Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Re: Homemade kytara

Příspěvek od fantomasxxx »

Pokud to tvar těla umožňuje, tak začínám u patky krku. Na začátku to fixuju malým kolářským hřebíkem. Myslím tím v místě, které pak stejně přijde odfrézovat pryč pro lože krku. Tzn. první olemovat tělo, pak teprve frézovat lože. Na postupné stahování bindingu používám pevnou prošívanou pásku. Na celkové finální stažení se mi osvědčil elastický provaz. Základ je mít dobře vyfrézovanou drážku bez hrbů.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
himself

Příspěvek od himself »

Tvar je v podstatě telecaster. Drážka se povedla dobře. Možná, že bych mohl mít v loži krku nějaký špalek, na kterém bych začal a pak to všechno odříznul.
himself

Příspěvek od himself »

Tak víceméně se povedlo, lem je nalepen slušně, očištěno slušně. Kytara dostala nátěr (zelený olej) a uvítal bych nějaké praktické tipy na čištění toho lemu, abych přitom neseškrábal/neobrousil ten olej. Boční strana ještě jde, dá se slušně oblepit, ale ta čelní? Má ani ne 1mm...
Předem díky.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Žiletka (nebo spíš břit do škrábátka) zaražená do korkového špuntu:
https://youtu.be/OPDMNQTsEjE
himself

Příspěvek od himself »

Hezky!!
Děkuju moc.
carver

Příspěvek od carver »

ja používam na binding a aj ine veci tieto CA lepidlá, vždy podľa potreby buď husté, stredné, riedke alebo super riedke
https://www.tatramodel.sk/zakladna-ponu ... odna-cena/
a na zacistenie používam cidliny
https://shop.sollerguitars.com/product_ ... nvljcj7fs3

https://guitarsandwoods.com/other-tools ... 35885.html
himself

Příspěvek od himself »

Přátelé, dokončil jsem dílo. Je to moje prvotina, když nepočítám skládačky, a rovnou přiznávám, že krk jsem zbaběle koupil, protože jsem si zatím netroufl (a je krásný).
Chtěl jsem si vyzkoušet a naučit se nějaké věci. Mám rád archtopy, ale po vzoru Teda Greena a Tima Lerche jsem chtěl jazzový Telecaster. Koupil jsem (dost složitě z US) Lollar Charlie Christian bílý krkový snímač (protože černý je nuda) a od toho se to celé odvinulo.
Mám rád jednoduchost a nejsem hledač milionu zvuků s krabičkami, takže jsem chtěl jen jeden snímač. Chtěl jsem, aby kytara byla dutá, kvůli hmotnosti (event. i kvůli zvuku). Chtěl jsem jack umístěný výše, nebo úplně v ose.
Tělo je z obyčejného javoru, silnější (50mm), duté prakticky všude kromě místa pod kobylkou (struny jdou skrz, tělo je vyfrézované a přilepená zadní deska). Vyzkoušel jsem si lemovku, jakousi nehodou jsem si vyzkoušel výrobu kostěného nulťáku (od nuly z kvádru), vyzkoušel jsem si výrobu pickguardu (to mě otrávilo úplně maximálně). Povrchová úprava je pigmentovaný olej + tvrdovoskový olej transparentní.
Výsledek bych řekl, že se celkem povedl - hlavně sedla celková geometrie. Samozřejmě je poznat, že to je kytara od garážníka, ale úplně špatné to není. Hraje pěkně (dvanáctiy struny), uvítal bych ještě více zpěvnosti za dvanáctým pražcem, ale to úplně nevím, čím by se dalo ovlivnit. Každopádně nulťák má ještě rezervy (bojím se ubírat v drážkách, abych nedělal nový).
Dnes bych asi vypustil tónovou clonu, řekl bych, že zvuku ubrala a stejně ji nepoužívám. Pickguard navrhla manželka designérka :) Nemám rád na kytaře plast a líbil by se mi takový ten chromový malý rámeček kolem krkového snímače, ale kytara je pak hrozně prázdná, když nemá kobylkáč - s tím jsem si ještě nějak neporadil.
Mechaniky jsem místo nejlevnějších čínských (aby mi tu někdo nevynadal) vzal o trochu dražší korejské a jsou velmi příjemné.

