Voskování snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
torst

Re: Padělky a jiné kuriozity na bazarech

Příspěvek od torst »

Nevím, moje zkušenost. Tobě pak fakt nepíská??
P.S.: Mrk jsem na YT a opravdu to tam lidi většinou tak neprožívaj. Maximálně pokapou voskem plastovou plochu. No tak jsem blbej já, beru.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
krasty

Příspěvek od krasty »

Ne, ani Suhr, ani Gibsony, ani na Golden Age Parsons Street Humbuckers, ani DiMarzia. A to hraju dost nahlas.
torst

Příspěvek od torst »

Hm, při normální muzice se to třeba neprojeví. Já na to schválně zapnu 2 - 3 zkreslovače za sebou, aby se to projevilo. Ty striktně zavoskované snímače to ustojeji, jiné ne. Teď jsem dal na Lespaula Duncany s krytem, pak výměna za DiMarzio bez krytu a všechny trochu napískávaly. Ne nehratelně, ale není to 100%. Znova - při rozumném Gainu se to asi nepozná. Možná to ženu zbytečně do extrému ..., ale s kapelou máme takové ty konce songů do vazby ..., chci vazbu ne pískání.
P.S.:
pár tipů :
https://www.seymourduncan.com/blog/tips ... humbuckers
https://www.fralinpickups.com/2018/03/0 ... ker-cover/
https://www.thegearpage.net/board/index ... s.1785191/
P.P.S.:
"Když sundáš cover, tak neporušíš zavoskování v cívce. Ta je od coveru oddělená páskou."
Když sundaváš kryt, tak musíš odpájet cín. Tím se celý snímač zahřeje a to ten vosk uvnitř sakra pozná !
P.P.P.S.:
torstova voskovací Bible : https://torst.rajce.idnes.cz/Sterling_A ... i_snimacu/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
krasty

Příspěvek od krasty »

Netuším, co je "normální muzika", většinou mám zkreslení z lampáče, občas + boost nebo drive/dist na dokopnutí. Hraju heavy až thrash. Když sundavám kryt, tak umím neohřát celý snímač, stačí postupně po kouscích ohřát cín a odsát, s pauzami na zchladnutí. Nikdy jsem neohřál vosk v cívce. Jediný cover, co jsem nesundal a nevracel zpátky je na EMG, ale to bych radil nezkoušet :wink:
Torste, trochu mě nebaví pořád něco obhajovat. Prostě mě to funguje, učil mě to Janecký, takže to asi nebude zas tak zoufalý postup.
torst

Příspěvek od torst »

V pořádku, nejsem ředitel zeměkoule, viz výše. Připouštim svuj omyl. Zatim jsem to dělal podle sebe, ale rád se poučim.
Mrkni na ty fotky na Rajčeti. Dřív jsem voskoval tak, že jsem snímač na 10 min. ponořil, pak vytáh a nechal schladnout. Nepomohlo to, pískal pořád. Koupil jsem proto mech. vývěvu (podtlakové voskování-odsátí bublinek vzduchu. Není to muj nápad, našel jsem na webu). Nakonec jsem nepoužil a praktikuju svou metodu - nechat vosk vystydnout do "pasty" a pak teprve snímač vyndat, aby teplý vosk neodtekl. To mi funguje na 100%. Dokonce i u (kopií) EMG - pískaly brutálně !. Ale musel jsem ze spodu vyvrtat otvory pro vosk. Tohle vše se týká i odkrytých snímačů ! U zakrytovaných to beru 2x poctivěji. Ale znova - uznávám tvuj názor a i dle YT - vidim i jednodušší návody. Ale i ty zdůrazňují lepící pásku nebo vosk mezi plastem a horním plechem, aby nevnikaly vibrace, mikrofoničnost.
torst

Re: Voskování snímačů

Příspěvek od torst »

Ještě k těm krytům - možná jsem to tedy opravdu dělal blbě. Mám jen obyč. pistolovou pájku, takže při odletování tech spojů kryt-snímač jsem to ohříval jak blázen. Tím mohlo dojít k narušení voskování uvnitř cívek.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Tak jaké je resumé? Je nutné ten plech odpájet a cosi tam vložit? Mám tu staré LP Ibanez s původním snímačem ve zlatém krytu. Zvuk snímače se mi líbí, je hezky středový, pěkný charakter. Na větší hlasitost a zkreslení píská tak, že je to nepoužitelné. Vypadá že voskovaný už byl, nevím jestli z výroby nebo někdo dovoskovával, ale píská dost. Chtěl bych ho zkusit nově zavoskovat. Mám ho jen převoskovat nebo rovnou oddělat kryt a dodat něco mezi plech a snímač?
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
torst

Příspěvek od torst »

Možnosti vidim dvě. Sundat kryt a vyzkoušet, jestli pískání přestane. Pak je problém kryt a podle videí by mělo stačit pokapat horní plochu snímače voskem, kryt nasadit a pevně dorazit (zkusil bych opatrně ve svěráku) a zaletovat. Pokud píská i bez krytu nebo bez krytu nepískal ale po zakrytování ano, musíš udělat zavoskování celého snímače. A jak už jsem psal, vyndavat z vosku až když začne krémovatět.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

OK díky za rady. Snímače jsem kdysi už párkrát voskoval, ale takhle jsem to nikdy nezkoumal s krytem bez krytu atd. Kdyby bez krytu nepískal, nechám ho klidně tak, u krkového kryt také není.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
torst

Příspěvek od torst »

Při sundavání krytu nahřívej opatrně, viz krasty. Aby se nerozehřál vosk uvnitř.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ne, není třeba rozebírat a cokoli dalšího dávat mezi snímač a kryt, dobře ohřátý vosk to zaleje dokonale. Postup viz původní Torstův návod nebo můj tip s přelepením dírek kolem pólových nástavců, aby ten vosk zase neodtekl.

Torste, přehřátím páječkou by se vosk neměl ztratit, drží se kapilaritou ve vinutí. To bys musel zahřát tak, že by se odpařil, a to už by se tavily kostřičky cívek.

Jestli jsem to už nepsal, tak podle mě je nejhorší, když se při manipulaci se snímačem uvolní spojení mezi základnou a magnetem a pólovými nástavci. To je logické, můžou vibrovat dvě magnetické věci vůči sobě, to píská mnohem ochotněji než uvolněný nemagnetický kryt (který zase vytváří jeden závit nakrátko pro vířivé proudy, takže taky indukuje, chápete, ne?).
fantomasxxx píše: 20.09.2021 10:54 Tak jaké je resumé? Je nutné ten plech odpájet a cosi tam vložit? Mám tu staré LP Ibanez s původním snímačem ve zlatém krytu. Zvuk snímače se mi líbí, je hezky středový, pěkný charakter. Na větší hlasitost a zkreslení píská tak, že je to nepoužitelné. Vypadá že voskovaný už byl, nevím jestli z výroby nebo někdo dovoskovával, ale píská dost. Chtěl bych ho zkusit nově zavoskovat. Mám ho jen převoskovat nebo rovnou oddělat kryt a dodat něco mezi plech a snímač?
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Voskování je až ta poslední možnost, protože ten vosk už z vinutí nedostaneš. Sice už nebude pískat, ale zvukově to bude horší.
Doporučuje se buď zmiňovaná páska a nebo kapka čirého silikonu mezi nestavitelné pólové nástavce a kryt. Jako důležitou věc bych viděl i samotné pájení krytu, kdy je ideální ho pájet ve svěráčku, který upevní kryt ze stran a použít i svěrku pro přitlačení ke samotnému krytu.
Další věc je potom i samotné upevnění snímače k rámečku. Tam bych doporučil v každém případě podložit hustějším molitanem/pěnou, aby se snímač pokud možno nehnul.
Nedávno jsem to řešil s PAF snímači Throbak, kdy mi pomohly zmiňované kroky, protože zavoskovat a částečně znehodnotit set za 600E prostě nechceš.

