Investice finančních zdrojů do el. kytar

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
volfi

Re: Investice finančních zdrojů do el. kytar

Příspěvek od volfi »

Krásnej příklad cen kytar je vidět zrovna u Fenderu u modelu Jim Root Stratocaster a Telecaster. Ty kytary se vyrábí pomalu 10 let se stejnýma specifikacema. Telecaster stával dlouhou dobu 21K a stratocaster 26K. Dnes je to 32K za tele a 38K za strat.
Fender US standart stával kolem 25K pokud se nepletu a jelikož Fender přeznačil svoje seriie, tak mi příjde, že dnešní US standart je řada Professional II která jde k 44K a proto se starší standarty prodávají dráž.
Ale není to tak u všech značek, sáhnu do jiného soudku. V roce 2012, jsem kupoval ENGL Fireball za 31K a dnes stojí asi 29K.
Neřekl bych, že to je jen o inflaci, ale některé značky prostě zdražili v posledních letech. A nevím jak moc si pamatujete na rok 2008, ale tenkrát na ceně padlo hodně kytar, klidně o 1/3 ceny.

Takže investice peněz do kytary je určitě dobrá věc, protože za těch pár tisíc ti to přinese hodně zážitků a při případném prodeji nebudeš tolik škodnej, nebo i něco málo vyděláš. Ale vrážet peníze do kytar jen za účelem velkého zisku je poměrně riskantní a jsou asi lepší způsoby jak vydělat peníze. Pokud bych opravdu chtěl investiční kytaru, tak bych koukal po nové limitce z nějakého Customshopu ideálně spojenou s nějakým slavným jménem. Například by mě zajímala reálná prodejní cena ESP KH4.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

https://www.muziker.cz/gibson-les-paul- ... y-sunburst
Koukám na Classica. (pokud si vybavuji - Classic bez dutin, nejblíž původním Standardům). Za podobné prachy byl Classic nedávno na bazaru, psalo se tu, že dobrej kup a taky byl za chvíli pryč. Takže mi to přijde zajímavé.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
volfi

Příspěvek od volfi »

Nemá tenhle classic 9-hole weight relief?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

volfi: Myslím, že máš pravdu : https://www.gibson.com/en-US/Guitar/USA ... ent-Cherry
Mě by vadil i ten krk Slim Taper. Plochý krk, že? Gibson má mít poleno!
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Pohled z opačné strany, uvažoval jsem o prodeji Harley Bentona HB-35 a zjistil jsem že prodělám protože patrně díky kurzu koruny je teď kytara levnější než před pár lety. Vpodstatě se teď vyplatí nakoupit (zas ale skoro nic kloudného není skladem)
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
starypard

Příspěvek od starypard »

volfi píše: 19.02.2022 22:14 Neřekl bych, že to je jen o inflaci, ale některé značky prostě zdražili v posledních letech. A nevím jak moc si pamatujete na rok 2008, ale tenkrát na ceně padlo hodně kytar, klidně o 1/3 ceny.
Takže investice peněz do kytary je určitě dobrá věc, protože za těch pár tisíc ti to přinese hodně zážitků a při případném prodeji nebudeš tolik škodnej, nebo i něco málo vyděláš.
Já v roce 2007 nakupoval, docela dost. USD byl taknějak v těch letech asi za 17,- korun a tahaly se sem kytary z Ameriky na kšeft, byly vysloveně levný. Za pár let mi teklo do bot. Všechno jsem prodal dráž než jsem koupil. Dobře investované peníze a hraní pár let zadarmo. Těžko říct, zda je i nyní taková doba .....
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

V roce 2019 jsem HB-35 plus, kupoval za 209 euro 5300Kč!
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
himself

Příspěvek od himself »

Musim rict, ze kupovani nejlevnejsich kytar a snaha je po letech hrani prodat se ziskem mi prilis sympaticka neni.
Ale samozrejme princip nabidka poptavka chapu.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

himself píše: 20.02.2022 16:08 Musim rict, ze kupovani nejlevnejsich kytar a snaha je po letech hrani prodat se ziskem mi prilis sympaticka neni.
Nechtěl jsem aby to takhle vyznělo, vždy při prodeji prodělám i gatě, furt jsem žil v tom že jsem za ni dal přes pět tisíc ale spletl jsem se tehdy stála 179 eur, teď 199 eur ale je lepší kurz tak je to tak nějak nastejno.Tak než ji prodat za cca 3500,- to raději zůstane doma, na to je moc dobrá :-)
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
starypard

Příspěvek od starypard »

Nedávno se mi svěřil bratranec, že když začal covid a covidismus, ulil přebytečné peníze do kytar. Má v tom asi dvě stovky. Nyní prodává, zdá se mi, že ještě brzo. I když ... za chvíli nebude komu, lidé nebudou mít peníze, strašně jsme zchudli a zchudneme, takový je plán. Každou rodinu čekají během několika let neplánované výdaje v řádu stovek tisíc.
krade

Příspěvek od krade »

2 starypard: Z čeho usuzuješ, že je plán, aby lidé zchudli? Aby jako odevzdávali méně daní státu? V čem je to prosím tě pro stát výhodné? Že by pak vyplácel více sociálních dávek? Výhoda, záměr? Nechápu.

