Digitální piana Kawai

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Libod

Digitální piana Kawai

Příspěvek od Libod »

Dobrý den.
Sháním pro dceru digitální piano. Po několikerých obhlídkách a vyzkoušení různých modelů se dcera rozhodla pro Kawai CA15, které jí z nabídky projdejců v rámci přijatelné cenové hladiny vyhovuje nejvíce (sice se jí ještě více líbila CA65, ale ta je už pro nás drahá). Nyní ještě přemýšlím o koupi staršího modelu Kawai CA63 za výrazně nižší cenu, než je aktuální cena CA15. Našel jsem, že CA63 má klaviaturu RM3 Grand a CA15 má RM3 Grand II. Protože jde dceři hlavně o co nejvěrnější podobu klaviatury (i zvuku) s klasickým pianem, na které také hraje, můžete mi někdo poradit, jaký je rozdíl mezi zmíněnými klaviaturami? Já s piany zkušenosti nemám, ale ta CA63 by pro mne byla opravdu cenově o dost příznivější. Nechci ale zase šetřit za každou cenu, chtěl bych, aby byla holka spokojená.
Díky za případné rady
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 24.10.2014 14:22, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Téma přejmenováno na obecnější název
PtJaa
Moderátor

Re: Kawai CA63 vs. CA15

Příspěvek od PtJaa »

Takže:
CA65: Grand Feel (GF) klaviatura
CA63: RM3 Grand klaviatura
CA15: RM3 Grand II klaviatura se simulací let-off a 3 senzory

Klaviatura CA15 a CA63 by měla být velmi podobná, mechanicky prakticky shodná, s tím, že CA15 má navíc:

- let-off simulaci - jedná se o malé "zaškobrtnutí" nápadné při pomalém stlačení klávesy (jinak to nic nedělá, je to v podstatě defekt přidaný pro věrnost akustikám, které tuto vlastnost musí mechanicky mít)

- 3 senzory: senzor navíc proti 2 senzorovým klaviaturám umožňuje odděleně měřit okamžik zvednutí dusítek a začátek měření rychlosti klávesy při stlačení. To umožňuje jednak legato opakování jednoho tónu (bez spuštění daného dusítka, tím, že se klávesa nenechá vrátit moc nahoru) a jednak o trošku (možná 1 mm) menší vzdálenost, o kolik se musí nechat klávesa vrátit nahoru, aby se při novém zmáčknutí zase ozval zvuk. (u 2-senzorové by třeba bylo nutno vrátit klávesu o polovinu, u 3 senzorů o 1mm méně - teď si vymýšlím, přesné míry neznám).

klaviatura CA65 se pak liší hlavně délkou kláves k ose otáčení - odpovídá už menšímu křídlu, zatímco CA15 a CA63 jsou (obě stejně) kratší. Delší klávesy dovolují pohodlnější hru blízko klavírního konce kláves, neboť se méně projevuje pákový efekt (krátké klávesy jdou na tom konci více ztěžka).
-------------------------------------------------------------------------
Klavíry se liší ještě ve zvuku, je to CA65>CA63>CA15. Nemluvím ale o reproduktorech, jen o generátoru zvuku.
--------------------------------------------------------------------------
CA15 má klaviaturu trochu lepší, je otázka, na jaké úrovni dcera hraje, zda je rozdíl rozhodující.

Ještě se zastavím u zvuku - pokud je dcera pokročilý pianista (odhaduji z přízpěvku), dá se dosáhnout výrazně lepšího zvuku pomocí počítače. Já třeba to tak dělám, protože i zvuk CA65 mě neuspokojuje. Chce to mít poblíž třeba starší počítač + program za 100-130E+externí reproduktory nebo jen sluchátka. Pokud někdo používá toto řešení, nemusí používat zvuk klavíru vůbec, může koupit i třeba klávesy VPC1, které mají stejnou klaviaturu, ale nemají zvuk vůbec (je ale bezpečnější koupit klavír se zvukem, kdyby byl nějaký problém s rozchozením počítače).
Pokud by vás zajímalo, čeho se tím dá dosáhnout, lze vyzkoušet na mém piánu, kdybyste měli cestu do Prahy :-)

