Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
-
jakattara
- Bandzone: https://bandzone.cz/holter?at=info
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
Zdravím Vás tady. Snažím se tady vždy dohledat rady ať zbytečně neprudím, nezasírám zde vlákna a většinou si mi to daří, ale teď jsem se dostal do fáze, kdy si - i přes dle mého - zde výborně podaných rad - nejsem schopen odpovědět.
Změnil jsem styl a přešel z komba na hlavu + box.
Mám hlavu LANEY IRT60H/60w, k tomu dva boxy (dále A+B) po 1x12 - 8ohm/200w. Uvažuji o koupi kolegova boxu 2x12 - 8ohm/120w. (box C - ten tedy ještě nevlastním).
Napadlo mě propojit boxy A+B tak, že by dávaly 16ohm a ty zapojil na jeden 8ohm konektor zesilovače a do druhého 8ohm konektoru plánovaný 2x12/8ohm. Zřejmě by to šlo, jen bych potřeboval jednoduše vysvětlit co se vlastně stane. Jak s výkonem zesilovače, tak roproboxů, tak se zvukem. Líbí se mi zvuk mých thiele s EV i samotného kolegova boxu, tak bych chtěl použít kombinaci obou. Pokud to je tady už vysvětleno i pro osly jako jsem já, tak mi klidně stačí odpověď jestli můžu, nebo né. Děkuji moc za případnou odpověď. Petr.
Změnil jsem styl a přešel z komba na hlavu + box.
Mám hlavu LANEY IRT60H/60w, k tomu dva boxy (dále A+B) po 1x12 - 8ohm/200w. Uvažuji o koupi kolegova boxu 2x12 - 8ohm/120w. (box C - ten tedy ještě nevlastním).
Napadlo mě propojit boxy A+B tak, že by dávaly 16ohm a ty zapojil na jeden 8ohm konektor zesilovače a do druhého 8ohm konektoru plánovaný 2x12/8ohm. Zřejmě by to šlo, jen bych potřeboval jednoduše vysvětlit co se vlastně stane. Jak s výkonem zesilovače, tak roproboxů, tak se zvukem. Líbí se mi zvuk mých thiele s EV i samotného kolegova boxu, tak bych chtěl použít kombinaci obou. Pokud to je tady už vysvětleno i pro osly jako jsem já, tak mi klidně stačí odpověď jestli můžu, nebo né. Děkuji moc za případnou odpověď. Petr.
Naposledy upravil(a) jakattara dne 18.09.2022 19:15, celkem upraveno 3 x.
Kytarista v Holter - Brno/Ostrava, doprovodný kytarista v Tibet, Gazdina Roba
Mě přijde nejjednodušší řešení zapojit oba boxy do zdířek hlavy označený 2*8. Tim pádem budou hrát oba reproboxy a nebude třeba s tim nějak víc šaškovat.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
-
jakattara
Díky za reakci, ale mě jde o použití třech boxů, kdy všechny mají 8ohm. Momentálně tak, jak jsi napsal to zapojené mám. Box A do jednoho konektoru 8ohm, box B do druhého konektoru 8ohm. Ale chtěl bych použít ještě třetí box (box C - to v příspěvku výše opravím ) , který má taky 8ohm.
Pokud jsem to vysvětlil v mém prvním příspěvku nesrozumitelně, omlouvám se. Když tak mrkni na přiložený obrázek. Děkuji. jachy
Pokud jsem to vysvětlil v mém prvním příspěvku nesrozumitelně, omlouvám se. Když tak mrkni na přiložený obrázek. Děkuji. jachy
Naposledy upravil(a) jakattara dne 18.09.2022 12:51, celkem upraveno 1 x.
