Koupě cenově dostupného "Vintage" stratocastera

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
torst

Re: Koupě cenově dostupného "Vintage" stratocastera

Příspěvek od torst »

fantomasxxx píše: 8.02.2022 13:57 Akorát se mi nelíbila ta tuna laku na krku.

ale zalakovanej hmatník je podle originálu. Fender to tak dělal. https://www.alexim.cz/fender-fender-str ... vintage-57
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Martass píše: 8.02.2022 13:31 Koukám, že se diskuze celkem rozjela.
Díky za rady a postřehy.

Abych to uvedl trochu na pravou míru a byl úplně upřímnej tak:
Tu kytaru chci v první řadě jako dekoraci na zeď.. (samozřejmě bych si na ní někdy rád i zahrál),
ale na moje občasný brnkání doma v pokoji by mi naprosto stačil a vyhovoval ten můj Tenson.
A tu „investici“ beru tak, že (kór s dnešní inflací) budu radši mít na zdi pěknou kytaru, než peníze na spořícím účtu.. ale zase jako student si nemůžu dovolit koupit nic pořádnýho..

Hele, i kdyby inflace byla 4%, tak v roce 2035 budeš mít nominálních 8325 korun - za předpokladu, že si ta kytara udrží hodnotu. Ale ona nebude 4%, bude spíš 2%, takže 6500. Za 13 let nepřijdeš o 1500 korun, tj. 115 korun ročně a 10 korun měsíčně.
Tj. u těchhle peněz bych inflaci úplně neřešil :) .

Pokud chceš kytaru na zeď, kup si to nejlevnější, co má hezkou barvu. Pokud jí chceš na hraní, kup si to nejlepší, co si můžeš dovolit - ale jak koukám na ten první příspěvek, jde Ti asi spíš o tu dekoraci :) . To je samozřejmě zcela v pořádku, ale je zbytečný za to dávat 8 k.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Jinak ano, japonský Fendery předčívaly USA, ale to je proto, že Fender na začátku 70. let převzala společnost CBS, která totálně rezignovala na kvalitu a nástroje Fender USA ze sedmdesátek měly strašnou kontrolu kvality. Pak začali vyrábět i v japonsku a teprve páni ve Fujigenu jim ukázali, jak má vypadat pořádná kytara - japonské Fendery byly lepší než USA, dokonce asi i Squiery a CBS někdy v druhé polovině 80. let prodala Fender zaměstnancům a ti se pak zaměřili na kvalitu. Tj. USA nástroje těsně po odchodu CBS by měly být špičkové. Tohle mám jen načteno, protože se tím teď taky zabývám, nemám to podloženo žádnou zkušeností. Ve všech případech se ale bavíme o kytarách až řádově dražších, než je Tvoje představa.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

fantomasxxx píše: 8.02.2022 13:57 Akorát se mi nelíbila ta tuna laku na krku.
za ty prachy co se pohybuji na bazaru (kolem trojky) se to da jednoduse prehlidnout popr vzit smirglem :))
volfi

Příspěvek od volfi »

0A65F637-71EF-4C2E-AA7D-43DB0AD5FAA4.jpeg
Zde je můj postřeh. Jedna kytara je Squier bullet strat z roku 2007 a druhá SX strat asi rok 2001.

Squier: Nepoužitelné mechaniky, původní singly dost mizerné, tremolo OK, hodně tenké tělo, pohodlný a rovný krk. Po letech prasklo tělo v místě u patky krku a pod tremolem. Zdá se mi, že ta kytara fakt moc nehraje ikdyž jsem tam měl různé sady snímačů. Na kytaře proběhly upgrady mechanik, tremola, ocelové kameny.

SX: Původní HSS snímače docela OK, brával jsem jí jako záložní, velice příjemná, dojem trochu kazí plastovej pocit z laku. Krk je vzhledově nádhernej. Mechaniky nejsou nic moc, chtěli by vyměnit. Na kytaře proběhly upgrady snímačů/e, graphtech pražce, srážeče, ocelové kameny.