Edit: Diskuze s Pavlii o latenci při hraní přes počítač byla oddělena sem .
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 24.10.2014 15:20, celkem upraveno 2 x.
Důvod: oddělení diskuze o latencích
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Libod

Příspěvek od Libod »

PtJaa píše:Takže:
CA65: Grand Feel (GF) klaviatura
CA63: RM3 Grand klaviatura
CA15: RM3 Grand II klaviatura se simulací let-off a 3 senzory

Klaviatura CA15 a CA63 by měla být velmi podobná, mechanicky prakticky shodná, s tím, že CA15 má navíc:

- let-off simulaci - jedná se o malé "zaškobrtnutí" nápadné při pomalém stlačení klávesy (jinak to nic nedělá, je to v podstatě defekt přidaný pro věrnost akustikám, které tuto vlastnost musí mechanicky mít)

- 3 senzory: senzor navíc proti 2 senzorovým klaviaturám umožňuje odděleně měřit okamžik zvednutí dusítek a začátek měření rychlosti klávesy při stlačení. To umožňuje jednak legato opakování jednoho tónu (bez spuštění daného dusítka, tím, že se klávesa nenechá vrátit moc nahoru) a jednak o trošku (možná 1 mm) menší vzdálenost, o kolik se musí nechat klávesa vrátit nahoru, aby se při novém zmáčknutí zase ozval zvuk. (u 2-senzorové by třeba bylo nutno vrátit klávesu o polovinu, u 3 senzorů o 1mm méně - teď si vymýšlím, přesné míry neznám).
Děkuji za rozsáhlou odpověď.
Dcera u některých pian říkala, že jsou horší v tom, že musí nechat klávesy víc vracet nahoru, než znovu zahrají. Ale před CA15 byla (kromě té pro nás drahé CA65) spokojená s CN34, u které jí to připadalo přijatelné. Pak ale zkusila tu CA15 a bylo "vymalováno" :D Teda řekla, že ta je ještě lepší než CN34, i když jsme už uvažovali o koupi té CN34 (nebo já pak spíš o CN35, která už je k objednání, ale nemohli jsme jí zatím vyzkoušet).
Jaký je pocitový rozdíl mezi klaviaturou RM3 Grand u CA63 a RH2 action u CN34? Technicky rozdíl vidím, ale nejsem pianista, tak nevím, jaký je faktický rozdíl při samotné hře. Ale asi by to teda chtělo tu CA63 vyzkoušet, jestli to půjde.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Libod píše: Děkuji za rozsáhlou odpověď.
Dcera u některých pian říkala, že jsou horší v tom, že musí nechat klávesy víc vracet nahoru, než znovu zahrají. Ale před CA15 byla (kromě té pro nás drahé CA65) spokojená s CN34, u které jí to připadalo přijatelné. Pak ale zkusila tu CA15 a bylo "vymalováno" :D Teda řekla, že ta je ještě lepší než CN34, i když jsme už uvažovali o koupi té CN34 (nebo já pak spíš o CN35, která už je k objednání, ale nemohli jsme jí zatím vyzkoušet).
Jaký je pocitový rozdíl mezi klaviaturou RM3 Grand u CA63 a RH2 action u CN34? Technicky rozdíl vidím, ale nejsem pianista, tak nevím, jaký je faktický rozdíl při samotné hře. Ale asi by to teda chtělo tu CA63 vyzkoušet, jestli to půjde.
Pokud si dcera všimla té nutnosti vracet klávesy výš, pak CA15 má výhodu vůči CA63 - byl to bod 2 u mého popisu rozdílů.

Klaviatury v CA řadě jsou dřevěné, a jinak konstruované. Viz obrázky RM3 z CA15 vs. RHII z cn34:

Hlavní rozdíl je ve větší setrvačnosti kláves, ale projevuje se i pružnost dřeva apod.
Ta setrvačnost je velmi významnou složkou toho, jak pianisté rozlišují "lehkou/těžkou" klaviaturu.
Jde o to, že je jednak "statická" váha, kterou pianista musí překonat, aby zmáčkl klávesu pomalu. Ta nemusí, ani by neměla být moc velká, standard u křídel je 50-55g, digitály +-odpovídají. Při rychlém úhozu ale mnohem větší odpor klade setrvačnost - protože klávesa je několikanásobně zpřevodovaná při roztláčení kladívka. A zde většina digitálů zaostává - kladívka jsou moc lehká/málo zpřevodovaná. Setrvačnost vlastně umožňuje hrát s jemnou dynamikou, protože je to ona, kdo správně převede (odstupňuje) energii úderu do rychlosti kladívka.