Jo už to chápu. Zkrátka chceš vytvořit ze dvou 1x12 a jedný 2x12 jakoby pseudo 4x12, akorát kvůli stejný impedanci můžeš používat v reálu jenom 3 repráky. V tom případě mi přijde zbytečný k sobě ty dvě 1x12 nějak propojovat, protože v tý 2x12 jsou repráky s 16 ohmama a nikdy ti to nebude vycházet. Nicméně když bys teda měl jednu 8 ohm 2x12 a druhou 16 ohm 2x12 (vytvořenou ze dvou 1x12), tak jde obě bedny zapojit na zdířky 2*8 ohm. Mesa to v manuálech nazývá safe mismatch a hrály by všechny 4 repra. A nebo jednu zapojit do zdířky 4 a druhou do zdířky 8 viz obrázek.

-
jakattara
Přesně tak.
Pseudo 4x12 - mimochodem díky za pojmenování, budu ho používat.
A co se tedy vlastně stane když bych
Díky, diky - jachy
Ale zapojení jednoho boxu do 4/8 ohm, druhého do 8/16ohm se mi zdá, že Laney irt60h nenabízí.innerself píše: 18.09.2022 7:49 Jo už to chápu. Zkrátka chceš vytvořit ze dvou 1x12 a jedný 2x12 jakoby pseudo 4x12.... Nicméně když bys teda měl jednu 8 ohm 2x12 a druhou 16 ohm 2x12 (vytvořenou ze dvou 1x12), tak jde obě bedny zapojit na zdířky 2*8 ohm. Mesa to v manuálech nazývá safe mismatch a hrály by všechny 4 repra.A nebo jednu zapojit do zdířky 4 a druhou do zdířky 8 viz obrázek.
A co se tedy vlastně stane když bych
Jestli jsem to dobře pochopil, půjdou do kytek dříve lampy (asi koncové, že? - jak tím ponížím jejich životnost ?) a výkon se sníží jak? Poznám to na hlasitosti, případně tlaku?jakattara píše: 17.09.2022 8:06 .... propojil boxy A+B tak, že by dávaly 16ohm a ty zapojil na jeden 8ohm konektor zesilovače a do druhého 8ohm konektoru plánovaný 2x12. Potřeboval jednoduše vysvětlit co se vlastně stane. Jak s výkonem zesilovače, tak roproboxů, tak se zvukem.....
Díky, diky - jachy
Jakto že nenabízí? Mělo by to jít podle tvýho obrázku zadních zdířek na irt právě přes tu 1*4 (zdířka číslo 2) do toho 8 ohmovýho reproboxu a přes 1*8 (zdířka číslo 4) do vytvořenýho 16 ohmovýho boxu.jakattara píše: 18.09.2022 8:56
Ale zapojení jednoho boxu do 4/8 ohm, druhého do 8/16ohm se mi zdá, že Laney irt60h nenabízí.
-
jakattara
Jo taaaak.
Naposledy upravil(a) jakattara dne 18.09.2022 18:39, celkem upraveno 1 x.
-
jakattara
Jo taaaakhleeee. Já nevěděl, že mohu použít druhý a čtvrtý zároveň. Snad teď nemám něco špatně, protože teď to mám zapojeno tak, že box A jde do první zdířky z leva a box B jde do druhé zdířky. Chápal jsem to tak, že mohu použít vždy jen první dvě k sobě, pak třetí čtvrtou k sobě a pátá je jen na 16ohm.
Takže pokud to zapojím takto, bude to nejideálnější zapojení. Chápu to dobře?
Takže pokud to zapojím takto, bude to nejideálnější zapojení. Chápu to dobře?
innerself píše: 18.09.2022 14:14
Jakto že nenabízí? Mělo by to jít podle tvýho obrázku zadních zdířek na irt právě přes tu 1*4 (zdířka číslo 2) do toho 8 ohmovýho reproboxu a přes 1*8 (zdířka číslo 4) do vytvořenýho 16 ohmovýho boxu.
Naposledy upravil(a) jakattara dne 1.11.2022 5:56, celkem upraveno 1 x.
na tom obrázku jsou tři sekce, pro výstup 4/8/16 ohmů a ty by se měli dodržet, když něco zapojíš to 4 ohmů, tak dalším zapojením v sekci 8 nebo 16 změníš impedanční poměry trochu dost nekontrolovatelně, ideál je se držet vždy sekce jedné
Nahoře je to napsané za tím slovem Warning
Nahoře je to napsané za tím slovem Warning
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Jo pravda, takže oba boxy do zdířek 1 a 2. Nechal jsem se tou mesou unést. Myslel jsem, že to jejich zapojení má každý zařízení, který má takhle odděleně řešený zdířky.