Shrnutí: SX je výrazně lepší kytara, kterou se mi podařilo sehnat za 1000kč. Jediný v čem squier vede je tvar krku, sedí mi víc. Pokud chceš něco levnýho, co si aspoň trochu udrží cenu, tak bych koukal na starší clasic vibe strat, nebo nějakou “limitovanou” edici. Příjde mi, že čim novější squier, tím lepší. Na starý japonsky kusy jsem nikdy nehrál.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Martass

Příspěvek od Martass »

Jako SX vypadaj hezky. díky tej okopčenej hlavě na rozdíl od jinejch levnejch značek opravdu vypadá jako Fender.. :lol: nikdy mě samotnýho nenapadlo se na tu značku nějak zajímat..
Ale shodlo se tady víc lidí, že nejsou úplně špatný. Jestli narazím na nějakou, která se mi bude vzhledově líbit do 3000 tak jí zkusím..
Ale to neznamená, že pořád nebudu koukat po něčem dalším.. :lol:

Jinak padnul tady Reverb, má s tím portálem někdo zkušenost ?
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute, ber to teraz trocha s humorom, dám ti sem graf
chartimage (1).png
chartimage (1).png (7.58 KiB) Zobrazeno 6811 x
5/2020 si mal Czk voči Euru 27.50 Teraz 01/2022 máš 24.50
to máš na 100 E zisk 300 českých, na 1000 Euro zisk 3 tisíc českých, jedna SX, na 10 000 E 30 000 českých jeden US z bazaru + - :)
Už teď, když máš tých 8 tisíc od 5/2020 si vydělal vúči Euru +- 800 Czk, nechce sa mi to přesne počítat.
Czk teda dost posilnila, ale už moc posilnovat nebude, možná trocha, podle investorú, možná ješte trocha víc.
Jenže, kdyby si 5/2020 koupil z ciziny za Euro, tak by jsi tolik stratil :shock:
Já bych teda hledal někde, kde je Euro, už na tom zarobíš.
No a hrávat na Tensonke, koupit drahší kytaru a zavesit ju na stenu, občas si brnknút je pre mňa divné. Mám doma 9 gitiek a 2 basy, jednu vo výrobe. Nestíham hrať na všetky , to je jasné, tak niektoré si robím, pražce a tak, na čom stíham hrám.
Co sa týka imidžovky na stenu, tak Straty sú už tak prefláknuté gitary a tvary, že to už je samozrejmost a každý ten tvar a tie gitky pozná už 70 let.
No a na bazare su Music Many za 3.5 - 3,2 litra a nové stály 4200, kolik na tom vydělali ?
Ovela väčšia imidžovka je napr. toto
https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... itarre.htm
Sám mám dve, trocha přeplácnutý kolotočárský HW, mením za černý, ale, zlatý funkční Floyd, parádny tvar Super Stratu, parádna hlava, pohodlný krk, výborné snímače atd. To sa ti na stene bude víc vynímat, jak Strat.
8 litrov, šak za to ani poriadny televizor nekoupíš, takže žádná případná investice s gitkou za 5-8 do budoucna se nekoná.
Tlakomer mám za 60 Euro :) aby som vedel, že ma konečne ide porazit v tomto slzavém údolí ha, ha
Skor by som na tvojom míste investoval do knížek a studoval, na zeď koupil plakát, dostudovat, zarobit a ideme kupovat Straty :)
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
volfi

Příspěvek od volfi »

Zkus, otázka je kolik do toho chceš vrazit peněz. Pokud se pohybujeme, někde kolem ceny do 5k. Tak bych čuměl po značkách SX (asi starší modely), Harley Benton, Vintage.
Do 10k bych to viděl na Squier clasic vibe, možná by se dalo sehnat na bazaru Mexico Fender. A ještě bych nezapomněl na Corty kolem roku 2007-2009, jejich nejvyšší řady byli kolem 15-20K a během tehdejší “krize” klesly nákupní ceny i pod 10K a dnes je lidi prodávají za směšný prachy a přitom to byli supr kytary za ty prachy. Design ale není jejich silná stránka. A třeba kolem 13k - 15k už se občas objeví nějaká starší Ibanez a podobní Japonci/Korejci a samozřejmě mexický Fendery.

Reverb je Ok, ale tak nějak vždy záleží na prodejci, stejně jako na Ebay. Pro všechny tyto případné nákupy doporučuji platit paypalem. Dále taky započítej DPH a případně CLO, pokud by to šlo mimo EU.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

to: wolfi
ja som túto Ibanezu JAPAN , telo Jasan z dvou kusú
ibanez 2560 EX  - 1.jpg
predal za 670 Eur, Inzeroval som ju za 700. Chalanisko z Moravy, že či mu nespustím neco na benzín, tak OK, 30E ešte dolu. Dávám mu origo kufr, imbusáky, pás a kouká, to mi dáš k tomu ? :) Tá gitara bola jak nová, bez škrabančeka, Elixíry som tam natiahol, to je ešte - 12 E, všetko super nastavené.
Tých 670 E je teraz 16 253 Czk.
Špekulovat, či dám za gitaru 5, alebo 8 tisíc českých ani nemá zmysel, lebo, keď sa prišetrí, tak si úpne inde s kvalitou, ale to určite víš. A za 5-8 T móžeš koupit i pěkný črep. Jasné, črep možeš kupit aj za 100 litrov.
To už ani nehovorím, že kopec ludí tu rieši nákupy, další im radia a potom konec. Zakladatelé threadu se odmlčí a za 5 let tam někdo zas někdo iný začne riešit " pomozte s kytarou do 1150 Czk " :mrgreen:
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Martass

Příspěvek od Martass »

Ahoj, nevím jestli to tady ještě někdo bude číst, ale koupil jsem na aukru za pár korun starší Cort viz foto.
Uměl by mi někdo o tý kytaře něco říct ?
Nějaký osobní dojmy řeknu někdy pozdějc až tu kytaru vyčistím a seřídím :lol:
Co mě hned zaujalo, že hmatník je hodně kulatej (což nevím jestli mi bude vyhovovat víc nebo míň, alespoň to vyzkouším..) :D

Tak mě ještě napadá, není tady na fóru nějaký "sběrný vlákno" ve stylu "(pochlubte se) co jste si koupili"
Žádný jsem nenašel.. a myslím, že by se to celkem ujalo.. :D
IMG_2753.JPG
IMG_2752.JPG
Martass

Příspěvek od Martass »

Díky, asi jsem hledal ve špatných sekcích..
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ha, uplne stejna byla moje prvni "poradna" kytara :) byla to vlastne nejlevnejsi dostupna kopie american std stratu. lak mega tlusty, drevo akat, super profil krku, vibrato jednou pri paceni vyskocilo z tech pivotnich bodu a pak se mi v nem jednou zlomila paka, proste ausus matros. prekvapive slusne silne keramicke singly.
sk999

Příspěvek od sk999 »

Prečítal som celé toto vlákno. Čo všetci máte s gitarami SX staršej výroby? Akurát tak hlavu majú fendrovskú ale kvalita je výborná aj na nových. Kúpil som na bazoši SX stratocaster s novou hlavou za 70€. Vymenil som tremolo za Wilkinson WOV01 s veľkým sustain blokom, ladiace mechaniky, nultý pražec graphtech, elektrika s CTS potenciometrami, snímače SSS Alnico 5 magnetmi. Celá gitara ma teda stala niečo okolo 160-170€ a dá do smútku dosť drahších nástrojov
Greco EG 700 (1977), Vintage V100GLD, Yamaha Pacifica 312 IIM, Harley Benton MV-4PJ Gotoh SB, SQUIER Vintage Modified Tele Custom II P90, SX Vintage ST 57, Harley Benton TE-62DB CAR, Diy Firebird, Squier Vintage Modified Jazz Bass 70s NAT, Harley Benton ST-25TH Firemist. Peavey Classic 30 USA, Ceriatone JCM800 2204, Boss Katana 50, Hotone Ampero, NUX MG30....
torst

Příspěvek od torst »

Mám SX ´57 se starou hlavou a vůbec tím neodsuzuji modely s novější, je to samozřejmě jen fetiš, vizuální pohoda. Konstrukčně a zvukově si myslím, že to bude 1:1.
Nic není měněno, resp. měl jsem chvíli AlNiCo SC, ale ten rozdíl nebyl zásadní, vrátil jsem tovární. Kytara je úžasná, srovnávačku s originálem jsem nedělal, ale věřím, že by obstála. Pokud máš, drž a nepusť !!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

Souhlas s torstem není to myšleno tak že vintage se starou hlavou jsou lepší. Ale všeobecně jde o to, že ty starší modely ve své době byli levnější a lidi je dnes prodávají levně. A celkově se ty levný kytary postupně zdražujou, takže je za mě lepší koupit například starší classic vibe squiery, který byli ještě z olše a pocitem jsou pro mě hodně podobný jako mexickej fender. Minulej týden jsem byl v kytarách a koukal jsem tam na squier jazzmastera se zlatým pickguardem a jen první pohled a dotek mě odradil vůbec tu kytaru zkoušet. Myslím že stála 12k+, zatím co to mexiko mi přijde furt stejný.
sk999

Příspěvek od sk999 »

No a gitara za 180€ nielen že dobre hrá, ale je aj pekná. BlackSiX :!: :)
IMG20220814182805.jpg
IMG20220818210306.jpg
IMG20220818210203.jpg
Greco EG 700 (1977), Vintage V100GLD, Yamaha Pacifica 312 IIM, Harley Benton MV-4PJ Gotoh SB, SQUIER Vintage Modified Tele Custom II P90, SX Vintage ST 57, Harley Benton TE-62DB CAR, Diy Firebird, Squier Vintage Modified Jazz Bass 70s NAT, Harley Benton ST-25TH Firemist. Peavey Classic 30 USA, Ceriatone JCM800 2204, Boss Katana 50, Hotone Ampero, NUX MG30....
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

sk999 píše: 5.08.2022 19:51 Prečítal som celé toto vlákno. Čo všetci máte s gitarami SX staršej výroby? Akurát tak hlavu majú fendrovskú ale kvalita je výborná aj na nových. Kúpil som na bazoši SX stratocaster s novou hlavou za 70€. Vymenil som tremolo za Wilkinson WOV01 s veľkým sustain blokom, ladiace mechaniky, nultý pražec graphtech, elektrika s CTS potenciometrami, snímače SSS Alnico 5 magnetmi. Celá gitara ma teda stala niečo okolo 160-170€ a dá do smútku dosť drahších nástrojov
Čau, sry, ten nulák nemáš nejak divne ? či sa mi to zdá, že je posunutý k hrubému É-čku ? Si ho osadil, aby boli rovné struny od nuláku na zrážačoch k mechanikám ? Možno očný klam. Do tej dierky na Truss Rod by som dal trocha laku.
Ja som mal aj nový model so " Zobákom " palisander hmatník a bola super, kúpil som ju za 30 E z Bazoša :)
Mal so aj takú istú Hohner s palisandrovým hmatníkom a tiež bola super.
Tak mne nejde o starý a nový model gitky, ale o ten tvar hlavy, Strat je fest klasika a mimochodom to nie je až tak úplne Leov nápad, on tú hlavu u niekoho videl a použil ju na 54-ke. Tá hlava charakterizuje Fender, keby prvé SX nemali fendrácku hlavu, tak by ma ani nenapadlo ju kúpit. SX sa podla mňa dostali do povedomia práve tou čórnutou hlavou.
Tu je Suhr za 5 litrov
https://www.thomann.de/intl/suhr_mateus ... _mn_bk.htm
tu Squier za 150
https://www.thomann.de/intl/fender_squi ... ss_ibk.htm
No prvé ti udre do očí tá hlava, to je proste ikona.
Staršie ročníky, keď nechceli jolaňácke črepy za socíku, tak si kúpili buď Squier, Fender, alebo Gibson, alebo nejaké ich kópie.
Mladí to teraz asi moc neriešia a tých typov hláv je dnes naozaj kopec, ale, už ani jedna nebude, ako origo 54 Fender tvar.
Pre mňa je na SX zaujímavé, že to spracovanie je naozaj super, nikdy som nejak nemusel riešit pražce, je fasa, že tam dáva tučné a vysoké pražce, krky sú rovné, výztuha pracuje ako má, snímače kus od kusu, ale vždy použiteľné, páka štandard.
Niekto to nerieši, napr. Suhr, Music man, dokonca Parker. Všetko super gitky, kurnik, len tie tvary hlavy sú pre mňa dost divoké.
Na Super Stratoch zas preferujem Ibanezácke hlavy, tie sú parádne a ich napodobeniny, napr. Harley Benton.
HB gitka za 5 korún a aká nádhera.
sk999

Příspěvek od sk999 »

Nulák je osadený úplne normálne, asi to telefón nejako sprasil na foto.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“