IR (impulse response)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Re: Pedálový předzesilovač

Příspěvek od Scorstin »

Mozno som mohol zalozit nove vlakno, nenasiel som k tomuto moc.

Aku mate skusenost s pedalovymi koncovymi (power amp) sims? Konkretne ma zaujimaju ci ste niekto porovnali, ako to funguje u tych beznejsie dostupnych.
Mooer Radar, Two notes Cab M, Nux Solid studio, AMT pangaea, Atomic...

Viem ze niektore IRs obsahuju aj otisk toho powerampu, ale vacsina bezne dostupnych sa v dnesnej dobe snazi byt viacmenej "neutralna", pokial to len realne ide.

Osobne mam skusenost len s Atomic a Radar.

Skusal som v poslednej dobe par preampov do IR, a moje zistenie je ze mi ten poweramp chyba, jak vo zvuku tak v tom "feelingu". Atomic to robi dobre, a funguje dobre aj s externymi preampmi. Radar to zase ma podla mna velmi zle, zvuk to len kazi. Minule som niekde objavil "Poweramp IRs", co by malo fungovat v kombinacii s klasickymi IRs ako taky dalsi filter zvuku, ktory ta priblizi k tomu komplet aparatu, ale nemam este vyskusane. Samozrejme by slo len o tu zvukovu stranku veci, IRs su staticke takze z nich ten "feel" powerampu nedostanes.

Nemate priamu skusenost/porovnanie niektorych tychto krabiciek?

Cisto teoreticka otazka, realne vyuzitie pre to zatial nemam, len sa zaujimam...namiesto toho aby som cvicil a skladal muziku, viete ako to chodi :)
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 3.03.2022 16:47, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do vhodnějšího vlákna.
torst

Re: IR (impulse response)

Příspěvek od torst »

Vím jak to chodí. Hrabal jsem se ve zvuku část produktivního života. Myslím, že se vklad powerampu do IR přeceňuje a to, co popisuješ, je jen rozdíl mezi různými impulsy. Většinou jsou moc vycizelované, výškové, bez těla. Aspoň moje zkušenost s těmi "světovými". Vyrábím si vlastní podle realného aparátu, které mají to maso, špínu, podle tebe poweramp. Shrnuto - na světě jsou jen dva druhy IR´s: Ty špatné a ty torstovy. Pokud máš vlastní aparát s boxem, kterážto sestava se ti líbí, lze z ní vygenerovat impuls - otisk dané sestavy. Není to triviální, ale když to zvládne i agrotorst...
Popisuješ různé zkušenosti s různými IR loadery. Neznám, ale v principu se jedná jen o HW, který by neměl nic dobarvovat. Pokud je ve spojení s preampem (Atomic), je to samozřejmě jiná písnička.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Pedálový předzesilovač

Příspěvek od rotten77 »

Scorstin píše: 3.03.2022 16:02Mooer Radar, Two notes Cab M, Nux Solid studio, AMT pangaea, Atomic...
Přímé porovnání nemám, ale hraju už asi rok na Two Notes Torpedo CAB M+ (to "plus" je verze s preampem, je stejná jako původní verze bez pluska - té stačí updatovat firmware) a nemůžu si to vynachválit. Je to all-in-one krabička - preamp/power amp + cab sim, případně umí fungovat i jenom jako IR loader a v tom případě to můžeš použít i třeba na akustickou kytaru (mám tam IR nějakého starého Martina).

Za sebe můžu jen doporučit. Je teda potřeba počítat s tím, že ten preamp umí jen čisté nebo lehce crunch zvuky - ale k tomu je to určeno, je to "pedal platform" - počítá se s tím, že kresliš krabičkama.

Já ho vybral proto, že oproti konkurenci má (podle mě) tyto výhody:
  • XLR, jack (balanced/unbalanced) a sluchátkový výstup
  • IR loader, cab sim, preamp, ... = pedalboard platform (používám na elektriku, akustiku i basu)
  • poměrně kompaktní velikost (na to, kolik výstupů to má)
  • nemá žádné footswitche - chtěl jsme něco, kde si prostě nastavím aparát a ten bude "pevně daný", nepotřebuju tam něco zapínat/vypínat (jako AmpliFirebox) nebo mít nohou přepínatelné presety (STRYMON Iridium) - mám tam 4 presety (malé kombo alá Fender/Peavey 60's, halfstack Orange, basový Ampeg, akustické impulsy Martin)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Zkoušel jsi guitarhack InchEdge impuls? imho může vyřešit všechny tvoje stesky ;)
Používám Hotone Binary CAB, právě protože umí přepínat presety nohou (Radar nebo Pangea neumi), ale mám to primárně pro akustiku (přepínám svoje impulsy různých kytar jak je střídám). Hotone ma i nejakou simulaci preampu (mam to vzdycky vypnute, protoze to je jenom nejaky dalsi EQ), a taky se pripojuju k nazoru ze se tento vliv precenuje a je to spis marketingove hledani jak prodat neco dalsiho. DynIR jsem zatim nezkousel, ale chystam se, taky se mi nejvic libi Two Notes Cab M+, ale zatím čekám, protože v interview majitel anoncoval letos spoustu novinek a vyrobkovych inovaci.

