Kytary Harley Benton
Pravidla fóra
Re: Kytary Harley Benton
Krásná! Já zase ulítávám na těch bílých a černých Customech. Koukám, že s tím méně futuristickým tvarem starších HB500 jsem kecal, klasická patka a o 2mm širší tělo ale platí. Tady jsou moje bejvalky:
Fořt: Moc pěkná. Podle fotky je taky kobyla dost nízko, tedy menší úhel krku, menší lom strun ke struníku. Máš nějaký názor na zvuk té starší vs. modern?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ta starší byla Harley Benton SC-500 VW Vintage Series, měla blíž ke klasickému LP Custom, měl jsem pak krátce nato Yamahu SL-550 a ta zněla dost podobně - silný, tučný zvuk s celkem kousavým atakem, ale trochu nevyrovnaný, krkáč už dost zahuhlaný a kobyla naopak hodně ostrá. Novější černá SC-500 byla celkově zvukově upravenější, vyrovnanější, méně extrémní. Přišla mi ale i v ruce taková trochu "gumovější", nevím jestli je to ten správný výraz, byla prostě méně tvrdá zvukově i na omak
Ale hrálo se na ní super a za ty peníze určitě fajn kytara, Yamaha mne stála čtyřikrát víc...
Naposledy upravil(a) affordano dne 7.02.2022 23:04, celkem upraveno 1 x.
Ano, kobylka je níž. Možná je to trochu i tím, že pouzdra závitů nejsou zcela zaraženy do dřeva, kdyby šly o 1-2 mm níž (možná by to ani nešlo, on je top hodně klenutý), kobylka by mohla výš.torst píše: 27.01.2022 9:53 Fořt: Moc pěkná. Podle fotky je taky kobyla dost nízko, tedy menší úhel krku, menší lom strun ke struníku. Máš nějaký názor na zvuk té starší vs. modern?
Zvukově je rozdíl asi především ve snímačích. Nevím, cos tam dal za HB, ale jsou takové hodné, kulaté, ve zkreslení s "jemnějším zrnem". Na svém starém HB mám Slashovy SD APH-2, ty jsou mnohem agresivnější ve středech. Na sucho platí víceméně totéž, tedy vlastně to, co jste tu někdo psal. Nový HB je oproti starému jakoby komprimovanější, uhlazenější, hodnější, tlustší, medovější. Starý HB středovější, míň basů, víc výšek. I na sucho jakoby uřvanější, agresivnější. Pocitově je nový HB snad i příjemnější na hraní, nemluvě o tom lepším přístupu v nejvyšších polohách. Možná působí v ruce i "solidněji" než ten starý. Jo, neměls prodávat...
Jinak jsem ještě vyměnil na tom starém HB stop tailpiece (struník) i se šrouby za ten na tvé nové (asi nějaká levná Čína, ne?). Na těch levných HB LP se mi ten struník s většími šrouby s půlkulatou hlavou nelíbí. Ten tvůj klasický jsem ještě trochu "relicoval" jemným šmirglem a brusnou pastou, kterou jsem odrbal i zlato ze šroubů. On je navíc ten tvůj struník o fous lehčí než u HB, což je asi dobře (staré 1959 LP měly hliníkový).
Po tom LP HB se mi občas trochu zasteskne, ale spíš vizuálně, měl takový správně vybarvený luby ... Jinak nelituju, Vintage mi přijde lepší, i když to pořád není ono. Ten rozdíl staré a nové HB co popisuješ se mi líbí, resp. ten uřvanej agresivní zvuk staré HB je to, co podle mě dělá Standarda. Neprodáš? 
HW na tom mém je čína, Aliexpress, ale to je asi na všech kopiích podobné. Ty lůžka struníku bych neměnil, už se mi stalo, že se tím "uvolnilo" dřevo a nové nedrzely zaražené, tah strun je vytahoval.