Nejnovější Kawai CN25 a CN35, které jste možná ještě v obchodě neviděli, právě mají vpředu v klávesách další závaží, aby se zvýšila setrvačnost. I když stále zůstávají kvalitativně pod dřevěnými klaviaturami, snaží se smazat aspoň nejzjevnější nevýhody. (Tj. kdybyste se nakonec rozhodli pro CN řadu, má smysl zkusit sehnat nové modely. Samozřejmě nutno napřed vyzkoušet.) Modely CN25 a CN35 se kromě reproduktorů pro pianistu navzájem moc neliší, stejně jako CN24 vs. CN34.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Libod

Příspěvek od Libod »

PtJaa píše: Pokud si dcera všimla té nutnosti vracet klávesy výš, pak CA15 má výhodu vůči CA63 - byl to bod 2 u mého popisu rozdílů.
Ano, dcera si toho u některých pian všimla, proto tak přemýšlím a zajímám se o klaviaturu RM3 u CA63, jestli je znatelný rozdíl proti RM3 II, jestli by si ho holka všimla a jestli by se vyplatilo toto piano koupit, když je o hodně levnější než nová CA15, cena je také velký faktor. Ale pokud by si ho dcera sama nevyzkoušela, asi bych se bál ho sám koupit.

Řada CN už je v pozadí, ale kdybychom o ní nakonec přece jen uvažovali, už by to bylo o nových modelech. V obchodech ještě nejsou, ale objednat už jdou.

Proč nemůžou být k sehnání jen dva modely :roll: To by se rozmýšlelo líp :D
PtJaa
Moderátor

Re: Digitální piana Kawai

Příspěvek od PtJaa »

Chápu správně, že CA63 by bylo z druhé ruky? Pak je dobré se domluvit s tím člověkem a zajet s dcerou vyzkoušet. Starší digitální piáno stejně není dobré kupovat naslepo. I kdyby se dceři líbilo, je důležité hlavně pořádně vyzkoušet všechny klávesy, zda nějaká nedělá moc hluku kvůli opotřebovanému/odpadlému filcu, že se všechny dobře pohybují a že všechny generují odpovídající hlasitost tónu. Také bych vyzkoušel, že při hraní na reproduktory nikde nic nerezonuje.

To vyšší vracení kláves tam bude, na druhou stranu cvičení na takové klaviatuře prospívá technice :-)
Libod

Příspěvek od Libod »

PtJaa píše:Chápu správně, že CA63 by bylo z druhé ruky?
Ano, ta CA63 by byla z druhé ruky, ale prý v perfektním technickém i vzhledovém stavu, takže bych ji naslepo nekupoval, jenom po předchozím vyzkoušení. A názor s cvičením techniky na té "horší" klaviatuře je zajímavý :)

Teď jsem ještě založil další dotaz - na rozdíly mezi Kawai CA15 a Roland HP 506, který jsem objevil také "použitý", ale je prý jen měsíc starý.
Libod

Příspěvek od Libod »

Tak jsme ještě jednou zajeli vyzkoušet Kawai CA15 a porovnat ho s pianem Roland HP506. Dcera si vybrala už dřív favorizovaný Kawai CA15, že prý má podle ní lepší klaviaturu. Takže jsem piano už objednal u Thomanna a teď už jen kdy dorazí :)

Děkuju za rady :wink:
clayman

Příspěvek od clayman »

Vzhledem k rozpočtu si myslím, že je to dobrá volba. :) Klaviatura je základ a v podstatě jediná věc, která je na digitálním pianu "natvrdo". Se vším ostatním se dá něco dělat.

