Pomoc s akordem (jak to hrát jinde)

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
rasomaso

Pomoc s akordem (jak to hrát jinde)

Příspěvek od rasomaso »

Čágo, tušim kde to najít ale netušim jak se to jmenuje, takže bych to asi hledal dost dlouho, tak snad mi s tim pomůžete. :D

potřebuju tohle

Kód: Vybrat vše

e---0
H---0
G---3
D---4
A---4
E---2
hrát o dva pražce níž, tj jako éčko, ale nevim jak to poskládat, nevíte někdo?
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s akordem (jak to hrát jinde)

Příspěvek od Hegrik »

http://www.kytara.cz/akordy/

otevři si tohle a zadej tam v tom výběru F# a zkus si naklikat ty dalš varianty. nevim ovšem jestli ti to pomůže protože ty zněj samozřejmě jinak protože co já vím tak normální fis se dá zahrát jenom tahle baréčkem
lei

Příspěvek od lei »

Dobrá pomůcka, přehlednější je možná GuitarPro, kde jsou vidět všechny hmaty najednou. Nebo není špatná knížečka Tajemství akordových značek, případně nějaká její moderní varianta.

V každém případě je možno Fis dur poskládat mnoha způsoby, jednoduše musí znít tóny FIS, AIS (=B) a CIS, jinak je možné si to vyrobit jakkoli. Různé hmaty v různých polohách samozřejmě znějí různě, v tom je to kouzlo.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

rasomaso píše:

Kód: Vybrat vše

e---0
H---0
G---3
D---4
A---4
E---2
A můžu se zeptat co je to vlastně za akord?
Všichni tady píšete o Fis dur a ten opravdu obsahuje tóny h + e ?
lei

Příspěvek od lei »

Jo, to se přiznám, že jsem ignoroval, ty nulky, kouknul jsem na důvěrně známý hmat a zbytek neřešil (intuitivně jsem tam místo nul asi čekal x-ka coby tlumené či nehrané struny).

Pokud by tam skutečně znělo H a E, byl by to akord Fis7add4, o němž ovšem platí totéž, co jsem psal výše.
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

lei píše:Pokud by tam skutečně znělo H a E, byl by to akord Fis7add4, o němž ovšem platí totéž, co jsem psal výše.
jj to je přesně to co jsem potřeboval, bohužel co jsem koukal na ty různý verze (E7add4) tak zatim jsem nenašel žádnou co zní tak jako to fisko, takže to nakonec budu muset stejně asi všechno posunout nahoru :D dík ale
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
lei

Příspěvek od lei »

No na E7add4 můžeš zkoušet nejrůznější hmaty:

-4
-0
-2
-0
-0
-0

nebo

-0
-0
-2
-0
-0
-4

nebo

-4
-3
-1
-2
-0
-0

nebo

-4
-3
-1
-0
-0
-0
MilanT

Příspěvek od MilanT »

A nebo:

-0
-0
-1
-0
-0
-0
:D

A fakt jsi vyzkoušel všech 63 variant držení E7add4 ?
http://www.guitarchords247.com/chords/E7add4
lei

Příspěvek od lei »

Jo, zrovna tenhle akord má obrovskou výhodu, že obsahuje převážně tóny, do nichž jsou laděny struny, takže možností zejména "otevřených akordů" jsou mraky. Ale při rychlém nástřelu mě ta nejjednodušší varianta nenapadla :o)
Japhy

Příspěvek od Japhy »

lei píše: 11.10.2012 11:29 Nebo není špatná knížečka Tajemství akordových značek, případně nějaká její moderní varianta.
Neměli byste někdo tip po čem se koukat jako náhradě k Tajemství akordových značek, případně co jste vyhodnotili jako nejlepší klikátko na akordy online? Tajemství akordových značek mám naskenované, ovšem jestli existuje něco novějšího, obsahově podobného leč líp vysázeného, nezlobil bych se.
Zase mám takové to období že mě zajímají ty všelijaké sus a add chvaty a chmaty co nedokážu z YT okoukat, ale uchem vím že tam jsou.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Super, zatím nejlepší co jsem viděl, díky. A něco papírového na poflakovací offline chvilky?
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
jbiker

Příspěvek od jbiker »

To je brutál 😀
himself

Příspěvek od himself »

Brutál to je. A ještě jsem na to nenašel sílu. Ale moc bych chtěl. Asi bych si potřeboval s někým dávat týdenní výzvy :)
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Ted Greene je samozřejmě v tomhle asi nejvyšší autoritou, ale je to řehole a vyžaduje to spoustu času, velmi pečlivý přístup a taky dost předchozích znalostí. Základní chybou je přestat myslet na to, že kytara je hudební nástroj – něco jako pila, hoblík, nebo kladivo. Smyslem a cílem musí být vždycky hudba, nikoli nějaký hmat nebo univerzální návod. Vždycky je třeba přemýšlet nad tou hudbou, nad konkrétní skladbou nebo písničkou. A každý akord řešit v daném kontextu a ne sám o sobě.
himself

Příspěvek od himself »

Právě proto, že tohle asi tuším, se tomu zatím spíš vyhýbám. Moc dobře vím (na tolik už jsem na horizont nakoukl), že nejde o počet hmatů, ale souvislosti.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Matěj Rak píše: 23.11.2021 14:45 Základní chybou je přestat myslet na to, že kytara je hudební nástroj – něco jako pila, hoblík, nebo kladivo.
Souhlas, samozřejmě se snažím přemýšlet nejdřív v intencích co bych chtěl zahrát a pak teprv řešit jak to zahrát. Každý akord má bambilion obratů a každý harmonický postup jde vždy v případě potřeby zhustit něčím zajímavým průběžným. A to mě právě zajímá. Na dobru jako na hlavním nástroji samozřejmě nemůžu zahrát každý souzvuk a musím se z toho v rámci technických omezení vylhat, takže přemýšlet v intervalech je holá nezbytnost. Ona ta potřeba se v teorii dovzdělat chodí ve vlnách, obvykle když si na něčem mimo svou komfortní zónu vylámu zuby. :D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“