První kytara pro začínající dítě

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Prskyn

Re: První kytara pro začínající dítě

Příspěvek od Prskyn »

Synovce vzali v osmi, neteř v devíti... to byla divná zuška, spíš měli nacpáno

... a s těmi nástroji máš pravdu, mnohdy je to jen přílož do ohně.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Za mých mladých let rovná se v druhé polovině 70. let dvacátého století ...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Většina lidí chce hrát písničky a ne romance nebo etudy.
Ovšem dnes v neuvěřitelné záplavě všemožných kursů, videí, soukromých lektorů, výukových materiálů už nějaké ZUŠkové vybrnkávání není jediná možnost.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

No, to řekni těm rodičům :)
Máš samozřejmě pravdu a doufám, že si to tady přečtou.
Thistle

Příspěvek od Thistle »

Vzhledem k stupni osifikace je na kovové struny věk 12 let nejnižší spodní hranice. A pokud se dají na malou překližkovou kytaru struny 9 resp. 10, je diskuze o zvuku bezpředmětná. Ale každý ať si dělá co chce a následky nese sám. Z mé strany se jedná jen o upozornění na riziko poškození ruky nevyvinutého dítěte .
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Můžu poprosit o zdroj, ze kterého čerpáš? Nějaký odkaz?
himself

Příspěvek od himself »

No zní to vědecky a něco na tom třeba je, i když nikoho "poškozeného" neznám. Youtube je plný skvělých šestiletých kytaristů (viď, Frano).
Mimochodem, když už naložíme nějaké ty nekorektní argumenty o zvuku (malá, překližková), doplnil bych, že ta nylonová bude nejspíš taky taková.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

O osifikaci diskutovat nemohu ale těch 12 let no nevím. Já jsem se hlásil na LŠU ve 13-ti a nechtěli mě už vzít, že jsem dost starý ale nakonec mě vzali namilost. Co se týče poškození ruky nevyvinutého dítěte, aby tu nevznikla mýlka, že hraní na nylonky je úplně bez námahy, zahrát barré na širokém krku taky není pro dítě jednoduché a vím, že se prsty prostě cvičit musely. Co se týče bezpředmětnosti diskuze ohledně použití 9 nebo 10 strun, tak tomu už vůbec nerozumím, jako že nehrajou?
hyenik píše: 23.06.2021 9:59 Většina lidí chce hrát písničky a ne romance nebo etudy.
Ovšem dnes v neuvěřitelné záplavě všemožných kursů, videí, soukromých lektorů, výukových materiálů už nějaké ZUŠkové vybrnkávání není jediná možnost.
To je pravda, taky jsem z LŠU brzy zběhnul k rockové muzice, na druhé straně to prvotní nadšení pro kytaru brzy opadne a je nutná nějaká pravidelnost či dril a to bez LŠU je problém, leda že se do role učitele pasuje rodič a důsledně dítě motivuje či s ním hraje, ale to musí mít čas a trpělivost.
Osobně bych se nebál nějakého poškození dítěte, platí prostě jako ve všem používat zdravý rozum a nepřehánět to s cvičením. Dospělý ať si cvičí denně hodiny, u dítěte je potřeba to nehrotit, nechtít z něj mít hotového kytaristu za rok.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Thistle

Příspěvek od Thistle »

Čerpám z vlastního vzdělání. To, že je řada předčasně akcelerovaných kytaristů, není záruka, že nebudou muset kvůli poškození pohybového aparátu, během jejich biologického vývoje, předčasně ukončit kariéru. Samozřejmě jsou ve hře rovněž osobní predispozice, protože vývoj každého dítěte je jiný. Každopádně bych vlastní dítě na kovové struny předčasně nepustil. Hudba je jedna z mála aktivit, která jde při rozumném přístupu provozovat prakticky do smrti, tak kam se štvát.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Přípravku jsem začal, když mi bylo pět. Od šesti let pak housle, od desíti kytaru a klavír. Zůstal jsem nakonec u těch houslí (zamiloval jsem si je a absolvoval jsem), ostatní nástroje jsou mými "podružnými" improvizačními nástroji. Já nechci pořádat hon na čarodějnice, ale prostě si myslím, že je to hloupost. Podle Tvého tvrzení bych nemohl hrát v tak útlém věku ani na ty housle, ani na kytaru. A co teprve ten klavír... to je panečku záhul na prsty a vlastně ruce obecně. S čím mohu souhlasit, tak s poslední větou.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

osifikace je super, to budu pouzivat.
To Fdur nezahrajes protoze jeste nejsi dostatecne osifikovan :)