btw Iridium me osobne neoslovilo (higainy to pro moje ucho nedava), ale zrovna o vikendu na koncerte na to hral borec a zvuk byl fajn. Ale hral prevazne ciste zvuky a light crunche. Mel tele a rikal ze ten vox a fender nefungovaly, az necekane marshall byl OK... je to proste individualni
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Diky za nazory, vyskusam varianty.

Guitarhack impulzy niekde stale asi mam, nepouzival som ich dlho, pretoze do Atomicu mi prisli byt take "veckove", ale je fakt ze s GSP1101 (co je len cisty preamp sim) mi to znelo celkom dobre kedysi, pouzival som ten klasicky InchEdgecosi a aj torstove impulzy... Skusim im dat sancu este :)
countrymetalman

Příspěvek od countrymetalman »

Netestoval někdo Blackstar Dual Drive ten červenej s lampou vs Strymon Iridium?
Oboje je multikanál analog preamp s kvalitní digital IR simulací a jde mi o co nejlepší náhradu lampovýho komba pro studio i stage tichý hraní rovnou do mixu a monitorů. Mám kytary se singly a stylově vše kromě metalu, analog efekty na ambience a modulace k tomu. Digital multiefekty nechci, protože všechny digital preampy a zkreslení totálně ničí skvělý zvuk a dynamiku kvalitních Fenderů se singly. Nebo jestli někdo kromě těch zmíněných dvou testoval a může doporučit i jiný analog preamp nejlépe s lampama + s IR, tak předem díky!
Placka

Příspěvek od Placka »

Na kytary.cz visí tato "recenze":
"SW Architekt umí nastavit cab sim, EQ a pre-drive pro XLR dibox výstup i bez aktivace kanálů 1 nebo 2, takže pro hraní do mixu a recording je to tříkanál! Zvuk všech 3 kanálů se dá snadno nastavit přirozený, bez náznaku chemie nebo jedovatosti, přitom plný, dynamický a s perfektním sustainem (+feeling!!!), nic společného s digital multiefekty, subjektivně výrazně lepší než Fly-rigy. Compressor před to není nutný a do smyčky stačí přidat analog (BBD) delay a reverb, příp wah pedál a není co řešit i na stage a koncerty, pokud tedy není k dispozici slušná celolampa nebo na menší akce s hraním rovnou do mixu.
Skutečně vynikající vintage blues/rock tón pro kytary se singl snímači na riffy a sóla.
"
Co se analogu týče, jsou další možnosti:
Two note Le Clean/Crunch/Lead řada (https://hudebnibazar.cz/two-notes-le-lead/ID454869/)
Two notes Revolt (https://www.thomann.de/cz/two_notes_rev ... preamp.htm)
Blue guitar amp https://www.muziker.cz/bluguitar-amp1-iridium-edition
Victory V4 Countess https://hudebnibazar.cz/victory-amplifi ... /ID428597/
https://hudebnibazar.cz/ksr-ceres/ID401755/
volfi

Příspěvek od volfi »

Moje zkušenost je taková, že ta dynamika právě nejvíce záleží na použitém IR. Zkus si zahrát na preamp rovnou do mixu bez IR, dynamika takřka žádná.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

dobrá možnost: https://hudebnibazar.cz/kytarovy-distor ... /ID456221/

Volfi: Zas ta DYNAMIKA :-Z Co to je? Impuls žádnou DYNAMIKU nemá. To že to bez něj zní phrdelně není důkaz DYNAMIKY. Impuls je reverb, který změní barvu a přidá dozvuk. Když do něj pustíš silnější zvuk, zahraje hlasitěji, když slabší, tišeji. To je DYNAMIKA?
Nevím, jestli to je DYNAMIKA, ale když stahnu volume na kytaře před lampovou 800kou, vyčistí se zkreslení a hlasitost se příliš nezmění. Když udělám totéž u simulace v ZOOMu (ač jinak docela solidní), reakce zdaleka není tak přirozená jako u origoše. Dá se to nazvat DYNAMIKOU? Pokud ano, jde o vlastnost preampu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

