MuseScore 4.0

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Petr13

MuseScore 4.0

Příspěvek od Petr13 »

Není to zrovna klávesový nástroj, ale protože tu není kategorie pro software a já to mám s klávesami a midi nerozlučitelně spojené, dávám na vědomí, že vyšlo MuseScore 4.0. Mimo jiné přináší podporu VSTi a mnoho dalších pěkných věcí. Pro mě je nejlepší, že mnohem více hudebních značek se bude projevovat v exportovaném midi souboru. Midi podklady pro klávesy tak budou lepší a jejich vytváření méně pracnější než dřív.

https://musescore.org/cs/node/337788
Petr13

Re: MuseScore 4.0

Příspěvek od Petr13 »

Aby to nebylo tak dokonalé, tak tady je seznam věcí, které v MuseScore 3 jsou a v MuseScore 4 (snad zatím) nikoliv. https://musescore.org/en/node/334701
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Petr13 píše: 20.12.2022 11:13 Aby to nebylo tak dokonalé, tak tady je seznam věcí, které v MuseScore 3 jsou a v MuseScore 4 (snad zatím) nikoliv. https://musescore.org/en/node/334701
Dík za upozornění. Tak hlavně že to má víc ikonek a barviček :D
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

No, ono je to vylepšeno docela razantně, není to jen změna barviček, ale celého UI. Primárně je to notační software, a ten asi nemá chybu. Většina těch nedostatků se týká 'jen' přehrávání těch not. Je vidět, že celý ten přehrávací background je nový, takže došlo k řadě významných zlepšení, ale bohužel nebyly zatím implementovány všechny původní funkce. Zkouším to teď používat a psaní not je pohodlnější, změny UI tomu prospěly. Ale co se týče přehrávání a exportu do midi, tam mám problémy. Hlavně s dynamikou. Nejde mi nastavit a) jak hlasitě má hrát p, mp, mf, f a tak dále a b) u klavírní osnovy navíc nejde nastavovat levá a pravá ruka zvlášť. Také jsem narazil na problém s formátem datumu, nepřebírá se z nastavení systému, je vždy US. Ale jinak to docela jde.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Čerstvě jsem si stáhl MuseScore 4 a začínám si s ním hrát. Co mi nejde, je psaní akordových značek tak, aby v taktu byly jen ty značky a nic víc. Když jsou v taktu noty nebo pomlky, tak se dá akordová značka dát k nim, že. Ale jsem zvyklý na noty, kde mám nejvíc právě jen ty akordové značky a místy vypsány důležité vyhrávky v notách. Dá se to nějak udělat, aby byly v některých taktech opravdu jen ty akordové značky a nic víc? případně to obejít tím, že tam dám noty nebo pomlky a ty zneviditelním? To jsem taky zkoušel, ale i při zneviditelnění tam ty noty jsou (i když méně výrazně) ...
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Tak jsem mezitím přišel na to, že asi prázdný prostor uvnitř v taktu, aby se tam umístily jen akordové značky, nejde udělat. Musí se tam dát aspoň lomítka a nad nimi holt ty akordové značky.
Ale kdyby někdo věděl o tom, že by to šlo, prosím o zprávu.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Já bych šel cestou nejmenšího odporu. To jest dát pomlky a zneviditelnit je. Na obrazovce ty pomlky zešednou, aby s nima šlo pracovat, ale po vytištění nebo v pdf nejsou vidět vůbec.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

A ještě nevíte někdo, zda lze v Musescore měnit vzdálenost řádků od sebe (resp. notových osnov od sebe)?
Nějak mi připadá, že to musescore není moc intuitivní, přestože už jsem snad na většinu věcí přišel........
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Lze, je to v nastavení stylu https://musescore.org/cs/node/278570.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Ještě k Musescore; připadá mi, že to nějak nezná pojem "řádek". Umím už sice odsunout začátek prvního řádku, určit si i počet taktů v řádcích pomocí zalomení. Ale je to dost omezené. Odsunout lze asi jen první řádek, jiné ne, nebo se mýlím? Když třeba skončí jedna část skladby a já bych chtěl začátek další části taky dát trochu dál od okraje, tak to se mi nepodařilo. Rovněž se mi nepodařilo ovlivnit, zda když na poslední řádek zbudou třeba jen 2 takty, zda se nerozprostřou v šílené šířce na celý řádek nebo zda skončí v normální šířce někde na začátku řádku. Umí to někdo vyřešit? Dají se tam např. dát dva "systémy" (jeden skončí koncovou taktovou čárou a druhý začne na dalším řádku)?
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

K tomu jsou určeny vertikální a horizontální mezery, které tam jde vkládat.
Roman S
Nový uživatel

Příspěvek od Roman S »

Dobrý den, mám v musescore 4.5.0 na straně A4 pouze 3 notové osnovy. Může mi prosím někdo poradit jak zaplním celou stranu ??? Děkuji
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zaplnit celou stranu čím? Dalšíma notovýma osnovama pro další nástroje, nebo takty?
Mrkni se na tutorialy na YouTube, to budeš mít rychlejší, než čekat na odpověď, nebo než z tebe někdo vytáhne přesné zadání. Přidat takty nebo další notové osnovy nemůže být problém.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Pošet osnov je dán pouze zobrazením. Co Tě limituje je počet taktů: Je potřeba přidat takty. Alt+Shift+B, případně přidat/takty. Taky by mi vyhovovalo, kdyby to psalo furt pryč, ale holt to tak asi nefunguje :) .
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“