FRFR systém vs lampový aparát
Pravidla fóra
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: FRFR systém vs lampový aparát
Však koukni na tu recenzí od Henninga. Jasně je z nich ANT zvukově nejméně vyrovnaný, ale to neznamená, že by nestačil. Za dané peníze to bude funkční řešení, pokud nejsi úplně pinktlich na zvuk. RCF za 1000 éček je samozřejmě jinde. Zhodnoť, co je pro tebe stěžejní. Hmotnost, cena, zvuk? A taky na konci HP říká, že ani ten nejlepší FRFR nenahradí pocit z reálného kytarového boxu. Výhodou FRFR odposlechu je, že zvukař nebude mít šediny z toho, jak musí nazvučit hluk z jinak ohulených aparátů (bo se chce každý na pódiu slyšet, tak volume hore).
Já jsem se na tu recku kouknul a nejsem absolutně schopný z ní vyhodnotit, jak by se MNĚ na kteroukoli z těch beden hrálo.
Ten sudovitý zvuk, co HP nabere přes mikrák v prostoru a u mě doma se přefiltruje přes další bedny nebo sluchátka - to je přece skoro směšně k ničemu. Jak se na ně hraje HPému a jaké on má z toho pocity není taky moc relevantní - ale je vlastně vtipné, že v tomhle případě má komentář větší výpovědní hodnotu, než nahrávka.
Nicméně stejně může sloužit leda jako orientační nápověda. Kdybych si sám nezkusil RCF NX10, tak bych z toho videa neměl ánung, jak to hraje. 
Čímž chci naznačit, že ANT protěžovat na základě YT předváděčky mi připadá dost odvážné.
Jako zkuste, v pohodě, zas tak drahá bedna to není.
Sám jsem si zkusil rozdíl mezi RCF 310 a 710 a bylo jasně slyšet, že 710 hraje líp, proč bych jinak vysolil peníze za dražší bednu?
310 je od RCF nejnižší řada - protože jsem skeptik, říkám si, že jestli by ANT hrál aspoň stejně dobře, už to by mě příjemně překvapilo.
A opět opakuju, že studio není podium.
Hodně o monitoru napoví už jen živá zkouška s celou kapelou.
Ostatně se toto netýká jen kytar, ale i zpěvů, kláves... přednes monitoru se vždycky ukáže až v praxi.
No... zavřu svoji úvahu takhle: až budou zvukaři chválit ANTy ohledně zvuku a spolehlivosti, začne to pro mě být zajímavá značka.
Čímž chci naznačit, že ANT protěžovat na základě YT předváděčky mi připadá dost odvážné.
Jako zkuste, v pohodě, zas tak drahá bedna to není.
Sám jsem si zkusil rozdíl mezi RCF 310 a 710 a bylo jasně slyšet, že 710 hraje líp, proč bych jinak vysolil peníze za dražší bednu?
310 je od RCF nejnižší řada - protože jsem skeptik, říkám si, že jestli by ANT hrál aspoň stejně dobře, už to by mě příjemně překvapilo.
A opět opakuju, že studio není podium.
Hodně o monitoru napoví už jen živá zkouška s celou kapelou.
Ostatně se toto netýká jen kytar, ale i zpěvů, kláves... přednes monitoru se vždycky ukáže až v praxi.
| Cruel YT | Cruel sptf
-
Doktor1962
Zdravím kluci, se zájmem jsem si přečetl celou diskusi, a protože jsem si na doma koupil LINE 6 POD GO, hledám k němu adekvátní odposlech nejen na doma, ale třeba i na zkoušky s kapelou. Všichni tady uvádíte FRFR které jsou vyrobeny z plastu. Sice kvalitního, ale dřevo je dřevo. Nezkoušel jste někdo třeba takovéhle repro?
https://kytary.cz/hh-tne-1201/HN201135/ ... omplements
Všechny jsou dřevěné, jen nevím, jak to hraje. Ale když rozeberete ty plasťáky, tak uvnitř kromě repro a zesíku nic není. A rezonance plastu a dřeva bude asi rozdíl. Máte někdo zkušenosti?
Všechny jsou dřevěné, jen nevím, jak to hraje. Ale když rozeberete ty plasťáky, tak uvnitř kromě repro a zesíku nic není. A rezonance plastu a dřeva bude asi rozdíl. Máte někdo zkušenosti?
Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie 2x12, ESP-LTD KH602 a pár krabiček jako je noise gate, delay, reverb, Line6 G75, LINE 6 POD GO
Já souhlasím a kupuju si už jenom dřevěný bedny. HH neznám.
Díky za odpovědi, každopádně fakt nevím co vybrat. RCF710/12 a 310/12 znám moc dobře, jen jsem je už nestihl zkusit s IR. Ten ant mě láká, fakt bych ho docela zkusil.
A i plastové bedny mohou hrát lépe než dřevěné. Není plast jako plast. U bedny bude důležitá tuhost konstrukce, dobře navrženej vnitřek (objem, tvar).
Řekl bych, že by i kytarový bedny mohli bejt z umělejch materiálů a ničemu by to nevadilo.
... Ale třeba se šeredně pletu a někdo mi omlátí plast o hlavu
A i plastové bedny mohou hrát lépe než dřevěné. Není plast jako plast. U bedny bude důležitá tuhost konstrukce, dobře navrženej vnitřek (objem, tvar).
Řekl bych, že by i kytarový bedny mohli bejt z umělejch materiálů a ničemu by to nevadilo.
... Ale třeba se šeredně pletu a někdo mi omlátí plast o hlavu
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Nemyslím si, že v tědlech levnějších aktivkách (dejme tomu do 20 tis.?) je MDF korpus stěžejní atribut kvality zvuku - člověka hned napadne, na čem jiném se u bedny ušetřilo, aby korpus mohl být "dřevěný". 
Viz ty, které jsem si sám zkusil - Mackie a Dynacord jsou z MDF a upřednostnil jsem RCF plast, který by podle téhle teorie měl tedy hrát hůř.
Ale samozřejmě je fajn, že u dražších profi beden jsou korpusy z MDF spíš standardem.
HH kdysi bývala kvalitní anglická značka. Dneska? Počitám, že skoro nikdo neví a skoro nikdo to nemá... prostě další neprověřená čína, co se tváří až podezřele dobře na fotkách a ve specs... těžko soudit. Může to být ok, ale klidně i průšvih.
Edit:
Já bych uvítal, kdybyste si koupili Wolfi ANT a Doktor HH, protože byste aspoň pak poreferovali jak to dopadlo.
Viz ty, které jsem si sám zkusil - Mackie a Dynacord jsou z MDF a upřednostnil jsem RCF plast, který by podle téhle teorie měl tedy hrát hůř.
Ale samozřejmě je fajn, že u dražších profi beden jsou korpusy z MDF spíš standardem.
HH kdysi bývala kvalitní anglická značka. Dneska? Počitám, že skoro nikdo neví a skoro nikdo to nemá... prostě další neprověřená čína, co se tváří až podezřele dobře na fotkách a ve specs... těžko soudit. Může to být ok, ale klidně i průšvih.
Edit:
Já bych uvítal, kdybyste si koupili Wolfi ANT a Doktor HH, protože byste aspoň pak poreferovali jak to dopadlo.
Naposledy upravil(a) cherreda dne 9.12.2021 14:29, celkem upraveno 1 x.
| Cruel YT | Cruel sptf
Dřevěná bedna na PAčko? Proč? Kolikrát v životě jste to viděli? V klubech a tak. Není to potřeba. Dřevěné PAčka jsem viděl snad jen z minulého tisíciletí, obvykle nějaké domamonty. Taky podle toho hrály = hnus. Všechny moderní PAčka na které jsem narazil jsou plast. A hrajou naprosto vpohodě. Různé RCFka, Mackie, JBL...
Koncerty jsme s IRkama odehráli na Mooery přes rozličné erární klubové odposlechy a PAčka často nevalné kvality a nikdy problém nebyl. Stejně máme špunty v uších, je to hlasitý rock, dvě kytary. Důležité je se slyšet. Honit nějaké nuance je sice fajn, ale je to vlastně nepovinné fajnšmekrství. Hotový zvuk dáš zvukaři a ten ho dopředu pustí dle vlastního uvážení/zprasení/vylepšení a ty na stagi se potřebuješ hlavně slyšet a orientovat. V tomto ohledu prozatím nebyl problém ani s malýma a pravděpodobně levnýma monitorama.
Ale jasně, vykutíš si svůj odposlech a doneseš si ho = máš vcelku vyhráno. Taky to zvažujeme. Čistě z rozmaru, právě toho fajnšmekrství a taky možnosti pořádat vlastní akce a použít to na celkové ozvučení do klubů kde není nic.
#kožmeker #kajšmentke
Koncerty jsme s IRkama odehráli na Mooery přes rozličné erární klubové odposlechy a PAčka často nevalné kvality a nikdy problém nebyl. Stejně máme špunty v uších, je to hlasitý rock, dvě kytary. Důležité je se slyšet. Honit nějaké nuance je sice fajn, ale je to vlastně nepovinné fajnšmekrství. Hotový zvuk dáš zvukaři a ten ho dopředu pustí dle vlastního uvážení/zprasení/vylepšení a ty na stagi se potřebuješ hlavně slyšet a orientovat. V tomto ohledu prozatím nebyl problém ani s malýma a pravděpodobně levnýma monitorama.
Ale jasně, vykutíš si svůj odposlech a doneseš si ho = máš vcelku vyhráno. Taky to zvažujeme. Čistě z rozmaru, právě toho fajnšmekrství a taky možnosti pořádat vlastní akce a použít to na celkové ozvučení do klubů kde není nic.
#kožmeker #kajšmentke
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Hm, Demilichu a tenhle Tvůj příspěvek je typický nesmysl, který zajišťuje, že tu blábolí své rozumy pořád dokola dvacet stejných "borců" a soudný člověk se pak Hudebnímu fóru raději vyhne.
Možná v předměstských klubech a hospodách pro padesát lidí, či na vesnických tancovačkách opravdu bývají
nejčastěji tyhle jedovatý plasťáky made in China, ale tam, kde to myslí aspoń trochu vážně, řekněme II. liga a výše, fakt plast moc nepotkáš. A pokud dnes už standardní Nexo, EAW, Martin Audio, Meyer Sound, RCF ( mimo ekonom řady pro socky ), či tuzemské SPL Acoustic. Megaton, KV Audio atd, takřka výhradně z překližky považuješ za dřvěné domamonty patřící do minulého století, tak požádej Hendreka, ať Ti udělí patřičný titul.
Možná v předměstských klubech a hospodách pro padesát lidí, či na vesnických tancovačkách opravdu bývají
nejčastěji tyhle jedovatý plasťáky made in China, ale tam, kde to myslí aspoń trochu vážně, řekněme II. liga a výše, fakt plast moc nepotkáš. A pokud dnes už standardní Nexo, EAW, Martin Audio, Meyer Sound, RCF ( mimo ekonom řady pro socky ), či tuzemské SPL Acoustic. Megaton, KV Audio atd, takřka výhradně z překližky považuješ za dřvěné domamonty patřící do minulého století, tak požádej Hendreka, ať Ti udělí patřičný titul.
Už mám referenci na ASM12, RCF 312 hraje líp.cherreda píše: 9.12.2021 14:21
Edit:
Já bych uvítal, kdybyste si koupili Wolfi ANT a Doktor HH, protože byste aspoň pak poreferovali jak to dopadlo.![]()
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Demilich: vzhledem k tomu, že dnes není apríl, tak doufám, že to je jen trolení... 
Trochu mě mrzí, že jsem se tak trefil.
Ale aspoň máš dilema umenšené o jednoho adepta. Není jednoduché si něco vybrat.cherreda píše: 7.12.2021 11:30 310 je od RCF nejnižší řada - protože jsem skeptik, říkám si, že jestli by ANT hrál aspoň stejně dobře, už to by mě příjemně překvapilo.
PS: Jak došlo na dřevěný vs plastový bedny, vážně mě napadlo, že 21. borec Mmjuz se chytne a něco arogantního a hodnotného dvaceti sockám pošle.
