Reproboxy na high gain metal

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
feki
Kontaktovat uživatele:

Re: Reproboxy na high gain metal

Příspěvek od feki »

Čtení je to fajn, nakonec ani tak nezáleží na bedně, ale na zvukaři...
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
innerself

Příspěvek od innerself »

Na tom záleží vždycky ale v malejch klubech se často zvučí kopák a zpěvy. Tam to musí odmakat samotná bedna :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Myslel jsem to k tématu porovnání s těmi zmiňovanými top boxy 412. Od prstů ke konektoru do mixu je tolik proměnných pro výsledný sound k uchu posluchače, že dávám zvukaři tak 60% na vliv a rozdílu onoho vysněného zvuku, a rozdílu těmto bednám asi 5%. Jasně že ale jde nakonec pro každého o dobrý zvuk aparátu, pocit na podiu, ego a imig které vždy vítězí :-) Kujva to sem asi neměl psát...... :_)
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak zase nejde říct je jedno jakej box vezmu, protože mi to zvukař zkurví. Tu výslednou barvu zvuku dělá bedna docela zásadní. To všichni víme. Vždycky jde o náš lepší pocit ze hry, nebo případně možná i naivní myšlení, že někdo bude vyřízenej, jakej máme bomba zvuk. Já bych možná rozdílu mezi A a B bednama připisoval větší rozdíl, než 5 procent. I kdyby to bylo ale 5, stejně se snažíme aby všechno bylo 100%, když teda víme, že nějaká šance pro to je :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

innerself píše: 17.07.2021 16:40 ... Víc se mu líbí zkosenej, ale v případě, že jsou obě bedny na boku. Hrajeme tak, protože jde zvuk víc do prostoru a protože to pocitově víc tlačí, když se dotýká bedna země, než když stojí na kolečkách, nebo těch špuntech...
Jestli vnímáte tenhle problém a líbí se vám když to tlačí tak jste ideální kandidáti pro reproboxy Orange. Nejen, že tlačí jaxviňa, ale taky ikonicky vypadají a eliminují tohle, protože na svém spodku nemají kolečka ani špunty, ale široké dřevěné placaté lyžiny na kterých stojí. Tím mají dobrý kontakt se zemí a díky tomu dobře pocitově tlačí. A můžou přitom stát rovně, vrchem normálně nahoru, aby šlo přečíst logo :wink: :D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
innerself

Příspěvek od innerself »

My jsme taky přemejšleli, že všechno z toho sundáme, ale nakonec nám vyhovuje asi tahle varianta :D Jde to víc do prostoru, že to nestřílí nahoru, ale do boku (nevim, jak to popsat :D) a zabere to širší plochu, takže to slyší jak druhej kytarista kterej je bokem, tak i já a tak to funguje vlastně i opačně. A za druhý když se případně někam stěhujeme na koncert, jednoduše bednu zvedneme a tlačíme na kolečkách :D I tak je to těžký jako kráva a neumim si představit že by jsme měli ještě ty oversized (v případě englu teda XXL nebo jak jí řikaj) verze. By se ani nevešly do auta. No fuj :D
torst

Příspěvek od torst »

Jen drobnosti: Pokud řešíš směrovost áček, čet jsem chválu na Behringery, které mají horní repra směrem vzhůru i do stran. Samozřejmě původní repra vyměnit. Bedny bez koleček vozíme na stěhovacím prkénku s kolečkama. Není to úplně ono, ale pomůže to dost.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Vzpomínám, když jsem do 4*12 Behringera narval Electrovoicy EVM12L, přechodně než jsem sehnal 2*12 boxy. Kolečka se váhou rozpadla hned první stěhování. Hrálo to brutálně, ale nikdo to nechtěl nosit:)
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
innerself

Příspěvek od innerself »

Díky za postřehy, ale neni nic jednoduššího než hodit bednu co vám vyhovuje na bok, aby se jenom dotýkala země širší plochou. Tlačí to pak pocitově víc a plusem je teda to větší rozptýlení zvuku. Jinej box, než moje "menší" mesa asi nepřipadá v úvahu. Ale je pravda, že vždycky když se objeví nějakej marshall 1960 vintage pod 10 tisíc na bazaru, tak zvažuju, že bych jí moh pořídit :D Ale co radši, A nebo B? :D
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

To že otočíš bedny na bok tak nejsi první :-) https://guitarmessenger.com/steve-morse ... r-gallery/
http://krusekontrol.com/yahoo_site_admi ... _large.jpg
Jinak k té koupi dalšího boxu tak určitě rovný, že se vůbec ptáš. :mrgreen:
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

Když jsem ještě metelil, tak jsem měl 196O AV, čiže áčko. Jednak to je vizuální klasika, samozřejmě - stojící hráč z té šikminy slyší líp než z B-čka, o něco lepší na stěhování a hlavně - dostaneš z toho různý zvuky, protože horní repra v zúženém prostoru hrají výškověji (potvrdilo se mi to i u 6505 Slant). Teda vždy jsem u 4x12A zvučil spodek, právě pro ten masivní zvuk, zatímco vršek byl na mě moc ječivej. Ale pak si i hraješ s tím, že dolní repro hraje jasněji nad středem než pod středem a td. No a zvukově, ne že bych toho vyzkoušel tolik, ale slyšel jsem cizí apce, Engl a pod, ta 1960 je pro kytaru, i metlovou, ideál. Středovej, konkrétní zvuk, dobrá pozice v mixu. No nic, zbyly mi už jen vzpomínky a impulsy.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
innerself

Příspěvek od innerself »

Já vycházel z faktu, že je to jeden z nejpoužívanějších boxů u kapel. Dokonce machine head, když točili nějaký jejich album z novější produkce, tak strávili 3 dny vybírání boxů pro album a vybrali marshall vintage. Já sám jsem ho zkoušel taky (jenom zkosenej), protože kámošovo kytarista z kapely ho má a funguje to hodně dobře. Akorát bych nemoh provozovat v kombinaci s mojí mesou full stack, protože mesa má 8 ohmový repra a marshall 16. To je takovej detail, kterej mě vždycky odradil. :D
Naposledy upravil(a) innerself dne 21.07.2021 13:17, celkem upraveno 3 x.
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Já jsem měl možnost vyzkoušet box 5150 zkosený vs. rovný. Zkosený mě vůbec nebavil, byl strašně směrový. Když jsem stál před boxem tak mi to mohlo urvat hlavu a stačil krok do boku a neslyšel jsem nic. Při vystoupení nic moc.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

innerself píše: 21.07.2021 13:01 Já vycházel z faktu, že je to jeden z nejpoužívanějších boxů u kapel. Dokonce machine head, když točili nějaký jejich album z novější produkce, tak strávili 3 dny vybírání boxů pro album a vybrali marshall vintage. Já sám jsem ho zkoušel taky (jenom zkosenej), protože kámošovo kytarista z kapely ho má a funguje to hodně dobře. Akorát bych nemoh provozovat v kombinaci s mojí mesou full stack, protože mesa má 8 ohmový repra a marshall 16. To je takovej detail, kterej mě vždycky odradil. :D
Uz som to tu na fore niekde spominal, ale kedysi som tie repra (V30) dost skumal a skusal. Existuju 3 zakladne typy - Mesa V30, Marshall V30, standard V30 (made in china, predtym made in England), porovnaval som 16Ohm verzie. Zvukovo sa od seba mierne lisia, Mesa hra viac "mohutne", v nizsich stredoch, je menej "ukricana". Marshall zase viac vyskovo a agresivne, standard V30 je niekde medzi, pricom sa unho prejavuju najviac tie "jedovate" frekvencie na ktore si ludia casto stazuju. Rozdiel medzi China a England som nepoznal ziadny.

No ale co ma prekvapilo, najzasadnejsi rozdiel pre moje usi bol medzi 16Ohm a 8Ohm verziou (standard made in China). Takze napokon som si nechal jednu 8ohm China v boxe 1x12, a dve 16ohm Mesy v 4x12, tie mi zneli najlepsie, zvysok som predal. 8Ohm Mesu som nezohnal, ale ak je tam oproti 16Ohm podobny rozdiel ako u cinskej produkcie, tak to musi hrat paradne :)
innerself

Příspěvek od innerself »

O těch různejch verzí vim. Snad dva roky zpátky to bylo veliký téma tady v sekci o celestion, ale díky za názor a práci s testem, že se ty různý verze od sebe fakt odlišujou a nezáleží na místě výroby, ale spíš na daný specifikaci. Já jsem názoru, že když ta bedna hraje dobře a je používaná hudeníkama po světě, tak to s těma reprákama prostě sedí a je i jedno, jestli jsou 8 nebo 16ti ohmový. Někde jsem viděl i video, jak se 8 a 16 dost od sebe odlišujou a proto jsem se přikláněl ke středovější 8 ohmový. Ty snad maj ve 4x12 jenom mesa a engl. Měly je dokonce i starší harley benton boxy, který snad měly i jiný rozměry, než ty dnešní. To by taky nemusel bejt špatnej testík :D Nicméně vim, že ten novější harley benton, má zapojení podle marshalla na 4 nebo 16 ohmů a to má taky vliv na výslednej zvuk i když uvnitř jsou pořád 16 ohmový repra. Když jsou na čistě paralelní zapojení, je to prostě taky nějakym způsobem na zvuku znát :D
Moleek

Příspěvek od Moleek »

volfi píše: 17.07.2021 20:03
innerself píše: 17.07.2021 18:16 No oni jsou stejný vzhledově 1960 a 1960 vintage. Snad až na štítek v rohu dole. 1960 má T-75 repra a vintage má marshallovský v30. Mohlo to bejt takhle rozdílný a nebo byly totožný a Bčka prostě zněly líp :D
To už fakt netuším, spíš by mě zajímalo jestli někdo používá ve 4x12 každej reprák jinej. Kdybych nějakou 4x12 měl, tak by mě lákalo to vyzkoušet.
Kdysi jsem si stavěl 412 bednu, asi tu o tom i někde píšu, kde mám do úhlopříčky 2x Seventy80 a 2x Hot100 (aneb peněž bylo málo, ale vypadalo to cool) - Ty hot100 mě zvukově celkem bavily, ale nikdy jsem nezkoušel instalovat nějakej switch, abych si mohl poslechnout jedny, druhý a kombinaci. Ale z logiky věci si myslím, že ten zvuk mohl být trochu bohatší a plnější - jedno repro mívá svůj ksicht daný pár dominantníma frekvencema, takže když se sečtou dvě a ještě pak v prostoru interferují, tak to nezní úplně marně.

Jestli myslíš fakt 4 různý repráky, tak to jsem nezkoušel.

Mimochodem ten box je asi na prodej, kdyby někdo chtěl.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
volfi

Příspěvek od volfi »

Ano myslel jsem 4 různý repráky.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Čtyři různé reproduktory Ti vůbec nemusí přinést frekvenčně bohatší zvuk, než třeba dvě různá repra. Předem nikdy neodhadneš, nakolik Ti vznikne tzv. hřebenový efekt. Tedy, některé frekvence se Ti sčítají, jiné odčítají a
může se stát, že se Ti odečtou právě ty kýžené a zvuk bude znít chudě. Myslím, že s divokou kombinací čtyř různých reproduktorů žádný výrobce díru do světa nikdy neudělal, nebo o tom nevím. Kombinace dvou různých reproduktorů je naopak dost oblíbená a méně riskantní. Pokud to někdo nedělá jen náhodně a přemýšlí u toho, tak k dobrým výsledkům dochází třeba kombinací reproduktoru s velkým silným magnetem, cívkou vetšího průměru a těžší, klidně hladké membrány s reproduktorem se slabším magnetem, menší cívkou a lehoučkou membránou s prolisy. Všeobecně to funguje a dělá to více hlavně menších boutique výrobců. Např. jsem to viděl u Marble Amps. Sám to dělám také, hlavně u komb 2 X 10´´. Např. Eminence Ragin Cajun se silným keramickým magnetem a hladkou membránou a k tomu třeba Jensen P10Q se slabým kovovým magnetem a lehkou membránou s prolisy. Funguje to skvěle, pochopitelně pro high gain démony to není, ale principiálně to musí fungovat stejně i u 12´´. Třeba EVM 12L v kombinaci s nějakým uřvaným Celestionem by mohl dát metalistovi dobrý pocit, není to nic nového. Každopádně by to měla být repra výrazně jiných vlastností.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jenom pro zajímavost otázka :D Nezkoušel jste někdo experiment, že z 4x12 vyndáte dva repráky a box se tim pádem trošku odlehčí? Jak moc by bylo znát, že tam uvolnily prostor 2 repra a že vlastně ze sériovo-paralelního (nebo paralelně-sériovýho?) zapojení, uděláte buď sériový, nebo paralelní? O víkendu jsme měli totiž po delší době koncert a kytaristovo engl 4x12 je snad nejtěžší box na světě. A když jsme ho nesli, kytarista řek, že z toho snad vyndá 2 repráky a tu železnou mříž hodí místo grilu :D Takže z takovýho Bčkovýho vtipu mi to ale začalo šrotovat v hlavě, že to vlastně může fungovat a taky jsem o tom už nejednou přemejšlel :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Takhle je to obří neskladná padesátikilová krabice co krutě hraje a dobře vypadá.
Potom to bude obří neskladná čtyřicetikilová krabice co hůř hraje a hůř vypadá.

Rozumíš?

:lol:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“