A protože po drobných kutilských hrůzách dělám "už druhou" kytaru, udělám si vlastní vlákno
První výrobek jsem sem už před časem dával, ale ať je ta geneze komplet, dám ho sem stručně znovu. Protože inklinuji k jazzu, baví mě hlavně vřelý, kulatý, dřevěný tón, takže se zaměřuji na krkový snímač. A svým pokusům říkám Jazzie.
První pokus opus je Telecaster s koupeným krkem. Je to ostuda, ale netroufnul jsem si na něj. Stál něco přes 2k z Číny a je nádherně udělaný z krásného materiálu, s víceméně klasickými tele specifikacemi (javor, 648mm, 43mm, 22, 12"). Na fotografii vypadá dost červeně, ve skutečnosti je spíš do temnožlutohněda.
Tělo je javor, prakticky celé duté (kvůli hmotnosti i tónu), zadní deska je přilepená. Na přední straně jsem si vyzkoušel binding. Použil jsem horní frézku (dutiny), pro kterou jsem si udělal stolek, aby z ní byla spodní frézka (binding). Musím říct, že dřevo je hodně tvrdé a broušení "lubů" víceméně ručně znamenalo hodně dřiny. Fošny na tělo mi hobloval truhlář, teď už ale mám vlastní nářadí a stroje.
Snímač je Lollar Charlie Cristian Tele Neck bílý (byl dost problém, nebo spíš hodně peněz, ho sem z US dostat). Zapojení je nejjednodušší možné, hlasitost a tónová clona. Docela jsem se vyvztekal s dírou v pickguardu, aby to jakž takž vypadalo.
Výsledek má na prvotinu až nečekaně dobrý zvuk pro moje ucho, velmi hutný. Používám dvanáctky flat wound Thomastiky a mám podladěno o tón (zvuk Ted Greene, Tim Lerch). Snímač poměrně brumí - řešil jsem to v jiném vlákně, nějaké fólie zevnitř nemají smysl, protože je celé tělo duté. Ukázalo se ale, že ten brum dělá kombo - při připojení do PC přes zvukovku to je úplně v mezích singlů.
Co bych možná udělal jinak - zadní desku bych udělal tenčí (teď má cca 1cm) a šla by schovat taky bindingem.
Binding je vizuálně fajn, ale to ruky to moc příjemné není, takže do budoucna zvažuji i nějaký arm rest.
Tělo je trochu širsí (cca 50mm).