| Cruel YT | Cruel sptf
-
Doktor1962
Safra, nevím, proč se mi objevily v příspěvku třikrát ty samé bedny. Chtěl jsem tam dát ještě tuhle dřevěnou
https://kytary.cz/ld-systems-stinger-12-a-g3/HN183277/
a pak tuto, kterou vychvalují někteří zvukaři, i když je plastová
https://kytary.cz/db-technologies-opera-12/HN165803/
no a pak všemi lidmi odtud na západ vychvalovaný Headrush
https://kytary.cz/headrush-frfr-112/HN2 ... gL1cPD_BwE
Možná to je jen o pocitu, když je člověk zvyklý na pořádnou dřevěnou kytarovou bednu 4x12, nebo 2x12 a že si říká, že malý plasťák nebude mít takovou šťávu. Možná se pletu a budu to muset na vlastní uši vyzkoušet jak to bude s PODem hrát. Je to vždycky dilema
Možná to je jen o pocitu, když je člověk zvyklý na pořádnou dřevěnou kytarovou bednu 4x12, nebo 2x12 a že si říká, že malý plasťák nebude mít takovou šťávu. Možná se pletu a budu to muset na vlastní uši vyzkoušet jak to bude s PODem hrát. Je to vždycky dilema
Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie 2x12, ESP-LTD KH602 a pár krabiček jako je noise gate, delay, reverb, Line6 G75, LINE 6 POD GO
Headrush (108) mám. Hraje to dobře, ale dneska bych místo toho vzal RCF Art 708.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Alto TS308 (skoro to samé jako Headrush 108) jsme teďka koupili do zkušebny. Nebudu mluvit o pumpujícím bottomendu, páč ji máme pro zpěvačku, ale dokáže protlačit zpěv celou nudlózní zkušebnou tj. přes 50 Wattové lampové kombo Marshall Origin, komplet bicí soupravu a basovej aparát až k ouškám zpěvačky (která stojí nejdál, páč je z nás nejmíň hluchá
, a která to komentovala slovy, že takhle věrně se ještě neslyšela. Co jsem tím chtěl říct - akustickým výkonem se to vedle lampáče neztratí. (A to to nemáme ani úplně vyhulené - páč jsem byl zatím línej řešit nějaký ekvalizéry na stahování vazbících frekvencí, ale ono je to jedno páč pak by nebyly slyšet bicí (a tím myslím i plechy)).
Edit: na popud jastuda dodáno slovo skoro do tvrzení Alto TS=HR
Edit: na popud jastuda dodáno slovo skoro do tvrzení Alto TS=HR
Naposledy upravil(a) José dne 10.12.2021 12:49, celkem upraveno 1 x.
Mě na tom trochu štvou spodky. Když jsem chvíli měl basu tak ji to prostě neutáhlo, v hlubokých tónech se to hltilo jak kráva. Jinak jsem s tím spokojený. Jinak Alto je skoro to samé co Headrush, údajně tam jsou nějaké drobné rozdíly v HW.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
Já se za takové reakce neurazím. Já opravdu nehraju ligu v klubech kde mají PAčka a odposlechy mmjuzem zmiňovaných značek (o těch jsem nikdy neslyšel, opravdu) a nestydím se za to. Mluvil jsem o něčem úplně jiném, ale vpořádku, chcete si to vztáhnout na sebe, urazit se a vypustit jed, prosím, udělejte to.
Pointa mého příspěvku byla: Plastové bedny hrají dobře, pokud jsou od rozumných značek za rozumné peníze.
Pokud se nad tím někdo hodlá rozčertit, pak prosím, beze všeho.
Pointa mého příspěvku byla: Plastové bedny hrají dobře, pokud jsou od rozumných značek za rozumné peníze.
Pokud se nad tím někdo hodlá rozčertit, pak prosím, beze všeho.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Jak můžeš soudit zvuk když máš špunty v uších ? Jak se vůbec někdo může vyjadřovat o zvuku, když si nasadí špunty, které ti změní kompletně vnímaní zvuku ? No možná se potom dá pochopit, že ti plastové bedny příjdou ok...Koncerty jsme s IRkama odehráli na Mooery přes rozličné erární klubové odposlechy a PAčka často nevalné kvality a nikdy problém nebyl. Stejně máme špunty v uších, je to hlasitý rock, dvě kytary.
Člověk by řekl, že na hudební fórum budou chodit lidi, co mají rádi kvalitní zvuk a snaží se ho v nějakých rozumných mezích (žádný hifi klub) dosáhnout, ale ve finále je tu svědkem obhajování Mooera do plastové bedny, jakože dobrého zvuku... Laťka byla nasazena proklatě nízko
Nebylo by špatné vědět, co hraješ.Doktor1962 píše: 10.12.2021 8:15 Safra, nevím, proč se mi objevily v příspěvku třikrát ty samé bedny. Chtěl jsem tam dát ještě tuhle dřevěnou
Částečně se ocituju z předchozí strany.
cherreda píše: 31.03.2021 13:50 Co se týká FRFR beden - moje konkrétní zkušenost:
V hlasitější "metalové" kapele oba kytaristi hrajeme s RCF 710, v tišší "rockové" kapele hraju s RCF 708.
