Taylor - zkušenosti,postřehy
Pravidla fóra
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Re: Taylor - zkušenosti,postřehy
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Třeba Furch má myslím krky bez lepené hlavy z jednoho kusu. Já osobně si myslím, že z hlediska směru vláken dřeva a celkové stability krku je lepený spoj výhodnější.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Těch aspektů je víc, a každopádně jeden z nejdůležitějších je ekonomika a to je hlavní důvod proč se to dělá.
Z hlediska zvuku to nebude nic zásadního, z hlediska estetiky je to naopak zcela zásadní, a z hlediska potenciálu ulomení hlavy, je určitě lepení lepší.
Já jsem každopádně rád, že mám na Furchu krk s hlavou vcelku.
Z hlediska zvuku to nebude nic zásadního, z hlediska estetiky je to naopak zcela zásadní, a z hlediska potenciálu ulomení hlavy, je určitě lepení lepší.
Já jsem každopádně rád, že mám na Furchu krk s hlavou vcelku.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Nedávno jsem měl k dispozici dvanáctku od Furchů a krk byl lepený, myslím, že tomu truhláři
říkají rybinový spoj. Měl jsem k tomu tak trochu nejistotu, ale drží dobře pořád. Rok výroby
byl 2004. Profil krku velice příjemný, seděl mi víc jak ten současný, který je lehce do V.
Ale je to můj subjektivní pocit.
říkají rybinový spoj. Měl jsem k tomu tak trochu nejistotu, ale drží dobře pořád. Rok výroby
byl 2004. Profil krku velice příjemný, seděl mi víc jak ten současný, který je lehce do V.
Ale je to můj subjektivní pocit.
Na současné produkci není lepená hlava, ale patka. To je ovšem u většiny velkosériových výrobcůfantomasxxx píše: 21.12.2021 14:25 Třeba Furch má myslím krky bez lepené hlavy z jednoho kusu. Já osobně si myslím, že z hlediska směru vláken dřeva a celkové stability krku je lepený spoj výhodnější.
dá se říct běžné. Důvodem je úspora materiálu, patky se dělají z odřezků.
Ještě postřeh ... líbí se mi "skoro neviditelné" lepení na některých Dowinách, kde spoj není v krku, ani v přechodu do hlavy, ale až v hlavě samé, a je tam navíc hrana v které se spoj ztrácí, shoŕa hlavy je dýha, takže spoj je vidět jen na bocích hlavy - poslední fotka.
Potom tu mám ještě Godin, ten je dělanej stejně, jako ta Dovina s černými olivkami.
Všechno vypadá dobře narozdíl od nějakých "šátkových" spojů pod hmatníkem (někdy až k druhému pražci).
A nejhorší je ten "tesařský" spoj na starších Taylorech. Vůbec nepochybuju o tom, že to je konstrukčně-technicky kvalitní řešení, ale kytara není zahradní pergola, takže to bych fakt nemoh' ...
Potom tu mám ještě Godin, ten je dělanej stejně, jako ta Dovina s černými olivkami.
Všechno vypadá dobře narozdíl od nějakých "šátkových" spojů pod hmatníkem (někdy až k druhému pražci).
A nejhorší je ten "tesařský" spoj na starších Taylorech. Vůbec nepochybuju o tom, že to je konstrukčně-technicky kvalitní řešení, ale kytara není zahradní pergola, takže to bych fakt nemoh' ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Takhle neviditdlne to ma muj Cort, koukal jsem na to asi minutu, nez mi to doslo, jak to je.
-
FildaVilda
- Nový uživatel
Ahoj. Přiznám se, že jsem chvilku dumal, do jakého vlákna můj dotaz zařadit.
