáknout do dřeva a pokus o vyjmutí pražce sebou musí brát i kusy hmatníku. Je to tak, nebo se pletu?
Buď se dá lepidlo na celou délku drážky (vteřinové nebo titebond na dřevo), nebo se po opražcování zakápnou jen drážky z boku - vteřinové lepidlo do drážky navzlíná.
Před každým vyjmutím pražce se pražcový drát nahřívá, i když není vlepený, aby se dřevo trochu ohřálo, napařilo. Pak se hrana drážky tolik neštípe. Zároveň lepidlo na dřevo teplem změkne, vteřino lepidlo se odpaří (a štípe do očí), jde to vytáhnout normálně. Nepoužívat epoxy nebo PU, to teplem nezměkne.
Teď jsem kolegovi měnil pouzdra na tremolo vlepená do těla "lepidlem na dřevo". Polyuretanovým. Šílenost. Muselo se to nahřát fakt do žhava, lepidlo se začalo sypat jako suchý prach, jinak vůbec neměklo.
Před každým vyjmutím pražce se pražcový drát nahřívá, i když není vlepený, aby se dřevo trochu ohřálo, napařilo. Pak se hrana drážky tolik neštípe. Zároveň lepidlo na dřevo teplem změkne, vteřino lepidlo se odpaří (a štípe do očí), jde to vytáhnout normálně. Nepoužívat epoxy nebo PU, to teplem nezměkne.
Teď jsem kolegovi měnil pouzdra na tremolo vlepená do těla "lepidlem na dřevo". Polyuretanovým. Šílenost. Muselo se to nahřát fakt do žhava, lepidlo se začalo sypat jako suchý prach, jinak vůbec neměklo.
Díky za rychlou reakci. Lepení je tady běžný postup. To ohřívání mikropájkou při vyjímání pražců jsem na YT viděl.
Trochu koketuji s myšlenkou zkusit přepražcovat sám, ale nevím... U své SG Epiphone jsem sám brousil pražce už třikrát. Jsou už hodně nízké, takže zvažuji přepražcování. Asi to dám profíkovi, ale uvidíme...
Trochu koketuji s myšlenkou zkusit přepražcovat sám, ale nevím... U své SG Epiphone jsem sám brousil pražce už třikrát. Jsou už hodně nízké, takže zvažuji přepražcování. Asi to dám profíkovi, ale uvidíme...
Taky díky za popis jak a proč. Já jsem se od té doby posunul aspoň tak, že se mi podařilo hezky napražcovat nový krk. Ale do přepražcování bych se asi už nepustil. U drahé kytary (nebo takové, na které mi záleží) bych se bál, a u levné bych neměl tu trpělivost 
Ještě otázka - trefení přesné délky pražce (včetně opracování konců) zřejmě ušetří dost práce (a potenciálního poničení) oproti systému odštípávání a zabrušování, když už je pražec na hmatníku. Kterou z variant preferujete? Přijde mi, že na lakovaných hmatnícách prakticky nejde pražec dobře zakončit a neponičit lak.
Zakracuji až nalisované pražce ostrými drahými stranovými kleštěmi. Nebojím se toho ani u lakovaného javorového hmatníku. Postupně se člověk vycvičí v pečlivosti, že už ani nepotřebuje maskovací pásku. Přesto je lepší ji použít, vždycky je nebezpečí, že pilník ujede...himself píše: 8.12.2023 13:05 Ještě otázka - trefení přesné délky pražce (včetně opracování konců) zřejmě ušetří dost práce (a potenciálního poničení) oproti systému odštípávání a zabrušování, když už je pražec na hmatníku. Kterou z variant preferujete? Přijde mi, že na lakovaných hmatnícách prakticky nejde pražec dobře zakončit a neponičit lak.
Já začal tak, že jsem si přepražcoval neznačkového LP s lepeným krkem a bindingem, protože jsem nemohl sehnat nikoho slušného a za rozumné peníze. Trvalo mi to asi 8 hodin, pěkně pomalu, opatrně, zatloukal jsem je paličkou s nylonovými konci. Tehdy toho na youtube ještě moc nebylo, dnes je tam návodů hromady.
Nutnost je mít dobré vytahovací kleště, můžou to být i malé štípačky dobře zabroušené. Vyštíplé kousky hamtníku hned přilepit zpět, i ty malé. Tmely a vosky ve vyštípaných dírách jsou peklo.
Ohřívám trafopájkou bez očka - proudem tekoucím pražcem.