Taylor - zkušenosti,postřehy
Pravidla fóra
Re: Taylor - zkušenosti,postřehy
K Talorům jsem z nějakého iracionálního důvodu zdrženlivý, ale pohodlnost hry mi (u těch pár kusů, co jsem držel) přišla nejlepší vůbec.
-
nitroglycerin
Před pár dny jsem dotáhl domů novou 414ce-R V-Class, už tedy provedení smrk/palisandr. Jsem naprosto nadšený a nemůžu se jí nabažit! Má úžasný zvuk i s Elixírama Nanoweb PB 010 (nekamenujte mě, pls:-)). V Kytarách jsem ji vybíral nadvakrát, celkem asi 5 hodin čistého času. Srovnával jsem s celomasívními Cortkami, které za ty peníze vůbec nehrály špatně. Nechal jsem si přinést 814ce, i něco z lepších kousků od Furcha ale pro moje samodomo hraní jednoznačně vyhrála 414. Jsem amatér, hraju trsátko/prsty tak 60/40. Kytary od Furcha z red řady jsou skvělé ale ... jak bych to nejlíp vyjádřil ... přišlo mi skoro až nemístné na ně vzít trsátko a své pracky. Zvukově i pohodlností hraní mi 414 seděla o něco víc.
P.S. padesátiny má člověk jednou za život, tak co?
P.S. padesátiny má člověk jednou za život, tak co?
TAYLOR 414ce-R V-Class Bracing, pouze amatérské hraní pro radost
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem nijak po Taylorovi netoužil. Hledal jsem kytaru, která mě osloví, bude mě bavit a inspirovat. Vyzkoušel jsem jich celkem dost bez ohledu na značky. Původně jsem myslel, že skončím u Furcha. U Taylorky se ale okamžitě v hlavě ozval efekt woow:) a nebylo co řešit.
P.S. nákup jsem si ospravedlnil momentální inflací:)
P.S. nákup jsem si ospravedlnil momentální inflací:)
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Postupem času bych se chtěl v kytarářském řemesle posunout na level celomasivních akustických kytar, tak mám do začátku takový ethalon toho, kam bych se chtěl jednou dopracovat:)
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
To je ta z bazaru od Šimkojce?fantomasxxx píše: 20.12.2021 12:08 Stal jsem se šťastným majitelem Taylora 414ce v provedení Smrk / Ovangol. Ta kytara mě neskutečně baví a inspiruje, hledal jsem docela dlouho celomasiv, hlavně pro hru fingerstyle a toto byla láska na první hrábnutí do strunJsem maximálně spokojen po zvukové stránce i co se týče pohodlí při hraní.
2 nitroglycerin
Já už bych asi jiného Taylora než s V Class bracing nechtěl, takže za mě určitě palec nahoru. I ta kombinace smrk/rosewood je moje nejoblíbenější.
Já už bych asi jiného Taylora než s V Class bracing nechtěl, takže za mě určitě palec nahoru. I ta kombinace smrk/rosewood je moje nejoblíbenější.
-
nitroglycerin
Ten sustain je neskutečný. I když ne na všechno se taková pěkná kytara samozřejmě hodí. Jsem odkojen folkem a "kotlíkem" a např. Kryl nebo Hop-Tropáci na ní zní fakt divně. To je jako jet do místního JZD pro pár slepic naleštěným Jaguárem. Asi si pořád nechám i starou španělu (s kovovýma strunama, jak jinak:-))
Naposledy upravil(a) nitroglycerin dne 20.12.2021 18:43, celkem upraveno 1 x.
Já prodával 414 bez výkroje rok 2013. Byla to ta kytara, na kterou jsem čekal 3 měsíce (kupovaná z Kanady), protože měla na hlavě palisandrovou dýhu a před třemi lety se na to ještě hledělo přísně. Tedy měsíc na vývozní povolení z Kanady, pět neděl na dovozní povolení MŽP do ČR (za 1000 Kč) a zbytek doprava, celnice atd. Byla skvělá, ale pak mě chytil Martin a byl konec...