Mám už lehce přes dva roky Taylor GS mini v koa verzi (kupovaná v kytarách v Brně). Musím říct, že kytara má famózní zvuk i přesto, že má menší tělo. Co mě ale už delší dobu "hryže" je dohmat. Momentálně mám výšku tlustého E 3mm a tenkého E 2mm (na 12. pražci). Taylorem uvedené tovární hodnoty jsou 6/64 palce (cca 2,4mm) tlusté E a 4/64 palce ( cca 1,6mm) tenké E. Na kytaře jsem měl dlouho dobu Taylorem doporučené 13ky struny. I přes kratší menzuru a tím nižší pnutí strun to byl záhul, takže jsem tam nakonec dal 12ky (na zvuku kytara moc neztratila).
Zkrátím to
. Budu mít po dlouhé době možnost zajet do Brna a tak si říkám, že jim to tam zkusím dát na seřízení. Už jsem tam kdysi i psal s dotazem, zda seřizují i Taylory neboť jsem se dočetl, že dohmat se u Taylorů seřizuje nestandardně výměnou destiček umístěných pod krkem. Na můj dotaz bylo pouze suše odpovězeno, ať se v Brně zastavím. Tak se chci zeptat, zda tam už někdo Taylora na seřízení dával a jaké jsou zkušenosti. Mám se tam domáhat seřízení pomocí výměny těch destiček nebo akceptovat i případné zbroušení sedla atd.? Nebo to moc řeším?
Druhý dotaz je ohledně ideálního dohmatu. Je reálné jít ještě níž pod Taylorem doporučené hodnoty, aniž by drnčely struny o pražce? Hraju v zásadě pouze trsátkem, ale nijak tvrdě.
Budu rád za jakékoliv postřehy/názory.
Mám už lehce přes dva roky Taylor GS mini v koa verzi (kupovaná v kytarách v Brně). Musím říct, že kytara má famózní zvuk i přesto, že má menší tělo. Co mě ale už delší dobu "hryže" je dohmat. Momentálně mám výšku tlustého E 3mm a tenkého E 2mm (na 12. pražci). Taylorem uvedené tovární hodnoty jsou 6/64 palce (cca 2,4mm) tlusté E a 4/64 palce ( cca 1,6mm) tenké E. Na kytaře jsem měl dlouho dobu Taylorem doporučené 13ky struny. I přes kratší menzuru a tím nižší pnutí strun to byl záhul, takže jsem tam nakonec dal 12ky (na zvuku kytara moc neztratila).
Zkrátím to
Druhý dotaz je ohledně ideálního dohmatu. Je reálné jít ještě níž pod Taylorem doporučené hodnoty, aniž by drnčely struny o pražce? Hraju v zásadě pouze trsátkem, ale nijak tvrdě.
Budu rád za jakékoliv postřehy/názory.
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Níž než jsi uvedl bych struny už nedával. Budou pak pleskat o pražce. Taylor to má dobře vymyšlené s možností přesazení a vypodložení krku. To bych ale bral až jako poslední možnost, když už by nebyl prostor pro snížení sedla společně s nastavením průhybu krku.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Jestli máš problém na menzuře 597 mm se .013 strunama, tak bude problém spíš v prstech, tzn. víc hrát, víc cvičit.
Myslím, že vyšší dohmat je kvůli "povoleným" strunám na krátké menzuře, a je otázka jestli půjde snížit jako na velké (650mm) kytaře, a niž by to drnčelo. Měl jsem Cort mini (mmenzura 579mm) a tam struny tak plápolaly, že to s nízkým dohmatem nešlo.
Myslím, že vyšší dohmat je kvůli "povoleným" strunám na krátké menzuře, a je otázka jestli půjde snížit jako na velké (650mm) kytaře, a niž by to drnčelo. Měl jsem Cort mini (mmenzura 579mm) a tam struny tak plápolaly, že to s nízkým dohmatem nešlo.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Dohmat se seřizuje standardně - výztuhou, nultým pražcem a kobylkovým plátkem - v tomto pořadí.FildaVilda píše: 23.01.2022 23:01 ..., že dohmat se u Taylorů seřizuje nestandardně výměnou destiček umístěných pod krkem.
