NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Příspěvek od hyenik »

díky, sefredaktor to neopravil, me to s odstupem prijde sice ne uplne obvyklé, ale významově OK.
takze to beru spis jako neobratnost čtenářskou ;)
jednu faktickou minelu uz mi opravil Salvation, dalsi jsem vychytal sam, takze na takovýhle pouze kratičký výtah natolik komplexního případu to je OK. Mel jsem nachystanych jeste spoustu dalších poznamek, ale to by ten clanek byl 3x delsi.

PS: další díl bude díky krastymu peklo :)

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

Ale koukám, že už je to opravené. Kam mam poslat fakturu za korektorské služby ?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ted si vybavuju ze tam byl preklep, ktery jsem opravil sam i bez tveho pricineni
takze posli penize na charitu ;)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Díky krastymu jsem prohnal tenhle klenot,
je to fakt trochu jinde v krabičkovém světě
https://www.frontman.cz/klenoty-pedalbo ... vivaldrive

Demilich

Příspěvek od Demilich »

Tento pedál konečně ukončí diskuze a spory o tom, který TS je ten nejlepší, nejpravější, nejkorektnější, nejvíc vintage mojo true a všechno, ten čip, dioda, edice, no prostě
https://godlyke.com/products/tamura-mod-ibanez-ts808

:lol:
Jen nevím jestli podepřít kabely dubovýma nebo bukovýma dřívkama. :roll:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Neukončí.
A Tamura-san ještě uvidí, ZAČ JSOU TOHO TY INTERNETY!!!!!!!!!!!!!
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Stejně jako nikdo nepostaví klonovější klon než Finnegan, tak nikdo nepostaví víc tubescreamer než Tamura. Logicky :D Navíc ta cena není zas úplný nesmysl, oproti některým. Je to limitka, máš tam podepsaného Tamuru, atd.
Ještě k tématu, zrovna včera byl u mně stavený známý a přivezl pár overdrivů na 'koštovačku'.
Marshall Drivemaster (Guv'nor) - klasický 90tkový Marshall in a box, 3-pásmové korekce a rozsah nastavení umožňují vcelku široké možnosti nastavení. Pocitivě je to takový sevřenější a funguje nejlíp s nakřápnutým Marshallem, viz Gary Moore, který ho měl před Bluesbreakerem.
Radial Tonebone - ABY switcher s Class A boostem, tak nějak si představuju clean boost, nakopne celé pásmo bez nějakých 'excesů'.
Hermida Zendrive - po právu legenda, výborný zkreslovač, který není nijak vybíravý na aparáty a zároveň se dá nastavit i jako overdrive boost.
Můj jediný OD na pedalboardu je australský Ulbrick 12AXE, to je příklad toho, že bez nějakých velkých keců, PR a mystična se dá udělat naprosto fantasticky fungující overdrive, který mi sednul na první dobrou. Předchozí majitel měl i origo Klona, takže byla možnost srovnat s legendou a Ulbrickův výtvor si vedl víc než dobře.

Nakonec jsme zapojili i London Fuzz Classic a to mi jenom potvrdilo, že fuzz je nejhorší věc , kterou kdo v dějinách kytary vymyslel. Kdyby mi tak hrál zesák, tak jedu okamžitě k Pavlovi Horkém na servis :lol:

Perlička je mini-test směrovosti nástrojového kabelu kabelu, což jsem měl jakožto racionálně uvažující člověk, se základní znalostí fyziky a elektra, za naprostou ptákovinu, ale je to bohužel (sice nevím pro koho :) ) pravda. Známý měl 6m Evidence audio Lyric a já 4.5m Forte a oba shodně při otočení, proti směru udávaného výrobcem, hráli slyšitelně jinak (oba víc výšek, míň středů). Částečné vysvětlení je zapojení, kdy např. Forte, které jsem si pájel sám, je 3-vodičové (černý, bílý, stínění). Černý zem, bílý je živý a stínění je připojeno jenom na jedné straně (do zesilovače/pedalboardu). U Lyricu nevím jak to přesně je, tam jenom víc, že je 'solid-core', takže se naprd motá a je drahý jako svině :) Pedalboard mám prodrátovaný Evidence audio Monorail a speaker kabel byl EA Siren II. Jo a tady hlášení není to reklama na Evidence audio :lol:
volfi