-
jakattara
Tak že toto zapojení je možné?
jakattara píše: 17.09.2022 8:06 Napadlo mě propojit boxy A+B tak, že by dávaly 16ohm a ty zapojil na jeden 8ohm konektor zesilovače a do druhého 8ohm konektoru plánovaný 2x12. Zřejmě by to šlo, jen bych potřeboval jednoduše vysvětlit co se vlastně stane. Jak s výkonem zesilovače, tak roproboxů, tak se zvukem.
když bude mít ten plánovaný 2x12 16 ohmů, tak ok, výsledná impedance 8 ohmů vyhovuje, ostatní je na citlivosti jednotlivých repro
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Trevore, v úvodu jakattara píše, že ten plánovaný box bude mít 8 ohmů. Proto ten dotaz.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
já vím no, ale musí změnit plány, pokud chce aby to bylo správně technicky
prostě, spojovat dvě různé impedance - na to nejsou tyhle zesíky stavěné
ještě jednou - pro tazatele
musíš dodržet to co je výše uvedeno, je to tam napsáno i od samotného výrobce, použít vdžy jen konektory co jsou v jednom kroužku a dodržet dané hodnoty
prostě, spojovat dvě různé impedance - na to nejsou tyhle zesíky stavěné
ještě jednou - pro tazatele
musíš dodržet to co je výše uvedeno, je to tam napsáno i od samotného výrobce, použít vdžy jen konektory co jsou v jednom kroužku a dodržet dané hodnoty
Naposledy upravil(a) Trevor dne 18.09.2022 19:33, celkem upraveno 2 x.
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Jasný chápu.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
-
jakattara
Určitě si nechám poradit, vážím si rad a děkuji za ně. A teď čistě teoreticky - co by se tedy s tím zesilovačem a reproboxy dělo?
hlavně by elektronky pracovali do menší impedance, což by je zrovna asi nepotěšilo
když nebudeme řešit detaily okolo, tak mimojiné, každé repro co tam máš/budeš mít, má jinou citlivost a ty jim to ještě chceš komplikovat nevyvážeností impedancí, což se projeví, jednoduše řečeno na rozdělení výkonu pro jednotlivá repra
400W 16 ohm
120W 8 ohm
větší výkon půjde do těch slabších a ty silnější budou "nevyužité"
když nebudeme řešit detaily okolo, tak mimojiné, každé repro co tam máš/budeš mít, má jinou citlivost a ty jim to ještě chceš komplikovat nevyvážeností impedancí, což se projeví, jednoduše řečeno na rozdělení výkonu pro jednotlivá repra
400W 16 ohm
120W 8 ohm
větší výkon půjde do těch slabších a ty silnější budou "nevyužité"
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
-
jakattara
Děkuji za vysvětlení, které dává smysl. Kdybych šel tedy cestou jiného boxu, který by měl 16ohm, tak až na to, že tento box bude slyšet víc nahlas, bude vše v "pohodě".
Spíše tedy raději zůstat jen u Thiele boxů. Ještě jednou děkuji za důležité informace.
Spíše tedy raději zůstat jen u Thiele boxů. Ještě jednou děkuji za důležité informace.
když budeš mít 2x12 16 ohm, tak pak už na té hlasitosti budou hrát roli víc věci jako citlivost repro, výkony budou cca vyvážené, k těm dvěma evm přidat dva CL80, nebo V30, ovšem musí to být verze repro 8Ohmů.
vždycky kdych chceš hrát na 4 repro, měli by mít všechny stejnou impedanci
vždycky kdych chceš hrát na 4 repro, měli by mít všechny stejnou impedanci
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
-
jakattara
Perfektní vysvětlení! Měl jsem v plánu použít reprobox osazen reproduktory Fane Mamzer 60. Tak krapet přišetřím a koupím box nový. Ještě jednou dík.