Novým usazením krku pomocí podložek se řeší geometrie celé kytary, pokud rovina krku nesedí vzhledem k rovině kobylky, např vlivem sesychání postupem let. Pro vybavený servis je to prý zákrok, který ti udělají na počkání.
www.youtube.com/watch?v=VO55BY2enxM&t
Asi bych doplnil, že výztuhou se nastavuje dohmat jen nepřímo. Výztuha slouží pouze k nastavení průhybu krku při konkrétní tloušťce a napětí strun a ten má být nad šestým pražcem při zmáčknuté struně na prvním a patnáctém poli cca 0,1 - 0,2 mm (mezera mezi spodkem struny a vrcholem pražce). Pak už se s výztuhou nehýbe a při seřizování dohmatu se pracuje jen s nultým a sedlovým pražcem.
Také bych to napsal trochu jinak. Ořech i reliéf dohmat sice ovlivňuje, ale napsat, že se tím nastavuje je obrácená kausalita.
Kytara se seřizuje standardně - výztuhou, nultým pražcem a kobylkovým plátkem.
Dohmat se nastavuje kobylkovým plátkem, po správném seřízení reliéfu a ořechu.
Kytara se seřizuje standardně - výztuhou, nultým pražcem a kobylkovým plátkem.
Dohmat se nastavuje kobylkovým plátkem, po správném seřízení reliéfu a ořechu.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
To už se mi zdá spíše jako slovíčkaření. Kdo si umí seřídit kytaru je mu jasné, že k seřízení musí přistupovat jako k celku, který musí dohromady fungovat a ladit. Kdo se toho bojí nebo nechce sám špekulovat zanese to ke kytaráři, který když má čas udělá seřízení na počkání.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Tak kdo to umí, neptá se na fóru, jenže lidé často nechápou tu vazbu.
Většina kytaristů ti řekne, že šroub v krku je na seřízení dohmatu, a pokud chtějí dohmat změnit točí šroubem, resp. přijdou se zeptat na kterou starnu mejí točit. Je to na FB pořád dokola. Točí a měří dohmat na oktávě. A pokud je kytara třeba moc vlhká, nebo mají nový sedlový plátek (vysoký), nikdy to neseřídí, a drnčí jim to i při vysokém dohmatu. Spíš strhnou trussrod.
V inzerátech běžně "kytara má vadu - nejde seřídit dohmat" - na dotaz co to znamená - stržený šroub atd.
Prostě při seřizování dohmatu se
NAPŘED zkontroluje případně nastaví reliéf (a ořech) a
POTOM teprve se nastaví dohmat na kobylce.
Jsou to 2 různé věci.
Většina kytaristů ti řekne, že šroub v krku je na seřízení dohmatu, a pokud chtějí dohmat změnit točí šroubem, resp. přijdou se zeptat na kterou starnu mejí točit. Je to na FB pořád dokola. Točí a měří dohmat na oktávě. A pokud je kytara třeba moc vlhká, nebo mají nový sedlový plátek (vysoký), nikdy to neseřídí, a drnčí jim to i při vysokém dohmatu. Spíš strhnou trussrod.
V inzerátech běžně "kytara má vadu - nejde seřídit dohmat" - na dotaz co to znamená - stržený šroub atd.
Prostě při seřizování dohmatu se
NAPŘED zkontroluje případně nastaví reliéf (a ořech) a
POTOM teprve se nastaví dohmat na kobylce.
Jsou to 2 různé věci.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Problém je v tom, že kromě mechanik je výztuha v krku akustické kytary jediná věc, se kterou se dá kroutit a taky se s ní kroutí někdy až do úplného ukroucení ve snaze seřídit něco, co výztuhou seřídit nejde. Přitom slouží opravdu jen k nastavení průhybu hmatníku (reliéfu), ne k seřizování výšky strun (dohmatu).
Taky je třeba nezapomínat, že seřízení výšky strun nad 1. pražcem a nad 12. pražcem jsou dvě sice vzájemně propojené, ale co se týká nastavování samostatné operace. Už se tu o tom psalo opravdu hodně...