Je to úplně v pohodě, obě bedny mají slušně kvalitní čitelný zvuk, dostatek středů (což je pro kytaru nejdůležitější). Basů mají až překvapivě dost, o hlasitosti nemluvě - člověk na to kouká a skoro nechce věřit, co z tak malých beden leze za bengál, v tom dobrém slova smyslu.
Podle mě kytaristi tíhnou ke 12" intuitivně, protože jsou zvyklí z kytarových repráků, ale aktivka 12" (RCF) se nám v kapele ukázala jako zcela zbytečně velká a těžká, není žádný logický důvod se na ten rozměr fixovat, když jde o odposlech hotového zvuku.
Alto 8" (Headrush je rebrand pokud vím) jsem zkusil na podzim u kamaráda a - bez jakékoli dehonestace - na doma ok, ale po porovnání s RCF 708 bylo okamžitě jasné která bije.
Co se týká dB Tech., tak tahle značka je nejdůvěryhodnější z těch, co jsi postnul.
Obecně se mezi zvukaři vnímá jako italskej B tým od RCF.
Ostatně do lepších beden vždycky dávali repráky RCF, takže zvuk je i podobnej.
Čím osazujou levné bedny, to netuším.
Co se týká Alto, Headrush, LD Systems... já to fakt nechci dehonestovat, ale to prostě jsou takové "podměrečné" značky v tomhle segmentu.
Vzhledem k cenám naprosto nevím, proč to zkoušet, když RCF nebo dB Tech. jdou u nás běžně koupit.
Koukněte třeba na HK Audio, ty jsou myslím komplet dělané v Německu a mezi zvukaři má značka dobré jméno.
Nebo třeba koukněte taky na další značky s tradicí v PA systémech - Electrovoice, JBL a pod. - levnější bedny asi dělají v Číně, ale je tam přece jen vyšší pravděpodobnost, že bedny dobře hrajou a budou spolehlivé.
Víc už k tomu fakt nemám - ale rozum do hrsti.
| Cruel YT | Cruel sptf
Taky jsem se podivoval špuntům a hodnocení monitorů, ale radši jsem nekomentoval.bubucci píše: 10.12.2021 12:27Jak můžeš soudit zvuk když máš špunty v uších ? Jak se vůbec někdo může vyjadřovat o zvuku, když si nasadí špunty, které ti změní kompletně vnímaní zvuku ? No možná se potom dá pochopit, že ti plastové bedny příjdou ok...Koncerty jsme s IRkama odehráli na Mooery přes rozličné erární klubové odposlechy a PAčka často nevalné kvality a nikdy problém nebyl. Stejně máme špunty v uších, je to hlasitý rock, dvě kytary.
Člověk by řekl, že na hudební fórum budou chodit lidi, co mají rádi kvalitní zvuk a snaží se ho v nějakých rozumných mezích (žádný hifi klub) dosáhnout, ale ve finále je tu svědkem obhajování Mooera do plastové bedny, jakože dobrého zvuku... Laťka byla nasazena proklatě nízko![]()
Ostatně to Lich už řádně schytal od borce No.21.
Ale jinak doufám, že na HF lezou spíš lidi, co rádi a na něco hrajou.
Na Audiozone nebo hifi fóra leze hodně lidí, co tvrdí, že mají rádi dobrý zvuk a nebo kteří dokonce přesně VĚDÍ, co je dobrý zvuk - a co tam se děje - proti tomu tady je až směšný odvárek.
Resp. chci spíš říct, že TADY mi lidi přijdou obecně trochu zdravější.
| Cruel YT | Cruel sptf
Samozřejmě přitlačit na rozpočtu se vždycky vyplatí. Ale jen poznámka, právě jak zmiňuješ ty jbl (a budem držet +- budget), tak nám ve zvukovém porovnání vychází právě to ALTO lépe. Předtím jsem zkoušeli ve sdílenkách, kde byly snad EON610 v páru a takhle srozumitelný zvuk? Ani náhodou. Jinak já právě tlačil na nákup 708, ale byl jsem přehlasován.