Investice finančních zdrojů do el. kytar

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Trevor
Odborník

Re: Investice finančních zdrojů do el. kytar

Příspěvek od Trevor »

U těch fenderů jde hlavně o krk a hw, když pominu snímače, o krk bude zájem vždy, ten nevydrží jako nezničitelná těla
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
himself

Příspěvek od himself »

Neni moc hezke, kdyz jde nekomu o krk :)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

: D
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Podle toho co jsi sem dal za odkazy určitě do kytar neinvestuj. Dává to smysl když tomu rozumíš. Nemyslím si, že na investici jsou vhodné jen kytary staré 50 let. Je tady hromada modelů, které šly během 10 let klidně na pětinásobek ceny za kterou se prodávaly nové. Většinou jsou to signature limitky od Gibson Custom Shop. Les Pauly z 80s a 90s jdou teď nahoru a to dost. Opodstatněně? Určitě ne, ale lidi za to ty prachy prostě dají a těch kytar je na trhu čím dál tím miň - důvod je ten, že se jich lidi nechtějí zbavovat. Investice u Custom Shopů co se týče Gibsonu je dost riziková. Problém je v tom, že CS skoro každý rok upravuje specifikace a ve většině případech je to k lepšímu. Takže ten kdo si třeba v roce 2010 koupil 59 reissue za vidinou investice dnes moc nepochodí. Sám jsem jednou prodával R9 za 3900 euro a k ní byla původní faktura z prodejny na které bylo 5800 euro.

Bitcoin raději nekomentuju...
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Musíš si uvědomit jednu věc. A to, jestli to budeš mít jako krátkodobou investici nebo dlouhodobou investici.

U krátkodobých investic je potřeba stále dokola sledovat bazar a doufat, že se něco levného objeví. Za pár měsíců prodáš dál se ziskem. Někdo tomu říká vychcanost, šmelina nebo přeprodej. Já tomu říkám business.
U dlouhodobějších investic je to trošku jinak. Ano, může se stát to, co jsem psal výše. Pokud máš nějaký rozpočet, dejme tomu 100K+, tak bych se nebál jít do SIGNATURE modelů. Např. https://www.muziker.cz/gibson-sg-tony-i ... age-cherry - tahle se nebude dlouho vyrábět a za 5 let se vsadím, že se objeví na celosvětovém tržišti s přirážkou 100%.

Ohlédněme se za dobou, kdy byly tenkrát "laciné" Gibsony. Např. SG Special Faded, SGJ - tohle byly kytary před maximálně 10 lety v cenovém rozmezí 10 000,-Kč - 15 000,-Kč. Na opačné straně SG Supreme - pořizovačka 2 000,€ - dnes v TOP stavu 3 000,-€ Včera (?) jsem zahlédl SGJ s nějakým "upgradem" na bazaru za 22 000,-Kč. Modely Flying V Faded - tenkrát za 13 500,-Kč. Dnes přes 20 000,-Kč.
PRS např. modely SC245 nebo SC250 dnes 2000,-€ - 5000,-€.
prasopal666

Příspěvek od prasopal666 »

Je tady někdo z Prahy kdo se sám sebe nebojí nazvat znalcem kytar? Znalcem ve smyslu

1. Je aktivní muzikant a rukama mu prošlo něco kytar
2. Má přehled o kytarách - Gibson, Fender

V nějakém příspěvku na internetu (Maťo Mišík ?) byl zmíněn člověk, který ví vše o kytarách Fender. Dokonce i kdo stál u výrobního pásu v který rok. Bohužel si nemohu vzpomenout na jméno a projíždět všechny díly Kytarové zbrojnice se mi nechce. Nemáte někdo tušení o koho jde?
prasopal666

Japhy píše: 1.12.2021 16:31 Ten výběr nástrojů je opravdu jako když pejsek s kočičkou vařili dort.
Ano souhlasím. Prostě jsem včera projel Hudebnibazar a postoval, vzhledem k vytyčeným omezujícím podmínkám, co mne něčím zaujalo, nic víc nic míň.
prasopal666

speed8 píše: 1.12.2021 20:38 Musíš si uvědomit jednu věc. A to, jestli to budeš mít jako krátkodobou investici nebo dlouhodobou investici.
jde mi o dlouhodobou investici řádově 10+ let
himself

Příspěvek od himself »

Pokud se "ti nechce", tak to fakt nedělej! Hromada lidí se tu shodla, ale ty máš pocit, že to je snadné, prostě se vybere drahá kytara a je to. Ach jo.
torst

Příspěvek od torst »

kde bereš jistotu, že za 10 let budou někoho drahé kytary zajímat a koupí jí od tebe? Lidi dřív dávali prachy třeba do známek. Dnes už staří filatelisté vymřeli a noví nejsou, sbírky nemají valnou hodnotu, myslím. Investuj do zlata nebo státních dluhopisů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
prasopal666

torst píše: 2.12.2021 11:19 kde bereš jistotu, že za 10 let budou někoho drahé kytary zajímat a koupí jí od tebe? Lidi dřív dávali prachy třeba do známek. Dnes už staří filatelisté vymřeli a noví nejsou, sbírky nemají valnou hodnotu, myslím. Investuj do zlata nebo státních dluhopisů.
vlastní čuch, který mne ještě nezklamal :)
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Vlastni cuch… prijde mi ale, ze obecne o investicich toho moc nevis. Jeste vcera jsem byl neutralni, po tvem postu bych investoval penize jinam. Ted docela dost jedou stare Skodovky. Anebo nemovitost.
Hadrburg

Příspěvek od Hadrburg »

bubucci píše: 1.12.2021 18:41 Jinak ty Fender skládačky, na tom už se napálila hromada lidí, tam je to fakt peklo. Máš origo '64 za dejme tomu za 25k USD a skládačku '63 krk '65 tělo máš třeba za 10k USD. Z pohledu hráče bych v tom neviděl takový rozdíl, ale právě ten sběratelský/investiční potenciál je v čudu.
Druhá věc je, že krk z 64. a tělo z 65. může být klidně i originál.
Hadrburg

Příspěvek od Hadrburg »

volfi píše: 1.12.2021 15:55 Ale jako investice mi dává smysl něco, co v nějaký blízký době (10-20 let) znásobí svojí hodnotu minimálně 3x (samozřejmě i se započtenou inflací atd.).
To bys podle mě musel bejt zatraceně dobrej obchodník nebo mít k***a štěstí. 10% ročně byl ještě donedávna velmi slušný výsledek i bez započtení inflace. I když dnes pro tebe hraje bezhlavé tisknutí peněz, takže určitou šanci asi máš.

Stejně bych u kytary v relativně normálních cenách, řekněme cca 40-70 tisíc viděl ten hlavní bonus, že můžeš hrát na super nástroj a zároveň ho za čas prodat za trochu lepší peníz. Tedy bych to nehrál na investiční hodnotu, ale spíš na užitnou hodnotu.
volfi

Příspěvek od volfi »

Hadrburg píše: 2.01.2022 20:15
volfi píše: 1.12.2021 15:55 Ale jako investice mi dává smysl něco, co v nějaký blízký době (10-20 let) znásobí svojí hodnotu minimálně 3x (samozřejmě i se započtenou inflací atd.).
To bys podle mě musel bejt zatraceně dobrej obchodník nebo mít k***a štěstí. 10% ročně byl ještě donedávna velmi slušný výsledek i bez započtení inflace. I když dnes pro tebe hraje bezhlavé tisknutí peněz, takže určitou šanci asi máš.

Stejně bych u kytary v relativně normálních cenách, řekněme cca 40-70 tisíc viděl ten hlavní bonus, že můžeš hrát na super nástroj a zároveň ho za čas prodat za trochu lepší peníz. Tedy bych to nehrál na investiční hodnotu, ale spíš na užitnou hodnotu.
Například index S&P 500, je poměrně stabilní a bezpečný dlouhá léta. A rozhodně mi příjde lepší investovat 100K do tohodle než do kytary. Investici dělám za účelem zisku a nic jinýho mě nezajímá. Koupit kytaru za účelem investice je pro mě osobně nerozumné, protože je to koníček a pravděpodobně bych jí ani tak neprodal.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hadrburg

Příspěvek od Hadrburg »

Ano, Sp500 je určitě vhodná a relativně stabilní investice, ale to co se s ním děje posledních pět let podle mě normální není. Proto ani letošní nárůst o cca 30% nepovažuju za normální. A mohl bych zmínit hned několik akcií, které jsou pro mě ohodnoceny problematicky.
Proto jsem zpochybňoval za normální očekávání aby cena kytary vzrostla 3x za 10 let. I když s ohledem na současný celosvětový tisk peněz jak o život to asi není nemožné.
Hadrburg

Příspěvek od Hadrburg »

Až teď jsem to pobral.
Ve skutečnosti píšeš, že koupě kytary není investice. A tedy si na ní nemám vztahovat: "(10-20 let) znásobí svojí hodnotu minimálně 3x". To jsme relativně v souladu.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Výběr může být těžký... Nicméně, já svůj Strat kupoval v roce 2010 za 20 000 a teď jsou na bazaru dva (s výměnou snímačů) za 35. A je to úplně obyčejný model.
Není to na zbohatnutí, ale na udržení hodnoty úspor za stávající inflace? (Neřeším kolik bych těch kytar musel mít :D ).
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Podstatné není za kolik jsou na bazaru, ale za kolik to někdo opravdu koupí. To jsou 2 různé věci.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

To sice jo, ale ty USA Std se klidně za 32+k prodávají, pokud vím. Takže pokud jsem jí koupil za 20, tj. 25300 Kč z roku 2022, pořád je to slušný zisk kolem 30%. A i kdyby ne, alespoň jsem překonal inflaci. Myslím, že dát ji na bazar za 26, do pár dní je pryč - ale já ji nedám :D .

Podle mě situace u USA kytar Gibson a PRS a případně dalších "známých" značek bude stejná, pod inflaci nikdy nespadnou: Protože s inflací půjdou i nové nástroje, levněji to vyrábět nezačnou. Ale samozřejmě, není to úplně na zbohatnutí, pokud člověk nenajde fakt dobrý kauf :) .
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“