Každá pasivní reprodbedna jde s jinou zapojit sériově, proč by to nešlo? Dokonce můžeš zapojit třeba 4 sérioparalelně... Reprobedna je zase jen reproduktor ve skříni, případně nějaké zapojení více reproduktorů a výhybek, které se navenek chovají, z hlediska impedance, zaze jako 1 reproduktor.
Že se to méně často používá na tom nic nemění.
Zaměnit, v případě zapojení, "za sebou" a "vedle sebe", je jako zaměňovat nahoře a dole.
A to neluvím o kombinaci "za sebou (paralelně)", za to by měl technik dostat pár facek.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9 ... ojen%C3%AD
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Paralel ... ojen%C3%AD
Připojení repro k zesilovači
Pravidla fóra
Re: Připojení repro k zesilovači
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Protože to nejde, bavíme-li se o užití laikem. Uveď mi na tomto konkrétním případě, na který se tazatel ptá, jak zapojit dvě do série, aniž bys vlezl dovnitř a předělal vnitřní zapojení. Konektory IN a OUT jsou od výroby zapojeny paralelně. A uvedený příklad bude odrážet obecně veškeré takovéto bedny, prostě jsou vyrobeny a zapojeny tak, aby se propojovaly paralelně.Čavli píše: 21.05.2022 7:44 Každá pasivní reprodbedna jde s jinou zapojit sériově, proč by to nešlo?
Jediné, co uznávám je, že česká terminologie za sebou odkazuje k sériovému elektrickému zapojení a jelikož českou terminologii moc nepoužívám, zmatečně jsem ji použil ve smyslu fyzického zapojení beden za sebou v řetězci zesilovač->kabel->bedna->kabel->bedna bez návaznosti na elektrický význam spojení za sebou.
Nepleť do toho pořád laika, jestli něco laik neumí, tak to není důvod ohnout problém do nesmyslu. O tom se bavit nebudu. Já řeším co jde nebo nejde.
Samozřejmě že jsou speakony na boxu zapojeny paralelně (kde je psáno, že musíš použít ten druhý?), reprobox má prostě jen 2 vývody (2 dráty), a je jedno na jaké, a na kolik konektorů je vyveden. I s jedním Speakonem můžeš zapojovat reproboxy paralelně. Jen si koupíš nebo vyrobíš kabel. Ano, když nad tím stojíš s kabelem Speakon-Speakon, tak to nedáš. To ale neznamená, že to nejde.
Pokud chceš jiné než paralelní zapojení, dělá se to logicky mimo reprobox, takže kabely si prodrátuješ jak potřebuješ. Spousta kabelů má z toho důvodu 3 nebo více konců, nebo se řeší v nějaké krabičce či redukci.
Pokud se bavíme o signálovém řetězci, mluvíme o "blokovém" schéma, kde jsou jednotlivé články vždy za sebou (proto je to řetězec) aniž by se jednalo o sériové (natož paralelní) zapojení. Kabely nejsou součástí protože můžou být řešeny fyzicky různě, a dokonce propoj nemusí ani být řešen kabelem.
Posledním článkem řetězce potom bývá repro, které je (pokud je jednoduché pasivní), vždy jen jedním článkem. Bez ohledu na počet a způsob zapojení. Rozhodně nejsou 2 repro zapojené paralelně (ale ani sériově) 2 články řetězce, ale vždy jen jeden.
Odkud kam kabel fyzicky vede je úplně jedno, důležité je jak je zapojen.
Prostě si pořídíš tohle v sériovým zapojení. Když to bude paralelní, tak si to prostě přepojíš.
Samozřejmě že jsou speakony na boxu zapojeny paralelně (kde je psáno, že musíš použít ten druhý?), reprobox má prostě jen 2 vývody (2 dráty), a je jedno na jaké, a na kolik konektorů je vyveden. I s jedním Speakonem můžeš zapojovat reproboxy paralelně. Jen si koupíš nebo vyrobíš kabel. Ano, když nad tím stojíš s kabelem Speakon-Speakon, tak to nedáš. To ale neznamená, že to nejde.
Pokud chceš jiné než paralelní zapojení, dělá se to logicky mimo reprobox, takže kabely si prodrátuješ jak potřebuješ. Spousta kabelů má z toho důvodu 3 nebo více konců, nebo se řeší v nějaké krabičce či redukci.
Pokud se bavíme o signálovém řetězci, mluvíme o "blokovém" schéma, kde jsou jednotlivé články vždy za sebou (proto je to řetězec) aniž by se jednalo o sériové (natož paralelní) zapojení. Kabely nejsou součástí protože můžou být řešeny fyzicky různě, a dokonce propoj nemusí ani být řešen kabelem.
Posledním článkem řetězce potom bývá repro, které je (pokud je jednoduché pasivní), vždy jen jedním článkem. Bez ohledu na počet a způsob zapojení. Rozhodně nejsou 2 repro zapojené paralelně (ale ani sériově) 2 články řetězce, ale vždy jen jeden.
Odkud kam kabel fyzicky vede je úplně jedno, důležité je jak je zapojen.
Prostě si pořídíš tohle v sériovým zapojení. Když to bude paralelní, tak si to prostě přepojíš.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za rozšíření obzorů. Stačilo hned v úvodu napsat, že existuje speciální kabel, kterým se dá bedna zapojit do série, nemusela tu být ta sáhodlouhá debata. Zdar a sílu.
Druhá možnost je si jednu bednu uvnitř přepojit, a potom ti stačí běžné Speakon - Speakon kabely.
Pokud by to byly moje bedny, a používaly se trvale k jednomu účelu, udělal bych to takhle. Práce na chvíli, a jde to vrátit. A pokud si vyrobíš jeden "vyzkratovaný" Speakon, můžeš je dál používat samostatně nebo i paralelně.
Pokud by to byly moje bedny, a používaly se trvale k jednomu účelu, udělal bych to takhle. Práce na chvíli, a jde to vrátit. A pokud si vyrobíš jeden "vyzkratovaný" Speakon, můžeš je dál používat samostatně nebo i paralelně.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Potřeboval bych poradit s výběrem zesilovače. Mám 2 x megatony 900w 4ohm. Na webu píšou maximální doporučený výkon zesilovače 1800w, což se mi nějak nezdá. Jak je to s wattama u těchto PA zesilovačů a reproboxů? Vycházím z kytarovejch zesilovačů a reproboxů, kde je to poměrně jasný 30w reprák chce max 30w zesilovač.
https://www.eprodance.cz/megaton-nd2126/
Zalíbil se mi třeba Crown xli 2500, kterej dává 2 x 750w do 4ohmu.
https://www.eprodance.cz/megaton-nd2126/
Zalíbil se mi třeba Crown xli 2500, kterej dává 2 x 750w do 4ohmu.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň