Péče o stratovské tremolo

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
volfi

Re: Péče o stratovské tremolo

Příspěvek od volfi »

Demilich píše: 9.04.2021 12:03 Hmm, děkuji za rady a podněty. Je v tom bohužel víc chytáků, než jsem očekával, takže se na to asi vykašlu. Nebo to vyřeším nějak torstovsky.
Dělám to na každé kytaře a kupuju ocelové kameny od Bacha. Cena jednoho cca. 70 kč. Tyhle ocelový maj většinou už přibaleny kratší červíky.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Na eBay jsem sice červíky neviděl (nebylo času) ale nějaká sada kamenů se dá koupit za stovku, to bych kvůli červíkům klidně risknul. Tyto sbrousit a uvidíš, pokud se něco nepovede tak ty původní tam můžeš vrátit vždycky.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Lamovský dotaz: Vintage tremolo se šesti vruty se na dvojzvrat seřizuje tak, že základna není paralelní s tělem. Jak je to ale správně u dvoupivotového tremola? Shodně jako u vintage (neparalelní základna) nebo jako Floyd Rose paralelně s tělem? Technicky lze obojí, když se to vykompenzuje seřízením výšky kamenů.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Plovoucí bych nastavil tak, aby pákovalo nahoru o určitý přesný interval. Jeff Beck to tak měl taky.
čas 1:20
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Ok, takže obdobně jako vintage 6-šroubové. Já to měl celou dobu paralelně a až teď po koupi strata se 6 šrouby (m. j. z fabriky docela slušně seřízeného) jsem začal přemýšlet, že by to u mojí staré kytary mohlo být jinak. Já to tremolo používám pro jemné chvění, ne jako alternativu k bendům, takže to asi ničemu nevadilo.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Cvičně jsem zkontroloval nového strata s vintage 6-šr. tremolem a je z fabriky nastavený do intervalu
G->A#
B(H)->C#
E->F
Asi tomu někdo chvíli času věnoval.
torst

Příspěvek od torst »

Že by se tóny při dotažení nahoru nadladily o přesný interval je spíš náhoda (?), to bych ani nepředpokládal. Jestli 2 pivotové dovolí pohyb nahoru i při rovnoběžné poloze kobylky, nastavil bych jí tak.
Osobně dotahuju pera na doraz a páčim jen dolů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Při nastavení dle videa, které postoval kmensik, to minimálně na jedné struně do intervalu nastavit jde. Ty ostatní pak nějak vyjdou.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Dozvěděl jsem se to nedávno, že to tak nastavoval Jeff Beck, přesně do intervalu, je to i podmínka pro jeho typické pákování. Zatím jsem to nezkoušel, taky mám pružiny na fest. Bude to o dost víc práce, než to dostat jen do kýženého úhlu.
911

Příspěvek od 911 »

Jsem si na každého Fendera dával toto:
https://www.thomann.de/cz/hipshot_tremsetter.htm
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Raději tohle, dával jsem to na moho fytar s FloydRose tremolem. U Strata spíš nechám tremolo ležet na dřevě.
https://www.thomann.de/cz/goeldo_backbox.htm
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

To mám někde v šupleti za deset vočí z ali, akorát v mosazi. Bylo to plánováno na mého původního strata (2 pivot), když jsem ho stavěl. Nikdy jsem to ale nenasadil, protože nebylo potřeba, a přišel bych o flutter, který na něm kupodivu jde (těžký blok).
Ale asi to dám na Jolanu delta s FR Special, které se mi trošku nevrací (původní zinkový schaller se odporoučel). Zprovoznil jsem ji stejně jen z nostalgie.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ten mosazný z Ali je ještě lepší, má lépe přístupné dírky na montáž do těla. A funguje stejně dobře.

Zinkový Shaller - zrovna řeším, čekám na sadu na opravu závitů M3.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Schaller - stejný problém - závity. Bohužel jsem se to ještě za telecích let jal řešit a asi ho pohřbil úplně. Takže jsem tam hodil FR Special s lehkou úpravou (kratší zamykací šrouby, aby se to vešlo do kavity)
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Malý tip pro ty, kteří používají pružinku vloženou do díry pro zašroubování tremolo páky, která slouží k fixaci polohy páky. Je to ta, kvůli které je u US stratů na tremolu ta kulatá samolepka přes díru. Ta samolepka je tam, aby v obchodě ta pružina nevypadla. Přemýšlel jsem o nějaké trvanlivější krytce, která by tu samolepku pro transport nahradila. Nejdřív mě napadla nějaká zátka, ale tam je riziko, že když ji při hraní odložím do kufru, tak už jí po vystoupení nenajdu. Takže vyhrál malý placatý neodymový magnet zhruba o rozměrech původní samolepky, který se při zašroubované páce jen trochu odsune a zůstane na tremolu. Riziko jeho ztráty je podstatně menší. Tyhle magnety se používají u různých papírových obalů, třeba pro příslušenství k mobilům nebo pro kytarové krabičky.
torst

Příspěvek od torst »

co obyč šroub? závit je myslím metrický.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Šroub má stejný problém jako zátka - na hraní našroubuješ páku, šroub dáš do kufru/na kombo/do kapsy a po hraní ho nemůžeš najít. Magnet zůstává celou dobu na kytaře.
BTW. metrický závit M5 je pouze na Squieru a MIM Fenderu. US strat má palcový závit UNF 10 - 32. Teď jsem to zrovna řešil. Na páce od Číňana se závitem M5 jsem závitovým očkem řezal nový palcový závit. Kupodivu tam po odbroušení původního M5 zůstalo dost "masa" pro nový závit.
torst

Příspěvek od torst »

Jasný, teď jsem kupoval páku na Fokus a ta má metrický. Inu, česká kotlina ... :-J
Fixaci páky řeším namotáním nítě do závitu.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Synovi na Sqiera jsem taky dal teflonovou pásku. Ale když už na mém stratu ta pružina byla, tak proč ji nevyužít.

BTW. anabáze s pákou: Kytaru jsem kupoval na blind u Thomanna s tím, že kdyby něco, zadarmo ji vrátím. Kytara super, akorát američtí soudruzi zapomněli ke kytaře přibalit páku, takže jsem to s Thomannem řešil. Bohužel jako náhradní díl nebyla dlouhodobě dostupná, takže ji museli doobjednávat. Čekal jsem, že to bude dlouho trvat a tak jsem na přechodnou dobu objednal čínskou za 2 dolary + závitové očko UNF 10-32. Páka od Thomanna už čeká na výdejním místě, ale mám trošku obavu, protože v popisu píšou, že je pro všechny Mex. a US modely a závit M5. Dvakrát jsem se u nich ujišťoval, jestli je to ta správná. Tak jsem zvědav.
https://www.thomann.de/cz/fender_roadwo ... ht_tip.htm

Edit: Tak moje obavy se bohužel naplnily. Páka dodaná Thomannem nepasuje. Průměr závitu je OK, ale bohužel má jiné stoupání. Jde našroubovat tak 2-3 otočky a pak už cítím, že bych zmrvil závit. Moje bastl páka s nově vyříznutým závitem jde našroubovat krásně lehounce. Ale je to dočasné řešení, protože tím, že jsem tam řezal nový závit, šel samozřejmě dolů chrom, takže očekávám, že to začne časem reznout.

Edit 2: Tak po cca 5 dnech dorazila další páka od Thomanna. Druhý pokus se už podařil a závit pasuje.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Zabýval jsem se v dílně seřizováním několika kytar s vintage tremolem. Po eliminaci všech možných míst způsobujících tření struny, jsem došel k závěru, že velkou část problému způsobuje kontakt opletu struny s otvorem v tremolu. V podstatě mi to přijde konstrukčně špatně řešené, že oplet struny se může zasekávat o hranu otvoru. Není to určitě problém u všech tremolo systému typu strat. Jsou určitě lepší systémy, viz přiložený obrázek, kde oplet je mimo třecí plochy. Také jsem si všiml, že fender vyrábí struny bez opletu u válečku. Zajímal by mě názor, co si o tomto problému myslíte a jestli se tím někdo z vás zabýval.

Sustain blok s vylepšeným vedením strun:
TjJOewp.jpg
Struny bez opletu u válečku:
bullet_strings_merch_beauty_001_nr.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“