Snímače jsem měl původně na Diamantu a nahradil jsem jimi předchozí SD SH1 a 5. Mám i nahrávku, hrají zhruba stejně, ale Duncany měly jasnější výšky.
HW na tom mém je čína, Aliexpress, ale to je asi na všech kopiích podobné. Ty lůžka struníku bych neměnil, už se mi stalo, že se tím "uvolnilo" dřevo a nové nedrzely zaražené, tah strun je vytahoval.
Snímače jsem měl původně na Diamantu a nahradil jsem jimi předchozí SD SH1 a 5. Mám i nahrávku, hrají zhruba stejně, ale Duncany měly jasnější výšky.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
levnej Jim Root strat: https://harleybenton.com/product/st-20hh-active-sbk/ 
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Volfi od rána na ni koukam, chtěl jsem to tady postnout
sakra libi se mi, je fakt hezká ale to je asi vše co?
Ne, toho neprodám. Nouze přišla na kozáka a kytar se zbavuju. Prodal jsem nedávno toho LP Epi, a taky Fender Baja Tele, ale HB neprodám žádného. Naopak si možná časem pořídím za Baja to 52 tele od HB.torst píše: 29.01.2022 12:37 Po tom LP HB se mi občas trochu zasteskne, ale spíš vizuálně, měl takový správně vybarvený luby ... Jinak nelituju, Vintage mi přijde lepší, i když to pořád není ono. Ten rozdíl staré a nové HB co popisuješ se mi líbí, resp. ten uřvanej agresivní zvuk staré HB je to, co podle mě dělá Standarda. Neprodáš?
Ta lůžka nebylo třeba měnit, závity byly stejné.
Těžko říct, já jsem zatim ty nový bentony v ruce neměl a u všech změnili dřevo, co tak koukám. Tim neříkám, že ty kytary jsou horší nebo lepší.Nacrewl píše: 29.01.2022 16:29 Volfi od rána na ni koukam, chtěl jsem to tady postnout![]()
sakra libi se mi, je fakt hezká ale to je asi vše co?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Volfi: počkáme si na testovací videa

měla by mít hmatník z ebenu a bez značek. Ale jinak paráda. (Mám jí jako china fake 1:1)
China fake? máš nějaký fotky?
https://torst.rajce.idnes.cz/Fender_Str ... r_Jim_Root
ten plechovej srážeč jsem už vyměnil za odpovídající origoši.
ten plechovej srážeč jsem už vyměnil za odpovídající origoši.
No tomu chybí už jen ten malej rádius hran těla kytary.
Mrk jsem na origoš, máš pravdu, ty hrany jsou ostré, to mi ušlo. Jinak ale provedení 100%, žádné nedodělky, otřepy a pod. Fakt voňafka. Elektrika srajda, ale to lze vyměnit.
Kopie včetně loga na hlavě i i na spojení krku s tělem. Sériové číslo. Prostě masakr. Hrubá zlodějina našich přátel z východu.
vč. podpisu J.Roota. Je hrozně lehounká, hrozně dobře se na ní hraje a má takovej lehkej, jakoby napěněnej barevnej zvuk. Ani bych jí nebral primárně na metal.
Já se nepozastavuju nad tím jak hraje, věřím že může být dobrá.
Ale mě osobně hodně vadí, že její výrobce krade, tedy vyrábí za a) cízí nápad za b) cizí značku.
Když to budou dělat bez podpisu (případně s nějakým podpisem čínského kytaristy nebo nějakého s kým si to domluví), pod svojí značkou a ideálně lehce modifikovaným tvarem, neřeknu ani popel, tak se to má dělat. To dělá ten výše zmiňovaný HB, to je pro mě relativně OK (ještě je tam stále ta podoba s předlohou).
Ale mě osobně hodně vadí, že její výrobce krade, tedy vyrábí za a) cízí nápad za b) cizí značku.
