Připojení repro k zesilovači

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Čavli

Re: Připojení repro k zesilovači

Příspěvek od Čavli »

Každá pasivní reprodbedna jde s jinou zapojit sériově, proč by to nešlo? Dokonce můžeš zapojit třeba 4 sérioparalelně... Reprobedna je zase jen reproduktor ve skříni, případně nějaké zapojení více reproduktorů a výhybek, které se navenek chovají, z hlediska impedance, zaze jako 1 reproduktor.

Že se to méně často používá na tom nic nemění.

Zaměnit, v případě zapojení, "za sebou" a "vedle sebe", je jako zaměňovat nahoře a dole.

A to neluvím o kombinaci "za sebou (paralelně)", za to by měl technik dostat pár facek.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9 ... ojen%C3%AD

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Paralel ... ojen%C3%AD
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Čavli píše: 21.05.2022 7:44 Každá pasivní reprodbedna jde s jinou zapojit sériově, proč by to nešlo?
Protože to nejde, bavíme-li se o užití laikem. Uveď mi na tomto konkrétním případě, na který se tazatel ptá, jak zapojit dvě do série, aniž bys vlezl dovnitř a předělal vnitřní zapojení. Konektory IN a OUT jsou od výroby zapojeny paralelně. A uvedený příklad bude odrážet obecně veškeré takovéto bedny, prostě jsou vyrobeny a zapojeny tak, aby se propojovaly paralelně.
Jediné, co uznávám je, že česká terminologie za sebou odkazuje k sériovému elektrickému zapojení a jelikož českou terminologii moc nepoužívám, zmatečně jsem ji použil ve smyslu fyzického zapojení beden za sebou v řetězci zesilovač->kabel->bedna->kabel->bedna bez návaznosti na elektrický význam spojení za sebou.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Nepleť do toho pořád laika, jestli něco laik neumí, tak to není důvod ohnout problém do nesmyslu. O tom se bavit nebudu. Já řeším co jde nebo nejde.

Samozřejmě že jsou speakony na boxu zapojeny paralelně (kde je psáno, že musíš použít ten druhý?), reprobox má prostě jen 2 vývody (2 dráty), a je jedno na jaké, a na kolik konektorů je vyveden. I s jedním Speakonem můžeš zapojovat reproboxy paralelně. Jen si koupíš nebo vyrobíš kabel. Ano, když nad tím stojíš s kabelem Speakon-Speakon, tak to nedáš. To ale neznamená, že to nejde.
Pokud chceš jiné než paralelní zapojení, dělá se to logicky mimo reprobox, takže kabely si prodrátuješ jak potřebuješ. Spousta kabelů má z toho důvodu 3 nebo více konců, nebo se řeší v nějaké krabičce či redukci.

Pokud se bavíme o signálovém řetězci, mluvíme o "blokovém" schéma, kde jsou jednotlivé články vždy za sebou (proto je to řetězec) aniž by se jednalo o sériové (natož paralelní) zapojení. Kabely nejsou součástí protože můžou být řešeny fyzicky různě, a dokonce propoj nemusí ani být řešen kabelem.
Posledním článkem řetězce potom bývá repro, které je (pokud je jednoduché pasivní), vždy jen jedním článkem. Bez ohledu na počet a způsob zapojení. Rozhodně nejsou 2 repro zapojené paralelně (ale ani sériově) 2 články řetězce, ale vždy jen jeden.

Odkud kam kabel fyzicky vede je úplně jedno, důležité je jak je zapojen.

Prostě si pořídíš tohle v sériovým zapojení. Když to bude paralelní, tak si to prostě přepojíš.

18dc1d71aa1bd9465f51b610843c3423ad83f4b9_original.jpeg
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Děkuji za rozšíření obzorů. Stačilo hned v úvodu napsat, že existuje speciální kabel, kterým se dá bedna zapojit do série, nemusela tu být ta sáhodlouhá debata. Zdar a sílu.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Druhá možnost je si jednu bednu uvnitř přepojit, a potom ti stačí běžné Speakon - Speakon kabely.
Pokud by to byly moje bedny, a používaly se trvale k jednomu účelu, udělal bych to takhle. Práce na chvíli, a jde to vrátit. A pokud si vyrobíš jeden "vyzkratovaný" Speakon, můžeš je dál používat samostatně nebo i paralelně.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
volfi

Příspěvek od volfi »

Potřeboval bych poradit s výběrem zesilovače. Mám 2 x megatony 900w 4ohm. Na webu píšou maximální doporučený výkon zesilovače 1800w, což se mi nějak nezdá. Jak je to s wattama u těchto PA zesilovačů a reproboxů? Vycházím z kytarovejch zesilovačů a reproboxů, kde je to poměrně jasný 30w reprák chce max 30w zesilovač.
https://www.eprodance.cz/megaton-nd2126/

Zalíbil se mi třeba Crown xli 2500, kterej dává 2 x 750w do 4ohmu.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“