hraní trsátkem

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Jak hrát s trsátkem + poloha pravé ruky

Příspěvek od Nero »

Je výhodný mít ruku pocitově ukotvenou nad kobylkou - je to dobré kvůli mnoha technikám a i jistotě při hraní.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kordislav

Pohyby trsátkem

Příspěvek od Kordislav »

Ahoj, hraju už nějakej ten rok na kytaru, hraju blues, jazz, rock.. skoro vše a do hudebky chodím akorát na klasiku, elektriku hraju sám, časem mi došlo že když chce člověk hrát sóla tak by měl střídat pohyby trsátkem , já je teda nestřídam a zatim mi to nevadilo ale měl bych se to naučit, jak to vlastně s tím střídáním je? střídat pořád? nebo jen při rychlejších věcech ? díky ta odpovědi

PS: metal nikdy hrát nebudu, takže speed-picking asi moc využívat nebudu
Sajmon

Re: Pohyby trsátkem

Příspěvek od Sajmon »

Prvně bych se naučil střídat jednou dolů, jednou nahoru. To je aspoň podle mě takový základ.
Pak uvidíš, co dál ti sedne, dost taky záleží na tom, jaké struny za sebou hraješ, může se ti třeba vyplatit víc jít např. dvakrát dolů jednou nahoru.
Hlavní je, aby se ti hrálo pohodlně, a aby sis jednotlivými pohyby co nejvíc ulehčil námahu.

Rád bych ti poradil něco víc, ale myslím si, že tohle je dost individuální záležitost. Nejde ani říct, že střídat furt. Pokud bude sólo třeba začínat tím, že budeš dvakrát vytahovat v nějakém pomalejším tempu, tak je zbytečné říct ti tu, abys střídal neustále.

Ach jo, trochu jsem se do toho zamotal. Snad ti někdo poradí lépe. ( až ti to přesune nějaký moderátor do správné sekce :D )
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Kordislav píše:Ahoj, hraju už nějakej ten rok na kytaru, hraju blues, jazz, rock.. skoro vše a do hudebky chodím akorát na klasiku, elektriku hraju sám, časem mi došlo že když chce člověk hrát sóla tak by měl střídat pohyby trsátkem , já je teda nestřídam a zatim mi to nevadilo ale měl bych se to naučit, jak to vlastně s tím střídáním je? střídat pořád? nebo jen při rychlejších věcech ? díky ta odpovědi

PS: metal nikdy hrát nebudu, takže speed-picking asi moc využívat nebudu
Já sice nejsem elektrikář, ale předpokládám, že základ je stejný.
Dodržuj následující systém:
když si rozdělíš takt na osminky, tak hraješ liché osminky (a všechny noty na pozici lichých osminek) dolů, sudé nahoru. Pozor na tóny hrané levou rukou - musíš trsátkem "promáchnout" a dál se držet sudá-lichá.
Logicky tedy z toho vyplývá, že pokud hraješ čvrtky, hraješ pořád dolů (né střídavě), pokud je ale čtvrtka posunutá na pozici sudé osminy, hraje se nahoru.
Prostě lichá dolů sudá nahoru - a ten systém držet. Doporučuju hrát to tak i v crosspickingu, i když někteří dobří (akustičtí) kytaristi to hrajou dolů,dolů,nahoru.
Naposledy upravil(a) shoooter dne 20.04.2013 22:31, celkem upraveno 1 x.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Souhlas. Střídat stejně, jako když trsáš na kytaru doprovod. Držet pravidelný rytmus pravačkou, viz. obdobné téma k akustické kytaře zde: hrani-na-kytaru-tabulatury/okno-me-lask ... ml#p582020
U sóla, pokud je pomalé, si můžeš dovolit hrát podle toho, jak ti to půjde nejlépe, ale při rychlém střídání not je dobré mít v tom systém a hrát to tedy pokaždé stejně.
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