Taky je třeba nezapomínat, že seřízení výšky strun nad 1. pražcem a nad 12. pražcem jsou dvě sice vzájemně propojené, ale co se týká nastavování samostatné operace. Už se tu o tom psalo opravdu hodně...
Přesně tak.
Ořech se dá celkem dobře nastavit bez ohledu na reliéf a kobylku podle prvních 2 pražců - tam se reliéf neprojeví, a bez ohledu na dohmat. Pokud to chci přesněji nechám si trochu rezervu, a finálně doupravím úplně nakonec.
Reliéf je třeba nastavit na použitou tenzi, tzn. se všemi strunami, požadovanou sílou strun, a naladěno. Dřevo reaguje se zpožděním takže pokud povolím, musím počítat s tím, že si to časem ještě trochu "sedne". Seřízený ořech a dohmat v podstavtě není v tu chvíli potřeba, dělá se to na 1. a 14. (12.) pražec.
Při nastavení dohmatu je ale potřeba mít obě věci udělané!
Po nastavení dohmatu sedlem ještě kontroliji ořech, a jak jsem psal, někdy mírně doladím. Kontroluji tak, že zmákčnu strunu ve 3. poli, a sleduji výšku nad 1. pražcem - musí být téměř nulová. Téměř proto, aby byla jistota, že není ořech nízko, a navíc se struna časem probrousí, a mohlo by to drnčet.
Ořech se dá celkem dobře nastavit bez ohledu na reliéf a kobylku podle prvních 2 pražců - tam se reliéf neprojeví, a bez ohledu na dohmat. Pokud to chci přesněji nechám si trochu rezervu, a finálně doupravím úplně nakonec.
Reliéf je třeba nastavit na použitou tenzi, tzn. se všemi strunami, požadovanou sílou strun, a naladěno. Dřevo reaguje se zpožděním takže pokud povolím, musím počítat s tím, že si to časem ještě trochu "sedne". Seřízený ořech a dohmat v podstavtě není v tu chvíli potřeba, dělá se to na 1. a 14. (12.) pražec.
Při nastavení dohmatu je ale potřeba mít obě věci udělané!
Po nastavení dohmatu sedlem ještě kontroliji ořech, a jak jsem psal, někdy mírně doladím. Kontroluji tak, že zmákčnu strunu ve 3. poli, a sleduji výšku nad 1. pražcem - musí být téměř nulová. Téměř proto, aby byla jistota, že není ořech nízko, a navíc se struna časem probrousí, a mohlo by to drnčet.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
-
FildaVilda
- Nový uživatel
To jsem netušil, co tu svým dotazem rozpoutám za diskuzi.
Chtěl jsem každopádně poděkovat za reakce. Dal jsem to v Brně na seřízení a normálně trošku snížili sedlo + kontrola prohnutí krku a jsem spokojen. Příště asi budu míň spekulovat a odnesu to na seřízení hned. Nicméně jsem tam nechal .012 struny. Jsem měkkej no, a je pravda, že to chce cvik. 
Hoši, už delší dobu koukám po kytarách. Teď bych měl možnost koupit Taylor 314e za super peníze. Zkoušel jsem 314ce a ta se mi zvukově moc líbila. Je ve zvuku velký rozdíl? Popřípadě budu ráda za každou zkušenost a radu. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale na 314e skoro nejde nic najít. Asi to vidím tak, že se stejnak seberu a pojedu tam s penězma a uvidím jak mi bude znít. Každopádně jak říkám. Budu rád za nějakou zpětnou vazbu na tuhle kytaru.
Taylor 314 je dobrá kytara, býval to základní celomasiv Made in USA (nevím, jestli to ještě platí) , bez zbytečného zdobení, ale s výborným zvukem. Otázka je, co znamená super peníze, podle mě tak cca kolem 30k, to bych za kytaru v dobrém stavu asi dal. Měl jsem v ruce verzi s výkrojem i bez, ale rozdíl ve zvuku jsem nezaznamenal.