Stále jsem v IR nováček a píšu jak to slyším. Dynamikou jsem myslel reakci zvuku na sílu úderu trsátkem do strun. Zrovna nedávno jsme zkoušeli Roland GP16 a k němu Pangeu U2 s firmwarem na IR. Samotná GP16 slouží jako preamp s efektama. Když hraje GP16 samotná tak se o nějaké reakci na styl hraní nedá bavit. S U2 je ten rozdíl o 100% lepší. V řetězci byl jen 76´ strat myslím, GP 16, Panegea U2 a poměrně velký odposlech yamaha, typ neznám.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

http://cdn.roland.com/assets/media/pdf/GP-16_OM.pdf
GP-16 je 3O let starej digitální efekt s digi DS/OD. Na nějakou simulaci zesilovače nebo věrohodnej speaker simulátor se tehdy moc nehrálo, takže mě nepřekvapuje, že to do linky zní blbě a s impulsem líp. IR´s jsou přelomová věc v linkovém nahrávání kytar, bezesporu, ale s dynamikou to moc nesouvisí.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dynamika_(hudba)
volfi

Příspěvek od volfi »

Ano GP16 je starej "krám", kterej nemá nic simulovat a právě pro to se k němu přidalo IR. To že zvuk je celkově lepší je jasné. Ale pro mě je tam rozdíl i v "dynamice" jak jsem popisoval. Ikdyž možná termín dynamika není ten správný.
torst

Příspěvek od torst »

Ale jo. Podobně se kytaře zlepší DYNAMIKA, když na ní dáš nový struny.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Je tu nějakej člověk od šmytce? :wink:
Něco jsem ohledně IR a el. houslí/violy lustroval pro známou a kdo by to řekl - impulsy opět vítězí. 8)

:) Co se týká předešlého rovnání ega nebo co to má být... že je zvuk "dynamický" se v popisech běžně používá ve smyslu, že dává pocit rychlé energické odezvy, příp. že poskytne dobrý zvuk potichu i nahlas... bláblá atd.
Takže nejspíš každému (kromě Torsta) je jasné, jak to Wolfi myslí.
Ostatně lidi zrovna ohledně zvuku používají divnější a nejasnější příměry, např. hladký, tlustý, měkký a pod.
torst píše: 5.07.2022 9:57 lípa je bačkora. měkké dřevo-měkkej zvuk.
torst

Příspěvek od torst »

torstovi je to jasné stejně, jako je mu jasné, že tremolo je vibráto, že 100W lampový zesilovač tlačí, že sustain kytary ocení nejvíc ti, kteří nezahrají delší notu než čtvrtku při 120BPM a že dynamický je synonymum pro dobrý, robustní, epický zvuk.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

dynamický = reaguje na to jak hraješ, neboli mění se podle toho jak moc do toho (ne)třískneš
proto prave napr. spousta digi simulací není dynamická a kytaristům to vadí.

IR smytce teprve pomalu chystam, pak dám nejaky update
ale samozrejme neni duvod, proc by to nemelo byt lepsi,
zvlast kdyz housle pres snimac bohuzel zni vetsinou jak z prd*ele :)
torst

Příspěvek od torst »

není to můj obor, ale u těch houslí se to nabízí. dutina=odrazy=reverb, to by mělo šlapat. Dekonvolovat nahrávku solid body proti Stradivárkam a je to tam ! :-F
Podobně by šlo udělat simulaci ak. kytary pro elpádlo (?).
... vago, to zkusim!
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

zkus, ale moc to nefunguje
pridavas tam neexistujici frekvence, takze vysledek je divny
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Skus skombinovat analog akusticky simulator pedal s IR za nim, vysledok je imho o dost lepsi. Treba to este dost poekvalizovat atd ale na nejake obcasne napodobenie akustiky sa to da.
Placka

Příspěvek od Placka »

countrymetalman píše: 5.07.2022 10:58 Netestoval někdo Blackstar Dual Drive ten červenej s lampou vs Strymon Iridium?
ty už jsi ho otestoval, ne? Aspoň soudě dle toho, že ho prodáváš na bazaru. Nějaká recenze by nebyla?
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“