Výsledek je zde.
HIM_1968.jpg
José

Příspěvek od José »

Ta se mi móc líbí!
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Na první pokus to vypadá skvěle! Nejsem fanda toho odstínu, ale jinak se mi ta povrchovka líbí. Ten krk jsi kupoval jaký/kde?
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Super, fakt hezká kytara 8-) Mám doma už nějaký čas tělo z telecasteru, tak třeba se tu časem taky pochlubím nějakou svojí kreací
himself

Příspěvek od himself »

Hoši děkuju!
Krk je z ali nebo z eBay, nebyl úplně z té lowlevel třídy, něco přes 2k. Chtěl jsem k té zelené nějakou oranžovou, ale tohle je až dost tmavé. Nicméně na kresba je nádherná, i zpracovaní. Mušky se najdou, ale řekl bych, že to ceně odpovídá.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Vypadá to bezchybně...paráda :).
Moon

Příspěvek od Moon »

himself píše: 30.11.2021 21:20 přiznávám, že krk jsem zbaběle koupil, protože jsem si zatím netroufl
Vítej do klubu kutilů :D Koupit hotový krk není zbabělost. Nabušit pražce aby ladily není rozhodně brnkačka. Zejména u kytary. Já si tedy krky dělám, ale u basy 1/10 mm "nou problém" :)

Co Tě přimělo koupit snímač Lollar - konkrétně ten typ? Jo, Lollar je uznávaný, o tom žádná! Zatím jsem od něj nic neměl, ale pokukuju po jeho PB.

A gratulace k nástroji !!! Hrát na svoje výrobky má rozhodně něco do sebe. Tohle máme stejný.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Přidávám se ke gratulacím.
Drážk popruhu je i výstupní jack?
Kapku mi nesedí tvar spodního rohu a ostré kouty pickguardu proti zaobleným rohům konce krku, jinak moc pěkné, respekt.
Ještě mě napadlo, že by lemování bylo logičtější vzadu, kde je přilepená zadní deska, ale to by asi celá kytara vypadala jaksi naruby, to by nešlo.

Těším se na zvukovou ukázku.
himself

Příspěvek od himself »

Moc jste mě všichni potěšili a máte i trefné postřehy a otázky, tak se ještě rozepíšu.
Pravdou je, že dost věcí nebylo dopředu úplně promyšleno, nebo se za pochodu změnilo, což není dobře. Leccos jsem se přiučil. Například že lepení není vůbec sranda.
Ke koupi Lollar CC mě přiměl zmiňovaný Tim Lerch - někde si ho poslechněte, má krásný zvuk. Držák popruhu není součástí jacku, já ho nemám, protože hraju vsedě. Asi by tam šel přidělat, jack je nakonec asi 2cm pod osou a asi mohl být níž. Uvažoval jsem i o tom, že bych ho dal někam dopředu, jako ho má 335, protože mi to přijde praktické. Na teleti jsou pro mě podstatné věci, které ho dělají teletem, nikoli design. Takže bych se nakonec nebál ani symetrické hlavy (omlouvám se všem), protože ty fenderovské mi připadají takové ne moc dobré do ruky při ladění a zbytečně prodlužují kytaru.
Tvarů pickguardu bylo víc, souhlasím, že by šlo ještě nějak brainstormovat. Chtěl jsem bílou jako protiváhu a doplněk, ale špatně se mi balancovalo mezi malým pickguardem (prázdná kytara) a velkým pickguardem (moc plastu). S tím lemem je to také dobrý postřeh, ale vloudila se chyba. Zadní lepená deska je totiž moc tlustá (asi 8mm) a rozhodl jsem se pozdě... kdyby byla tenčí, byl bych býval udělal lemy asi na obou stranách.
Ještě zkusím asi zapracovat nějak na stínění, protože když pustím struny, bručí to přeci jen dost.
Nemám zkušenosti s nahráváním, dal jsem kombo do zvukovky a natočil malý kousek, takže je to takové "as is".
Tele.mp3
(1.34 MiB) Staženo 231 x
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Moc se ti povedla, posílám pochvalu. Na další už si určitě troufneš i na krk.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Z vlastních zkušeností, vím že je to jako droga. Když se ti povede vyrobit nástroj, který funguje a dělá radost, tak to nikdy u jedné stavby nekončí:) Kdyby tak bylo více času....
Začátkem příštího roku se chci pustit do výroby custom Jazzmastera. Na tělo mám připravený pěkný kousek bahenního jasanu, krk klasika javor, s hmatníkem zatím váhám co použít.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
himself

Příspěvek od himself »

Moc děkuju a ano, určitě hodlám pokračovat. Zatím od jednodušších.
K těm dřevům... přijde mi, že topol je brán jako hodně podřadné dřevo, ale je lehoučké a mívá hezkou kresbu, na tele ideál. Nějak ale nejde nikde splašit :(
Obecně mám rád kytary, kde je dřevo vidět. Vlastně celkově mám rád dřevo (přiznané) :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Z něčeho jako topol jsem stavěl, celá kytara má 2,5kg. Dřevo je opravdu měkké, pod olejem nebo voskem by moc neobstálo. Dal jsem PU dvousložkový lak.
https://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Featherweight/
Sehnat tam, kde z něj dělají jednorázové palety. Občas to nějaká pila má.
http://www.drevo-hzv.cz/cenik.html
himself

Příspěvek od himself »

Děkuji za kontakt do Orientu :)
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“