Proč jsou těla kytar ze dvou kusů

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
himself

Proč jsou těla kytar ze dvou kusů

Příspěvek od himself »

Ahoj vespolek,

chtěl bych slyšet vaše názory, proč jsou těla kytar zpravidla ze dvou kusů dřeva, když pomineme všechny praktické aspekty, které mají vliv na cenu (výběr, prořez, atp.).
Protože se kloním spíše k názoru, že u elektrické kytary dřevo moc nehraje, řekl bych, že je jedno, jestli je tělo z jednoho, dvou, nebo tří kusů - notabene když se nalakuje. U akustiky (flattopu) jsem snad vždycky viděl dvoudílnou vrchní desku. Jde o nějaké akusticko/mechanické vlastnosti? Větší odolnost vůči deformacím? Čistě esteticky totiž rozhodně preferuji jeden kus, jakkoli je symetrie hezká, což by (u drahých nástrojů) neměl být problém, ale prostě se to nedělá...

Díky
Moon

Re: Proč jsou těla kytar ze dvou kusů

Příspěvek od Moon »

himself píše: 24.01.2022 8:21
u elektrické kytary dřevo moc nehraje,
To je fatální omyl.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
JuanV

Příspěvek od JuanV »

@To je fatální omyl.
Souhlas, mel jsem kytaru, ktera byla totalne mrtva, proste se to drevo nepotkalo. Jinak kytara zpracovanim super, ale proste nehrala. Takze na drevu zalezi :)
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
himself

Příspěvek od himself »

Jo, asi jsem málo zdůraznil, že to je můj názor, o kterém se tu přít nehodlám, nicméně kloním se k němu nadále (když vidím, co se s těly dělá, jak se opravují, tak to jsou rozvratné slepované kusy, krk se na to nedejbože přišroubuje, nebo pak přijde borec na youtube, půlku kytary uřízne a ona pořád hraje...).
Ale to jsme se dostali jinam. Je nějaký jiný, než cenově/praktický důvod pro výrobu kytary z více kusů dřeva?
volfi

Příspěvek od volfi »

Pokud vezmu fošnu z jednoho kusu dřeva, tak sesycháním se může časem "zkroutit", když jí rozřežu na více kusů a každý druhý kus otočím o 180°, tak dosáhnu vyšší mechanické odolnosti, ty jednotlivé kusy začnou v případě kroucení působit proti sobě a asi taky něco to lepidlo přidá. Dovolil jsem si náčrtek.
sd.jpg
Jak moc velký vliv na zvuk to má si nedokážu absolutně odhadovat.

Samozřejmě pokud máš dokonale vyschlé rovné dřevo z jednoho, tak už se jen tak nezkroutí. Ale to u dnešní masové produkce asi jen tak nenajdeš.

Z mého pohledu je naprosto OK, když krk je třeba z 3-5 kusů jako to dělá ibanez. A ještě bych tam narval carbonový výztuhy :D

Například můj squier bullet strat z roku 2007 se zkroutil a odlomila se část mezi krkovým snímačem a krkem. A Opravoval jsem to letos, takže po docela dlouhé době.

Respektive materiál těla ovlivňuje zvuk hodně i u elektrické kytary. Nejsem zastánce toho, že to musí být dřevo, věřím, že i plastová kytara může hrát i lépe nebo třeba z překližky. Ale například ten squier je snad z balzy nebo já nevim. Byli v něm všechny druhy snímačů a ta kytara nehraje a nikdy hrát nebude.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
himself

Příspěvek od himself »

Jo, s tím velmi souhlasím! A jestli kytara hraje, nebo nehraje, nemusí nutně souviset s tím, jestli dřevo hraje, nebo nehraje.
Pokud tedy jde o mechanickou stabilitu, tak souhlas a u kytar, kde není vidět dřevo, je to vlastně jasné plus.
No a akustik, ať už archtopu, nebo flattopu?
Jinak na internetu jsou k vidění kytary ze všeho možného, hyenik hraje na cihly, viděl jsem beton, epoxyd, akrylát, karbon... ale pravda, naživo jsem to v ruce neměl.
volfi

Příspěvek od volfi »

Akustiky jsou trochu mimo mě, "ikdyž jsem na ně začínal a hrál klasiku :D". Ale tam si myslím, že to bude trochu jinak, pokud se nepletu, tak zevnitř jsou poměrně dost vyztužený. Navíc například přední deska je tak tenká, že nemá smysl jí rozřezávat a otáčet kvuli nějakému pnutí. Myslím si, že tady to výrobci hrajou na to, že akustika z "jednoho kusu" hraje lépe.

Dokážu si dost dobře představit, že by někdo vyvinul umělý materiál, které bude mít lepší vlastnosti než dřevo. A možná už je i vyvinutý a to carbon, na takovou kytaru bych si fakt chtěl zahrát, například Jackson to dělá.
PS: kytara z akrylátu je extrémně těžká :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
astan

Příspěvek od astan »

Myslím, že jeden z hlavních důvodů je v dostupnosti nebo téměř nedostupnosti materiálu - pokud má horní deska kytary v nejširším místě šířku okolo 38 - 40 cm, musel by být kmen stromu, ze kterého to uděláš tlustý 80 cm, a takových smrků moc není, Zvláště dnes. Viděl jsem několik starých kytar vídeněk, které měly zadní desku z jednoho kusu javoru, ale horní deska z jednoho kusu smrku, to teda ne. Toto vše je o akustických kytarách, v el kytarách se nevyznám.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Většinou jde o to, aby byla co největší výtěžnost z fošen, tak se lepí dohromady. Jak je výše popsáno, zvýší to významně celkovou stabilitu. Pokud jde o topy nebo desky akustických kytar, většinou je to "open Book", kde je výsledná kresba symetrická.

Co se týče zvuku, tak dřevo i u elektrické kytary významně ovlivní výsledný zvuk. Jednak druh dřeviny a ve velké míře hlavně kvalita materiálu.

Kytary z carbonu vyrábí např. kytarář M. Pozník. Hrál jsem na jeho carbonovou akustiku a byl jsem mile překvapen. Myslím, že to má budoucnost.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
volfi

Příspěvek od volfi »

fantomasxxx píše: 24.01.2022 12:24
Kytary z carbonu vyrábí např. kytarář M. Pozník. Hrál jsem na jeho carbonovou akustiku a byl jsem mile překvapen. Myslím, že to má budoucnost.
Dík za info. :-)
himself

Příspěvek od himself »

Díky!
Čavli

Příspěvek od Čavli »

fantomasxxx píše: 24.01.2022 12:24 Kytary z carbonu vyrábí např. kytarář M. Pozník. Hrál jsem na jeho carbonovou akustiku a byl jsem mile překvapen. Myslím, že to má budoucnost.
Hraje to dobře, ale koukat se na to nedá, to je ten problém.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Tak je to vzhledově něco uplně jiného, než na co jsme zvyklí, ale nepřišlo mi to nějak odpudivé. Vzpomínám, že chtěl do budoucna vyrobit celokarbonovou kytaru i včetně krku. Ta první co postavil měla jen karbonové tělo a krk tradiční dřevěný. Nevím, jestli za tu dobu někam pokročil. Jsem zastáncem tradičních materiálů, ale po testu mi to nepřišlo jako slepá ulička.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
carver

Příspěvek od carver »

volfi píše: 24.01.2022 10:21 Akustiky jsou trochu mimo mě, "ikdyž jsem na ně začínal a hrál klasiku :D". Ale tam si myslím, že to bude trochu jinak, pokud se nepletu, tak zevnitř jsou poměrně dost vyztužený. Navíc například přední deska je tak tenká, že nemá smysl jí rozřezávat a otáčet kvuli nějakému pnutí. Myslím si, že tady to výrobci hrajou na to, že akustika z "jednoho kusu" hraje lépe.
Akustiky tiez nie su z jedneho kusu . . . predna aj zadna doska je vzdy zlepena z dvoch symetrickych kusov, presne ako pise fantomasxxx, tzv open book
himself

Příspěvek od himself »

Mě zaujalo tohle
Čavli

Příspěvek od Čavli »

carver píše: 24.01.2022 14:10
volfi píše: 24.01.2022 10:21 Akustiky jsou trochu mimo mě, "ikdyž jsem na ně začínal a hrál klasiku :D". Ale tam si myslím, že to bude trochu jinak, pokud se nepletu, tak zevnitř jsou poměrně dost vyztužený. Navíc například přední deska je tak tenká, že nemá smysl jí rozřezávat a otáčet kvuli nějakému pnutí. Myslím si, že tady to výrobci hrajou na to, že akustika z "jednoho kusu" hraje lépe.
Akustiky tiez nie su z jedneho kusu . . . predna aj zadna doska je vzdy zlepena z dvoch symetrickych kusov, presne ako pise fantomasxxx, tzv open book
I jinak
images.jpeg
images.jpeg (5.61 KiB) Zobrazeno 4986 x
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
carver

