Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Příspěvek od vasekh »

Za mě teda součást kytarovýho zvuku je atak na lebku ve formě decibelů, takže na domácí kvalitní zvuk bych osobně hledal nějakou cestu, co končí sluchátkama.
TV hlasitost z repra je nesmysl už z toho důvodu, že je pak slyšet samotná kytara napřímo a to není pěkný.
Takže za mě Placka dal správnou odpověď hned na první dobrou a pokračování diskuse je hlavně balast.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

tak klidně vyjmenuj aparáty, které jsi zkoušel a v daných podmínkách nefungují, když už teda ti příjde diskuze jako balast...
Já jsem třeba zkoušel kolem 30 různých reproduktorů, abych našel, to co mi funguje nejlíp. Každopádně to jde a tvrzením opačného se tu jenom ukazuje, kdo má a nemá zkušenosti.. A než hrát na nějaký Helix do sluchátek, to se na kytaru fakt radši vykašlu.
volfi

Příspěvek od volfi »

bubucci píše: 19.07.2021 10:54 tak klidně vyjmenuj aparáty, které jsi zkoušel a v daných podmínkách nefungují, když už teda ti příjde diskuze jako balast...
Já jsem třeba zkoušel kolem 30 různých reproduktorů, abych našel, to co mi funguje nejlíp. Každopádně to jde a tvrzením opačného se tu jenom ukazuje, kdo má a nemá zkušenosti.. A než hrát na nějaký Helix do sluchátek, to se na kytaru fakt radši vykašlu.
Dost by mě zajímalo jak tedy řešíš lampu + box na doma? Jak si psal, některý Engly umí být dost tichý, to samé je Fireball, je tišší než victory, peavey bravo, orange DT. Ale když pocitově nastavím stejnou nízkou hlasitost na Englu s 2x12 boxem a na Fenderu mustang, který má nějaké 8 palcové repro. Tak ten zvuk z toho Engla se nese, je prostě přes dveře slyšet. Pochybuju, že by mi nějaká brzda pomohla, jelikož ta samotná hlasitost je už dost nízká, ale ty frekvence z Englu prostě prolezou.
A myslím si, že lepší je koupit aparát za 50K do zkušebny a na živo a neřešit jestli ho ukrotim na doma.
PS: Nemyslím to nějak rýpavě.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

no problém je už hned v boxu s V30, který je hraje hrozně při tady těch hlasitostech a navíc 2x12 je taky pocitově o něco hlasitejší než 1x12. Já používám v 1x12 G12 65 a ten nezní jak pila a s 97dB je ukočírovatelný. Ono samozřejmě pokud máš někoho hned přes dveře, tak je snad samozřejmost řešit i ty dvěře a taky ohlučnění místnosti.
volfi

Příspěvek od volfi »

bubucci píše: 19.07.2021 11:42 no problém je už hned v boxu s V30, který je hraje hrozně při tady těch hlasitostech a navíc 2x12 je taky pocitově o něco hlasitejší než 1x12. Já používám v 1x12 G12 65 a ten nezní jak pila a s 97dB je ukočírovatelný. Ono samozřejmě pokud máš někoho hned přes dveře, tak je snad samozřejmost řešit i ty dvěře a taky ohlučnění místnosti.
Odhlučení je samozřejmě podstatná část, ale tak do nějakého domácího studia. A přece jenom efektivní odhlučnění zabere dost prostoru, aspoň 20cm od každé zdi. Už jsem to jednou dělal, vzduchová mezera - absorbční pěna - děrovanej sololit. Ale to člověk do bytu fakt nechce, jediný co mám před dveřma je hutnej závěs. Je to spíš pro pocit, že tam něco je.
Asi bych si fakt radši koupil, třeba Mark V a nejaký cvičítko na doma. Než abych odhlučnoval pokoj a případně řešil brzdu, box. A ten G12-65 je ten novej ROLA reprák?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

Kyt apec bude vždy mít problém s nadměrnou hlasitostí. Jak se tu psalo, abys aspoň přehlušil akust. zvuk strun. Sám na doma používám 30W v trandu a dusím to na poticho, často při zapnuté TV, takže zhruba bubucciho level. Bydlím v RD na okraji vesnice, a stejně raději zavírám okno, abych neotravoval souseda přes silnici. Taky se trochu za svá preludia stydím.
Mohu-li si dovolit osobní tip - Peavey Piranha, je to sice pololampa, ale prostě se mi v ukázkách líbí.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
jastud

Příspěvek od jastud »