A co to je za perlu, ta poslední věta? Ty dokážeš odhadnout, jaké budou neplánované výdaje rodin v nadcházejících letech? To jako víš, jestli a kdy se mi rozbije auto nebo kotel? Jak?
Sorry za ot, ale tohle je fakt blábol.
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
himself

Příspěvek od himself »

Pri vsi skromnosti a bez machrovani, je to tady Fender vedle Gibsona, statisice behem let snad nebudou takova katastrofa.
starypard

Příspěvek od starypard »

himself píše: 20.02.2022 17:02 Pri vsi skromnosti a bez machrovani, je to tady Fender vedle Gibsona, statisice behem let snad nebudou takova katastrofa.
Statisíce během několika let jsou pro většinu národa veškerým příjmem. Jak mají lidé vydat peníze, které nemají a nebudou mít? Na mnoha místech již nájmy (či ceny hypoték) převyšují příjem ze zaměstnání .....
torst

Příspěvek od torst »

himself píše: 20.02.2022 16:08 Musim rict, ze kupovani nejlevnejsich kytar a snaha je po letech hrani prodat se ziskem mi prilis sympaticka neni.
Tohle ti vadí? Spekulace na cenu je naprosto legální. Já mám starého VW Golfa ´89 a vidím, že jde sakra nahoru, jako veterán. Totéž kytary. Ty, kdo měli na půdě starou Jolanu, si můžou gratulovat. Co na tom?
Když vidim tu zhaszranou inflaci, tak si říkám, že je fakt lepší koupit kytary, chleba to nežere a muzikant si užije, ale jak píše Pard - koupí je za 15 let někdo? Dnes prodávat kytary, jak čtu výše, podle mne chyba. Peníze dnes hodnotu ztrácejí, kytary snad (?) ne.
P.S. : Ten Classic na 46, i s dutinama a slim taper, no prostě mi to přijde jako dobrej kup, ale nebudu blbnout. I když, viz výše ...
himself

Příspěvek od himself »

Mno, vadí...ať si každý dělá, co chce, nemusím to kupovat. Jen mi to přijde takové malicherné.
torst

Příspěvek od torst »

Poslechnou, Silberstein, neříkaj mi, že jim nejde o peníze!
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

To jo, ale levný kytary, odhlížeje od "veteránů", bude snaha dělat pořád levněji a levněji. Nějak si nedovedu představit, že HB někdy bude mít nějakou cenu. Kdežto "drahý" kytary zlevňovat nebudou, protože proč by měly? Tj. ani starý kusy by zlevňovat neměly. Ale pokud myslíš "levné" jako "USA Deluxe Strat za 25 000" - tak to je prostě využití příležitosti :) .
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Je mi líto třeba lidí, co prodávají "mistrovské" VKV nebo devadesátkové ovationy, co stály dvě tři dekády zpátky majlant. Teď to nikdo nechce, jsou to neprodejný pádla. Něco na ceně získá, něco ne. Sichrovka jsou podle mne vyšší řady Martin, Gibson, Fender. Jinak je to o náhodě. Po kytarách třeba od Jurkoviče se můžou lidi utlouct, dá se to stopro říct i o dalších tuzemských výrobcích? Kdo dokáže vidět třeba čtvrt století dopředu?
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
MartyC

Příspěvek od MartyC »

Mám starou Jawu kývačku. Teď stoupá v ceně a je to fakt dobrá investice. otázkou je , jak to bude za pár let , pokud se třeba prosadí omezení benzínových vozidel.
U kytar by to mělo stoupat. Mahagon nezlevní a je i možné , že třeba i levný Harley Benton bude jednou cennější - stačilo by , aby na něj někdo slavný začal hrát.
Ale o tom to u těchto levných kytar není.
Mám dva LP HB a mám je ne proto , aby stoupaly v ceně , ale proto , že jsou to fajn nástroje za hubičku.
Teď mi jde z Ukrajiny vrak Jolany Diamant , tam už se bude dát mluvit o investici , ale stále je cena dost nízko a kupuji to proto , abych to měl , ne abych na tom vydělal. I kdyby Diamantka stoupla o 10-20 tisíc , dlouhodobě to nikoho nezachrání.
Jiná situace je u drahých Martin , Fender a Gibson kytar , ty prémiové kusy si kupuje lépe situovaná vrstva , u které lze očekávat , že tu bude dál - chudnou vždy spíše Ti nejchudší. Nákup takových kytar považuji za investici, navíc s bonusem možnosti hrát na ně.
K tomu chudnutí - vypadá to , že nás čeká obtížnější období , ale jinak prognózy , které zazněly , jsou pouhý výstřel do tmy.
Zatím pořád je poměrně početná vrstva lidí , kteří si mohou udělat radost nákupem. A v krizové době covidové se nákupy nesnížily , pokud to dobře sleduji.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
torst

Příspěvek od torst »

https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID449221/
Názor (mám pocit, že už se tu o ní mluvilo)? Když pominu, že před focením by moh utřít prach.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“