Příspěvek od carver »

tak samozrejme spravit sa to da aj z desiatich kuskov :D ale tradicna konstrukcia je z dvoch :)
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Čavli píše: 24.01.2022 13:58
fantomasxxx píše: 24.01.2022 12:24 Kytary z carbonu vyrábí např. kytarář M. Pozník. Hrál jsem na jeho carbonovou akustiku a byl jsem mile překvapen. Myslím, že to má budoucnost.
Hraje to dobře, ale koukat se na to nedá, to je ten problém.
Od Mirka jsem měl tak 13 let zpátky v ruce karbonovou mandolinu F5, vypadala dost dobře, hrála zajímavě. Ale jak by si stála proti nějaké tradiční nedokážu posoudit, jsem rád že chmátnu G C D a vyloudím pár podprůměrných chopů.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute, " u elektrické kytary dřevo moc nehraje " srandovný názor " nicméně kloním se k němu nadále " :) Pls, neber to odsobne, len, aby si niekto , kto chce relevantné info nemyslel, že " u elektrické kytary dřevo moc nehraje "
Neviem, teda či hráš na gitare, prípadne kolko gitár ti prešlo rukama, ale, teda, keď je gitara z dreva, tak to je najdôležitejší komponent. Jasné sú alternatívne materiály, carbon napr.
Ide o to , v akých cenách sa pohybuješ a hlavne v akej úrovni hrania. Začátečník a Petrucci má asi iné nároky a asi aj skúsenosti a strašne vela ludí je hluchých jak poleno.
Aj pár milimetrová javorová dýha na tope ti zmení zvuk, kukni Petrucciho a iné videá na YT. Presne rovnaké gitky a sú z iného tela, iné topy, lepené a skrutkované krky. Music Man asi vie čo robí, aj iné firmy.
tento obrázek vystihuje novodobú konštrukciu krkov niektorých firiem, dík wolfi :!:
sd.jpg
sd.jpg (7.08 KiB) Zobrazeno 4836 x
Tie krajní letokruhy na krk by mal byť presne tak + - kvôli krúteniu, na drahé gitky to pečlivo vyberá odborník, ten rez. Na Fendre a drahšie gitky s krkom z jedného kusu, to tiež vyberajú, letokruhy sú neni rovno, ale jak trebárs levá, alebo pravá strana wolfiho obázku, mám to od gitarárov a z netu. To je účelovo tak. Jeden mi to priamo ukázal na krku. Preto sa staré krky, keď sú tak narezané nekrútia.
Karbónové tyče sú hranaté a valcové. Najprv ich hranaté lepili do krku epoxidmi, už sa od tej konštrukcie upúšťa a dávajú sa valcové a iba sa zasilikónujú, aby nedrnčali. Bolo to až moc tuhé a drevo nemohlo prirodzene pracovať pri zmenách teploty a vlhkosti.
Čo sa tela týka, tak Mahagón, aj iné drevá z jedného kusu je približná cena, ako z dvoch kusov.
Dávam si teraz robiť gitku a cena bola za mahagón na telo + - rovnaká jeden, alebo dva kusy, ja chcem z dvoch a skrutkovaný krk.
Super Strat 2022.jpg
Soller - Sivčák to má podobné a ten má krásne drevá, rozdíl jeden a dva kusy je zanedbatelný v cene
Však zotnú strom, narežú fošne, možno nahrubo opracujú, usušia, alebo upečú a pošlú výrobcovi. Tam je týpek, ktorý sa vyzná a s čo najmenším odpadom vyrábajú. Hovorím o renomovaných firmách, aj keď Ázia to podla mňa dosť valcuje.
Títo chaloši majú parádne drevá
https://woodforguitar.com/en_GB/c/Body- ... /default/3
Ceny a doprava super, treba dať odeslání Polsko a kuriér. Len zdúrazňují, že drevo ešte môže pracovat, tak ho treba chvílu odležat.
Dobre to vystihujú chalani v threade o Bare Knuckle, nemusí to byť meratelné, ale jak ti to hrá pod rukami, ten pocit. Týpci, čo to videli iba na obrázku mudrujú, že to je marketing a vlastne, že to je jedno jaký máš snímač a podobné blbosti. Alebo thread o Kemperi je fakt zábavný, debata a nakonec skoro hádky a jediný, kdo tam mal Kemper bol zakladatel threadu a ostatní ho ani nevideli na vlastné oči :)
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
himself

Příspěvek od himself »

Nechám si svůj legrační názor. Úmyslně jsem napsal, že se "k němu spíše kloním", čímž jsem se pokusil naznačit, že jsou podle mého důležitější parametry v konstrukci (solid body) kytary, než vlastnosti dřeva samotného.
Soudím tak na základě věcí, které jsem napsal výše, a vzpomněl jsem si taky, jak jsme se pokoušeli ve spolupráci s univerzitou hledat vady v materiálu na základě frekvenční analýzy a totálně jsme pohořeli...
S nikým se ale nepřu a nějaké procento to v celkovém koláči určitě udělá.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“