Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
jakattara
Bandzone: https://bandzone.cz/holter?at=info

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od jakattara »

Zdravím Vás tady. Snažím se tady vždy dohledat rady ať zbytečně neprudím, nezasírám zde vlákna a většinou si mi to daří, ale teď jsem se dostal do fáze, kdy si - i přes dle mého - zde výborně podaných rad - nejsem schopen odpovědět.
Změnil jsem styl a přešel z komba na hlavu + box.
Mám hlavu LANEY IRT60H/60w, k tomu dva boxy (dále A+B) po 1x12 - 8ohm/200w. Uvažuji o koupi kolegova boxu 2x12 - 8ohm/120w. (box C - ten tedy ještě nevlastním).
Napadlo mě propojit boxy A+B tak, že by dávaly 16ohm a ty zapojil na jeden 8ohm konektor zesilovače a do druhého 8ohm konektoru plánovaný 2x12/8ohm. Zřejmě by to šlo, jen bych potřeboval jednoduše vysvětlit co se vlastně stane. Jak s výkonem zesilovače, tak roproboxů, tak se zvukem. Líbí se mi zvuk mých thiele s EV i samotného kolegova boxu, tak bych chtěl použít kombinaci obou. Pokud to je tady už vysvětleno i pro osly jako jsem já, tak mi klidně stačí odpověď jestli můžu, nebo né. Děkuji moc za případnou odpověď. Petr.
Screenshot_20220917-083205_1.png
IMG_20220917_084344.jpg
Naposledy upravil(a) jakattara dne 18.09.2022 19:15, celkem upraveno 3 x.
Kytarista v Holter - Brno/Ostrava, doprovodný kytarista v Tibet, Gazdina Roba
innerself

Příspěvek od innerself »

Mě přijde nejjednodušší řešení zapojit oba boxy do zdířek hlavy označený 2*8. Tim pádem budou hrát oba reproboxy a nebude třeba s tim nějak víc šaškovat.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
jakattara

Příspěvek od jakattara »

Díky za reakci, ale mě jde o použití třech boxů, kdy všechny mají 8ohm. Momentálně tak, jak jsi napsal to zapojené mám. Box A do jednoho konektoru 8ohm, box B do druhého konektoru 8ohm. Ale chtěl bych použít ještě třetí box (box C - to v příspěvku výše opravím ) , který má taky 8ohm.
Pokud jsem to vysvětlil v mém prvním příspěvku nesrozumitelně, omlouvám se. Když tak mrkni na přiložený obrázek. Děkuji. jachy
Naposledy upravil(a) jakattara dne 18.09.2022 12:51, celkem upraveno 1 x.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo už to chápu. Zkrátka chceš vytvořit ze dvou 1x12 a jedný 2x12 jakoby pseudo 4x12, akorát kvůli stejný impedanci můžeš používat v reálu jenom 3 repráky. V tom případě mi přijde zbytečný k sobě ty dvě 1x12 nějak propojovat, protože v tý 2x12 jsou repráky s 16 ohmama a nikdy ti to nebude vycházet. Nicméně když bys teda měl jednu 8 ohm 2x12 a druhou 16 ohm 2x12 (vytvořenou ze dvou 1x12), tak jde obě bedny zapojit na zdířky 2*8 ohm. Mesa to v manuálech nazývá safe mismatch a hrály by všechny 4 repra. A nebo jednu zapojit do zdířky 4 a druhou do zdířky 8 viz obrázek.
Obrázek
jakattara

Příspěvek od jakattara »

Přesně tak. 😊 Pseudo 4x12 - mimochodem díky za pojmenování, budu ho používat. :wink:
innerself píše: 18.09.2022 7:49 Jo už to chápu. Zkrátka chceš vytvořit ze dvou 1x12 a jedný 2x12 jakoby pseudo 4x12.... Nicméně když bys teda měl jednu 8 ohm 2x12 a druhou 16 ohm 2x12 (vytvořenou ze dvou 1x12), tak jde obě bedny zapojit na zdířky 2*8 ohm. Mesa to v manuálech nazývá safe mismatch a hrály by všechny 4 repra.A nebo jednu zapojit do zdířky 4 a druhou do zdířky 8 viz obrázek.
Ale zapojení jednoho boxu do 4/8 ohm, druhého do 8/16ohm se mi zdá, že Laney irt60h nenabízí.

A co se tedy vlastně stane když bych
jakattara píše: 17.09.2022 8:06 .... propojil boxy A+B tak, že by dávaly 16ohm a ty zapojil na jeden 8ohm konektor zesilovače a do druhého 8ohm konektoru plánovaný 2x12. Potřeboval jednoduše vysvětlit co se vlastně stane. Jak s výkonem zesilovače, tak roproboxů, tak se zvukem.....
Jestli jsem to dobře pochopil, půjdou do kytek dříve lampy (asi koncové, že? - jak tím ponížím jejich životnost ?) a výkon se sníží jak? Poznám to na hlasitosti, případně tlaku?

Díky, diky - jachy
innerself

Příspěvek od innerself »

jakattara píše: 18.09.2022 8:56

Ale zapojení jednoho boxu do 4/8 ohm, druhého do 8/16ohm se mi zdá, že Laney irt60h nenabízí.
Jakto že nenabízí? Mělo by to jít podle tvýho obrázku zadních zdířek na irt právě přes tu 1*4 (zdířka číslo 2) do toho 8 ohmovýho reproboxu a přes 1*8 (zdířka číslo 4) do vytvořenýho 16 ohmovýho boxu.
jakattara

Příspěvek od jakattara »

Jo taaaak.
Naposledy upravil(a) jakattara dne 18.09.2022 18:39, celkem upraveno 1 x.
jakattara

Příspěvek od jakattara »

Jo taaaakhleeee. Já nevěděl, že mohu použít druhý a čtvrtý zároveň. Snad teď nemám něco špatně, protože teď to mám zapojeno tak, že box A jde do první zdířky z leva a box B jde do druhé zdířky. Chápal jsem to tak, že mohu použít vždy jen první dvě k sobě, pak třetí čtvrtou k sobě a pátá je jen na 16ohm.

Takže pokud to zapojím takto, bude to nejideálnější zapojení. Chápu to dobře?
innerself píše: 18.09.2022 14:14
Jakto že nenabízí? Mělo by to jít podle tvýho obrázku zadních zdířek na irt právě přes tu 1*4 (zdířka číslo 2) do toho 8 ohmovýho reproboxu a přes 1*8 (zdířka číslo 4) do vytvořenýho 16 ohmovýho boxu.
Naposledy upravil(a) jakattara dne 1.11.2022 5:56, celkem upraveno 1 x.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

output.png
na tom obrázku jsou tři sekce, pro výstup 4/8/16 ohmů a ty by se měli dodržet, když něco zapojíš to 4 ohmů, tak dalším zapojením v sekci 8 nebo 16 změníš impedanční poměry trochu dost nekontrolovatelně, ideál je se držet vždy sekce jedné
Nahoře je to napsané za tím slovem Warning
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo pravda, takže oba boxy do zdířek 1 a 2. Nechal jsem se tou mesou unést. Myslel jsem, že to jejich zapojení má každý zařízení, který má takhle odděleně řešený zdířky.
jakattara

Příspěvek od jakattara »

Tak že toto zapojení je možné?
jakattara píše: 17.09.2022 8:06 Napadlo mě propojit boxy A+B tak, že by dávaly 16ohm a ty zapojil na jeden 8ohm konektor zesilovače a do druhého 8ohm konektoru plánovaný 2x12. Zřejmě by to šlo, jen bych potřeboval jednoduše vysvětlit co se vlastně stane. Jak s výkonem zesilovače, tak roproboxů, tak se zvukem.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

když bude mít ten plánovaný 2x12 16 ohmů, tak ok, výsledná impedance 8 ohmů vyhovuje, ostatní je na citlivosti jednotlivých repro
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Trevore, v úvodu jakattara píše, že ten plánovaný box bude mít 8 ohmů. Proto ten dotaz.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

já vím no, ale musí změnit plány, pokud chce aby to bylo správně technicky
prostě, spojovat dvě různé impedance - na to nejsou tyhle zesíky stavěné

ještě jednou - pro tazatele
musíš dodržet to co je výše uvedeno, je to tam napsáno i od samotného výrobce, použít vdžy jen konektory co jsou v jednom kroužku a dodržet dané hodnoty
Naposledy upravil(a) Trevor dne 18.09.2022 19:33, celkem upraveno 2 x.
Dotazy prosím do SZ
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Jasný chápu.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
jakattara

Příspěvek od jakattara »

Určitě si nechám poradit, vážím si rad a děkuji za ně. A teď čistě teoreticky - co by se tedy s tím zesilovačem a reproboxy dělo?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

hlavně by elektronky pracovali do menší impedance, což by je zrovna asi nepotěšilo
když nebudeme řešit detaily okolo, tak mimojiné, každé repro co tam máš/budeš mít, má jinou citlivost a ty jim to ještě chceš komplikovat nevyvážeností impedancí, což se projeví, jednoduše řečeno na rozdělení výkonu pro jednotlivá repra
400W 16 ohm
120W 8 ohm
větší výkon půjde do těch slabších a ty silnější budou "nevyužité"
Dotazy prosím do SZ
jakattara

Příspěvek od jakattara »

Děkuji za vysvětlení, které dává smysl. Kdybych šel tedy cestou jiného boxu, který by měl 16ohm, tak až na to, že tento box bude slyšet víc nahlas, bude vše v "pohodě".
Spíše tedy raději zůstat jen u Thiele boxů. Ještě jednou děkuji za důležité informace. 😊
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

když budeš mít 2x12 16 ohm, tak pak už na té hlasitosti budou hrát roli víc věci jako citlivost repro, výkony budou cca vyvážené, k těm dvěma evm přidat dva CL80, nebo V30, ovšem musí to být verze repro 8Ohmů.
vždycky kdych chceš hrát na 4 repro, měli by mít všechny stejnou impedanci
Dotazy prosím do SZ
jakattara

Příspěvek od jakattara »

Perfektní vysvětlení! Měl jsem v plánu použít reprobox osazen reproduktory Fane Mamzer 60. Tak krapet přišetřím a koupím box nový. Ještě jednou dík. 😊
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“