Ať dobře slouží. :)
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
Libod

Příspěvek od Libod »

Díky, doufám, že bude sloužit dobře a že bude holka spokojená. Rozpočet byl určitě taky omezující. Nemuset se ohlížet, už bysme měli doma CA65 nebo ještě líp CA95...Ale tu znáš, že jo? ;-) Dcera si vyzkoušela i ty a byla z nich nadšená. Ale "musela" se uskrovnit :)
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Taky myslím, že jste volili perfektně, je to přesně jak píše Clayman. Klaviatura je jediné, co se nedá upgradovat (taky ale ani moc nezastarává), a tu jste vybrali výbornou, je to opravdu silná stránka CA15.

I kdybyste koupili třeba nejvyšší model, CA95, mohlo by se stát, že by dceři časem zvuk přestal stačit (při intenzivním cvičení může časem vzniknout jakási únava z daného typu zvuku). A u počítačových zvuků se zvukový generátor a reproduktory v piáně nepoužívají, takže by to pak ohledně generátoru a reproduktorů byla zbytečná investice.
clayman

Příspěvek od clayman »

Libod píše:Díky, doufám, že bude sloužit dobře a že bude holka spokojená. Rozpočet byl určitě taky omezující. Nemuset se ohlížet, už bysme měli doma CA65 nebo ještě líp CA95...Ale tu znáš, že jo? ;-) Dcera si vyzkoušela i ty a byla z nich nadšená. Ale "musela" se uskrovnit :)
Hehe, trochu jo. Pořád se seznamujeme. :D CA-95 jsem si mohl dovolit v podstatě jen proto, že jsem single a bez závazků. Být v situaci jako ty, řešil bych úplně stejné otázky.

Navíc CA-15 je pořád výborné piano. Ať vám dělá radost. :)
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
adventure
Nový uživatel

Kawai klaviatura RH3

Příspěvek od adventure »

Dobrý den, našel by se zde nějaký dobrák, který by mně za láhev vína nechal na 5 minut zahrát na digitální piano Kawai s klaviaturou RHIII ? Jsem z Nového Jičína, takže Ostravsko, Olomoucko, Zlínsko. Jde mi o vyzkoušení klávesnice. Rozhoduji se mezi Yamaha CLP 735 a Kawai CN39. Yamaha na jedné prodejně v OV byla, ale Kawai bohužel, až v Praze, jestli vůbec. Je těžké kupovat piano online, ale v ČR je vystavených modelů nad 40tis prostě málo. Pokud máte k těmto modelům nějaké další tipy, ráda si přečtu. Moc děkuji
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Ahoj,
když chceš kupovat nástroj za 40 000, je Ti skutečně zatěžko dát pětikilo (mínus ještě 150 za víno :D ) za lístek, dát tomu jeden den a udělat si výlet do Prahy? Doporučil bych spíš tohle: Třeba zjistíš, že Ti sedne něco ještě úplně jiného.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
adventure
Nový uživatel

Příspěvek od adventure »

Ahoj. Není to o 500Kč. Jen ted čekám na nějaký (zdravotní) zákrok, a celodenní výlet takhle vlakem/busem nezvládnu. Vše, co bylo na prodejnách v Ostravě jsem vyzkoušela, Yamaha, Kurzweil, Roland, všechny lepší modely, ne základní. Zároveň se teď vše zdražuje doslova před očima...a to také v eshopech potvrdili, že další várka zboží bude až o 15 procent dražší. Proto jsem zkusila tohle. Znáš někoho, kdo má Kawai?
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Znám minimálně dva lidi včetně sebe. Ale oba z Prahy.

Kawai mají v Brně i v Uherském Hradišti:
https://www.music-city.cz/kawai-es-920-w-am0271004

A nebo ještě lepší: Muziker v Ostravě má mraky Kawai skladem (většinou dřevěné nepřenosné nástroje), tak bych ho požádal, aby Ti nějaký do Ostravy přivezli na vyzkoušení.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
adventure
Nový uživatel

Příspěvek od adventure »

A jo, to Uherské Hr. by se dalo. Já hledala vždy jen kategorii digitální piano nepřenosné, tak to je výborná rada. Nějak mi nedošlo prohledat tento typ kláves. Asi tam zavolám a zajedu. Díky moc! PS v Muzikeru v OV nějak extra ochota teda nebyla :-)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“