Příspěvek od volfi »

bubucci píše: 20.08.2021 7:39 Perlička je mini-test směrovosti nástrojového kabelu kabelu, což jsem měl jakožto racionálně uvažující člověk, se základní znalostí fyziky a elektra, za naprostou ptákovinu, ale je to bohužel (sice nevím pro koho :) ) pravda. Známý měl 6m Evidence audio Lyric a já 4.5m Forte a oba shodně při otočení, proti směru udávaného výrobcem, hráli slyšitelně jinak (oba víc výšek, míň středů). Částečné vysvětlení je zapojení, kdy např. Forte, které jsem si pájel sám, je 3-vodičové (černý, bílý, stínění). Černý zem, bílý je živý a stínění je připojeno jenom na jedné straně (do zesilovače/pedalboardu). U Lyricu nevím jak to přesně je, tam jenom víc, že je 'solid-core', takže se naprd motá a je drahý jako svině :) Pedalboard mám prodrátovaný Evidence audio Monorail a speaker kabel byl EA Siren II. Jo a tady hlášení není to reklama na Evidence audio :lol:
Toho jsem si už taky všimnul, ale říkal jsem si, že to je třeba konektorama, ale pokud sis to pájel sám, tak předpokládám, že konektory byli stejný :D Takže by mě zajímalo, co to je magii. :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Demilich

Příspěvek od Demilich »

"Stínění je připojeno jen na jedné straně". V tom je ta magie nemagie.
Otázkou je, proč mít kabel kostruovaný takto nesymetricky? Já mám za to, že mé kabely (které dělal Hendrek), jsou pájené symetricky. S těmi se taková věc neděje, ne? Ty by měly hrát stejně bez ohledu na to jak je otočím. No ale hrají stejně na té lepší úrovni bubučího výsledku, nebo horší? :P

Jinak ad tubescreamer: Jo, lidi to koupí jen se po tom zapráší. Nepochybuju o tom. Ale dávat takové prachy za "pitomej" skrímr mi přijde trochu legrační :) Ale když si na to někdo potrpí a slyší rozdíl, tož ať je spokojen. Proti gustu...

Ad fuzz: To je nejlepší efekt co kdo vymyslel. To není jen efekt, ale životní styl a silná póza 8) Prostě jako elektrická kytara samotná.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Demilich píše: 20.08.2021 11:57 "Stínění je připojeno jen na jedné straně". V tom je ta magie nemagie.
Otázkou je, proč mít kabel kostruovaný takto nesymetricky? Já mám za to, že mé kabely (které dělal Hendrek), jsou pájené symetricky.
Symetrické/nesymetrické - tím myslíš balanced/unbalanced? To snad ne, u kytarového kabelu...
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

já jsem o té směrovosti slyšel poprvní kdysi od Dušana Zemana, ale nějak jsem to neřešil. On je to podobný princip jako 'Humbuster' od Fractalu, tam je to hlavně kvůli útlumu šumu. Takže i ten úbytek šumu se projeví na zvuku.
Posledních pár let jsem používal taky kabel od Hendreka, Sommer LLX (mám lomený-rovný, takže pořád jeden směr). To bych řekl, že je jeden z nejlepších kabelů v poměru cena výkon a nic s ním není špatně. akorát když si přehodíš např. to Forte, okamžitě slyšíš změnu ve středech, míň výšek a dalo by se to nazvat jakože 'muzikálnější' zvuk. Forte kabel má každou žílu izolovanou PE (plain enamel), podobně jako u některých snímačů, což ho taky odlišuje od 'běžných' kabelů. U např. Mogami 2554 je nepřeslechnutelný 'boost' nižších středů, resp. útlum těch ostatních vyšších frekvencí a zní dost zahuhlaně.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Fořt píše: Symetrické/nesymetrické - tím myslíš balanced/unbalanced? To snad ne, u kytarového kabelu...
to právě není o tom, že ti tam jde v druhé žíle signál s obrácenou fází, ale ta funguje jako zem. Stínění jenom stíní a je uzeměno na opačné straně výstupu kytary.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

A tady ještě návod, jak správně ocínovat konce kabelu tak, aby přenos signálu byl po zapájení nejlepší ( :roll: ):
https://youtu.be/CBrgcNj_QY4
volfi

Příspěvek od volfi »

481°C, asi nemaj olovo :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Hoši, nestihl jsem začátek debaty o směrových kabelech, ale už se to tu na fóru řešilo několikrát i za mého přispění, tak už na to nemám moc sílu zase to vysvětlovat. Kdyžtak si to dohledejte. Ve zkratce, využitím dvou vodičů pro vedení signálu a stínění zapojeným jen na jedné straně lze u kabelů docílit lepších hodnot parazitní kapacity (vodič-vodič < vodič-stínění). Směrový kabel se tomu říká proto, že pokud jej zapojíte naopak, nebudete mít funkční stínění. Signál ovšem putuje oběma směry.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Tssss, co ty o tom můžeš vědět, tys jich jenom pár stovek vyrobil.
To se ani nahodou nemůže rovnat s váhou skutečného internetového NAZORU!
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

samozrejme jsem taky testoval kabely (a samozrejme porovnavanim ukazek)
od te doby se např. vysmívám Monster Cable
ted to nemuzu najit, ale slovensky kolega udelal naprosto ultimativni analyticky test, ktery celou problematiku dokonale odkopal.
Nejlepsi byla dvojlinka z Baumaxu, vsechno ostatni (vcetne superdrahych) to nejakym zpusobem ovlivnovala. Samozrejme nikdo nebude hrat na dvojlinku, naroky na kabel nejsou jenom zvukove.
Rozdily ale byly slyset jenom na cleanu, uz pri crunchi (nedejbože higainu) to bylo naprosto fuk.
Muj zaver po letech vyzkumu tedy je, ze staci nemít shitozni kabel a utraceni s klidem prenechat hifistum.
Doporucuju napr. http://hendrex.cz/
krade

