Gojira - technika

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
remisa

Gojira - technika

Příspěvek od remisa »

Ahoj,
objevil jsem Ameriku a zjistil, že existuje i jiná hudba, než Metallica. A to Gojira. Nejen, že se to dobře poslouchá, ale ono se to taky dobře hraje. Člověk se nemusí 6 dní rozcvičovat, aby pak zvládl s vyplazeným jazykem pár songů downpickingem :)
A když už ta Gojira hraje často dosti rychle, říkám si, že není špatný se to od základu naučit tak, aby každý tón byl přesně na čas. Pár skladeb mám za sebou. Slušná škola pro mě byl například Oroburus - pořád to ale ještě šlo, dalo se to lehce dopočítat do cítění 4/4.
Teď ale bojuji se skladbou The Axe. V rychlosti není problém, to klidně nějak odšmrdlám. Pokud to chci ale zahrát přesně, začínám od pomala, od začátku. Tady ale narážím, nevím jak to v hlavě odpočítat, tak aby to můj mozek chápal :D
zde link : [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LkNHA_uA_8s[/youtube]
Počítat to v hlavě po tripletech mi přijde moc náročné, tak se snažím mozek naučit vnímat tu skladbu po šestici tónů (čili po dvojtripletech :-). Moje hlava mi to ale nebere. Pořád se snaží tam cpát čtveřice tónů - ač má borec v tabu napsáno 4/4, tak po čtveřicích to ale během hry nevychází a nedá se zahrát přesně. Tak si říkám, jak to hrajete vy, ostatní ?
Má smysl hlavu trápit a učit se více takových vnímaní? Je to nesmysl? Nebo je to normal, jenom moje hlava je omezená za ty roky na Metallica styl = buď je to 4/4 nebo nepočítáme a nějak to vyjde :)
Hrajete tu někdo songy od Gojiry ?
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
xklok

Re: Gojira - technika

Příspěvek od xklok »

jedna z možností jak tyhle polyrytmický věci počítat je Konnakol - technik je víc,
rozdělit part na rytmický podskupiny a ty se naučit jak básničku - v podstatě zase Konnakol,
nebo to prostě naposlouchat a začít to cítit - jak je řečeno ve spodním videu - hrát a myslet přez taktový čáry

Slayer

Příspěvek od Slayer »

Zdar, běžně se do metronomu trénují jak osminy/šesnáctiny tak trioly/sextoly abys to navnímal hlavou a uložil do svalové paměti. Někteří trénují i pět nebo sedm tónů na dobu, ale pro běžnou praxi je to spíš zbytečné.
Myslím že to je základ hraní na jakýkoli nástroj, osobně tak cvičím jak tremolo tak stupnice, vlastně všechno.
Zapni metronom v pomalém tempu a každou započatou sextolu akcentuj trsátkem tj. první, sedmý, třináctý tón atd. zatlač trsátkem a přežeň to abys ho slyšel výrazně. To ti pomůže orientovat se v té souvislé řadě tónů, navnímat ten pattern ruky a nakonec si uvědodmíš, že v taktu jsou tyto sextoly 4, což můžeš spojit s tím co už znáš akorát ty 4/4 vyplníš novým způsobem.
Neřekl bych že to je polyrytmus ani specialita této kapely, ale pouze regulerní sextoly unisono s kopákem.
Rozhodně stojí za to vědět přesně co hraješ a umět to. Myslet si, že random rozkmitaná ruka = tremolo je prostě špatně. Projeví se to hlavně při nahrávání, tím spíš u quadtrackingu atd. ale tenhle drill neni pro každého, hodně zdaru.
remisa

Příspěvek od remisa »

Ahoj,
xklok - díky za odkazy, na ten Konnakol se určitě mrknu. Netýká se to tedy mého dotazu, ale ke Gojire to určitě patří :)
Slayer - díky za info. Já sextoly do metronomu nikdy necvičil, tak se mému mozku nyní moc nechtělo :) Teď vidím, že to má smysl. Opřu se do toho.
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“