A bonusová záležitost, kterou jsem během řešil 2x za poslední měsíc je pískání EMG snímačů při higainu. Tam bylo řešení podložení snímačů pěnou a utlumení strun za nultým pražcem. To se ukázalo jako generátor pískání, protože i při samotném zatlumení rukou, to fungovalo trochu jako reverb a byl to problém i pro noise gate.
torst

Příspěvek od torst »

Tady je to přesně vše jak píše bubucci : Páska, silikon, svěráky.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Pěkná videa. Včera jsem snímač vyndal z kytary. Nějaký vosk tam vidět je. Co mě udivilo je, že kryt není vůbec připájený. Vypadá, že ani nikdy nebyl, žádné stopy po cínu a pájeném místě. Ještě jsem ho nezkusil sundat, ale vypadá, že drží jen na vosku.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Velká většina továrních snímačů má voskované vinutí, takže zavoskováním krytu ničemu neuškodíš. Samozřejmě voskem nasákne textilní páska okolo cívek, takže při sundání krytu a odvoskování bude pořád nasáklá voskem, není to úplně reverzibilní. Vosk se hezky očistí fénem.
Rozhodně bych se vyhnul silikonu, opravdu způsobuje korozi i niklovaných částí několik cm daleko. Taky opatrně se šmirglem, ať to není ani zespodu hnusně podřené. Raději cín s kvalitním tavidlem. Svěrky jsou fajn, když se dotahují s citem.
grock

Příspěvek od grock »

Bubucci to napsal dobře - hlavně NEVOSKOVAT dobré snímače.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Dobré snímače už zavoskované jsou. Výjimkou jsou jen některé velmi staré snímače a nové boutique snímače, u kterých se ti snaží prodat nezavoskování jako výhodu oproti masové produkci.
Já bych napsal: hlavně nezničit dobré snímače silikonem.

Tady už se dostáváme do HiFi manýrů. V mnoha aplikacích mnohem citlivějších na parametry a rušení než v audiu se různé cívky impregnovaly šelakem, nitrolakem, epoxidem, voskem apod. a problém to nebyl, a pak přijdou kytaristi a ani včelí vosk jim najednou nevoní, protože to nějaký navíječ ze středozápadu napsal na svém webu. Každému co jeho jest.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

ono si stačí vyzkoušet pár voskovaných a nevoskovaných, resp. dodatečně voskovaných snímačů a rozdíl je nejenom ve zvuku, ale i samotné odezvě. Právě ta mikrofoničnost je nedílná součást zvuku PAF humbuckerů. Svádět to na marketingové kecy bez vlastního ozkoušení v příslušných podmínkách je vcelku mimo. Nebavím se tu o 15kohm keramice, kterou hodím do indonezské Ibanezky a rozdíly posuzuju přes nějaké pluginy.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Já to úplně chápu, přestože nemám zlaté uši, živější odezvu poznám. Zároveň ale vím, že pro většinové použití (nahlas a zkresleně) je nezavoskovaný snímač nepoužitelný. Nějakou dobu jsem si se snímači hrál, experimentoval s různými konstrukcemi, úpravami, magnety, a některé snímače po rozebrání a složení houkaly jak lokomitiva, aniž by se něco dělalo s vinutím. Znovu zdůrazňuji, že zalití vinutí není zdaleka tak důležité jako stabilizace ostatních mechanických částí. Proto možná jsou cívky třeba snímačů Bill Lawrence nezavoskované (neroste mezizávitová kapacita vinutí), ale celý snímač je do plastové krabičky zalit epoxidem, aby nebyl mikrofonický. Šak víme, jak dokáže při velké hlasitosti a gainu potrápit i rezonující pružinka upevnění snímače nebo ten blbej drátek na vintage TOM kobylce. Jaksi z principu mám rád, když vibruje hlavně dřevo a struny, a to ostatní je inertní.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Voskování snímače se povedlo a vyřešilo se tím pískání téměř na 100%. Snímač byl už někým předemnou zavoskovaný a to celkem dost nekvalitně. Kryt jsem sundal, pomocí malých svěrek jsem to stáhnul, připájel a nově zavoskoval. Jak píšou rádci výše, jako klíčové vidím nechat snímač ve vosku až do kaše, pak vosk zůstane kde má a nevyteče.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“