Akorat mi vrta hlavou proc hudebni karieru predcasne nekonci tak pulka Asie?
Ze by měli osifikovanější děcka?
Zástupy dětí nám pak pěkně poděkují, že je nebudeme předčasně akcelerovat, a Já písničku s normálním zvukem (a ne tím umělohmotným plckáním) si přehrajou až po dovršení 12 let...nebo lépe až budou mít občanku! Ať je nevystavujeme přílišnému nebezpečí a blízkému konci kariery 👍
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

No vidíš, já tak brutální jako Hyenik být nechtěl... tady to máš

To Hyenik... s tou osifikací bych byl opatrnej, ono to slovo je mnohoznačné...
Naposledy upravil(a) Prskyn dne 23.06.2021 13:15, celkem upraveno 1 x.
himself

Příspěvek od himself »

Já souhlasím, že kam se štvát, ale dítě saje jako houba, tak proč to odkládat.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Náš malej má teď osm let. Má za sebou první rok v ZUŠ na kytaru (většina roku teda bohužel distančně). Začal na ukulele a postupně přešel na kytaru. Jako kytaru do začátku sem mu dal do kupy 3/4 Cremonu, kde jsem mu zúžil krk i hmatník na dětské ruce. Jelikož je to obor klasická kytara, musel jsem mu natáhnout nylonky. Předtím tam měl kovové devítky a také v pohodě. Základ je, aby nebyl nesmyslně vysoký dohmat a rozumně široký krk adekvátní k dětské ruce.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
starypard

Příspěvek od starypard »

thistle to přehání. Hráli jsme skoro všichni odmala, naše děti třeba i také (třeba taky ne), kytaru jsem měli, co dům dal. Buď to byla kytara rodičů nebo strejce, nebo pújčovaná od staršího bráchy vod kamaráda či spolužáka, zkoušela se i táboráková menšená překližka i klasická koncertní cremona i "gypsonka" i elektrika (alfa nebo tornado). Hrálo se na všecko. Ruce se nezkurvily, protože se to tak dlouho nevydrželo, střídalo se to s houslema a pianem, ostatně, to doporučuju každému dítěti, hrát na všechno. Hudba jako taková je víc než perfektně ovládnout jeden nástroj. Dobrý kytarista bude jen jedno z deseti tisíc dětí. A to nikoliv proto, že by dostaly blbou kytaru zamlada nebo si zničily ruce usilovným cvičením. Odpadlíci odpadnou proto, že prostě nejsou muzikanti a nemají žádnou velkou osobní, vnitřní, potřebu se tomu nějak dlouhodobě věnovat. To platí o většině našich dcer a synů. Dovolme jim se nejen nerozvinout, dovolme jim se na to i včas vysrat.
911

Příspěvek od 911 »

Tak jsem vzal nakonec toto,že prej to pak pěkně hoří :-)
https://www.thomann.de/cz/fender_sonora ... hogany.htm
16349078_800.jpg
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

911... hlavně, že to má kovové struny ;)
to starypard... tak nějak... jen si myslím, že blbá kytara (či všeobecně blbý nástroj) může všechno zhatit.
Naposledy upravil(a) Prskyn dne 24.06.2021 8:04, celkem upraveno 1 x.
himself

Příspěvek od himself »

Oni se neobtezujou k tomu napsat menzuru?
911

Příspěvek od 911 »

592mm
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

himself

Příspěvek od himself »

Diky. Prijde mi to jako hlavni parametr :)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“