Když to budou dělat bez podpisu (případně s nějakým podpisem čínského kytaristy nebo nějakého s kým si to domluví), pod svojí značkou a ideálně lehce modifikovaným tvarem, neřeknu ani popel, tak se to má dělat. To dělá ten výše zmiňovaný HB, to je pro mě relativně OK (ještě je tam stále ta podoba s předlohou).
Moje černá black beauty, lesnice póĺovnická je zpátky. Po snížení dohmatu se zvedl výkon (původních) snímačů , až hledím. Snímače jsem výškově musel dolaďovat - u kytaráře při zkoušce drnčelo tenké E a po hledání různých příčin nakonec došlo ke zjištění , že struna po snížení dohmatu drnčí o šroubek u kobylkového snímače.
Tolik k přesnosti vyladění polohy snímačů z čínských továren.
je třeba si to poladit sám.
Po zabroušení pražců ,drážek v nuláku (což si sám neudělám) a seřízení krku je nástroj perfektně hratelný.
Zvuk je trochu jiný než byl (dohmat a struny 10Ernie Ball), ale stále zachovává charakter , který jsem už dřív popsal.
Zvuk je rozhodně trochu jiný (ani lepší ani horší) ,než u 450+ , rezonance těla a hlavně krku je vyšší - možná i vlivem větší hlavy.
Gumovost vlivem krkového ergonomického spoje je zajímavé téma , ale nemám zkušenost , moje HB nemají pocitově s tuhostí problém...
@Fořt:Moje 450+ má taky jemnější plameny javoru , zřejmě potřebují odlišit dražší 550 model , který asi původní nabídce kdysi nebyl..
@Affordano:Moje tělo CS500 BK má šířku těla 48mm u "krční" rolny , kolik měly Ty Tvoje ?
Mimochodem , i ta Tvoje bílá krasavice je, jak píšeš, typ SC , nikoliv HBL - podle hlavy a potenciometrů, ladících mechanik . HBL měla užší hlavu podobně jako třeba 450+ ale s jiným tvarem vršku (hrb) , měla tam znak diamantu a jiný tvar nápisu harley Benton , měla jantarové kryty potenciometrů podobně jako má 450+.
Nedivil bych se , kdyby se i výrobní továrna od r. 2007, kdy to podle mně začli vyrábět, změnila .
https://www.muckerbox.de/alle-staedte/h ... -les-paul/
@Torst: Z čeho jsou tail piece na replikách? Ony nejsou z duralu? Z té nedefinované činské slitiny "na všechno"?
Ke kousavosti Standardů - názor bez zkušeností s origo , kamenujte dle libosti:
V současných Standardech jsou silnější (overwound) PAF snímače , než se dávají do replik.Repliky vycházejí z historických PAFů a navíc možná něco srazí rozdíly v materiálu plate a deklu , který býval z alpaky (silver nickel) a u no name je z mosazi.
Pokud by se replika LP osadila u kobylky třeba Irongearem
http://www.irongear.co.uk/irongear_pickups_029.htm
kousala by IMHO podobně.
K problematice Fake:
ať si každý koupí co chce , jeho věc. když to nevydává za origo. Hrát to může velice dobře.
Originály jsou dnes velice drahé, platíte nejen za kvalitu a zemi původu, ale i za esprit značky , čili logo.. Pokud je někdo velký fanda značky a nemůže vydat velké peníze za kytaru (hodinky , nůž) , koupí repliku. To se dá pochopit.
konec konců , repliky se dělají třeba i veteránů, viz třeba L a K CCCC motocykl, krásná replika a kus historie , respektovaná i na srazech veteránů. .. To je zase jiná , replika něčeho , co se už nevyrábí, je trochu jiný příběh.
I LP "Chibson" jsem viděl na YT ,s recenzemi jak jsou skvělé, za cenu HB..na druhé straně rozbor kytaráře , co vše je odrbané - třeba volné díry na tail piece .
Osobně mám raději HB. raději replika než fake produkt.