Najdi si (buď tady, popřípadě google nebo youtube) něco o alternate pickingu a economy pickingu a to tě nasměruje tím správným směrem. Dodržovat za každou cenu střídání úderů nahoru a dolů je podle mě v některých případech kontraproduktivní, záleží na konkrétní skladbě. Pokud jsi doteď hrál jen údery dolů, bude to asi nějakou dobu trvat, než si to zautomatizuješ, protože se přeučuješ jednu z těch nejzákladnějších věcí, ale výsledek určitě stojí za to.
Další věc je pak třeba hraní palm mutingem (hlavně u metalu) kde je lepší používat jenom údery dolů kvůli razanci úderu, kde je slyšitelný rozdíl mezi používáním jen downstroků a alternate pickingem. Z lekcí bych doporučil asi něco z justinguitar, třeba tohle a pak se podívej co tam má na tohle téma za další videa..

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

tele.kom píše:Dodržovat za každou cenu střídání úderů nahoru a dolů je podle mě v některých případech kontraproduktivní, záleží na konkrétní skladbě
Souhlasím. Člověk samozřejmě musí být schopný udržet pravidelné střídání úderů nahoru a dolu, ale při hraní je dobré se od toho umět odprostit a jet rukou takovým způsobem, aby to bylo co nejpřirozenější a "nejekonomičtější". Je to o citu - pravidla a doporučení samozřejmě jsou a v počátečních fázích je rozumné se jimi řídit, ale přijde čas, kdy je třeba je i překonat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

tele.kom píše:Dodržovat za každou cenu střídání úderů nahoru a dolů je podle mě v některých případech kontraproduktivní
Dodržovat za každou cenu by bylo nejenom kontraproduktivní, ale byla by to především blbost.
Osminové střídavé schéma je jen základ, a i v něm hraješ spostu shodných strokes po sobě. Čtvrťová nota, pomlka, triola (triola by to pravidelné schéma převrátila), HO, PO, slide, synkopa (missed beat ), ligatura ......
Je to základ a měl by ho každý zvládnout i napříč hmatníkem, a myslím, žeje to nejlepší cesta k rychlému a rytmicky přesnému hraní.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Pokud jsi doposud nehrál trsátkem dle libosti střídavě, je něco v nepořádku. Ale nevadí. Určitě ruku rozhýbeš a ty sám si zvykneš, když budeš třeba čistě studijně pravačkou mydlit nahoru dolů, v různých rychlostech ... a přitom levou držet a pouštět (zatlumovat). Naučíš se souhře levé a pravé ruky. Dělá se to i v akordech i v jednotlivých tónech. Trsátko má to kouzlo, že hráno dolů nebo nahoru má trošku jiný zvuk, protože ho prostě neudržíš pod úplně stejným úhlem. Také máš v ruce jiný cit, je to stejné, jako kdyby pravák psal levou apod. Rychlá sola na elektriku se skoro vždy hrají legato, je to nejjednodušší, pravačka to většinou nestíhá a nemusí stíhat, na hammering a tapping dokonce trsátko nepotřebuješ vůbec. Ale třeba swingové věci, tam musíš vyhrát každý tón a to střídání nahoru dolů budeš potřebovat. Tak hodně štěstí.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
del

Příspěvek od del »

Nejdřív mě napadlo, jestli s tím downpickem-only nejsi fanda Hetfielda, ale když nejsi na metal... :D Souhlasím s tím, co tu padlo. Doporučoval bych při hraní sledovat pravou ruku a snažit se jí za pomocí střídavých úhozů co nejvíc ulevit. Snaž se na té ruce prostě vysledovat, kdy děláš zbytečné pohyby jedním směrem a zkus to měnit, uvidíš, že se ti pak bude hrát líp, ruka bude uvolněnější. Časem ti to přejde do krve a budeš to dělat víceméně automaticky, podvědomě. Pak si budeš moct dovolit přemýšlet nad tím, kdy tam ty opakované úhozy dolů (nahoru) chceš dát úmyslně kvůli artikulaci.
Filas Music
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filas Music »

Jedno je jasné .. úder nahoru zní jinak než úder dolů, z tohoto důvodu se je musíš naučit střídat a pak až můžeš vymýšlet různé variace jak co hrát.
Obrázek
Jakub5P

Vybrnkavani trsatkem

Příspěvek od Jakub5P »

Ahoj,

do ted jsem asi rok hral zasadne prsty jak beglajt tak vybrnk ,ale jelikoz nemam nehty ,tak to nebylo uplne ono hlavne co se hlasitosti tyka, nemelo to proste ty spravne koule. Nejprve jsem zacal trsatkem hrat beglajt, ale ted se snazim i vybrnkavat, ale je to pro me docela nove a oproti prstum nezvyk. Mate nejake typy jak se efektivne naucit vybrnkavat trsatkem nebo to chce jen hrat ,hrat a hrat a ono to prijde tak jako vse? A dalsi vec ,vyrazne lepe se mi hraji udery odspodu ,ale hure to zni nez odshora. Vsiml jsem si na nekterych videiich, ze to "trsatkovi vybrnkavaci" spise kombinuji, coz je ale pro me zatim dost silene zkombinovat ,proste bud jedu odshora nebo odspoda ....je nejaka varianta spravne nebo je to na kazdem, co mu vyhovuje? Diky za typy a odpovedi

Edit: diky za presun a sorry ze jsem predtim zalozil nove tema, nejak jsem toto prehledel 🤦‍♂️a vlastne jsem zde nasel i odpovedi
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Re: hraní trsátkem

Příspěvek od fantomasxxx »

Chce to poctivě cvičit. Začni na jedné struně, údery nahoru dolu, nějaký čas to potrvá, než dostaneš do ruky tu správnou mikromotoriku a budeš mít vyrovnané úhozy se šťavnatým tonem. Nikdy nezapomenu, když jsem kdysi začal navštěvovat Marka Šimůnka na lekce kytary (už je bohužel v muzikanstkém nebi). Prvních x měsíců mě drtil na držení trsátka a úhozech nahoru dolu. V té době jsem už hrál celkem obstojně, ale s Markem jsem v podstatě začal od nuly se správnou technikou. Byly to hodiny a hodiny cvičení, ale posunulo mě to o míle dopředu.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

fantomasxxx píše: 4.01.2022 8:09 Chce to poctivě cvičit. Začni na jedné struně, údery nahoru dolu, nějaký čas to potrvá, než dostaneš do ruky tu správnou mikromotoriku a budeš mít vyrovnané úhozy se šťavnatým tonem. Nikdy nezapomenu, když jsem kdysi začal navštěvovat Marka Šimůnka na lekce kytary (už je bohužel v muzikanstkém nebi). Prvních x měsíců mě drtil na držení trsátka a úhozech nahoru dolu. V té době jsem už hrál celkem obstojně, ale s Markem jsem v podstatě začal od nuly se správnou technikou. Byly to hodiny a hodiny cvičení, ale posunulo mě to o míle dopředu.
Nekoho takoveho bych potreboval. Hraju druhym rokem, kdyz nepocitam 2 roky pred 18 lety, jsem strasne nemotivovanej, mam pocit , ze cimdal vic, nejsem zadny super talent, ale jsem ochotnej makat az se ze me bude kourit :) , akorat je potreba makat spravne a to si nejsem uplne jiste, jestli uplne delam. Naucil jsem se taknejak hrat prsty, coz jsem docela za ten vic jak rok pri nekolika hodinnovem hrani kazdy den (temer bez vyjmky) dostal do krve, ale jak jsem psal vyse, je to takove mrtve a s tim trsatkem je to preci jen mnohem vyzivnejsi, akorat teda mam ted pocit, ze jsem temer na zacatku, protoze je to samozrejme docela rozdil, ale postupem casu mam pocit, ze se veci na kytaru ucim snadneji a snadneji, tak verim, ze se to prijde rychle
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Pokud jsi takto zapálený a motivovaný, určitě se ti vyplatí do začátků zainvestovat a být pod dohledem někoho zkušeného kdo ti ukáže co a jak. Ušetříš tím spoustu času, budeš se rychleji zlepšovat a nevytvoříš si špatné návyky a zlozvyky, které tě budou brzdit v dalším zlepšování. Každý si tu techniku stejně ohne a trochu přizpůsobí ergonomii své ruky, ale principiálně (pokud máš ambice a cíle) je dobré se v začátcích nechat vést někým kdo ví jak na to. Tyto věci moc dobře na internetu načíst a vykoukat nejdou.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