Příspěvek od krade »

Ja ted pouzivam "fet boost" od Horkyho. S Telecasterem skvela kombinace. Obcas, kdyz chci jeste trochu pritopit, tak k tomu jeste Plumes od Earthquaker Devices, ale vetsinou jen ten Hot do marshall style cajku a je to super. Zkousel jste od Hot nekdo ten Sunshine drive? Ten vypada taky dobre...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

hyenik píše: 22.08.2021 11:59Muj zaver po letech vyzkumu tedy je, ze staci nemít shitozni kabel a utraceni s klidem prenechat hifistum.
Je to přesně tak.
Proto jsem sem dal ten odkaz v mém předchozím příspěvku, který je samozřejmě myšlen jako legrace :
JirkaT píše: 20.08.2021 19:48 A tady ještě návod, jak správně ocínovat konce kabelu tak, aby přenos signálu byl po zapájení nejlepší ( :roll: ):
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

JirkaT píše: 22.08.2021 15:25
hyenik píše: 22.08.2021 11:59Muj zaver po letech vyzkumu tedy je, ze staci nemít shitozni kabel a utraceni s klidem prenechat hifistum.
Je to přesně tak.
Proto jsem sem dal ten odkaz v mém předchozím příspěvku, který je samozřejmě myšlen jako legrace :
JirkaT píše: 20.08.2021 19:48 A tady ještě návod, jak správně ocínovat konce kabelu tak, aby přenos signálu byl po zapájení nejlepší ( :roll: ):
Akorát jsi si udělal srandu akorát sám ze sebe. To 'správné' nacínování ukazuje právě kvůli plain enamel povrchové upravě, kdy musíš každé jednotlivé vlákno opálit a pokud máš malou teplotu, tak ti ten cín prostě chytat nebude. Hlavně, že všichni víte, že ty kabely jsou všechny stejné... :roll:
Tssss, co ty o tom můžeš vědět, tys jich jenom pár stovek vyrobil.
To se ani nahodou nemůže rovnat s váhou skutečného internetového NAZORU!
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Tak já jsem si jich vyrobil jenom, třeba desítky, takže o tom vím h***o, ale dejme tomu třeba Tony ze zmiňovaného Evidence audio jich prodal tisíce (ano, nechutně předražených kabelů, které si kytaristi kupují jenom kvůli vlastnímu egu), takže si dovoluju naprosto objektivně tvrdit, že o tom ví víc než Hendrek.
Test cca 10 let zpět dělal Majo Fero. Schválně jsem si ho znovu poslech a ty rozdíly jsou slyšet naprosto jasně na cleanu , crunchi i leadu. To, že to pro jednoho má význam a pro druhého ne je v pořádku, ale tvrdit, že tam rozdíl není, to je tak na ušního.

ad Sunshine Drive - nedávno jsem si ho zase pořídil. Zkoušel jsem ho kdysi jako novinku a líbil se mi hodně. Akorát to bylo na Pavlově Beano 33 modelu (variace na Bluesbreakera), tam to hrálo výborně, dovezl jsem ho domů a vůbec si to nesedlo s v té době aktuálním ampem. Teď mám bluesbreakera a s tím to funguje. Hraje to jako středovější distortion, který doplňuje marshalovský crunch samotného aparátu. Předtím jsem měl Carl Martin Plexitone a to je klasický MIAB, hodně zkreslení, komprese a hodí se spíš do úplně čistého aparátu, Sunshine drive je surovější a řekl bych, že i líp leze v mixu.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Tak já jsem si jich vyrobil jenom, třeba desítky, takže o tom vím h***o, ale dejme tomu třeba Tony ze zmiňovaného Evidence audio jich prodal tisíce (ano, nechutně předražených kabelů, které si kytaristi kupují jenom kvůli vlastnímu egu), takže si dovoluju naprosto objektivně tvrdit, že o tom ví víc než Hendrek.
Ty drahé kabely se kupují z několika důvodů: precizní provedení, velká mechanická odolnost a tím pádem velká spolehlivost a životnost. I pocit, že kupuji to nejlepší. Rozdíl ve zvuku je ve srovnání s levnějšími kabely minimální nebo žádný.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“