Nuze, slusi se pogratulovat k novemu nastroji. Uzivej, tohle uz je opravdova kytara.nitroglycerin píše: 20.12.2021 13:53 Před pár dny jsem dotáhl domů novou 414ce-R V-Class, už tedy provedení smrk/palisandr. Jsem naprosto nadšený a nemůžu se jí nabažit! Má úžasný zvuk i s Elixírama Nanoweb PB 010 (nekamenujte mě, pls:-)). V Kytarách jsem ji vybíral nadvakrát, celkem asi 5 hodin čistého času. Srovnával jsem s celomasívními Cortkami, které za ty peníze vůbec nehrály špatně. Nechal jsem si přinést 814ce, i něco z lepších kousků od Furcha ale pro moje samodomo hraní jednoznačně vyhrála 414. Jsem amatér, hraju trsátko/prsty tak 60/40. Kytary od Furcha z red řady jsou skvělé ale ... jak bych to nejlíp vyjádřil ... přišlo mi skoro až nemístné na ně vzít trsátko a své pracky. Zvukově i pohodlností hraní mi 414 seděla o něco víc.
414ce V Class.jpg
P.S. padesátiny má člověk jednou za život, tak co?![]()
No vidíš. A já prodal Martina a koupil dalšího Taylora.
Jester: ty jsi střelil tu 000-28?
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
JJ. Koupil jsem předtím ještě dalšího Taylora a měl jsem doma tři skvělé kytary (2x814CE + 1x 00028EC). A to bylo už moc. Nevyužiju je. A když jsem přemýšlel, kterou prodat, tak převážilo to, že ty dva Taylory jsou prakticky identické (stejné tělo, stejná tenze, stejný krk) a nemusím se přeorientovávat. Mezi Taylorem a Martinem je/byl pak mnohem větší rozdíl, prakticky ve všem. A navíc Martin neměl cutaway. 
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Mě hrozně nadchla ta kombinace smrku a ovangolu. Je to zvuk, který jsem hledal. Nemá přehršel basů, zvuk je hodně barevný a vyrovnaný. Při fingerstyle hře je krásně čitelný každý tón.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
-
nitroglycerin
Ovangkol je o chlup zvonivější, než ten palisandr (rosewood), že?
Doháním to tenkým trsátkem
, se silnějšími trsátky se mi zvuk akustické kytary nikdy moc nelíbil.
Doháním to tenkým trsátkem
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Ovangol je takový více výraznější ve středech. Hraju převážně prsty, někdy s prstýnkem na palci. Ve skladbách kde jsou složitější akordy, melodie a souzvuk více tónu všechno tak krásně vyzní:) je to radost na ni hrát
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Měl jsem kytaru, alpský smrk přední deska, jinak ovangkol. Obvzláště vyšší tóny měly nádhernou
barvu. Kamarád má Taylorku, taky v ovangkolu a zvuk opravdu paráda. Samozřejmě pro moje
vnímání. Každý to můžeme mít trochu jinak. A s trsátky to mám stejně jako nitroglycerin.
Co je nad 0,88 mi na akustice nějak nesedí.Mám na mysli, pokud hraji akordy, na vybrnkávání
to může být i jinak.
barvu. Kamarád má Taylorku, taky v ovangkolu a zvuk opravdu paráda. Samozřejmě pro moje
vnímání. Každý to můžeme mít trochu jinak. A s trsátky to mám stejně jako nitroglycerin.
Co je nad 0,88 mi na akustice nějak nesedí.Mám na mysli, pokud hraji akordy, na vybrnkávání
to může být i jinak.
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Jediné co se mi na té kytaře moc nelíbí je prstový spoj hlavy s krkem. Je to model z roku 2006, kde se to používalo. Vlastnostmi je tento typ spoje OK, ale vizualně bych preferoval šátkový spoj jako na novějších řadách.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Taylor má obecně vysoké procento strojní práce a méně ruční práce a tomu musí být konstrukční principy a postupy podřízené. Operaci, kterou jinde dělá člověk, tady udělá frézka. Má to svoje výhody i nevýhody, ale hlavní výhoda je, že si každý může vybrat co mu vyhovuje a kolik je ochoten a schopen utratit. Měl jsem celkem tři Taylory, Academy A12, 114 a 414 a všechny byly fajn.
Fantomasi, můžeš rozvést něco o těch spojích prosím? Nebo nějakou ukázku? Moc jsem toho nenašel.
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Co jsem se dočetl, tak Taylor od prstového spoje přešel na šátkový spoj v roce 2007 a to z důvodu stížností zákazníků z hlediska estetického.
prstový spoj
šátkový spoj
prstový spoj
šátkový spoj
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320