fantomasxxx píše: 4.01.2022 10:13 Pokud jsi takto zapálený a motivovaný, určitě se ti vyplatí do začátků zainvestovat a být pod dohledem někoho zkušeného kdo ti ukáže co a jak. Ušetříš tím spoustu času, budeš se rychleji zlepšovat a nevytvoříš si špatné návyky a zlozvyky, které tě budou brzdit v dalším zlepšování. Každý si tu techniku stejně ohne a trochu přizpůsobí ergonomii své ruky, ale principiálně (pokud máš ambice a cíle) je dobré se v začátcích nechat vést někým kdo ví jak na to. Tyto věci moc dobře na internetu načíst a vykoukat nejdou.
To bych rad, radoby "ucitelku" jsem mel, duchodkyne, umela krasne hrat, bylo to motivujici, kdyz mi hrala , ale to bylo tak vse, k cemu mne jeji lekce byly. Absolutne neumela nic vysvetlit a nejednou mi na me dotazy odpovedela " ja vam to neumim vysvetlit" tak jsem to po par lekcich za 300kc/hod ukoncil. Pak jsem mel jeste jednu mladou holku, ktera si vyukou kytary jen privydelaval pri studiu na VS a tez neumela nic vysvetlil a nakonec onemocnela a pak uz spoluprace nepokracovala. Potreboval bych nekoho seriozniho, za kym budu dochazet klidne X krat tydne a rad si to zaplatim. Takze kdyby nekdo vedel o nekom v Brne, dejte prosim typ.
accc

Příspěvek od accc »

Ja ti tak moc neodpovím ale napíšu..., mě docela pomohlo něco se naučit. Něco konkrétního. To co popisuješ je snad v každé škole sólové kytary, střídat nahoru - dolu ale v dobách. Jako při beglajdu. Ruka jede furt nahoru a dolu ale ne vždy do strun bouchne, někdy jen přeletí. Co se doprovodné kytary týká tak bych se poohlédl po lekcích crosspickingu. A konkrétní bych ti doporučil od Ondry Kozáka Take me home https://ondrakozak.com/2021/02/ved-me-d ... ickingova/ . Myslím, že pokud se tohle naučíš, tak máš parádní základ. Jen taky napíšu, že je to dost těžký, takže zvaž, jestli to není příliš..., Ono dělat velké kroky nemusí být vždycky to nejrozumnější, no. A taky na svých stránkách nabízí ke koupi videolekci crosspickingu, taky parádní věc. Koukni na to, třeba to bude cesta.

Tak a ještě napíšu, že pokud budeš hledat učitele a nenajdeš, podívej se po partě která hraje někde v hospodě nebo třeba jen kámošovi, se kterým by jsi mohl občas zahrát. Pokud už trochu umíš, tak to společné hraní přinese víc než odrbávání nějakých etýdek dokola....
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

Diky Ondru Kozaka sleduji na yt a mrknu na to. Jasne ze uz neco umim, hraju 2. rokem a kdybych nic neumel, asi by me to nebavilo. Hraju opravdu kazdy den kdykoliv mam cas, takze jsou to hodiny denne, nekdy si myslim, ze jsem i pretrenovany, ale netlacim to na silu, proste me to fakt bavi, vic nez me kdy cokoliv bavilo. V Brne mame pravidelne kytarovky, coz je hrani v hospode (v lete v parku) ktere jsou super a hodne mi pridaly, minimalne ze jsem se zbavil studu hrat na verejnosti , i kdyz je to samozrejme mezi mnoha dalsima kytarama ,ale solicko bych si tam asi nestrihl.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“