Po tisící prvé: lampáč i málo výkonný se dá provozovat ke spokojenosti kytaristy i sousedů v samostatně stojícím rodinném domě, nebo v KVALITNĚ odhlučněné místnosti v činžáku. Jinak je to na přesdržku. Hyena má pravdu.
Od té doby co mám slušný digitál, tak lampáč v podstatě nezapínám. Ano, vykulený lampáč hraje bez pochyby líp, ale ty tři procenta "pocitu" mi nestojí za nenávist vlastní rodiny a hádky se sousedy. Mám samostatně stojící dům, ale takhle v létě si docela rád i otevřu okno...
Čili na koncerty nebo do zkušebny klidně silnou lampovou bestii, ale domů je nejlepší řešení solidní digitál s IR a sluchátka, případně nějaký slušný odposlech.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Haha, mě přijde, že ze silné lampové bestie jsou dost často nešťastní i posluchači a zvukaři na koncertech. Bigbíťáci, co musí mít svojí plexinu nutně vytavenou na max, jsou neštěstí :-D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

vsadím boty, že jsi vytavenou plexinu neviděl ani z rychlíku...
Bohužel se tady motají pojmy s průjmama...slyším lampáč, ale nic konkrétnějšího. Já jsem tu aspoň vypsal konkrétní zesilovače, které v daných podmínkách fungují...
Taky jsem tu zmiňoval Fryette powerstation, který vyřeší i aparáty bez master volume.
Stejně jak asi někteří nedokáží pochopit , jak někdo může hrát doma na lampu, tak já nedokážu pochopit, že někdo může hrát přes monitory, v lepším případě s HW modelingem, v horším s VST....
jastud

Příspěvek od jastud »

Chjo:
Blackheart BH-5 - v paneláku na 3/5W, repro ARN7904 - buď hrál na h***o nebo moc nahlas, s Celestion rocket hrál na h***o vždycky.

Fender Greta - 2W celolampový nesmysl, sám o sobě strašný, s externím reprem (viz výše) jen špatný

mrnus (mmjuzovo zapojení) SE 4W, s atuenací na 1W, Repro Ceramic Signature 6, buď hrál na h***o nebo moc nahlas. Potichu čistý zvuk jakž takž použitelný, zkreslený krabkama už ne. Nahlas hraje moc fajn.

Mazel (kombo od mmjuze) - 8W, 2x6V6, repro Isophon Orchestra. Do paneláku si to nedovedu představit, v baráku to občas osolím, když není familie doma. Hraje relativně dobře i potichu, čistý zvuk i potichu fajn, zkreslení nahnané krabkou a to celé potichu jakž takž. Skutečně dobře to hraje jen při nějaké hlasitosti, která v paneláku není akceptovatelná.

Čtyři pokusy o lampáče o malém výkonu, do paneláku nejde použít nic, do baráku něco s omezením.

S digitálem IR a sluchátkama nemusím řešit vůbec nic. Hraje to dobře, klidně to můžu mít tak nahlas, že mi teče krev z uší a pro okolí je na tom nejhlasitější elektrická kytara nasucho. Win-Win pro všechny.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

přesně to je ta naprosto zásadní chyba, kdy čekáš od malo-watážního zesilovače, že bude hrát potichu. Tam jde o to, že bude kreslit koncem při o dost nižší hlasitosti, pokud je to bez master volume, ale pořád je to naprosto mimo.
Master volume je nutnost a jeho provedení je naprosto zásadní viz např. JCM800 0-smrt je v rozmezí 0,003mm a nebo master s dual potem např. Naylor/Budda....
jastud

Příspěvek od jastud »

Proto jsem zkoušel nahánět zkreslení krabkama. Nefunguje to, respektive funguje, ale je to na prd.

Měl jsem půjčený i 30W aparát od D. Zemana s MV, který kreslil preampem. Výsledek byl ještě horší než u těch malo-wattážních hraček. Nějak to hrálo, ale potichu to bylo prostě blbý.

Jak fungují lampáče vím, nějaké jsem i postavil.
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak pokud je to všechno na způsob osmikila, tak to je známo, že to hraje nejlíp až když to řádně kreslí i koncákem při vytavený hlasitosti, ale moderní high gainy hrajou normálně i na tu pokojovou hlasitost. Teda pro mě je pokojová hlasitost asi něco jinýho, než že jdou slyšet víc struny kytary, tak jak tu padlo. Tak ale si nepouštim ani hudbu. Ta když jde do repráků, tak jí musim trošku i cejtit a nemusí u toho ani vlát nohavice. Ale to si radši nepustim nahlas nic, než aby byla na úrovni hudby v hotelovym výtahu.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Fractal - spolu s Fractalem jsem měl koncový zesilovač Mesa 50/50. Můžu vám všem říct, že s přehledem jsem ho ukočíroval na solidní hlasitosti, která nikterak nerušila ani sousedy. Jo a bydlím v centru Brna, v bytovém domě a všude okolo jsou sousedi. Jediné mínus je to otravné nastavení, které mě po čase přestalo bavit. Možnosti nastavení jsou až nesmyslné. Tohle všechno v jednom case o hmotnosti do 15kg.
Marshall - měl jsem jednoho, byl to 2061x. 20W a kreslení koncákem není nic pro bytovou jednotku ani s brzdou typu Torpedo Captor.
Mesa Caliber .50 - 50w zesilovač, který jsem jednoduchým pasivním attenuatorem krotil uprostřed efektové smyčky.
Victory V30 The Countess - přepínání výkonu, které fungovalo skvěle.
Bugera 6260 - 120w - opět řešeno attenuatorem (Signal Pad to byl tuším) a fungovalo to skvěle.
EVH 5150 III Lunchbox - 15w s přepnutím na 7w, attenuator ve smyčce moc dobře nefunguje a na těch 7w je to také moc.

To jsou zatím moje poznatky za poslední cca rok. Momentálně funguju také přes Headrush, který používám jen na hraní do sluchátek.

Takže za mě Fractal.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Kolega nedávno pořídil jako alternativu k těžké lampové sestavě Multiamp od DV Mark. Je to all in one řešení do 2U racku, vezme to do tašky jako notas. Líbí se mi, jak je to jednoduché na ovládání. Zvukově jsme zatím nezkusili naživo, ale ve zkušebně se prosadil dobře.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Včera jsem byl v hudebninách a zkusil jsem si ENGL Ironball, následně pak 5W hlavu od BlackStar. I po snížení výkonu Ironballu na 1 W se to doma nedá použít, bohužel. Ale hraje nádherně. Blackstar jde z 5 W dát na 0.5 W a to už šlo ukočírovat, takže vstupuje do hry. Ale pořád to vypadá spíše na ten modelling. To bych si pak asi mohl tak či tak z Jeseníků přitáhnout starého Voxe ad60vt, kde taky stáhnout na 1 W a je to modeling. Jen je to na živé hraní nepoužitelné bez drahého footswitche.

Musím zkusit toho Kempera popř. Axe-FX ještě, možná zkusím i Boss GT1000 multiefekt.
Fantomasxxx: Kouknu na to, mám dojem, že to nyní používá i Honza Tulenko, a to je celkem fajnšmekr :)
torst

Příspěvek od torst »

V podstatě potvrzuješ co píše hyenik i já, prostě lampa do obýváku není použitelná. Ono je to celé (tragi)komické. Dřív chtěli kytaristé od zesilovačů, aby hrály co nejhlasitěji a prosadily se tak v kapele. Dnes po nich chtějí, aby hrály co nejpotiššeji a tak je "ohýbají" až za rozumnou mez.
Naprostý souhlas - na doma modeling, muťák, prostě něco, z čeho leze "hotový" zvuk při libovolné hlasitosti. Kemper, Axe, to je maximum bez kompromisů, ale na domácí hraní zbytečný luxus, pokud nevyužiješ zároveň ve studiu nebo na live. Prostě slušnej Digitech nebo Line6 asi od Kempera rozeznáš, ale na jamování a cvičení bych to neřešil.
Pak jsou tu ty mašiny s IR´s, cenově dostupné, který budou i tomu Kemperu sakra dýchat na záda. Na doma parády kotel !! https://hudebnibazar.cz/ampero-hotone/ID387842/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

Já fakt nechápu, že se ty hlavy nedaj použít doma :D To jako je to hlasitý furt tak hodně, nebo to hraje vyloženě tak blbě, když je tam nejmenší možná hlasitost?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Ladap

Příspěvek od Ladap »

Hraju doma přes 22W Fender deluxe reverb a jde to, nevím proč by to nemělo jít. Předtím jsem měl kombo s přepínatelným výkonem 15W a 1W. Hrál jsem doma na 15W, znělo to tak líp. Nylonka je u nás doma mnohem větším problémem než elektrická kytara. To je moje zkušenost.
Wes Montgomery se naučil hrát palcem, aby nerušil spící manželku když hrál dlouho do noci.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

furt dokola, ...cisty zvuk jde odpinkat na vicemene cokoli
problem nastava kdyz kytarista vyzaduje KVALITNI lampovy zvuk co ho bavi a inspiruje,
tam se vnímání kytaristy a souseda, co je jeste snesitelna hlasitost zacina vzdalovat na světelné roky.
Nedejbože když do hry vstoupí nejaké zkreslení nebo snad dokonce ten proklatý higain.
Je to ještě mnohem vetsi opruz než když furt buzeruje zvukař na koncertě ať se zeslabíš (jestli teda nejsi sebestředně bezohledné hovado, pro které je ukájení soukromého libida nejdůležitější věc světového významu).
...ne ze by domací kino s tak akorát nastaveným 5+1 soundem a paradním válečným dramatem bylo výrazně snesitelnejší :)

Je to samozřejmě o osobním vnímání, raději zkousnu míň kvalitní zvuk (který slyším) než super vymazlený lampáček udušený na minimum s prapodivným minireprákem který nesnese ani zkreslení clean boostu a klepajícím nasraným sousedem/manželkou/policií (i to už u sousedů několikrát proběhlo :)
To radši hraju nasucho i na elektriku, protože nechci prudit lidi kolem sebe, kterým je celé moje umňéééní totalne u prd*ele.

Taky proto se od začátku věnuju IR technologii, což je zatím jediné řešení, které má smysl.
Po hotelech a ložnicích jsem takhle třeba nahrál desku nominovanou na Anděla, anebo nespočet ukázek lampových preampů, tak snad to nebyl takový neinspirativní průser, když se např. zajímal M.Wagener (Ozzy, Metallica, Extreme atd) jak do děláme že to tak dobře zní...
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“