I přelepování replik znakem Gibson považuji za ....
P.S. Co to je "neplatný obrázek"?
Systém si se mnou hraje.Nejde vložit ani obrázek , který už jsem jednou úspěšně vložil.
Tolik k přesnosti vyladění polohy snímačů z čínských továren.
je třeba si to poladit sám.
Po zabroušení pražců ,drážek v nuláku (což si sám neudělám) a seřízení krku je nástroj perfektně hratelný.
Zvuk je trochu jiný než byl (dohmat a struny 10Ernie Ball), ale stále zachovává charakter , který jsem už dřív popsal.
Zvuk je rozhodně trochu jiný (ani lepší ani horší) ,než u 450+ , rezonance těla a hlavně krku je vyšší - možná i vlivem větší hlavy.
Gumovost vlivem krkového ergonomického spoje je zajímavé téma , ale nemám zkušenost , moje HB nemají pocitově s tuhostí problém...
@Fořt:Moje 450+ má taky jemnější plameny javoru , zřejmě potřebují odlišit dražší 550 model , který asi původní nabídce kdysi nebyl..
@Affordano:Moje tělo CS500 BK má šířku těla 48mm u "krční" rolny , kolik měly Ty Tvoje ?
Mimochodem , i ta Tvoje bílá krasavice je, jak píšeš, typ SC , nikoliv HBL - podle hlavy a potenciometrů, ladících mechanik . HBL měla užší hlavu podobně jako třeba 450+ ale s jiným tvarem vršku (hrb) , měla tam znak diamantu a jiný tvar nápisu harley Benton , měla jantarové kryty potenciometrů podobně jako má 450+.
Nedivil bych se , kdyby se i výrobní továrna od r. 2007, kdy to podle mně začli vyrábět, změnila .
https://www.muckerbox.de/alle-staedte/h ... -les-paul/
@Torst: Z čeho jsou tail piece na replikách? Ony nejsou z duralu? Z té nedefinované činské slitiny "na všechno"?
Ke kousavosti Standardů - názor bez zkušeností s origo , kamenujte dle libosti:
V současných Standardech jsou silnější (overwound) PAF snímače , než se dávají do replik.Repliky vycházejí z historických PAFů a navíc možná něco srazí rozdíly v materiálu plate a deklu , který býval z alpaky (silver nickel) a u no name je z mosazi.
Pokud by se replika LP osadila u kobylky třeba Irongearem
http://www.irongear.co.uk/irongear_pickups_029.htm
kousala by IMHO podobně.
K problematice Fake:
ať si každý koupí co chce , jeho věc. když to nevydává za origo. Hrát to může velice dobře.
Originály jsou dnes velice drahé, platíte nejen za kvalitu a zemi původu, ale i za esprit značky , čili logo.. Pokud je někdo velký fanda značky a nemůže vydat velké peníze za kytaru (hodinky , nůž) , koupí repliku. To se dá pochopit.
konec konců , repliky se dělají třeba i veteránů, viz třeba L a K CCCC motocykl, krásná replika a kus historie , respektovaná i na srazech veteránů. .. To je zase jiná , replika něčeho , co se už nevyrábí, je trochu jiný příběh.
I LP "Chibson" jsem viděl na YT ,s recenzemi jak jsou skvělé, za cenu HB..na druhé straně rozbor kytaráře , co vše je odrbané - třeba volné díry na tail piece .
Osobně mám raději HB. raději replika než fake produkt.
I přelepování replik znakem Gibson považuji za ....
P.S. Co to je "neplatný obrázek"?
Systém si se mnou hraje.Nejde vložit ani obrázek , který už jsem jednou úspěšně vložil.
Naposledy upravil(a) MartyC dne 2.02.2022 7:41, celkem upraveno 1 x.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
Tak u Gibsonu co je mimo Custom Shop tohle fakt neplatiOriginály jsou dnes velice drahé, platíte nejen za kvalitu...
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark