Mobilní ozvučení pro EKN

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Petr13

Re: Mobilní ozvučení pro EKN

Příspěvek od Petr13 »

Hele, tady jsem náhodou narazil na to samé, včetně toho divného zapojení, ale v kvalitnějším provedení. Z obrázků jde poznat, že to používá neutrik konektory. I ostatní součástky asi budou v podobně kvalitním provedení. Cena se tomu vyšplhala na skoro 6 litrů. https://www.thomann.de/cz/palmer_pmbl_merge_box.htm Na sloučení stereosignálu bych to ale stejně nepoužil.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Dávám odkaz na článek (plný grafů a měření), jak tyhle krabičky ovlivňují zvuk. Dělejí to všechny, ty kvalitnější méně, ale taky. https://usermanual.wiki/Document/Radial ... .986205619
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Myslím, že bys to asi měl řešit spíš na nějakém HiFi fóru, s takovými požadavky.
A co zkusit převést ten L/mono výstup z kláves na symetrický signál pomocí DI boxu? Stačil by nějaký pasivní s transformátorky. Dobře funguje zřeba i Behringer hum destroyer HD400, jen má výstup TRS místo xlr. Ale to je pro tebe asi moc low end...
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

HiFisti jsou podle mých zkušeností většinově pozéři, kteří věci moc nerozumí. Ale objevil jsem nové fórum zvukarina.cz a tam ta odborná část osazenstva mluví mým jazykem, takže jsem se tam na to zeptal. Ale nevím, jestli je tam ještě někdo živý, zdá se, že tohle fórum je už za svým zenitem.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Fořt píše: 21.08.2022 16:19 A co zkusit převést ten L/mono výstup z kláves na symetrický signál pomocí DI boxu? Stačil by nějaký pasivní s transformátorky. Dobře funguje zřeba i Behringer hum destroyer HD400, jen má výstup TRS místo xlr. Ale to je pro tebe asi moc low end...
To asi nepomůže, ale dobrý nápad. Já jsem vlastně nepřišel na to, proč z toho Voxu přes TRS leze tak příšerný zvuk, ale mám podezření, že to leze přímo z něj v signálá a na to je pak di box krátký. Di box mě chrání před rušením nasbíraným po cestě na té balancované straně, resp. před zemním brumem pokud má galvanické oddělení, ale ne před tím, co do toho di boxu leze na vstupu. Vyzkouším to. Já mám di box od radialu, ten má výstup také trs, což je v pohodě, protože ten Bose má vstup také trs.U PA na trs není nic špatného.

Ale stejně je to divný, když ten Vox píchnu do mixeru, tak v monitorech žádný problém nemám. Ten divný zvuk tam je, ale i při plném gainu se skrývá v šumu, je nepatrný. Proč je to na Bose tak extrémně vytažené nad úroveň šumu a ještě jenom na TSR a už ne RCA, s kterým má společnou zem, nějak mě nenapadá vysvětlení.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Petr13 píše: 21.08.2022 13:05 Hele, tady jsem náhodou narazil na to samé, včetně toho divného zapojení, ale v kvalitnějším provedení. Z obrázků jde poznat, že to používá neutrik konektory. I ostatní součástky asi budou v podobně kvalitním provedení. Cena se tomu vyšplhala na skoro 6 litrů. https://www.thomann.de/cz/palmer_pmbl_merge_box.htm Na sloučení stereosignálu bych to ale stejně nepoužil.
Nevím, ale v manuálu se to použití pro mix stereo signálu na mono popisuje:
https://www.palmer-germany.com/en/produ ... -downloads
Já bych ten levný IMG nezatracoval. Mám ten jejich mikrofonní, použil jsem ho už na mix tří mikrofonů a žádnou degradaci jsem nezaznamenal, útlum byl téměř neznatelný.
Konstrukce vypadá kvalitně, box je masivní. IMG (Monacor) je italská audio firma s dlouhou tradicí, zvládali i poměrně kvalitní lampáče (kopie Marshallů).
Nelze to u těch kláves dohnat stereováhou? Možná, že ten line merger už s útlumem počítá a na tom kanále, který jde přímo, má zařazený vyšší odpor.
Ale možná to vyřešíš tím DI Boxem.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Petr13: máš ten SB-2 summing box, to je přesně to, co potřebuješ.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

SB-2 ty TRS propojuje natvrdo bez odporů, a ten druhý TRS proto také popisuje jako output/thru, nikoliv input. Takže je to přesně v duchu toho článku, na který jsem ti dával odkaz. Jako split signálu je to v pořádku, jako merge by se to nemělo používat.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Fořt píše: 21.08.2022 19:38
Petr13 píše: 21.08.2022 13:05 Hele, tady jsem náhodou narazil na to samé, včetně toho divného zapojení, ale v kvalitnějším provedení. Z obrázků jde poznat, že to používá neutrik konektory. I ostatní součástky asi budou v podobně kvalitním provedení. Cena se tomu vyšplhala na skoro 6 litrů. https://www.thomann.de/cz/palmer_pmbl_merge_box.htm Na sloučení stereosignálu bych to ale stejně nepoužil.
Nevím, ale v manuálu se to použití pro mix stereo signálu na mono popisuje:
https://www.palmer-germany.com/en/produ ... -downloads
Já bych ten levný IMG nezatracoval. Mám ten jejich mikrofonní, použil jsem ho už na mix tří mikrofonů a žádnou degradaci jsem nezaznamenal, útlum byl téměř neznatelný.
Konstrukce vypadá kvalitně, box je masivní. IMG (Monacor) je italská audio firma s dlouhou tradicí, zvládali i poměrně kvalitní lampáče (kopie Marshallů).
Nelze to u těch kláves dohnat stereováhou? Možná, že ten line merger už s útlumem počítá a na tom kanále, který jde přímo, má zařazený vyšší odpor.
Ale možná to vyřešíš tím DI Boxem.
Ten útlum jednoho kanálu asi moc nevadí, když se to pak smíchá do mono. Ale to zkreslení ano a fázový posun to imho rozmlží. Přece nekoupím slušný nástroj s dobrými efekty, abych to pak na výstupu takto zprasil.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Petr13 píše: 21.08.2022 22:30 SB-2 ty TRS propojuje natvrdo bez odporů..
Tohle máš odkud? Takže popis možné funkce "...A unique stereo-to-mono merge function enhances functionality by enabling stereo keyboards to be connected and mixed mono..." je tedy typický reklamní žvást, chápu správně?

P.

Fořt

Příspěvek od Fořt »

Petr13 píše: 21.08.2022 23:16 Ten útlum jednoho kanálu asi moc nevadí, když se to pak smíchá do mono. Ale to zkreslení ano a fázový posun to imho rozmlží. Přece nekoupím slušný nástroj s dobrými efekty, abych to pak na výstupu takto zprasil.
Tak to bych netvrdil, s tím útlumem, aspoň ne obecně. Představ si pseudo-stereo nahrávku z raných 60. let, kde byly nástroje a vokály rozhozené separátně do 2 kanálů, třeba bicí hrály kompletně jen na jedné straně, kytara na druhé. Kdyby chtěl někdo použít takové zařízení na reprodukovanou hudbu, nebylo by to ideální. Proto myslím, že to mají ošetřené.
A zkreslení a fázový posun? A jak myslíš, že je asi řešeno to sloučení stereo do L/mono na klávesách a jiných audio zařízeních (mixech atp.)? Myslíš, že je tam nějaké dedikovanější řešení?
Než tu teoretizovat a zkresleních a fázových posunech, proč to jednoduše nevyzkoušíš, zda budeš schopen nějakou degradaci signálu vůbec uchem slyšet?
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Ty jo bavíte se tady pořád o živém vystoupení syna na ZUŠ? :D Mně přijde, jak kdybys sháněl něco do Abbey Road...
Petr13 píše: 21.08.2022 11:33 Proto zvažuju i tu cestu, že koupím nějaký šmejd a součástkově ho vyměním. Ještě jsem taky nezkoumal co nabízí eBay.
Udělal bych tohle, ten první krok, pak zjistil, že ten šmejd zcela vyhovuje a vůbec neslyším rozdíl a nechal si ho :D .
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
José

Příspěvek od José »

Nejftipnější je ten vlastněný Radial SB-2, což už je základní PRO úroveň, kterej tuhle fci má dokonce na obrázku pro klávesy uvedenou jako hlavní, ale u Radialu asi řemeslu nerozumí a pálej všem těm noobům, který EKN používají jejich mašinky :D
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No jo, teď zpětně koukám, že Petr13 už SB-2 má. Tak co tu tedy chce řešit?
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

pavlii píše: 22.08.2022 0:18
Petr13 píše: 21.08.2022 22:30 SB-2 ty TRS propojuje natvrdo bez odporů..
Tohle máš odkud? Takže popis možné funkce "...A unique stereo-to-mono merge function enhances functionality by enabling stereo keyboards to be connected and mixed mono..." je tedy typický reklamní žvást, chápu správně?

P.
To mám odsud, v záložce Block diagram. A je to spíše neodpovědný žvást, protože to propojí ty výstupy natvrdo bez vstupní impedance, což se nemá, viz: https://www.ranecommercial.com/kb_artic ... ticle=2106
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Fořt píše: 22.08.2022 17:40 No jo, teď zpětně koukám, že Petr13 už SB-2 má. Tak co tu tedy chce řešit?
To, že SB-2 je di box nikoliv summing box. Ty jacky propojuje je natvrdo, je to tedy splitter nikoliv merger.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

José píše: 22.08.2022 17:35 Nejftipnější je ten vlastněný Radial SB-2, což už je základní PRO úroveň, kterej tuhle fci má dokonce na obrázku pro klávesy uvedenou jako hlavní, ale u Radialu asi řemeslu nerozumí a pálej všem těm noobům, který EKN používají jejich mašinky :D
Proč ten sarkasmus? Podívej se na fotku toho di-boxu, je úplně na konci stránky https://www.radialeng.com/product/stage ... ifications

Pánové z Radialu jednoznačně ty konektory označili jako vstup a výstup, nikoliv jako dva vstupy a blokový diagram to potvrzuje.

Co potom o tom napsal nějaký moula manager na web není rozhodující. Proměřil jsem ty konektory a jsou opravdu propojeny s nulovou impedancí, tedy do zkratu. A teď mi ukaž nástroj, kde ti výrobce zaručuje jeho funkčnost, když mu budeš zkratovat výstupy. Jsi ochoten mi zaručit, že se nic nestane a koupit mi nový nástroj za víc než 30 tisíc, pokud se něco stane? Ono se to žvaní bez zodpovědnosti za následky, co?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Proměřil jsi je při zasunutých konektorech? Na jedné fotce je Thru označen jako vstup a i blokový diagram ho má jako vstup. Kdyby šly do sebe rovnou, nevidím smysl toho summing obvodu. Myslím, že se pleteš.

P.

Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak moulové manageři asi smolili i ty obrázky s typickým zapojením:
https://www.radialeng.com/product/stagebug-sb2
Na blokovém schématu je jasně vyznačen summing obvod, jak píše Pavlii.
Taky sis mohl přečíst recenze na Thomannu, v nichž je funkčnost summingu zmíněna několikrát:
https://www.thomann.de/cz/radial_engine ... eviews.htm
José

Příspěvek od José »

Petr13 Nevidím důvod proč bych ti měl něco zaručovat já - nejsem zástupce Radialu, nicméně jestli nevěříš jednomu z nejrenomovanějších výrobců tohohle tipu gearu, že když jeho profesionální výrobek zapojíš s dalším profesionálním výrobkem dle dodaného manuálu...
Proč sarkasmus? Protože řešíš něco, co už máš vyřešené od top firmy a vymýšlíš bastly..

Každopádně když už, připojuju se k Pavliiho otázce, jak si to měřil?
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“